1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Kovalevyn varaamattoman osion luonti uudeksi asemaksi ei onnistu

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Alluul 24.04.2020.

  1. Alluul

    Alluul Member

    Liittynyt:
    25.07.2013
    Viestejä:
    7
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Miksi en voi luoda tuosta varaamattomasta osiosta uutta asemaa? Laitoin uuden kovalevyn kiinni ja oletuksena siinä näkyi kaksi osiota, jotka tuossa ovat. Tuosta ensimmäisestä (D) se onnistui, mutta miksi ei tuosta toisesta? Myös miten saisin nämä yhdistettyä yhdeksi osioksi?
     

    Liitetyt tiedostot:

  2.  
  3. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,037
    Kiitokset:
    1,025
    Pisteet:
    223
    Johtuisko siitä, että MBR tukee tallennusvälineitä, joiden suurin koko on kaksi teratavua (2 Tt).

    "MBR – Master Boot Record
    Pääkäynnistyslohko MBR on järjestelmistä vanhempi. Se tukee tallennusvälineitä, joiden suurin koko on kaksi teratavua (2 Tt) ja sallii levylle korkeintaan neljä osiota. MBR on yleinen Windows 7 -tietokoneissa.

    GPT – GUID Partition Table
    Uefi bios -tilaa käyttävissä Windows 10 -koneissa voi olla käytössä uudempi, GPT-muotoon alustettu levy. GPT-muotoa myös usein suositellaan tietokoneille, joissa on Windows 10 tai Windows 8.

    GPT tukee yli 2 Tt:n tallennusvälineitä, ja GPT-muotoiselle levylle voi määritellä käytännössä rajattoman määrän osioita."


    https://kotimikro.fi/oheislaitteet/kiintolevy/mbr-vs-gpt-mitka-ovat-erot
     
  4. Alluul

    Alluul Member

    Liittynyt:
    25.07.2013
    Viestejä:
    7
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitos tästä! Tuo nimenomaan näyttäisi olleen ongelma. Nyt tähän on tullut uusi ongelma enkä pysty elsutamaan levyä. Windows on tehnyt sinne joitain tiedostoja (kuvassa keltaisella), joista en osaa sanoa ja kun yrittää alustaa, tulee virheilmoitus, että levy on käytössä. Osaatko sanoa miten tämän voi ratkaista?
     

    Liitetyt tiedostot:

  5. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,189
    Kiitokset:
    172
    Pisteet:
    93
  6. Alluul

    Alluul Member

    Liittynyt:
    25.07.2013
    Viestejä:
    7
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kiitos vastauksista! Sain poistettua tuo sivutustiedoston käytöstä ja nyt kiintolevyn pystyy alustamaan. Nyt alustus ei kuitenkaan anna mahdollisuutta valita MBR tai GPT kuten aiemmin. Yllä olevassa kuvassa Levy 4 ulkoinen levy, jolle tuo ikkuna aukeaa automaattisesti kun levynhallinnan avaa. Alemmassa kuvassa on ikkuna, joka aukeaa kun yrittää alustaa tuota uutta levyä (D). Miten saan alustettua tuon levyn GPT:llä?
     

    Liitetyt tiedostot:

  7. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    4,464
    Kiitokset:
    688
    Pisteet:
    143
    Mitä jos painat siitä "uusi asema (D: )" oikeella hiiren napilla, ja poista asema.
     
  8. Alluul

    Alluul Member

    Liittynyt:
    25.07.2013
    Viestejä:
    7
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Kokeilin tätä jo. Kun painaa oikealla varaamatonta osaa ja sen jälkeen "uusi tavallinen asema", niin tulee ohjattu aseman luominen, jossa ei voi valita MBR tai GPT.
     

    Liitetyt tiedostot:

  9. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    4,464
    Kiitokset:
    688
    Pisteet:
    143
    Mitä jos diskpartissa ajat clean komennon levylle 1.
     
  10. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,929
    Kiitokset:
    1,003
    Pisteet:
    243
  11. esaja67

    esaja67 Regular member

    Liittynyt:
    27.04.2014
    Viestejä:
    166
    Kiitokset:
    23
    Pisteet:
    28
    Win 10 asennuslevy on oiva työkalu levyn osioiden poistoon. Varsinkin vanhat windows levyt sisältää usein osioit joita levynhallinta ei osaa poistaa. Eli jos löytyy win 7, 8 tai 10 asennuslevy käynnistä kone sillä. Huom kannattaa irroittaa kaikki muut kovalevyt siksi aikaa. Mukautettu asennus ja poista kaikki osiot. Yleensä levynhallinta osaa sitten luoda uuden tavallisen aseman. Ei ole kyllä kokemusta yli 2 teran levyistä.
     
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,037
    Kiitokset:
    1,025
    Pisteet:
    223
    Näin muutat levyn GPT-levyksi:

    Kirjoita hakuun
    cmd ja Suorita järjestelmävalvojana
    diskpart
    list disk
    select disk # (Katso levynhallinnasta levyn numero)
    clean
    convert GPT
    exit
    exit

    Onko koneessasi UEFI vai perinteinen Bios? Kysyn siksi, kun järjestelmäosio ei ole EFI.

    Edit: Jatko levynhallinnassa hiiren oikealla "Uusi tavallinen asema" ja hyväksy ehdotetut toimet.
     
    Viimeksi muokattu: 26.04.2020
  13. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,189
    Kiitokset:
    172
    Pisteet:
    93

Jaa tämä sivu