1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Kotiverkkoa rakentelemassa

Viestiketju WLAN ja lähiverkot -osiossa. Ketjun avasi heimohuima 02.01.2015.

 1. heimohuima

  heimohuima Newbie

  Liittynyt:
  02.01.2015
  Viestejä:
  2
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Tervehdys

  Muutettiin jokunen hetki sitten uuteen omakotitaloon ja ajattelin ryhtyä jatkamaan rakentajalta puolitiehen jäänyttä kotiverkon pystytystä. Hommat oli tehty niin, että pistokkeet on asennettu seiniin ja sinne tuotu johdot, mutta kytkennät puuttuvat. Myös talliin sähkökaapin viereen on tuotu johtojen toiset päät, jotka olivat tekemättä ja päät teipattuna yhdeksi nipuksi.

  Aloitin hommat ensin tallista tekemällä sinne tuotuihin johtoihin rj45 päät. Huomasin teippejä purkaessa, että johtonipussa oli sekä 8- ja 5-napaista johtoa. 8-napaisen (cat5e) kanssa hommat hoituivat ilman ongelmia ja johdot olivat helppo kytkeä sekä seinän pistokkeeseen että rj45-urosliittimeen (väri väriin). Speed testi antoi näistä pistokkeista hyvät tulokset.

  Yritin etsiä tuolle 5-napaiselle johdolle kytkentäohjetta, mutta yrityksistä huolimatta en sitä löytänyt mistään. Noh sain hetken ähräilyn jälkeen netin toimimaan yhteen pistokkeeseen todella huonosti. Yhteys katkeili kaiken aikaa ja speed testi antoi vain piikeissä 10mb/s latausnopeudeksi... Kytkin tuon 5-napaisen johdon 4-napaisen tavoin eli jätin yhden johtimen kytkemättä ja muut 568B-tyypin mukaisesti. Eli pinni 1: oranssi raita, pinni 2: oranssi, pinni 3: vihreä raita, pinni 4; tyhjä, pinni 5: tyhjä, pinni 6: vihreä, pinni 7: tyhjä, pinni 8: tyhjä.

  Onko tuo "4"-napainen kytkentätapa kelvoton kotiverkkokäytössä, vai onko vika ko. piuhassa tai sen pituudessa. Osaako joku neuvoa onko kotiverkkoa mahdollista edes tehdä tuolla johdolla siten, että se toimisi stabiilisti esim eri kytkentätavalla?
   
 2.  
 3. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Periaatteessa pitäisi neljälläkin pinnillä toimia max. 100mbps. Onhan kytkentä identtinen johdon molemmissa päissä? Jos toisessa päässä on 568A mukaan johdot ja toisessa 568B, niin ei välttämättä oikein pelitä kun menee Tx ja Rx ristiin.

  E: Jos ei vaan pelitä ja johdot ovat varmasti kunnolla paikoillaan/liittimet laitettu kunnolla johtoihin, niin sitten johdon pituus on vaan liian pitkä tai johdon laatu liian heikko. Uutta samanlaista (XLR?) piuhaa ei sinne kannata viritellä vaan siirtyä suoraan tuohon normaaliin 8-pinniseen versioon.
   
 4. heimohuima

  heimohuima Newbie

  Liittynyt:
  02.01.2015
  Viestejä:
  2
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Kyllä sen pitäisi olla oikein. Johto kädessä klipsi alaspäin, vasemmalta oikealle värijärjestys täsmää. Seinässä oheisen kuvan mukaan 2,1,3,6 (lexcom 125 pistoke).


  [​IMG]
   
 5. Logger81

  Logger81 Member

  Liittynyt:
  22.05.2006
  Viestejä:
  9
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Käytä vetolankoina mokomia kun vedät vähintään cat5 e - kaapelit rasioille :).

  Uskoisin että piuha on vaan liian pitkä ja vaimentuminen sen mukaista.
   

Jaa tämä sivu