1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymyksiä MacBook Pro/OS X järjestelmistä

Viestiketju Mac -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Amazieeng 31.05.2012.

 1. Amazieeng

  Amazieeng Regular member

  Liittynyt:
  25.03.2005
  Viestejä:
  134
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Terve, ajauduin machintons maailmaan ja ajattelin, että nyt on vehkeet ja lelut viimisen päälle ja kaikki tehostuu ja sujuu kuin tanssi. Kävi kuitenkin vastoinpäin ja eteen ilmestyi alkajaisiksi seuraavanlaisia kysymyksiä.

  1. Asiakirjan sulkeminen? Miten suljen yksittäisen asiakirjan, esim jos avoinna on kymmenen word sovellusta? (välillä sovellus menee tilaan, jossa punainen ruksi poistuu näkyvistä vasemmalla ylhäällä)

  2. Miten saan edellisen kysymyksen ruksin (punainen, keltainen, vihreä) siirrettyä vasemmasta laidasta luonnolliselle paikalleen oikeaan yläkulmaan?

  3. Mikä vastaa Shift+Del toimintoa (eli tiedoston suora poisto ilman roskakorikierrätystä)?

  4. Kaikkia ikkunoita en saanut pienennettyä/suurennettua vetokahvasta (esim järjestelmäasetukset ikkuna) Miten tämä suoritetaan käytännössä?

  5. Ctrl C,V,Z toiminnot, eli mikä tässä järjestelmässä on kopioinnin yms. pikanäppäin?

  6. Entä missä sijaitsee Delete näppäin, home ja end näppäimet (erittäin veemäistä kun en oo vielä löytäny niitä)

  7. YLÄPALKKI tai yleispalkki (mikä nyt onkaan) miten saan ko. palkin asennettua, niin että se toimii? Eli siis palkki josta näen kaikki avoinna olevat sovellukset. Esim tällähetkellä ko. palkin virkaa hoitaa firefoxin oma palkki, en näe avoimia word ja exel sovelluksia? Dock palkilla voimme tässä vaiheessa heittää vesilintua. Samaan liittyen, tuon omena palkin siirtäminen muualle, mistä tapahtuu? (nyt se on jatkuvasti häiritsevästi tiellä!

  8. Kuvien avaaminen ja muokkaaminen. Kuvat avautuvat joko ColorSync tai iPhoto ohjelmalla kummallakaan sovelluksella en onnistunut tekemään yksinkertaisimpia kuvan muokkaus toimenpiteitä. Onko vain niin, ettei macin palveluissa tule mukana tavalliseen toimintaan pystyvää kuvan muokkausohjelmaa?

  9. Entä miten poista iPhoto ohjelman tai ylipäänsä ohjelman asennuksen? Paketissa tuli läjä erittäin veemäisiä ohjelmia mukana.

  10. Miten pääsen prosessienhallintaan käsiksi? Entä macin BIOSia vastaavaan hallintaan? Entä ns. DOS-komentoihin, eli johonkin manuaaliohjaus järjestelmään?

  Nää tuli nyt ekana mieleen, jatkan listaa kun aihetta ilmenee. Kiitän vastauksista, pitäisi suht nopeasti päästä tehokkaaseen työskentelyyn tän järjestelmän kanssa.
   
 2.  
 3. mokru8

  mokru8 Member

  Liittynyt:
  04.05.2012
  Viestejä:
  67
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  1. Sovellus tallentaa jotain tiedostoa mutta jos haluat sammuttaa sovelluksen paina kahdella sormella hiirestä (docissa ohjelman kohdalla) paina alt pohjassa ja paina pakota sulkeutumaan.

  2. Niiden luonnollinen paikka on vasemmalla. Mac ei ole windows (windowsissa luonnollinen paikka on oikealla).

  3. En muista. Katso ohjekirjasta pikanäppäimet.

  4. Jompikumpi niistä vihreästä tai keltasesta pallosta suurentaa ja pienentää ne.

  5. CMD ja c = Kopioi CMD ja v = Liitä CMD ja z = Varmaan leikkaa.

  6. Siinä käytetään kahta näppäintä (avaa finder ja paina jostain Tiedostosta ja paina ylhäältä tiedosto (tai mikä olikaan) Sitten katso missä lukee poista niin näet siinä mitä lukee pikanäppäimiä.

  7. Mene järjestelmäasetuksiin ja paina palkki (vai mikä olikaan Docki) sitten piilota automaattisesti niin ei ole tiellä ja näet sinisen pilkun palkissa niiden ohjelmien alla jotka ovat käynnissä.

  8, 9 ja 10 en tiedä oikein.
   
 4. Amazieeng

  Amazieeng Regular member

  Liittynyt:
  25.03.2005
  Viestejä:
  134
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  1. Meinasin yksittäisen välilehden sulkemista. Välillä ne on sillein typerästi päällekkäin, että yksittäin sulkeminen onnistuu, kunhan vaan ensin sattuu löytämään oikean välilehden, välillä taas sulkeminen on täysin mahdotonta sulkematta koko sovellusta...

  2. Voi olla, mutta kaikkea on mahdollista muuttaa, kun löytää oikean paikan.

  3. Ei löytyny ainakaan tosta ohjekirjasta.

  4. Joo-o mutta ei esim järjestelmäasetukset välilehdellä onnistu jostain syystä mun koneella

  5. Juu Thanks. Löysin sattumalta itekin noi testaamalla :) meni vaan hevosen verran aikaa.

  6. Joo mut toi siellä mainittu pikanäppäin heittää roskakoriin, eikä suoraan kuikkaan kuten normaalisti.

  7. Jäsentelin kysymyksen väärin. Docki ei sinällään häiritse tossa alhaalla, ehkä kätsyintä olisi, jos kuvakkeet sais siirreltyä tohon desktopille haluamilleen selkeille paikoille. Meinasin lähinnä sitä tehtäväpalkkia, josta nään esim kaikki avoimet ohjelmat (esim 7 kpl firefox välilehtiä, 8 kpl word ja 6 kpl excel), nyt en näe samalla aukeamalla näitä ja joudun erikseen etsiskelemään niitä eri kerroksista.

  8.
  9.
  10.
   
 5. koppine

  koppine Member

  Liittynyt:
  31.08.2008
  Viestejä:
  77
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  opettele tekemään mäkillä oikean hiiren painikkeen klikkaus. kun painat dokista word-ohjelman iconia hiiren oikealla näppäimellä tulee lista aukiolevista ikkunoista.


  kaikkia ikkunoita ei voi skaalata tälläinen on esimerkiksi järjestelmänasetukset ikkuna.


  Näet kaikki avoinna olevat sovellukset dockista. yläpalkki näyttää vain aktiivisen ikkunan toiminnot.
  CMD+tab on nopea tapa selata avoinna olevia sovelluksia.

  Gimp on loistava kuvan käsittely ohjelma joka toimii osx:llä, windowsilla ja linuxilla.

  Menet finderillä ohjelmat kansioo (löytyy oletuksena sivupalkista) raahaat ohjelman roskakoriin (simple?) jotkin ohjelmat asentavat mukanaan uninstaller toiminnon.

  järjestelmän hallinta: yläpalkin omena-logo -> tietoja tästä macista -> lisätietoja
  prosessinhallinta: omena-logo -> pakota lopettamaan (ei hyvä powertoolsejakin löytyy selaamalla internettiä itse en ole havainnut tarpeelliseksi.)
  BIOS: ei ole, osx luottaa EFIin ei muokattavissa.
  DOS: ei ole, voit hallita kerneliä (macin bios..) lisätyökalut-> pääte
   
 6. mie_vaan

  mie_vaan Member

  Liittynyt:
  06.02.2011
  Viestejä:
  8
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  En nyt ole varma, mutta Prosessienhallinnalla Amazieeng tarkoitti varmaan sellaista sovellusta, josta näkee kaikki käynnissä olevat prosessit ja sen virkaa ajaa mäkissä[ b] järjestelmän valvonta[/b].

  Löytynee helpoiten kun painaa ylhäältä kellon vierestä sitä Spotlightin suurennuslasin kuvaa ja kirjoittaa avautuvaan hakukenttään järjestelmän valvonta ja enter.
   
 7. r65

  r65 Regular member

  Liittynyt:
  19.10.2006
  Viestejä:
  129
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Moi!

  Alkajaisiksi, OSX:ssä on valikkopalkissa kohta Ohje, jonka kautta voit hakusanoilla etsiä vastauksia, eli käyttää ikään kuin ohjekirjana.
  Applen sivustolla on myös Windowsista siirtymisen 101-sivusto, jossa kerrotaan miten Win ja OSX eroavat oleellisilta osiltaan toisistaan.

  1. Asiakirjan sulkeminen? Miten suljen yksittäisen asiakirjan, esim jos avoinna on kymmenen word sovellusta? (välillä sovellus menee tilaan, jossa punainen ruksi poistuu näkyvistä vasemmalla ylhäällä)

  Kaikissa ohjelmissa yksittäinen aktiivisena oleva ikkuna suljetaan esim. näppäinkomennolla cmd+w (vastaa windowsissa ctrl+w).
  Jos ikkuna (esim. Word-dokumentti), jonka haluat sulkea, ei ole juuri aktiivisena, käytä ohjehakua, kuinka saat Expósella valittua haluamasi ohjelmaikkunan aktiiviseksi.

  Ohjelmat OSX:ssä taas lopetetaan Windowsista poiketen näppäinkomennolla cmd+q tai valitsemalla valikkopalkista ohjelman nimen alta ”Lopeta ohjelma”

  OSX:n käytön nopeuttamista näppäinkomennoilla helpottaa huomattavasti se, että yleisimmät näppäinoikotiet on mainittu valikkopalkissa avautuviien valintojen oikeassa reunassa.

  2. Miten saan edellisen kysymyksen ruksin (punainen, keltainen, vihreä) siirrettyä vasemmasta laidasta luonnolliselle paikalleen oikeaan yläkulmaan?

  Kuten jo mainittiin, pallojen luonnollinen sijainti OSX:ssä on vasemmassa reunassa. Totu siihen. Tämä on hieman samanlainen eroavuus kuin, että miksi BMW:ssä sutii takapyörät eikä etupyörät kuten Fiat Puntossa.

  3. Mikä vastaa Shift+Del toimintoa (eli tiedoston suora poisto ilman roskakorikierrätystä)?

  En muista, enkä oikeastaan jaksa etsiäkään, koska en ole tarvinnut moista toimintoa. Tuon saa kyllä määriteltyä pääte-ohjelmalla.
  Kuitenkin... aktiivisen tiedoston tai kansion roskiin siirto Finderissa tapahtuu nopeiten näppäinkomennolla cmd+backspace ja roskiksen tyhjennys cmd+shift+backspace.

  4. Kaikkia ikkunoita en saanut pienennettyä/suurennettua vetokahvasta (esim järjestelmäasetukset ikkuna) Miten tämä suoritetaan käytännössä?

  OSX:ssä ikkunaa suurennetaan ikkunan sisällön tarvitsemaan suurimpaan kokoon klikkaamalla sitä vihreätä palloa. Siitä suuremmaksi napataan oikeasta alakulmasta kiinni ja vedetään haluttuun kokoon.
  Järjestelmäohjelmien, kuten Järjestelmäasetukset ikkunoita ei välttämättä ole tarkoitettu suurennettaviksi/pienennettäviksi enempää kuin ne auetessaan ovat.
  Myöskin kunkin ohjelmiston koodaajat ratkaisevat aika pitkälle, miten paljon he ovat halunneet antaa ikkunoiden koolle muutosmahdollisuuksia.

  5. Ctrl C,V,Z toiminnot, eli mikä tässä järjestelmässä on kopioinnin yms. pikanäppäin?

  Kuten jo aiemmiin tuli esiin, kurkkaa valikkopalkista suoritettavista toimintovalinnoista noita näppäinoikoteitä.
  Lisää löytyy Järjestelmäasetusten näppäin-osiossa.
  Useimmiten ctrl+jokin näppäin muuntuu OSX:ssä cmd+jokin näppäin -komennoksi.
  Ctrl+x muutnuu esim. tekstinkäsittely- yms. ohjelmissa cmd+x -toiminnoksi, mutta järjestelämätasolla (=Finder) ei ole leikkaus-toimintoa esim. levyltä toiselle, vaan tiedosto kopioidaan uuteen paikkaan ja sitten vasta poistetaan vanhasta.
  Tiedosto sitten siirretään raahaamalla saman levyn sisällä paikasta toiseen ja kopioidaan samalla tavalla pitämällä alt-näppäin alhaalla siirron yhteydessä.

  6. Entä missä sijaitsee Delete näppäin, home ja end näppäimet (erittäin veemäistä kun en oo vielä löytäny niitä)

  Ko. näppäintoiminnot kannattaa selvittää kunkin ohjelman ohjeista.
  Järjestelmätasolla (=Finderissa) Delete korvautuu juurikin cmd+backspace -näppäinoikotiellä.

  7. YLÄPALKKI tai yleispalkki (mikä nyt onkaan) miten saan ko. palkin asennettua, niin että se toimii? Eli siis palkki josta näen kaikki avoinna olevat sovellukset. Esim tällähetkellä ko. palkin virkaa hoitaa firefoxin oma palkki, en näe avoimia word ja exel sovelluksia? Dock palkilla voimme tässä vaiheessa heittää vesilintua. Samaan liittyen, tuon omena palkin siirtäminen muualle, mistä tapahtuu? (nyt se on jatkuvasti häiritsevästi tiellä!

  Opettele ymmärtämään, että olet valinnut eri käyttöjärjestelmän kuin Windows ja asiat vain tehdään eri lailla.
  Jos et ole tähän valmis, myy Mac pois ja osta uudestaan Winkkarikone.

  8. Kuvien avaaminen ja muokkaaminen. Kuvat avautuvat joko ColorSync tai iPhoto ohjelmalla kummallakaan sovelluksella en onnistunut tekemään yksinkertaisimpia kuvan muokkaus toimenpiteitä. Onko vain niin, ettei macin palveluissa tule mukana tavalliseen toimintaan pystyvää kuvan muokkausohjelmaa?

  Kuvat (jpg, tif yms.) kuten myös PDF-tiedostot avautuvat yleensä oletusarvoisesti Esikatselu-nimisen ohjelman ikkunaan. Kuvat ovat dokumentteja siinä, missä Word- tai Exel-dokkaritkin ja niitä muokkaillaan asiaa varten tehdyillä ohjelmilla. Myös Windowsissa. Katsopa vain, mikä ohjelma aukeaa, kun tuplkaklikkaat kuvaa Windowsissa.
  iPhoto on suunniteltu kotikäyttäjän kuvien hallintaan ja siihen on sijoitettu kevyitä kuvan muokkauksen työkaluja.
  Sen ei ole tarkoituskaan olla esim. Photoshop tai Gimp tai Aperture tai Lightroom.
  ColorSync on tarkoitettu laitteen väriprofiilien ylläpitotoimenpiteisiin ei kuvien käsittelyyn.

  9. Entä miten poista iPhoto ohjelman tai ylipäänsä ohjelman asennuksen? Paketissa tuli läjä erittäin veemäisiä ohjelmia mukana.

  Ks. kohta 7. Yleensä kuitenkin ohjelmat voidaan poistaa OSX:stä vain raahamalla roskikseen ja tyhjentämällä roskis.
  Tosin, riippuu kovasti siitä, miten ohjelma on asennettu koneeseen, eli onko ohjelman tekijä tehnyt ohjelmalle varsinaisen asennusohjelman vai asennetaanko ohjelma lataamalla levykuva ja siirtämällä ohjelma levykuvalta Ohjelmat-kansioon.

  10. Miten pääsen prosessienhallintaan käsiksi? Entä macin BIOSia vastaavaan hallintaan? Entä ns. DOS-komentoihin, eli johonkin manuaaliohjaus järjestelmään?

  Prosesseja pääset katselemaan ja sulkemaan ”Järjestelmän valvonta” -nimisellä hjelmalla.
  Macissä BIOSsia vastaa EFI, johon et pääse käsiksi - eikä siihen ole tarvettakaan.
  Mac ei tue DOSia, eikä pitäisi Windowsinkaan. Pääte- eli terminaali on lähinnä kaipaamasi ohjelma, mutta huomioi, ettäOSX perustuu Unixiin, ei DOSiin, joten osaamasi DOS-komennot joko eivät toimi. Jos et hallitse Unix-komentoja ja sitä, mitä niillä tehdään, älä koske Terminaaliin!

  Kirjoituksesta heijastuu lievä trollimaisuus - oletan kuitenkin että se ei ole tarkoituksenasi.
  Pidä mielesi avoinna ja lueskele niitä Ohje-valikosta löytyviä tietoja, selaile Applen sivuston tukiosuutta, rekisteröidy HopeinenOmena.net -foorumille ja muista - kun esität kysymyksiä, on kohteliasta myös kertoa oman laitteesi tiedoista vähintäänkin käyttöjärjestelmän versio ja mikä kone on kyseessä.
   
 8. Amazieeng

  Amazieeng Regular member

  Liittynyt:
  25.03.2005
  Viestejä:
  134
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  1. Juu toi näytöllä ensisijaisesti avoinna olevan ikkunan sulkeminen onnistuu kyllä hyvin. Mitä nyt on selville saanut niin ilmeisesti alempien ikkunoiden sulkeminen onnistuu vain scrollailemalla itsensä ensin tuonne dashboard nimiseen paikkaan ja avaamalla sieltä ko. sovelluksen ikkunan ja napsimalla kiinni. Jos noita avaa päällekäin, niin ne katoaa jopa tuolta dockista. Tietenkin lähdekoodia jos joku kykenisi jotenkin käpälöimään? Taitaa tosin mennä liian hankalaksi.

  2. Totta, mutta jos näkee vaivaa, voi saada jopa bemarinkin etupyörät luistamaan tyhjää.

  3. (avoinna)

  4. Harmi. Tän ominaisuuden kanssa on ilmeisesti jäätävä elostelemaan.

  5. CMD toiminnot alkaa jo olla tuttuja. Törmäsin itekkin jo tohon ongelmaan ettei cmd-x toiminto todellakaan toimi tiedostoja siirellessä!!! Voit hyvin kuvitella että meinas macci lentää ikkunasta :) nooh, laskin kymmeneen. Tiedostonhallintaan vois seuraavaan versioon tehdä ainakin noi shift-del ja cmd-x korjaukset, niin ei tarttis ylimäärästä aikaa tuhlata. Mutta totta niinkuin sanoit, itteä voi vain syyttää kun hommas sian säkissä.

  6. Ei kai nyt yks näppäin ole ohjelmakohtainen?

  7. Mulla on itseasiassa useampikin kone ja useampikin käyttöjärjestelmä. Teen eräänlaista projektia ja toimivin käyttis kautta kone yhdistelmä on hakusessa.

  8. Win käyttöjärjestelmissä kuvat aukeaa yleensä siihen ohjelmaan mihin ne on valittu aukeavan, joten se on riippuvainen käyttäjäkohtaisista asetuksista.

  9. Erittäin hyvä ominaisuus esim mainitsemaasi win käyttöjärjestelmään verrattuna tuo roskikseen raahaaminen. Paljon nopeampi tapa. Oli vain niin yksinkertainen etten osannut odottaa :) Win pohjaisissa järjestelmissä tosiaan joutuu erikseen yleensä uninstalloimaan ohjelman ja se voi viedä aikaa jopa huomattavan kauan. (Muutamien asennettavien sovelluksien kanssa tuli halted error tasoisia yhteensopivuusongelmia. Palaan asiaan kun saan paremmin tolkkua ongelman tasosta)

  10. OK. Jokin dos tyyppinen/pohjainen komentokeskus olisi varsin kätevä.

  Näillä mennään taas eteenpäin. Faktoja tuli sen verran, että pitää hetki sulatella jo saatua tietoa. Mitä tarkoitat trollimaisuudella? Ilmeisesti jotain nörttien slangia, en jaksa googlettaa. Mitä nyt nopeasti vilkaisin noita ohje toimintoja, niin näytti yhtä tarpeettomilta kuin winukan vastaavat. Kone tosiaan on MacBook Pro, tarkemmin en tiedä. Käyttöjärjestelmän version yritän selvittää sulle myöhemmin. Todennäköisesti suht päivitetyin/uusin versio?!

  Kiitos vastanneille jo valjenneista yksityiskohdista. Vastanneiden kesken arvotaan yksi kappale langattomia mac hiiriä.
   
 9. Amazieeng

  Amazieeng Regular member

  Liittynyt:
  25.03.2005
  Viestejä:
  134
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Terve

  Asensin tähän MacBook Prohon nyt jo toista kertaa OpeenOfficen calc taulukkolaskentaohjelman. Nyt ko. ohjelma on jo toisen kerran kadonnut koneelta, ilman että olen sitä poistanut. Osaako joku sanoa, mitä on tapahtunut?
   
 10. mokru8

  mokru8 Member

  Liittynyt:
  04.05.2012
  Viestejä:
  67
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  kokeileppa etsiä sitä sovelluksista ja sitten siellä ylhäälä on sellanen suurennuslasi nii kirjota sinne se jospa vaikka löytyis
   

Jaa tämä sivu