1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kuinka onnistui koneen kasaus?

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Braditti 21.09.2016.

 1. Braditti

  Braditti Member

  Liittynyt:
  09.07.2016
  Viestejä:
  87
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  18
  Vähän erilaista topicia tällä kertaa. Kasasin tuossa pari päivää sitten ensimmäistä kertaa oman koneeni ja ajattelin kirjoitella vähän asioista ja pulmista mihin törmäsin matkalla. Kirjoittelen mitä mieleen tulee.

  Homma lähti siitä että ensiksi oli purettava kopasta aiempi kokoonpano virtalähdettä lukuunottamatta, tämä homma meni hienosti jos ei lasketa sitä, että emolevyn virtapiuha oli aivan pirun tiukassa ja jo tässä hommassa sai sen verta hikeä pintaan että tuleva jo pelotti. Pitkän taistelun ja liittimen nitkuttelun jälkeen se oikeasti lähti irti, vanhan emolevyn toimivuudesta en enään mene takuuseen.

  Noniin vanha kokoonpano purettu ja vihdoin pääsee uuden kimppuun, asettelen uuden emolevyn varovasti pahvilaatikkonsa päälle ja valmistaudun monien pelottelemaan prosessorin asentamiseen, ei muuta kun socketti auki, prosessori kouraan, vilkaisu että menee oikein päin ja eikun paikoilleen. Se meni erittäin kivuttomasti.

  Huomattavasti kivuliaampaa oli prossujäähyn asennus, kyseessä siis SilentiumPC Fortis 3, kuka helvetti tätä suosittelee oman kokemuksensa jälkeen? Tai olisi joku voinut hihkaista että hanki helkkarin pitkä ruuvimeisseli. Taakse tuleva levy tappeineen oli peace of cake, eiku vähän liikaa tahnaa prossulle (toivottavasti ei tuota ongelmia tulevaisuudessa) ja isketään jäähy päälle. Jo tässä vaiheessa on hyvin helppo huomata että toisen ruuvin kiinnitys tulee olemaan ongelma, no piru vie se oli ongelma. Laitetaan tähän väliin puhelinkuva, jotta hahmotatte tilannetta.

  IMG_20160919_174008.

  Siinä. Toisella puolella olevaa ruuvia kiristin sen verran että mötikkä pysyy paikoillaan ja tottakai yritin normaalilla ruuvimeisselillä tuota taiteilla kireäksi. Hetken päästä täytyi todeta että ei, täytyy etsiä käsiin jotain jolla tuon kiristää. Siinä tuli käytyä kaikki meisselistä suorakulmaan läpi tuloksetta. Nyt olisi jostain saatava pidempää työkalua käsiin ja sassiin, eikun autoon ja vauhdilla porukoille mistä löytyy työkalu varmasti. Ja niin löytyi, jopa kaksin kappalein tarpeeksi pitkää ristipäätä ja eikun jäähy kiinni. Minä 1, Fortisperkele 0. Nyt oletin jo voittaneeni kyseisen taistelun ja loppu olisi helppoa, ainiin tuuletin kiinni. Vartin osien pyörittelyn ja ohjeiden tutkailun jälkeen ehkä hiffasin miten homma toimii, mutta tottakai sekin osoittautui jostain syystä hyvin hankalaksi ensikertalaiselle ja siihen meni aivan liikaa aikaa. Voitin silti, 2-0.

  Tässä vaiheessa sitä jo rupesi miettimään että voisi jatkossakin pyytää kaverin hoitamaan homman ja voisi itse seurailla vain virne kasvoillaan tätä taistelua. Nyt sitten enään helpot vaiheet edessä, prosessori ja jäähy kiinni. Laitetaan muistit kiinni ja eikun koko helahoito koppaan, onneksi uuden emon mukana tulee uudet korokepalat sekä ruuvit. Vai tuleeko? No ei, jostain syystä oletin niin, mutta luultavasti nämä kuuluukin tulla kopan mukana, ainakin tähän johtopäätökseen minä tulin. Noh kyllä se kiinni pysyy vaikka kaksi ruuvia sekä korokepalaa puuttuukin. Jes emo kiinni!

  Noniin varmistetaas kertaalleen että tähän asti kaikki on niinkuin pitääkin, olikohan se jäähdyttimen tuuletin edes oikein päin? Ei prrrk... ! Ei ollut. Osasitteko arvata? Noh eikun uusintakierros ja se meni onneksi jo kokeneelta konkarilta helpommin.

  IMG_20160919_173926.
  Jes kaikki osat on kiinni! Näytönohjainkin on jo kuvassa saatu laitettua eikä siitä ole sen kummempaa kerrottavaa. Paitsi että onhan se hieno. Päästäänkin sitten laittamaan piuhaa piuhan paikalle. Nips naps kuuluu kun piuhaa satelee ympäri emolevyä, tästä en stressannut sen kummemmin kun päähäni on piirtynyt foorumeita seuranneena, mikä menee mihinkin. Ainakin melkein.. Eihän tästäkään ilman yhtä ongelmaa selvitä; takatuulettimen ja prossujäähyn väliin sijoittuvaa ATX 12V liitintä. Hmm, jäljellä on yksi 4+4, sekä yksi 8 pinninen piuha, molemmat sinne luultavasti menisi mutta kumpihan mahtaa olla? Viime emolevyssä oli vain 4 pinnin paikka joten sen on pakko olla 4+4, laitetaan se. Hetkinen, eihän tämä prkl meinaa ylettyä tänne, eikä mun käsi edes mahdu laittamaan tuonne mitään? Hhh.. taas taistellaan, eikun takatuuletin irti ja venytellään vähän johtoa jos se sinne sittenkin ylettäisi. Tähänkin näpertämiseen minun sormin ja tuossa tilassa kului tuhottomasti aikaa mutta jälleen, minulle piste.

  PS. se siitä "johdot piiloon" -kokoonpanosta.

  Nyt on osat kiinni, johdot kiinni, kaikki toivottavasti kiinni lukuunottamatta HDD:tä jonka laitan vasta windowsin asennuksen jälkeen. Eikun kone paikoilleen ja vuorossa jännittävin hetki, koneen käynnistys.

  *Painaa virtanappia* -> liian hiljaista, miksi se ei lähde? Aa, powerin katkaisija päälle.
  *Painaa uudelleen* -> valoja, tuulettimia, ääniä, windows asentuu. SE TOIMII!

  Ykkösellä purkkiin, nyt voidaan hypätä suoraan tähän hetkeen kun tätä kirjoitan. Kaikenmaailman ajureiden ja muuden asennuksen jälkeen tuli jostain syystä ongelmaa pelien kanssa, kone ei suostunut yhdistämään servereille. Olin alkuun asentanut steamin HDD:lle, joten yritin SSD:tä vaikka sillä ei vaikutusta pitäisi tietääkseni olla. Jätin yöksi tärkeimmät pelit asentumaan, töiden jälkeen katsastin tilanteen, oli pelit asennettu ja toimivat niinkuin pitääkin, kuten kaikki muukin tähän asti. Lämpöjä olen seuraillut HWMonitorilla siitä syystä että lämpötahnaa saattoi tuolla tippa liikaa, mutta lämmöt vaikuttaisivat olevan ok.

  Toivottavasti ei ole aivan tuhottoman tylsää luettavaa. Tälläisiä tekstejä en ikinä kirjoittele, nyt halusin ihan vaan vaikka omaksi iloksi. Pahoittelut mahdollisista kielioppivirheistä. Nyt nukkumaan.
   
  Skessa, Malperi, rick79 ja 4 muuta jäsentä kiittää tästä.
 2.  
 3. wwallu

  wwallu Senior member

  Liittynyt:
  06.08.2014
  Viestejä:
  13,018
  Kiitokset:
  3,091
  Pisteet:
  223
  Eikö tuon jäähyn mukana tule meisseliä? Höh, eihän sitä muuten saa laitetuksi. Pitää sitten suositella Machoa.
   
 4. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  8,500
  Kiitokset:
  953
  Pisteet:
  173
  Ainakin Macho Direct - coolerin mukana tulee 24 cm:n pituinen ristipääruuvari.
   
 5. wwallu

  wwallu Senior member

  Liittynyt:
  06.08.2014
  Viestejä:
  13,018
  Kiitokset:
  3,091
  Pisteet:
  223
  Kunnon meisseli myöskin Macho 120:n mukana. Uuden koneen ostin kasattuna niin taisi unohtua hr-02:n meisseli paketista.
   
 6. Kuunmies

  Kuunmies Senior member

  Liittynyt:
  05.03.2010
  Viestejä:
  3,990
  Kiitokset:
  629
  Pisteet:
  123
  Emolle tuleva 24pin virtajohto on lähes poikkeuksetta hemmetin tiukka liittimiltään. Vinkkinä kannattaa vähän sovitella powerilta tulevia johtoja valmiiksi läpivientireikien kautta oikeille suunnille ennen kun länttää emon paikalleen. Jos siis johtoa riittää ja tilaa kotelossa.
   
 7. Braditti

  Braditti Member

  Liittynyt:
  09.07.2016
  Viestejä:
  87
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  18
  Ei tullut meisseliä ei, ainoastaa pieni avain jotta sai kiristettyä korokepalat johon jäähy tulee kiinni.


  12V ATX piuhalle ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin vetää suorinta tietä näytönohjaimen yli ja paikoilleen. Kun oli piuha kiinni niin asetteli sen siten ettei ole jatkuvasti kosketuksissa jäähyn kanssa.
   
 8. Kuunmies

  Kuunmies Senior member

  Liittynyt:
  05.03.2010
  Viestejä:
  3,990
  Kiitokset:
  629
  Pisteet:
  123
  Joo, sehän se vähän on ongelmallista kun aina ei piuhaa riitä laitettavaks nätisti :D Usein tullut vedettyä esim. prossun lisävirta emokelkan takapuolelta jos vaan riittää johtoa. Jossain powereissa vaan on lyhyemmät johdot tai kotelot on liian isoja :D

  Löytyyhän toki jatkopaloja kaapeleihin, mutta sitte on taas lisää johtoa piiloteltavaksi...

  edit. niin ja kuvia kehiin!
   
 9. Braditti

  Braditti Member

  Liittynyt:
  09.07.2016
  Viestejä:
  87
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  18
  Tommonen, toki aina parempaankin pystyisi mutta näkisittepä aikasemman setupin. IMG_20160921_194502.

  Seuraava operaatio onkin ulkoisen johtokasan siistiminen.
   
 10. Boss93

  Boss93 Regular member

  Liittynyt:
  28.09.2011
  Viestejä:
  972
  Kiitokset:
  33
  Pisteet:
  38
  Itse olisin vienyt tuon prosessorin virtajohdon näytönohjaimen alta... Siellä näyttiksen ja takaseinän kulmassa pitäisi olla tarpeeksi tilaa, jotta mahtuu (Ainakin itselläni mahtui, kun otti näyttiksen irti, pujotti johdon PCI-e slotin ja takaseinän välistä ja pisti näyttiksen paikoilleen) =) Tulee paljon nätimmin ja on hiukan enempi varaa johdossa.
   
 11. ajaJako

  ajaJako Active member

  Liittynyt:
  31.10.2011
  Viestejä:
  3,872
  Kiitokset:
  330
  Pisteet:
  93
  Mikä hiivatin koppa sinulla oikein on ?
  siellä on takapellissä ropelin yläpuolella jotain töpseleitä ( molex ym) onko tuolla joku tuuletinohjain
  näyttäis olevan mielenkiintoisen ahtaassa välissä nuokin
   
 12. Braditti

  Braditti Member

  Liittynyt:
  09.07.2016
  Viestejä:
  87
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  18
  Noh, antaa olla, tota piuhaa en toista kertaa ala sovittelemaan. Ainakaan hetkeen.

  Antec P280, maksoin tuosta 25e niin ei mielestäni huono diili. Ja joo tosiaan sielä on joku ropeliohjain, yksi molex liitin ja kolmelle tuulettimelle paikka. Liitin takatuulettimen suoraan emolevyyn ettei tarvi sitä molex liitintäkin vetää kaiken yli tuonne.
   
 13. Ehni

  Ehni Active member

  Liittynyt:
  01.02.2012
  Viestejä:
  1,146
  Kiitokset:
  127
  Pisteet:
  73
  Tosi kiva lukee tämmöisiä :p naurattaa oikeen ltellä menee aina 2-3h ihan sama mitä alan koneeseen värkkäämään. Viimeksi prossucoolerin Aio- vesijäähyn asennukseen meni varmaan Just 3h kaiken kaikkiaan... en edes tiedä mihin.

  Tosiaan Jotkut prossucoolerit aikamoisia haistavittu-asennuksia. Hr-02 Macho oli itellä ennen, siinä on sen heatsinkin alla ruuvi johon pitäisi päästä käsiks 30cm pitkällä rukarilla siilin läpi. Oli aikas paskamainen ekalla kerralla..
   
 14. Braditti

  Braditti Member

  Liittynyt:
  09.07.2016
  Viestejä:
  87
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  18
  Hyvä jos on ollut luettavaa tekstiä, Oon miettiny et tehäänkö joistain asioista tarkotuksella niin haastavia koska siinä tulee aika voittajafiilis ku keksii ratkasun ja hoitaa homman, sen on pakko olla niin
   

Jaa tämä sivu