1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Lämpö ongelma, missä vika?

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Kortsu94 29.03.2016.

 1. Kortsu94

  Kortsu94 Member

  Liittynyt:
  10.12.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hei!

  Viime aikoina koneeni on alkanut kaatuilemaan csgo:ta pelaillessa. Hetken aikaa toimii hyvin ja n.10min pelaillun jälkeen fps putoaa 20-30 paikkeille ja lopulta näyttö menee mustaksi, eikä palaudu ennen kuin koneen käynnistää uudestaan. Äsken tarkastelin lämpöjä samalla kun pelasin ja huomasin niiden kohonneen jo pelottaviin lukemiin. 10min pelaamisen jälkeen näyttiksen lämmöt olivat n.100c ja prossun 80c. Idle:ssä prossun lämmöt on n.50c ja näyttiksen n.48c. Tiedän, että koneellani on jo hieman ikää, mutta pitäisi olla ihan laatuosista kasattu.
  Olisko jollain antaa jotain vinkkejä mistä mahtaa johtua ja miten asian korjata? Hyvät neuvot olisivat myöskin tarpeen, kun en ole konetta ikinä kasannut tai purkanut. On myös mahdollista viedä kone huoltoon, mutta ajattelin ensin kysyä täältä, jos vaikka itse saisin korjattua.
  Osat:
  -prossu: intel i5-2500k (kellottamaton)
  -prossujäähy: scythe mugen 3
  -näyttis: msi 560gtx-ti twin frozen II
  -emo: asrock z68 pro3
  -virtalähde: xfx core edition pro 650w
  -koppa: fractal desing define r3
   
 2.  
 3. akselic

  akselic Active member

  Liittynyt:
  28.09.2012
  Viestejä:
  393
  Kiitokset:
  110
  Pisteet:
  53
  Ihan ensimmäiseksi etsi kopan manuaali. Jos ei löydy kotoa niin netistä saa tuolle kopalle kyllä pdf version. Siitä katsot miten avataan sivupaneeli (vasemman puolimmainen edestä katsottuna) ja etupaneeli ja miten otetaan virtalähteen pölyfiltteri pois. Ota koneesta virrat pois joko vetämällä virtapiuha pois seinästä tai painamalla virtalähteen on/off nappi off -asentoon. Sitten otat ohjeiden mukaan sen sivupaneelin, etupaneelin ja etupaneelin pölyfiltterin ja virtalähteen pölyfiltterin ja puhallat ne filtterit puhtaiksi tai peset vaikka kunhan annat kuivua ennen takaisin laittamista.

  Seuraavaksi rupeat katselemaan miten paljon kopan sisällä ja etenkin prossucoolerin rivastossa/tuulettimessa on pölyä. Samoin näytönohjaimen (isoin yksittäinen kortti mikä on koneessa kiinni) tuulettimissa ja rivastoissa. Jos sitä on paljon niin käy ostamassa rautakaupasta/tokmannista/mistävaan purkki paineilmaa ja puhaltele ne pois. Tai pyydä joltain tutulta kompura lainaan ja puhalla kunnon tehoilla. Yritä saada koneen sisusta ja etenkin näyttis, prossucooleri ja pölyfiltterit mahdollisimman puhtaiksi.

  Sen jälkeen kokeilet sitä, että annat sivu- ja etupaneelien olla purettuina ja kytket koneeseen virrat päälle. Liikkuvatko etu- ja takatuulettimet kunnolla? Entä prossucoolerin tuuletin? Ja pyörivätkö kaikki näytönohjaimen tuulettimet? Tuossa kopassa tulee oletuksena yksi tuuletin etupaneelissa ja yksi tuuletin takana ylhäällä. Puhdista myös ne pölystä.

  Kerro näiden toimenpiteiden jälkeen miten homma etenee. Noiden komponenttien laadussa ei sinänsä ole vikaa mutta nuo lämmöt ovat liikaa, etenkin näyttikselle. Äkkiseltään kuulostaa siltä että tärkeimmät komponentit eivät saa tarpeeksi ilmaa, jolloin ne kuumenevat ja tämä voi johtua pölystä mitä kerääntyy helposti tai vaikka siitä että joku tuuletin on rikkoutunut.

  Jos kyse on pölystä niin kunnollisen putsaamisen pitäisi auttaa. Muista imuroida koneen ympäriltä putsauksen jälkeen. Jos joku tuuletin on rikki niin tapauksesta riippuen siinä on helppo auttaa. Koppa- ja prossucoolerin tuulettimet maksavat jostain 10:sta 20 euroon ja ne voidaan vaihtaa yksi kerrallaan. Jos yksi näyttiksen tuulettimista on joku rikki, on mahdollista että siinä on jotain muutakin rikki ja koko näytönohjain pitää vaihtaa.
   
 4. Kuunmies

  Kuunmies Senior member

  Liittynyt:
  05.03.2010
  Viestejä:
  3,990
  Kiitokset:
  629
  Pisteet:
  123
  Kun puhaltelee niitä siilejä ym. puhtaaksi, niin kannattaa jollain pidellä kiinni ettei ne tuulettimet pyörähtele 10 000rpm siellä. Ja jos kompuralla vetelee niin kokeilla ensin johonkin ettei sieltä ihan hemmetisti tule säiliöstä vettä ennenkun tuuppaa sinne koteloon. Muuten kylläkin paljon hyödyllisempi putsaukseen kuin noi surkeat paineilmapullot.
   
 5. FiveBridges

  FiveBridges Active member

  Liittynyt:
  12.12.2014
  Viestejä:
  1,831
  Kiitokset:
  370
  Pisteet:
  93
 6. wwallu

  wwallu Senior member

  Liittynyt:
  06.08.2014
  Viestejä:
  13,014
  Kiitokset:
  3,090
  Pisteet:
  223
  Juu mutta imurin kanssa ei kannata mennä heilumaan kuten tuossa domen linkissä väitetään. Puhaltelee pölyt pois. Itse olen saanut paineilmapulloillakin ihan kohtuullisen puhdasta jälkeä aikaiseksi.
   
 7. rick79

  rick79 Senior member

  Liittynyt:
  15.02.2009
  Viestejä:
  5,123
  Kiitokset:
  546
  Pisteet:
  173
  Voi sen imuroidakkin jos tietää mitä tekee...

  Sitten huomion arvoinen juttu... Esim. Jos paineilmapullo maksaa 8,90€ niin kymmen pullon hinnalla saa pikkukompuran jolla putsauksen lisäks käyttää esim kynäruiskkua tai vaikka dyckert-naulainta... Siinäpä pohtimisen aihetta
   
 8. Kortsu94

  Kortsu94 Member

  Liittynyt:
  10.12.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hei!

  Kiitos hyvistä ohjeista. Toimin niiden mukaan ja puhaltelin paineilmapullolla pölyt pois, jota oli kertynyt kieltämättä erittäin paljon. Kun laitoin koneeseen virrat päälle, niin mikään tuuletin ei pyörinyt, ei etu- eikä takatuuletin, ei prossucooleri, eikä kumpikaan näytönohjaimen tuulettimista. Tästä suivaantuneena vein koneen samantien läheiseen huoltoliikkeeseen ja sieltä tänään soittivat ja kertoivat, että tuulettimet ovat hajalla ja prossuncooleri on vaihdettu (en muista mallia mihin), samoin myös etu- ja takatuulettimet. Näytönohjaimen osalta sanottiin, että se toimii toistaiseksi, vaikka tuulettimet ei. Ja emolevyssä on kuulemma integroitunäytönohjain, jota voi vaihtoehtoisesti käyttää. Tämä ei kuitenkaan pelaamisessa toimi. Eli uusi näytönohjain pitäisi hankkia. Jos näytönohjaimen hankinta ei kuulu tähän osioon, vaan esim. '' uutta konetta ostamassa'' niin sanokaa ja jatketaan sitten siellä puolella.
  Sen verran lueskelin, että olisi jotain uutta ja ihmeellistä teknologiaa tulossa lähiaikoina. Onko tästä tietoa millon tulee ja kuinka paljon parempia tulevat uudet näytönohjaimet olemaan kuin tämän hetkiset. Mitään markkinoiden parasta ei ole tarvis hankkia, vaan sellaisen jolla pärjää taas muutaman vuoden. Hinta maximi n.350e, ei ole euron päälle jos selvästi parempaa saa ja vastaavasti, jos halvemmalla saa melkein yhtä hyvää, niin ei ole muutaman fps:n päälle.
   
 9. rick79

  rick79 Senior member

  Liittynyt:
  15.02.2009
  Viestejä:
  5,123
  Kiitokset:
  546
  Pisteet:
  173
  Kesällä pitäs tulla uutta... Veikkaan vahvasti että uusien näyttisten hinnat sijottuu 600€-1000€ pintaan.. Joitain heikkotehoisempia voi saada halvemmalla mutta kannattaako sellasta ostaa, on asia erikseen.
   
 10. akselic

  akselic Active member

  Liittynyt:
  28.09.2012
  Viestejä:
  393
  Kiitokset:
  110
  Pisteet:
  53
  Hyvä että sait nyt ongelmat kuitenkin selvitettyä eli rikkinäiset tuulettimet (ja lika) meinasivat ettei komponentit saaneet ilmaa ja lämpenivät siksi liikaa. Tuosta syystä putsaamista kannattaa tehdä säännöllisesti, etenkin jos kone makaa lattialta kun sitten se suorastaan imee pölyä sisuksiinsa.

  Tuohon 350 euron budjettiin ehdottaisin AMD puolelta tätä R9 390 (osuisi juuri budjettiin) tai Nvidia puolelta nostaa budjettia vähän ja ostaa tämän GTX 970:n jonka mukana saisi samalla SSD:n mikä nopeuttaa Winukkaa ja tietokoneen yleistä käyttöä aika paljon tavalliseen kovalevyyn verrattuna.

  Tietysti jos kesään asti jaksat kärvistellä niin uusia näyttiksiä on tulossa. Mutta siitä ei ole mitään tietoa ovatko sun hintahaitarissa eikä siitäkään ole mitään varmuutta että ovat kesällä edes myynnissä vaan voi mennä syksyyn tai loppuvuoteen. Jos tarvitset näyttistä nyt niin osta se nyt.
   
 11. Tepsu9

  Tepsu9 Active member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  2,003
  Kiitokset:
  90
  Pisteet:
  78
  Ilmaa saa halvallakin jos enemmän tarvitsee.
  http://www.ebay.com/itm/Air-Duster-...hash=item43e7dd7568:m:mEC8Q0MSwlnsqKKBsBoU00w
   
 12. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  8,498
  Kiitokset:
  953
  Pisteet:
  173
  Kun vaihtaa kesärattaita alle niin samalla kun käy huoltoasemalla tarkastamassa ilmanpaineet kohdilleen.... joko arvaatte? :rolleyes:

  Kyllä, masiina mukaan ja puhallella pölyt veks. :D
   
 13. ajaJako

  ajaJako Active member

  Liittynyt:
  31.10.2011
  Viestejä:
  3,872
  Kiitokset:
  330
  Pisteet:
  93
  Sinä taisit tehdä Guinnesin ; kerralla kaikki ropelit pimeeksi , vai jäikö powerin flekti jotenkin ehjäksi

  Mutta missäpäin maata sijaitsee huolto joka löytää 68 pro3 levyltä integroidun näytön ?
   
 14. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  8,498
  Kiitokset:
  953
  Pisteet:
  173
  Hieman mietin tuota samaa... harvoin ne yhtäkkiä noin vain happanevat...
  Niin, puhutaan varmaankin näytönohjaimesta emolla, eikös? Käsittääkseni tuolla emolla on integroitu sellainen.

  Saivartelu on... saivartelua. :rolleyes:

  Kortsu94, mietippäs noita edellämainittuja näytönohjainjuttuja. Nyt ok jokin ja sitten hamaassa tulevaisuudessa parempaa...?
   
 15. Kortsu94

  Kortsu94 Member

  Liittynyt:
  10.12.2009
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Hei
  Juu tarkoitin sitä näytönohjainta emolla. Ennätyksistä en tiedä, todennäköisesti osa hajonnut jo aiemmin ja kaikki huomattiin vasta nytten.. Tuulettimiksi oli eteen, taakse ja prossulle laitettu arctic f12 silent. En sen hyvyydestä sen enempää tiedä, mutta prossun lämmöt ainakin tippui huimasti. Ilmeisesti parempi ilmankierto vaikutti myös näytönohjaimeen, koska vaikka mikään tuuletin siinä ei pyöri, ei sen lämmöt noussut yli 90c ja pystyi pelaamaan ilman mitään ongelmia. Ongelmia todennäköisesti syntyy, kun siirrytään yhtään raskaampaan peliin kuin csgo.
  Näytönohjaimista ajattelin, että turha tässä enään on odottaa milloin tuo sanoo itsensä lopullisesti irti, vaan mielummin ostaa heti uusi, niin ei tarvii sitten ihmetellä ja pelkää, koska hajoaa. Tuo verkkokaupan tarjous kiinnostaa. Tässä vain mietin, että riittääkö poweri siihen?
   
 16. Kuunmies

  Kuunmies Senior member

  Liittynyt:
  05.03.2010
  Viestejä:
  3,990
  Kiitokset:
  629
  Pisteet:
  123
  Näyttis on prossussa ja liittimet emolla kun nyt oikein alettiin saivartelemaan... Mikä on verkkokaupan tarjousnäyttis, toi poweri riittää mille vaan yhden piirin näyttikselle. Prossun lämmöt putosi takuulla jos alkuperäinen prossujäähy vaihdettiin jälkiasennusmalliin ja pölyt poistettiin :)

  edit. eli ilmeisesti toi gtx 970, poweri riittää paremmin kuin hyvin. On noi Arcticit ainakin halpoja jos ei muuta.
   
 17. wwallu

  wwallu Senior member

  Liittynyt:
  06.08.2014
  Viestejä:
  13,014
  Kiitokset:
  3,090
  Pisteet:
  223
  Yksi mahdollisuus:

  https://hardwarium.com/product/59/8/crucial-bx100-250-gb-ssd-2-5-sata-3-0
  https://hardwarium.com/product/479/69/xfx-radeon-r9-390-double-dissipation-core-edition-8-gb

  Jos budjetti venyy vielä tuostakin niin parempi näyttis https://hardwarium.com/product/446/69/sapphire-nitro-radeon-r9-390-8-gb-backplate. Tai sitten tuo ja pienempi ssd https://hardwarium.com/product/241/9/kingston-hyperx-fury-ssd-120-gb-2-5-sata-3-0. Harvalle kuitenkaan merkitystä sillä onko ssd:n koko 120 vai 240 gigaa.

  Vanhan näyttiksen kanssa turha tuskailla koska se ei tule kestämään kesään asti rikkinäisillä rupelleilla.
   
 18. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  8,498
  Kiitokset:
  953
  Pisteet:
  173
  Eräs vaihtoehto olisi laittaa jokin halpa mutta tehokas propeli kopan kylkipeltiin puhkumaan ilmaa näyttikselle. Toki se on vain tekohengitystä. Jos sillä menisi jonkin aikaa.
   
 19. rick79

  rick79 Senior member

  Liittynyt:
  15.02.2009
  Viestejä:
  5,123
  Kiitokset:
  546
  Pisteet:
  173
 20. Tepsu9

  Tepsu9 Active member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  2,003
  Kiitokset:
  90
  Pisteet:
  78
  Tämä on ihan kätevä. Eikä hinta päätä huimaa.:D
  http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---...anteet/Akkukayttoinen-kompressori-2000033659/
   
 21. rick79

  rick79 Senior member

  Liittynyt:
  15.02.2009
  Viestejä:
  5,123
  Kiitokset:
  546
  Pisteet:
  173

Jaa tämä sivu