1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kotiin soittavat ohjelmat

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi 1pertti 21.02.2022.

 1. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,630
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  243
  Onkohan tavallisella tallaajalla, joka ei ole mitenkään syvällisemmin perehtynyt ohjelmien sisäiseen tietoturvaan, mitään mahdollisuuksia selvittää, missä tarkoituksessa joku ohjelma ”soittaa kotiin”, kuten ainakin ennen sanottiin? Tämä tuli taas mieleeni, kun Lightkey-niminen sovellus oli yöllä omia aikojaan yrittänyt muodostaa yhteyttä internetiin.

  Kyseessä on ”tekoälysovellus”, joka aiempien tekstien avulla pyrkii ennakoimaan kirjoitettavaa tekstiä ja korjaamaan kirjoitusvirheitä. Ohjelman kuvauksen mukaan tekstiä ei missään vaiheessa lähetetä esimerkiksi pilveen, vaan ohjelma toimii täysin offline toisin kuin esimerkiksi Googlen oikolukupalvelu. Ainoastaan jotain anonyymiä tilasto- tms. tietoa voidaan lähettää ohjelman kehittämiseksi, mutta senkin voi estää, kuten olen tehnytkin.

  En tiedä, pitäisikö tällaisesta jotenkin huolestua, mutta jos joku ohjelma pyrkii muodostamaan yhteyksiä tietämättäsi, niin kyllä se minua ainakin jossain määrin huolestuttaa, kun en tiedä tarkoitusta. Mitä muut ajattelevat? Mielestäni ainoastaan päivitystarkistus olisi hyväksyttävä syy, mutta tässä tapauksessa oli erikseen valittuna, että uuden version saatavuudesta ei ilmoiteta.

  Toisaalta ”kotiin soittavat” ohjelmat eivät nykyään taida olla mitenkään harvinaisia, tekeehän Windowskin sitä kaiken aikaa ilman, että käyttäjä tietää miksi ja mitä varten. Tarkoittaako tämä sitä, että jos aiot yleensä käyttää verkkoon yhdistettyä tietokonetta, sinun on hyväksyttävä se, että et tiedä, mitä kaikkea se tekee tietämättäsi?

  upload_2022-2-21_20-45-52.
   
 2.  
 3. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,965
  Kiitokset:
  1,092
  Pisteet:
  223
  Mitenkään perhtymättä aiheeseen. Taitaa toi olla nykyään enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
   
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,630
  Kiitokset:
  1,119
  Pisteet:
  243
  Kiinnostaisi kuitenkin tietää, mitä dataa kerätään ja lähetetään, senhän vaatii jo suomalainen ja eurooppalainen lainsäädäntökin. Käyttöoikeussopimuksen sokkeloissa siitä ilmeisesti on maininta, mutta jos ohjelman asetuksissa on kieltänyt tiedonkeruun, ei pitäisi olla mitään syytä kotiin soittamiseen.

  Wikipedia kertoo tuollaista:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Phoning_home

  Eipä siellä updatetarkistuksen lisäksi juuri muita laillisia perusteita ollut kuin tuo Adobe Creative Suiten sarjanumeron tarkistamisen perusteella tapahtuva varmistus, että kukin avattu ohjelmakopio on sen laillinen versio. Varmaan Adobe ei ole ainoa, joka noin tekee. Lisäksi artikkelista selvisi, miksi Outlook ei avaa sähköpostin kuvia kysymättä ensin erikseen.

  Ilmeisesti asia on niin, että ohjelmien toiminta ei siitä mitenkään kärsi, vaikka sovellukselta blokkaa pääsyn internetiin.
   
 5. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,965
  Kiitokset:
  1,092
  Pisteet:
  223
  Joo ei taida vaikuttaa. Ehkä jos ohjelma tarkistaa automaattisesti päivityksiä, niin siihen voi.

  Lyhyesti kun aiheesta vilkaisin niin wiresharkilla kait näkee mitä pakettaja ohjelmat lähettää, mutta käyttöliittymä on kuulemma hieman hankala.
  https://www.wireshark.org/

  Toinen millä näkee ainakin mitkä ohjelmat lähettäää tietoa on glasswire. Ilmeisesti ainakaan ilmainen versio ei kuitenkaan kerro tarkemmin mitä tietoja ohjelma lähettää.
  https://www.glasswire.com/
   
  1pertti kiitti tästä.

Jaa tämä sivu