1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kovalevyn formaus ohjelmia...

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi yaht 15.02.2006.

 1. yaht

  yaht Regular member

  Liittynyt:
  07.12.2005
  Viestejä:
  2,261
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  elikkäs mikä olis hyvä kovon formaus ohjelma?
   
 2.  
 3. dr.dr

  dr.dr Regular member

  Liittynyt:
  24.11.2004
  Viestejä:
  545
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Riippuu pitkälti siitä, mitä tarkoitat hyvällä formatointiohjelmalla. Jokaisella niistä saa kovalevyn tyhjäksi datasta. Itse käytän lähes aina Windowsin omaa ohjelmaa.
   
 4. MikroMake

  MikroMake Active member

  Liittynyt:
  03.02.2006
  Viestejä:
  3,864
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  68
  Jokaisella kiintolevyn valmistajalla on oma "levyn tyhjennys työkalu" eli ohjelma joka tyhjentää/kirjoitaa/alustaa levyn takaisin tehdas kuntoon, ns. low formating. Ohjelmat ovat aika pieniä, mahtuvat korpulle ja ovat ladattavissa levyvalmistajan omilta sivuilta.  SSd-levyjä ei ole enää pakko murskata tietojen hävittämiseksi – ohjelmisto riittää

  Viestintävirasto on hyväksynyt ensimmäistä kertaa tiedonhävityksen ssd-levyiltä tiedonhävitysohjelmistolla. Aiemmin viestintävirasto on ohjeistanut, että ainoa luotettavana pidettävä menetelmä hävittää tietoja ssd-levyiltä on tuhota ne fyysisesti.

  Hyväksyntä on myönnetty tiedonhävitysyritys Blanccon ohjelmistolle Blancco 5, kerrotaan yrityksen tiedotteessa. Ohjelmistolla voi hävittää tietoja magneettisilta ja ssd- eli solid-state drive -tekniikkaan perustuvilta kiintolevyiltä.

  Viestintäviraston Tarkastukset ja hyväksynnät -ryhmän päällikkö Aki Tauriainen sanoo tiedotteessa, että viranomaisilla on ollut tarve ssd-levyjen turvalliseen tyhjentämiseen jo pitkään.

  Nyt myönnetty hyväksyntä koskee salassa pidettäviksi luokiteltujen asiakirjojen kaikkia neljää suojaustasoa. Viestintävirasto on määritellyt Blancco 5 -ohjelmistolle käyttöpolitiikan ja ylikirjoitusohjeen. Hyväksynnän voimassaolo edellyttää toimimaan ohjeiden mukaisesti.

  Kansainvälisen turvaluokitellun tiedon käsittelyssä viranomaisten täytyy noudattaa hyväksyntäpäätöstä. Kansallisen turvaluokitellun tiedon osalta noudattaminen on ohjeellista.

  Lähde:

  http://www.tivi.fi/uutisia/ssdlevyj...ittamiseksi+ndash+ohjelmisto+riittaa/a1008973  Tässä vielä muutama ohjelma, joilla kiintolevyn saa kokonaan tyhjäksi:

  Eraser

  Luottamuksellisten työtiedostojen kopiot pitää tuhota. Romppu tai massamuisti pitäisi puhdistaa luotettavasti. Pc on menossa myyntiin, ja kirjeenvaihto pitäisi siivota pois uuden omistajan ulottuvilta. Windowsin oma Poista–nappi ei riitä mihinkään näistä toimenpiteistä, sillä sen aikaansaannokset voi perua yksinkertaisella undelete-työkalulla.

  Ilmainen Eraser on tiedostosilppuri, joka ei tyydy vain poistamaan tiedostoa, vaan myös kirjoittaa sen varaaman levytilan yli satunnaista dataa, niin että urkkijan palauttama tiedosto ei enää sisällä mitään merkityksellistä.

  Ohjelma liittää itsensä osaksi Windowsin tiedostonhallintaa ja on käynnistettävissä kätevästi hiiren oikealla näppäimellä avautuvasta valikosta. Näin yksittäisten tiedostojen pyyhkiminen sujuu näppärästi. Ohjelman käyttöohjeessa neuvotaan miten selailu- ja käyttöhistoria tuhotaan. Tehtäviä voi myös ajastaa. Tietokonettaan myyvä voi Eraserilla tuhota kaikki kiintolevyille tallennetut tiedot.

  Ohjelma on suunniteltu Windows-järjestelmille, mutta toimii myös yleisemmin cd-rw-levyjen sekä ide-, scsi- ja raid–laitteiden puhdistajana.

  Ohjelman kotisivu/lataus:

  http://www.heidi.ie/eraser/

  http://www.heidi.ie/eraser/download.php

  http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=37015&package_id=65323&release_id=550140

  http://www.download.fi/tyopoytaohjelmat/haittaohjelmien_poisto/eraser.cfm

  http://www.download.fi/tyopoytaohjelmat/haittaohjelmien_poisto/eraser_64.cfm
  WinEraser

  Ilmainen WinEraser on kevyt työkalu tiedostojen pyyhkimiseen kiintolevyltä lopullisesti. WinEraser lisää itsensä Windowsin resurssienhallintaan, jonka kautta onnistuu tiedoston poisto lopullisesti siten, ettei se enää ole palautettavissa.

  Lisätietoa WinEraser-projektista löytyy ohjelman kotisivuilta. WinEraser tukee myös uutta Windows 7:ää sekä Windowsin 64-bittisiä versioita.

  Ohjelman kotisivu:

  http://sourceforge.net/projects/win-eraser/

  Käyttöjärjestelmät:

  Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows 2000, Windows ME, Windows XP, Windows Vista, Win 7

  Lähde josta muokattu: MikroBitti (Päivän ohjelma 19.1.2010)
  Files Terminator Free

  Files Terminator Free on yksinkertainen apuohjelma, jonka ainoa tehtävä on varmistaa tiedostojen turvallinen poisto. Ohjelman avulla tiedostojen poisto on luotettavaa, koska informaatiota sisältänyt levylohko uudelleenkirjoitetaan useita kertoja.

  Ohjelma tuntee useita teollisuuskäytössä hyödynnettäviä tiedonpyyhintäalgoritmeja. Yksinkertaisen käyttöliittyvän ansiosta poisto onnistuu myös aloittelevalta tietokoneen käyttäjältä: tuhottavat tiedostot katoavat bittitaivaaseen helposti vetämällä ja pudottamalla ne ohjelman ikkunaan.

  Ilmaisena apuohjelmana Files Terminator Free on loistava valinta kotikäyttöön.

  Ohjelman kotisivu:

  http://elefantsoftware.weebly.com/files-terminator.html

  Lähde:

  http://www.tietokone.fi/softa/files_terminator_free_2_0_7

  Simple File Shredder

  Yleisimpiä harhaluuloja Windowsin peruskäyttäjien keskuudessa on, että tiedoston poistaminen tuhoaa tiedon kiintolevyltä. Näin ei tapahdu.

  Poistettu tiedosto siirtyy ensin roskakoriin ja roskakorin tyhjennyskin hävittää vain viitteet tiedostoon, ei tiedoston sisältämää varsinaista tietoa. Ennen kun jokin ohjelma kirjoittaa poistetun tiedoston yli, se on helposti palautettavissa.

  Simple File Shredder on ilmainen tiedostosilppuri, joka ei vain poista tiedostoja, vaan ensin kirjoittaa niiden yli satunnaista dataa. Tiedoston voi edelleen palauttaa oikeilla työkaluilla, mutta sen sisältö on arvotonta silppua. Ohjelma pystyy käsittelemään tiedostoja tai kokonaisia kansioita kerralla.

  Lisäksi monipuolisesti säädettävä järjestelmäsilppuri antaa tehokkaasti poistaa tietokoneelle jääviä normaalin käytön jälkiä, kuten selainhistorian, roskakorin sisällön sekä viimeksi käsiteltyjen tiedostojen listan.

  Ohjelman lataus:

  http://simple-file-shredder.en.softonic.com/

  http://www.softpedia.com/get/Security/Secure-cleaning/Simple-File-Shredder.shtml

  http://www.download.com/Simple-File-Shredder/3000-2092_4-10301332.html

  http://majorgeeks.com/Simple_File_Shredder_d4744.html


  Käyttöjärjestelmät:

  Windows NT, Windows 2000, Windows XP
  WipeDisk

  Onko pc menossa myyntiin tai muistitikku puhdistuksen tarpeessa tärkeiden tiedostojen kuljetuksen jäljiltä? Pelkkään tiedostojen poistoon ei pidä luottaa, vaan kiintolevyjen sisältö kannattaa silputa kunnollisilla kaluilla.

  Ilmainen WipeDisk on tiedostosilppuri, joka on erikoistunut pyyhkimään kokonaisia kiintolevyjä turvallisesti ja peruuttamattomasti.

  Silppuamistavan voi valita monista vaihtoehdoista, joihin kuuluvat muiden muassa satunnaisten tietojen toistettu kirjoittaminen, USAF-, DOD- ja NATO-menetelmät.
  Ohjelma pyyhkii vain kokonaisia levyjä, joten yksittäisten tiedostojen tuhoamiseen paras vaihtoehto on yhä Eraser-ohjelma.

  Ohjelman kotisivu:

  http://66.102.9.104/translate_c?hl=de&langpair=de|en&u=http://www.gaijin.at/dlwipedisk.php

  Käyttöjärjestelmät:

  Windows 2000, Windows XP, Vista

  Lähde: MikroBitti (päivän ohjelma 22.6.2008)
  Darik's Boot And Nuke

  Imuroi ohjelma ja polta image CD:lle, boottaat sillä ja kirjoitat autonuke.

  Ilmainen Darik's Boot And Nuke –ohjelman korppu- ja CD-versiot löytyvät tuolta:

  http://dban.sourceforge.net/

  http://www.dban.org/download  Active@ KillDisk

  http://www.killdisk.com/

  http://www.download.com/Active-Kill-Disk-Hard-Drive-Eraser/3000-2092_4-10073508.html  SDelete v1.51

  http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/FileAndDisk/SDelete.mspx  Disk Cleaner

  http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,20100-order,1-page,1-c,alldownloads/description.html

  http://www.download.fi/tyopoytaohjelmat/tiedostonkasittely/disk_cleaner.cfm  UltraShredder

  Ultrashredder tuhoaa tiedostot kirjoittamalla niiden päälle satunnaista tietoa. Valtionsalaisuuksien tuhoamiseksi kannattaa kuitenkin etsiä järeämpiä työkaluja, joiden lähdekoodi on saatavilla tai valmistaja äärimmäisen luotettava.

  Kotikäyttöön Ultrashredderin poistovarmuus on useimmiten riittävä.
  Ohjelman kätevyyttä lisää sen käyttömahdollisuus suoraan usb-tikulta.

  Ohjelman kotisivu sekä lataus:

  http://www.xtort.net/xtort-software/ultrashredder/

  http://www.tietokone.fi/softa/tiedosto.asp?id=13653  Wipe

  Ilmainen Wipe on tiedostosilppuri, joka etsii tietokoneelta käytön jäljet ja sen jälkeen ensin poistaa tiedostot, sitten kirjoittaa niiden yli roskadataa niin että palautustyökalukaan ei saa niistä selvää.

  Salaisuuksien ja käyttöjälkien lisäksi ohjelma siivoaa myös silkkaa roskaa, kuten väliaikaistiedostoja ja prefetch-arkiston.

  Ohjelman kotisivu:

  http://privacyroot.com/software/WIPE-info.php

  Lähde: MikroBitti (Päivän ohjelma 25.5.2009)  Sure Delete

  http://www.rocketdownload.com/program/sure-delete-3755.html

  http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,22393-order,1-page,1-c,harddisk/description.html

  http://www.sofotex.com/Sure-Delete-download_L13677.html  Freeraser

  Tiedoston siirtäminen Windowsin roskakoriin ei oikeasti tuhoa tietoja, ainoastaan viitteet siihen. Jos tiedot halutaan oikeasti hävittää, kannattaa hankkia parempi roskis.

  Ilmainen Freeraser sijoittaa työpöydälle biohazard-kuvioisen lisäroskiksen, johon raahatut tiedostot tuhotaan järeällä aseella: poistettujen tiedostojen yli kirjoitetaan satunnaistietoa, joka takaa, ettei niitä saa palautettua palautusohjelmillakaan.

  Ohjelman kotisivu:

  http://www.codyssey.com/products/freeraser.html

  Käyttöjärjestelmät:

  Windows 2000, Windows XP, Vista

  Lähde: MikroBitti (Päivän ohjelma 27.6.2009)
  Blancco File Shredder

  Blancco File Shredder on suunniteltu päivittäisiin tiedonhävitystarpeisiin. Ohjelmisto on helppo asentaa ja käyttää. File Shredderillä hävität nopeasti esim. Excel-taulukot, Word-dokumentit ja PDF-tiedostot.

  http://www.blancco.com/fi/tuotteet/valikoiva-tiedonhavitys/file-shredder-pc-edition/
  Muita Blancco tuotteita

  http://www.blancco.com/fi/tuotteet/yleiskatsaus/
  Ilmainen Ontrack Eraser-turvatyhjennysohjelman lisenssi:

  http://www.ibas.fi/ontrack-eraser/software-pc-server/ilmainen-ohjelma-kotikayttoon.html/

  http://www.virustorjunta.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22953

  Ohjelman mukana tulee suomenkielinen käyttöohje josta nämä kuvat:

  http://i40.tinypic.com/vr3ng8.png

  http://i41.tinypic.com/2d7wyzr.png  Poista vanha tietokone käytöstä turvallisesti:

  http://www.microsoft.com/finland/protect/yourself/personal/oldpc.mspx
   
  Viimeksi muokattu: 05.09.2014
 5. dr.dr

  dr.dr Regular member

  Liittynyt:
  24.11.2004
  Viestejä:
  545
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Windowsin oma formatointiohjelmahan ylikirjoittaa myös kovon "tyhjäksi" tehtäessä normaali alustus. Lisäksi levyn pinta tulee tarkistettua ja merkittyä mahdolliset ilkeät sektorit. Winukan pika-alustus sen sijaan poistaa vain tilanvaraustaulukon, eikä tarkista myöskään pintaa. Suoraan sanottuna en ymmärrä trendiä, että tähänkin pitää olla omat hienot erilliset ohjelmat, kun käyttöjärjestelmäkin osaa homman hoitaa (siis formatoinnin, pinnan tarkistus eri asia). No, sehän onkin makuasia, jotkut tykkää tyttärestä, toiset äidistä ja joillekin kelpaa mummokin :)

  Joskus oli jossain lehdessä artikkeli (mahd. Tieteen Kuvalehti), jossa kerrottiin levyllä olevan datajäljen muuttuvan lukukelvottomaksi vasta seitsemännen ylikirjoituksen jälkeen. Tarina ei kuitenkaan kerro, mitä palautusmenetelmää oli käytetty...
   
 6. yaht

  yaht Regular member

  Liittynyt:
  07.12.2005
  Viestejä:
  2,261
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  46
  siis ihan tehdas kuntoon eli täysin tyhjiksi
   
  Viimeksi muokattu: 15.02.2006
 7. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Ei Windowsin oma formatointi kyllä käsittääkseni vieläkään ylikirjoita levyä, eli lähes kaiken datan voi formatoinnin jälkeenkin palauttaa millä tahansa palautussoftalla.
   
  Viimeksi muokattu: 16.02.2006
 8. dr.dr

  dr.dr Regular member

  Liittynyt:
  24.11.2004
  Viestejä:
  545
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Eli tässä tapauksessa sitten ilmeisesti halutaan, ettei mitään dataa voi palauttaa (levy vaihtaa omistajaa?). Jos näin on, niin ei sitten kannata käyttää winukan omaa. Jos omaan käyttöön tulee edelleen, niin miksi datan pitäisi olla palautuskelvotonta? Tilaa se ei vie, eikä häiritse koneen toimintaa. Eikä kannata luottaa vielä siihen ensimmäiseen ylikirjoitukseen. Osaavissa käsissä data palautuu vielä hyvinkin helposti sittenkin. Itse olen muutaman firman vanhan kovalevyn myynyt eteenpäin ja luottanut jo toiseen ylikirjoituskertaan. Siinä vaiheessa täytyy tosiaan jo haluta sitä vanhaa dataa kovolta ulos, jos sen meinaa saada...
  Kuten tuossa ylempänä mainitsin, niin testeissä data on ollut täydellisesti palauttamattomissa vasta seitsemännen ylikirjoituksen jälkeen.
   

Jaa tämä sivu