1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kumpi parempi: uusi läppäri vai vanha pöytäkone

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi kukkone 31.07.2008.

 1. WillKane

  WillKane Regular member

  Liittynyt:
  07.01.2008
  Viestejä:
  291
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  @kukkone
  Olet oikeassa että varsinkin läppäri on suunniteltu kertakäyttötavaraksi. Tähän vaikuttaa myös teknologian nopea kehitys. Tämä ei kuitenkaan estä pitkittämästä tätä käyttöä niin kauan kuin laite kestää minkä pitäisi olla useita jopa yli kymmenen vuotta. Aivan kuten esimerkiksi televisioiden ja pesukoneiden kohdalla.

  Mitä ehdotat tilalle? Luddiitiksi ryhtymistä, kuusnelosten korjaamista? Jos pystyisit vaihtamaan koneeseesi näyttiksen, miten kierrättäisit vanhan?
   
  Viimeksi muokattu: 05.08.2008
 2.  
 3. kukkone

  kukkone Regular member

  Liittynyt:
  06.04.2007
  Viestejä:
  208
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Vaikea kysymys. En tunne koneita niin hyvin että osaisin vastata, mutta voinhan heittää maalaisjärjellä muutaman ehdotuksen. Yksi asia on tuoteen suunnitteleminen alusta loppuun siten että otetaan tavoitteeksi kierrätys. Osan rikkoutuessa vaihto onnistuu ja taloudellisesti kannattavaa. Komponentit helposti vaihdettavissa ja tietenkin taloudellisesti kannattavasti. Kone suunnitellaan pitkällä tähtäimellä ja mietitään että ostaja ei ole loppukäyttäjä.
   
 4. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,484
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  Miksi et ajattele että telkkarit ja radiotkin pitäisi tehdä samalla periaatteella vaan rajoitat ajattelusi vaan kannettaviin?

  Kannettavia voi korjata jos ne viedään huoltoon kuten muutkin elektroniikka laitteet. Kannettavien osat integroidaan niin pitkälle kuin mahdollista koska tuotteet saadaan näin pienempään tilaan. Osat pysyvät jatkuvassa retuutuksessa paremmin kiinni kun ne on suoraan emolla eikä minkään väylän avustamana. Tehonkulutus on pienempi kun kaikki suoraan emolla ilman turhia väyliä.
  Kannettavat ovat niin tiiviitä paketteja että ei sinne oikeastaan edes pysty vaihtamaan erilaista osaa ja jos vaihtaa niin jäähdytys on heti ongelmana.
  Jos kannettavasta tehdään helposti avattava ja huollettava niin sen koko kasvaa reilusti ja se kestävyys ja tiiviys kärsivät reilusti.

  Tietty jos siitä kannettavasta haluttaisiin välttämättä ihan yhtä helposti korjattava ja muunneltava kuin pöytäkoneesta niin sen koko on siinä vaiheessa sitä luokkaa että ei sitä enää tarvitse kanniskella.

  Kannettaviin voi kuitenkin laittaa ulkoisia kovalevyjä, äänikortteja, dvd-asemia, blu-ray asemia ja pian ulkoisia näytönohjaimia. En näe mitään ongelmaa niiden laajennettavuudessa...

  Ja vielä ihan faktaa kannettavien yleisestä soveltuvuudesta pelaamiseen. Tämän hetken järkevässä hintaluokassa oleva nopein pelinäyttis kannettavissa on 8600GT.

  Verrokiksi otetaan pöytäkone puolelta atin HD3650. Se on tarkoitettu kevyeen pelaamiseen ja maksaa 50€. Se on selkeästi nopeampi kuin 8600GT sillä se on nopeampi kuin sen isoveli 8600GTS.

  Eli kun kannettavaan laitetaan tämän hetken huipputekniikkaa oleva näyttis (8600GT) niin se soveltuu nykymittapuulla korkeintaan kevyeen pelaamiseen. Se nostaa tehonkulutusta reilusti, samaten kuin painoa ja kone kuumenee ihan eri tavalla. Kannettavasta tulee raahattava malli ja hinta nousee sinne +1000€ luokkaan...

  Kannettavien peliteho on tätä luokkaa sillä pöytäkone kehityksestä ollaan aina vähintään se 2 sukupolvea jäljessä koska ei ole helppoa sovittaa kannettavan pieneen tilaan pöytäkoneen näyttiksiä.
  Koko pitää saada pieneksi, tehonkulutus pitää saada dramaattisesti pienenemään että kortti ei pala kuumuuden vuoksi ja koko piirilevy pitää suunnitella kokonaan uusiksi. Ei ole helppoa...

  Ja sitä kannettavaa voi edelleenkin kierrättää. Kun se ei vastaa sinun tarpeitasi niin myy se semmoiselle kenelle se riittää...
  Se on sitä kestävää kehitystä :)
   
  Viimeksi muokattu: 06.08.2008
 5. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,119
  Kiitokset:
  164
  Pisteet:
  93
  Tuossa ihmettelin juuri yhtä teollisuuskäytössä vuodesta 83- ollutta masiinaa. Yhtään osaa ei kuulemma patteria lukuunottamatta ole vaihdettu ja sama basic- pohjainen softa on pyörinyt kellon ympäri tähän asti. Jotenkin tuntuu että harva nykykone jaksaa seuraavat 25 vuotta toimia yhtä hyvin.
   
 6. Quiote

  Quiote Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  20.12.2005
  Viestejä:
  2,215
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Nykyään taidetaan tehdä kaikki kulutettaviksi, ennen ne tehtiin kestäviksi.
   
 7. jartar

  jartar Senior member

  Liittynyt:
  07.04.2004
  Viestejä:
  8,484
  Kiitokset:
  111
  Pisteet:
  143
  Ihan tuohon vanhojen koneiden kestävyyteen. Sehän perustuu hyvin pitkälle yksinkertaisiin osiin ja suureen valmistustekniikkaan.

  Nykypäivän kustannustehokas ja vähän tehoa kuluttava tekniikka ei vain voi olla kestoltaan samaa luokkaa kuin paljon yksinkertaisempi, rajoittunut ja vanhanaikainen tekniikka.

  Jos otettaisiin laskentatehossa reilusti takapakkia, nostettaisiin samalla tehonkulutusta, nostettaisiin valmistuskuluja, nostettaisiin hintoja ja karsittaisiin ominaisuuksia niin päästäisin kestävyydeltään parempaan luokkaan...

  Mitä yksinkertaisempaa tekniikka on ja mitä suuremmalla viivanleveydellä se on tehty niin sitä vähemmän on mahdollisuuksia että se vikaantuu...
   
  Viimeksi muokattu: 06.08.2008
 8. afterwin

  afterwin Regular member

  Liittynyt:
  27.03.2005
  Viestejä:
  1,338
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  Olet tuossa varmastikin aikalailla oikeassa. Mukaan kuvioon pitää vielä lisätä se seikka että laitteet yritetään rakentaa niin huonoiksi kuin suinkin mahdollista huomioiden se että keskimääräinen käyttöikä on x päivää/kuukautta/vuotta ja että vikaantumisprosentti ei vielä kasva liian suureksi.
   
 9. kukkone

  kukkone Regular member

  Liittynyt:
  06.04.2007
  Viestejä:
  208
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Todellakin kaikki, ei siis vain kannettavat.

  Missään nimessä en ole tarkoittanu että olet(te) tyhmiä. Ikävä kyllä maailmassa on niin moni asia vituillaan, että aika ei riitä kaikkeen, vaikka haluaisinkin monessa asiassa uutta tilalle.

  Kun on materian kanssa tekemisissä, on vaikea esittää vaihdettavia ja helposti korjattavia osia, kun bisnes ei pyöri. Siinäpä jollekkin purtavaa miten tämä toteutuisi ja samalla raha pyörisi. Rahahan se on nykyään joka ratkaisee. Viis luonnosta ja ihmisistä.
   
 10. dr.sykerö

  dr.sykerö Regular member

  Liittynyt:
  05.03.2004
  Viestejä:
  250
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  heh..piristittepäs päivää tällä topicilla. :)
  onhan tuolla asiaakin sekaan eksynyt.
  hyvä pojjat.
   
 11. afterwin

  afterwin Regular member

  Liittynyt:
  27.03.2005
  Viestejä:
  1,338
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  No, joskus asian syrjään saa ujutettua vähän muutakin höpinää.
   

Jaa tämä sivu