1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kuolikohan tietokone?

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi Sasu76 05.05.2020.

  1. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Näyttö meni oranssiksi ja nyt se näkyy mustana ja vasemmalla yläkulmassa näkyy vain vilkkuva viiva.
    Näytössä ei pitäisi olla mitään vikaa, vaan pakko olla koneessa, mutta mitä ihmettä koneessa mahtoi tapahtua?

    Keksiikö kukaan, mitä koneen kanssa voisi yrittää tehdä? Mistä voisi olla kyse?

    Windows käyttöjärjestelmällä toimiva kone.
     
  2.  
  3. Freelanceri

    Freelanceri Newbie

    Liittynyt:
    28.04.2020
    Viestejä:
    3
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
  4. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Meillä on siis tietokone ASUS ROG G20CB ja siinä Windows 10.
    Aluksi tietokone jähmettyi ja sen jälkeen ruutuun tuli musta tai joku toinen väri.
    Luulimme, että näyttö hajosi, joten yhdistimme tietokoneen toiseen näyttöön, minkä tiesimme toimivan.
    Aluksi tietokone lähti nätisti käyntiin ja tuli tieto päivityksistä sen jälkeen tuli jälleen musta näyttö.
    Yritimme uudelleen avata tietokoneen, mutta välillä musta näyttö tuli välittömästi ja välillä pääsimme kirjautumaan sisään, mutta sitten lähes heti näyttö musteni tai tuli harmaa näyttö tai kerran valkoinen, mikä värisi.

    Yritin saada tietokoneen avautumaan vikasietotilaan yhden ohjeen mukaan (siinä piti kolme kertaa tietokone sammuttaa pitämällä 10s virtanäppäintä pohjassa ja avata ja taas sulkea 10s näppäin pohjassa ja kolmannen jälkeen antaa koneen avautua), mutta se ei onnistunut, ei siis avannut konetta vikasietotilassa vaan mustaan ruutuun päättyi kokeilu.

    Ajattelin, että jos Windowsin saisi asennettua uudelleen, mutta koneen näyttö ei pysy mukana niin kauan, että se onnistuisi.

    Onko meidän tietokone siis nyt kuollon kielissä, vai onko siellä nyt jotain ohjelmistossa, mikä aiheuttaa tällaista? Mitä voisimme siis tehdä?
     
  5. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,970
    Kiitokset:
    920
    Pisteet:
    123
    Voi olla, että näytönohjain on hajalla. Kokeile pääsetkö biosiin koneen käynnistyessä. En nyt tarkistanut koneen ohjekirjasesta mikä on oikea näppäin biosiiin päsemiselle, mutta näpyttele F2 tai deleteä kun kone käynnistyy.
     
  6. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,992
    Kiitokset:
    1,015
    Pisteet:
    243
    Arvaan, että näytönohjain hajosi. Tuossa koneessa ei taida olla emolevyllä liitintä, josta saisi integroidun näytönohjaimen signaalin ulos testausta varten. Tuo, että kone aluksi käynnistyi uudelleen, voisi kertoa ylikuumenemisesta. Onkohan kone sisältä kovin pölyinen?

    Edit. Kovinpa hitaasti kirjoittelin, kun välillä hain tietoja koneen kokoonpanosta.
     
  7. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Pääsin BIOS tilaan, mutta mitä nyt?

    Onko näytönohjain siis fyysinen osa koneen sisällä?
     
  8. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Kone saattaa kyllä olla pölyinenkin. Jos on niin pitäisikö kotelo saada irti? Ulkoapäin olen imuroinut, mutta ei ole tainnut paljon auttaa.
     
  9. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,970
    Kiitokset:
    920
    Pisteet:
    123
    Onpahan "futuristisen" mallinen kone. Siinä pitäisi kuitenkin saada jotenkin sivupelti irti, katso näkyykö reunoissa jotain ruuveja tai muuta mekanismia jolla aukaista.
     
  10. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Bios näytti tältä.

    Nyt imuroin ja nyt se ilmoitti seuraavan kuvan mukaisesti. Mutta sain imuroitua vain ulkoa. En saanut koteloa irti, siellä oli yksi ruuvi mäsänä.

    Ja nyt ruudussa näkyy tuo ASUS ja alhaalla pyörii prosentit.
     

    Liitetyt tiedostot:

  11. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,970
    Kiitokset:
    920
    Pisteet:
    123
    Menikö tuo tarkistus loppuun asti, entä käynnistyikö kone normaalisti työpöydälle sen jälkeen?
     
  12. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Mielestäni meni loppuun, mutta sen jälkeen tuli taas se musta ruutu.
     
  13. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,970
    Kiitokset:
    920
    Pisteet:
    123
    Viimeksi muokattu: 09.05.2020
  14. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Löytyy toinenkin tietokone ja koneella ei ole mitään tärkeitä tiedostoja.

    Ja ohje Option six oli sama, mutta se ei toimi. Eli johtaa vain normi kirjautumiseen ja kirjautumisen jälkeen tulee musta tai jonkun sävyinen näyttö. Esim. hetki sitten kun kokeilin niin jälleen vilkkuva näyttö.
     
  15. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,970
    Kiitokset:
    920
    Pisteet:
    123
    Kokeilisitko vielä kertaallen sitä option six kohdan käynnistystä. Testasin sitä juuri omalla koneella ja mielestäni se vaati enemmän kuin 3 kertaa käynnistyksen/sammutuksen virtapainikkeesta. (tai sitten odotin ensimmäisillä painallauksilla liian kauan jolloin toiminto ei rekistöröitynt niin kuin piti tai vastaavaa)

    Heti kun kuulet koneen sammuneen paina saman tien virtapainiketta uudestaan, sen jälkeen odota sekunti tai pari ja toista, jossain vaiheessa näytölle pitäisi tulla teksti jossa lukee valmistellaan automaattista korjausta. Ole tarkkana aina ennen, kuin sammutat koneen, että ei käy niin kuin minulle testatessa, kun olin muutamaan kertaan painellut virtapainiketta huomasin, että näytölle ilmeistyi tuo teksi korjaamisesta, mutta ehdin silti vahingossa painamaan virtapainiketta uudelleen.

    Jos saat tuon toimimaan, pitäisi ilmestyä valikon jossa on erilaisia vaihtoehtoja valitse vianmääritys ja sieltä järjestelmän palautus. Nimet voi olla myös englannin kielellä, en itse testannut nyt sinne asti, mutta varmaan tänään vielä testaan tuon oikean sammutusten/käynnistysten määrän.

    Jos saat järjestelmän palautuksen toimiman etsi sieltä palautsupiste joka on ajalta ennen kuin kone rupesi jämähtelemään. Jos järjestelmän palautus ei auta voit samasta vianmääritysvalikosta valita myös käynnistyksen korjauksen ja kokeilla sitä. Sieltä käsin pitäisi päästä myös vikasietotilaan.

    Jos et kokeilusta huolimatta saa tuota valikkoa avautumaan tai mikään noista toimista ei auta. Lataa toisella koneelta alla olevan linkin kohdasta "Lataa työkalu nyt" mediacreation tool jolla luot windowsin asennusmedian, USB:le tai DVD:le ellet omista jo sellaista. Tarvittaessa ota kuvia lisää ja kysy jos jokin asia mietityttää.

    https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10


    Jatkoa: Testasin uudemman kerran tuota käynnistystapaa ja en edelleenkään osaa sanoa mikä se oikea määrä käynnistyksiä on, tai, että mikä on se aika joka on hyvä odottaa ennen kuin koneen sammuttaa uudestaan.

    Tällä kertaa se onnistui 4:lä kerralla, voi olla, että en vain odottanut tarpeeksi kauan jolloin sammutuksia /käynnistyksiä kertyi enemmän, tein myös saman virheen uudestaan, että painoin taas virtapainiketta vaikka automaattisen korjauksen tominto ehtikin alkaa. Sen jälkeen ei tavinnut sammuttaa/ käynnistää kuin 2 kertaa ja hieman enemmän kärsivälisyyttä ja odottelua jokunen sekunti, niin näytölle tuli taas teksti automaattisen korjauksen valmistelusta. Sen jälkeen pitäisi tulla teksti "Diagnosoidaan tietokonetta, tämän jälkeen sininen ruutu jossa valitaan lisäasetukset - vianmääritys - lisäasetukset - järjestelmän palauttaminen. Tai halutessasi muita korjausvaihtoehtoja
     
    Viimeksi muokattu: 09.05.2020
  16. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Päästiin eteenpäin, mut joka kerta saatiin kuvan mukainen ilmoitus.

    Mut eihän me pystytä vapauttamaan tilaa, kun ei päästä alkua pidemmälle.

    Mitä nyt kannattaisi kokeilla?
     

    Liitetyt tiedostot:

  17. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,970
    Kiitokset:
    920
    Pisteet:
    123
    Hmm. Yksi mahdollisuus olisi luoda käynnistyvä linux usb tikku jolla pääsisi katsomaan koneen kiintolevyä/ssd:tä ja sitä kautta tyhjentämään sitä.

    Itse en kyllä ole aikoihin noita käyttänyt, niin en osaa oikein kunnolla ohjeistaa sellaisen luomisessa, ei se tosin vaikeaa ole. Jos joku muu lukeee tätä, niin ehdotuksia otetaan vastaan.

    Sitten on toki se helppo vaihtoehto, että asennat suoraan windowsin uudestaan, niin ei tarvitse miettiä. Itse henkilökohtaisesti koittaisin kuitenkin ratkaista ongelmaa vielä.
     
  18. Nanna_86

    Nanna_86 Active member

    Liittynyt:
    03.09.2014
    Viestejä:
    555
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    53
    Koita käynnistää tietokone vikasietotilassa.

    - Käyttöjärjestelmän käynnistäminen vikasietotilassa lataa minimaalisen osan Windows käyttöjärjestelmästä ja vain välttämättömät palvelut ja ohjaimet sen toimimisen kannalta. Tämä helpottaa ongelmien vianmääritystä.


    1. Käynnistä tietokone > Pidä virtanappulaa pohjassa n.10 sekunttia , tietokone sammuu,
    2. Käynnistä tietokone uudelleen,
    3. Paina jälleen virtanappulaa pohjassa kun näet esim, ( valmistajan logon ) , tietokone sammuu,
    4. Käynnistä tietokone uudelleen,
    ( Eli sama kuten *Trinity* neuvoi järjestelmän palautuksessa.. )

    Kun WinRe saadaan näkyviin, valitaan seuraavat vaihtoehdot;

    # Valitse , Troubleshoot / Vianmääritys
    [​IMG]

    # Advanced Options / Lisäasetukset
    [​IMG]

    # Startup Settings / Käynnistyksen asetukset
    [​IMG]

    # Lopuksi painiketta ( Restart )
    [​IMG]


    Kun tietokone on käynnistynyt uudelleen , saat seuraavan näkymän ruutuusi..
    Valitse vaihtoehto 5) , Enable Safe mode with Networking.

    [​IMG]

    Kerro mikäli onnistuit, niin jatketaan.. :eek:
     
    Viimeksi muokattu: 09.05.2020
    *Trinity* kiitti tästä.
  19. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Nanna_86: tein noin niinkuin tuossa yllä sanoit, mutta tietokone käynnistyi uudelleen samaan lähtötilanteeseen eli mustaan ruutuun
     
  20. Nanna_86

    Nanna_86 Active member

    Liittynyt:
    03.09.2014
    Viestejä:
    555
    Kiitokset:
    124
    Pisteet:
    53
    Mustaruutu :s .. Tietokoneen takana on HDMI paikka mutta en usko että saadaan kuvaa sitä kautta..
    Tietokone on toiminut kuitenkin moitteita aiemmin?
    Eikä mitään ajuripäivityksiä tehty ennen ongelman ilmaantumista?...

    - Pääsitkö valitsemaan Safe modea?
     
  21. Sasu76

    Sasu76 Regular member

    Liittynyt:
    17.05.2007
    Viestejä:
    105
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    En pääddyt valitsemaan Safe modea. Pelkkä musta ruutu tuli sen jälkeen, kun piti restartata kone.

    Tämä ongelma koneen kanssa tuli yllättäen., eikä mitään tietoisia ajuripäivityksiä ainakaan tehty. Muttta poika juuri sanoi, että hän latasi jonkun pelin Epic Games:stä.
     

Jaa tämä sivu