1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kotiteatteria hommaamassa

Viestiketju Kotiteatterin äänentoisto -osiossa. Ketjun avasi sikke13 21.08.2011.

 1. sikke13

  sikke13 Member

  Liittynyt:
  21.08.2011
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Elikkäs olis tarkoitus parantaa tietokoneen ja xbox360:n äänentoistoa kotiteatteri-setillä.
  Budjetti on pieni, n.300-400e. Ei siis ole tarkoitus kasata mitään hifi-miehen unelmaa vaan päivittää systeemi 2000-luvulle.
  Käyttö: musiikin kuuntelu, pelaaminen ja elokuvien katselu.
  Nykyinen systeemi on toteutettu Technics SU-X501 vahvistimella (joka pätkii oikeaa kanavaa sillointällöin) ja kaiuttimina 2kpl SPL PRO Tower 1.
  Ääni tuntuu kuuluvan tällä nykyisellä systeemillä "maan alta" varsinkin hiljaisilla äänenvoimakkuuksilla, tämä on myös yksi syy järjestelmän uusimiseen/päivittämiseen. Johtuuko tämä vahvistimen huonoista säätömahdollisuuksista vai kaiuttimista?

  Kiikarissa on ollut Yamahan valmispaketti YHT-292
  Tekeekö tuolla paketilla mitään? Entä vahvistimella jos myöhemmin haluaa panostaa lisää äänentoistoon ja hankkia paremmat kaiuttimet? Onko A/V-vahvistimissa yleensä taajuuskorjain?

  Myös sellainen vaihtoehto on ollut mielessä että ostan ensin hyvän a/v-vahvistimen esim. Yamaha RX-V667 ja käytän nykyisiä kaappeja kunnes on rahaa ostaa kunnon kaiuttimet. Yamahan vahvistimet ovat olleet kiikarissa kun kaveripiiri on suositellut. Tykkään itsekkin Yamahan tyylistä.

  Itselläni ei ole mitään käsitystä kotiteattereista joten asiantuntijat auttakaa!

  Pahoittelen linkkien puuttumista mutta koska olen uusi käyttäjä en voi niitä laittaa.
  "As a new user, you cant post links to our forums. This is done in order to prevent spam. Please edit your message accordingly and post again."

  Kiitoksia jo etukäteen!
   
 2.  
 3. MissBlue

  MissBlue Regular member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  982
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Itselläni on tuo viritinvahvistin ja toistaiseksi olen ollut ihan tyytyväinen. Melkein kyllä alkaisin rakentamaan osina, yksi hyvä laite kerrallaan. Onkyolla on hyviä laiteitteita kanssa, 609 jotakin on ihan kiva ja ainakin Tammiston Gigantissa halvennuksessa. Voipi olla muuallakin. Itse tilasin oman Jammuni Ljudia.se:sta, mutta pikavilkaisulla sitä ei enää ole saatavana, uudet mallit ovat ilmestyneet. Jammusta puuttuu verkkoliitäntä, itse en sitä kokenut välttämättömäksi.
  Kaiuttimiin kannattaa sitten panostaa vähän enemmänkin, ne kuitenkin todennäköisesti kestävät vuosia ilman ongelmia. Osta ensin vaikka uudet etukaiuttimet ja siirrä vanhat etukaiuttimet surroundkajareiksi. Keskikajari olisi hyvä olla mielellään samanlainen kuin etukaiuttimetkin, mutta ei se ihan välttämätöntä ole, koska isompi kaiutin on vaikeampi sijoittaa kuin matala ja leveä "standardi" keskikaiutin. Subbari ei nyt ihan välttämätön ole, mikäli etukajarien taajuusalue ulottuu riittävän alas, mutta semmoisen kumminkin kaikki haluavat :). Itse sen kyllä hankkisin viimeiseksi.
   
 4. sikke13

  sikke13 Member

  Liittynyt:
  21.08.2011
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tuo Onkyon TX-NR609 vaikutti todella asialliselta, mutta myös kalliilta (yllättävää että hyvä on kallis ;D). Enemmän ominaisuuksia tuntuu saavan samaan hintaan jos ostaa Onkyon, esim. juuri tuo ethernet ja usb. Vahvasti alan kyllä kääntymään tuon Onkyon puoleen. Varsinkin malli TX-NR509 on alkanut kiinnostaa hinta/laatu -suhteeltaan vaikka se onkin 5.1. Onko Yamahassa ja Onkyossa laadullisesti suuria eroja?

  Tuota käyttöä voisi vielä jaotella seuraavasti
  musiikin kuuntelu 60%
  pelaaminen 30%
  elokuvien katsominen 10%

  Kuuluuko musiikkia kuunnellassa takakaiuttimista mitään?

  Loistava idea! Hyvä, kiitos.

  Mikä malliset ja merkkiset etukaiuttimet kannattaa ostaa? Saako 150e/kpl minkälaiset?
   
 5. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,317
  Kiitokset:
  197
  Pisteet:
  93
  Kolmellasataa ei vielä kovin kummosia kaiuttimia osta, ei ainakaan uusia, joten suuntaa siihen rahaan katseesi käytettyihin, niistä voi löytyä sekä helmiä että hylkyjä...

  Takakanavista ei kuulu mitään, jos ei ole monikanavaäänite toistossa (sacd, dvdaudiolevy yms.)

  Se ei haittaa vaikka vahvari olisikin "vain" 5.1, kun nykyleffoista saat hakemalla hakea enemmän kanavia, etkä siltikään löydä 7.1-äänisiä...
  Se mihin noita "ylimääräisiä" kanavia käytetään, on monihuonetoistoon tms.

  Samanhintaisissa merkeissä ei juurikaan ole laadullisia eroja, varustelussa ja ominaisuuksissa voi olla enemmän...
  Ai niin, Denonin vehkeissä on ollut hintaluokissaan järjestään "paras" Audyssey-versio, eli se automaattisäätöjutskahärdelli ja on onnistunut jopa ihan oikeasti korjaamaan joitain toistokäyrän virheitä...

  T: Vesku
   
 6. sikke13

  sikke13 Member

  Liittynyt:
  21.08.2011
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kuinkahan mahtaa olla xbox360 pelit. Onko niissä 5.1 ääniraita?

  Elikkä se että Jamo on hyvä merkki, ei takaa sitä että tämä setti olisi hyvä? (Jamo 5.0 kaiutinsarja S 506)

  Mikä on hyvä taajuusalue ja herkkyys?
  Jamo ilmoittaa taajuusalueeksi 45Hz - 20KHz. SPL taas ilmoittaa PRO Tower 1 -kaiuttimille 40Hz-20kHz. Veikkaan silti että Jamot on huomattavasti paremmat. Eli siis, mistä tiedän onko kaiuttimet hyvät vai ei?
   
 7. MissBlue

  MissBlue Regular member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  982
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kuuntelemallahan se selviää. Ihannetapaus olisi, jos kajarit saisi kotiin kuunneltavaksi, mutta se tuskin onnistuu nykypäivänä, joten kauppaan kuuntelemaan, josko niillä olisi kunnollinen kuunteluhuone.
   
 8. Anestic

  Anestic Regular member

  Liittynyt:
  27.11.2007
  Viestejä:
  432
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Joo nuo paketin kyljessä lukevat "taajuusalueet" ovat ihan hubbabubbaa. Jossain lukee sitten pienellä (ps. -24 db). Jos pelaat ja katsot elokuvia paljon, asennoidu edullisessa hintaluokassa hommaamaan se subbari. olen kuullut livenä yhtiä tornia, jotka eivät kaivanneet. Mutta sen voi hommata myös jälkikäteen, vaikka sitten kun on kyllästynyt vallitsevaan ääneen :D

  5.1 riittää tosiaan, muutenkin niin vähän miksataan tuonne takapuolelle. musiikissa kuuluu takakanavista, jos käyttää vahvarin näin tekeviä ominaisuuksia. Yleensä ihan hirveän kuulosta :D

  Oma neuvo on: Osta käytettynä. Itse rakensin itselleni ok setin alle 200 euron, kärsivällisyydellä ja ajatuksella.
   
 9. sikke13

  sikke13 Member

  Liittynyt:
  21.08.2011
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Täytynee ostaa tuo vahvistin ensin ja keskittyä kaiutinpuoleen sitten kun se on ajankohtaista, eli sitten kun on rahaa. Niin se vaan on että köyhän tarvitsee tehdä kompromisseja ja vertailla ominaisuuksia ja hintaa ennen ostoa. Tästä viestiketjusta oli todellakin apua. Kuoppasin päätöksen tuosta Yamahan YHT-292 -sarjasta sekä RX-V667 vahvistimesta. Sain myös siunauksen 5.1 järjestelmästä, luulin että se on "vanhaa" tekniikkaa. Onkyo TX-NR509 on se vahvistin joka sopii parhaiten minulle.

  Tuohon kuului varmaankin pelkät kaiuttimet?

  Elikkä tuo herkkyys on se, kuinka tarkasti kaiuttimet toistavat niille lähetetyn signaalin, mitä pienempi sitä parempi. Menikö aivan mettään?
   
 10. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,317
  Kiitokset:
  197
  Pisteet:
  93
  Meni, kaiuttimen herkkyys tarkoittaa ihan suoraan, että montako desibeliä mökää tulee kajarista watilla tehoa...
  Toistokäyrät sitten kertovat, miten hyvin kaiutin toistaa eri taajuudet ja missä suhteessa ja niitä ei voi yhdellä (tai parilla) luvulla kertoa.

  T: Vesku
   
 11. sikke13

  sikke13 Member

  Liittynyt:
  21.08.2011
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  OK. On se vaan hyvä että on tämmösiä keskustelufoorumeita ettei tartte olla aivan kuutamolla. :D
  Elikkäs kun ostaa kaiuttimet niin niitä on pakko päästä kuuntelemaan, niin kuin tuossa aikaisemmin MissBlue sanoikin. Tällä (tietämys?)pohjalla ei kannata alkaa ostamaan käyrien ja arvojen perusteella.
   
 12. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,317
  Kiitokset:
  197
  Pisteet:
  93
  Jep, itse niitä kajareita enemmän kuuntelet, useimmista asiantuntevista hifiliikkeistä kajarit (ainakin kalliimman pään) saa kotiin testaukseen, ettei ihan tarvii sikaa säkissä ostaa, käytettyihin tuo ei tietenkään päde, ellei osta liikkeestä...
  Muista, että kuunteluhuone tekee omat kuvionsa kajarien valintaan, jossain huoneessa hyvältä kuullostavat eivät enää omassa betoniyksiössä kuullostakaan enää yhtä loisteliaalta...

  T: Vesku
   
  Viimeksi muokattu: 24.08.2011
 13. sikke13

  sikke13 Member

  Liittynyt:
  21.08.2011
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Se piti vielä kysymäni että kun tuo Onkyo TX-NR509 ilmoittaa kaiuttimien impedanssiksi 6-16 ohmia, ja kaiuttimieni impedanssi on 4 ohmia. Voinko huoletta kytkeä nämä kaiuttimet kyseiseen vahvistimeen? Kannattaako myös uusia kaiuttimia ostaessa huomioida tämä vahvistimen suositus?
   
 14. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,317
  Kiitokset:
  197
  Pisteet:
  93
  Kyllä voit, kunhan et ole "vola kaakossa asennossa 11" -tyyppiä.
  Nuo kajarit ottavat vaan enemmän virtaa vaffilta, eli ääni alkaa särkeä aikaisemmin...

  Toki niillä on mahdollista särkeä sekä kajarit, että se vaffi, mutta se edellyttää tosiaan jatkuvaa ja huomattavaa yliohjausta särölle, jota taas useimmat normaalikuuloiset eivät niin pitkään kestä...

  T: Vesku
   
 15. sikke13

  sikke13 Member

  Liittynyt:
  21.08.2011
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tulee taas monta "se piti vielä kysyä" -kysymystä, mutta kuinka kotiteattereissa yleensä säädetään ääntä? Onko niissä yleensä taajuuskorjain vai onko siellä vain tyyliin rock, classic, jazz jne. vai perus bass ja treble säädöt? Jos jollakin on tuosta NR509 vahvistimesta varmaa tietoa niin se olisi paras vastaus.
   
 16. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,317
  Kiitokset:
  197
  Pisteet:
  93
  Roikkuu kovasti siitä vaffista, mutta ainakin ne perussäädöt (basso ja treble) löytyy joka vaffista.

  Nuo esiasetetut (rock yms.) yleensä vain huonontavat ääntä, niihin ei ole syytä tuijottaa eikä niitä ole oikein järkevääkään käyttää, mutta kukin taaplaa tyylillään...

  T: Vesku
   

Jaa tämä sivu