1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kosketinsoittimen kytkentä tietokoneelle

Viestiketju Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet -osiossa. Ketjun avasi heimari68 06.12.2012.

  1. heimari68

    heimari68 Member

    Liittynyt:
    02.06.2008
    Viestejä:
    44
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Hei.
    Meillä on n.7 vuotta vanha Casion kosketinsoitin LK-43, josa seuraavat liitäntämahdollisuudet:midi out ja in, sustain, virtajohto tietty ja phones/output. Poika haluaisi saada nämä liitettyä tietokoneelle siten, että voisi soittimella soittaa ja tuottamansa sävelet saisi sitten tietokoneelle, ja jotain kai myös päinvastoin...? Midikaapeli meillä on mutta poika sanoi ettei silti toimi. Tarviiko jotain ajureita..? Osaisko joku neuvoa? Itse olen ihan tumpelo näissä, mutta poika osaa kun hänelle ohjeet näytän :)

    Kiitokset etukäteen;
    Heidi
     
  2.  
  3. Albert18

    Albert18 Member

    Liittynyt:
    09.08.2010
    Viestejä:
    36
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    En vastaa spesifisesti liittyen teidän kosketinsoittimeenne.

    MIDI-käskyjen käsittely

    PC:ssä täytyy olla MIDI-liitäntä, johon MIDI-kaapelin toinen pää liitetään.

    Toisissa kosketinsoittimissa on tuo liitänta saatettu hoitaa myös USB-kaapelin kautta, jolloin MIDI-korttia tai liittimia ei tarvita PC:ssä. Vain USB-liityntä.

    Eo. liitynnöillä (MIDI) ei siirry minkäänlaista ääntä, vain MIDI-käskyjä, joissa kerrotaan minkä korkuista ääntä, kuinka kauan tms. halutaan soitettavan. Käskyjen vastaanottajan (PC:n) tehtävä on sitten tehdä näiden perusteella (synteettistä) ääntä (toimia siis syntetisaattorina) ja kenties tallentaa MIDI-käskyt.

    Jos on epävarma siitä, tuleeko kosketinta painettaessa MIDI-käsky PC:lle, niin verkosta löytyy ohjelmia jotka osaavat näyttää vastaanotetut käskyt.

    Tämän lisäksi tarvitaan PC:lle ohjelma, joka osaa vastaanottaa MIDI-käskyjä ja ehkä myös lähettää niitä koskettimistolle päin, sekä muokata niitä. Esimerkiksi sekvensseriohjelma tai täysverinen DAW-ohjelma, jollaista innokkaat harrastajat ja ammattilaiset käyttää. On myös notaatio-ohjelmia, joilla pääasiassa editoidaan nuottikirjoitusta, mutta osaavat myös käyttää MIDI-käskyjä.

    Jos PC:llä halutaan tuottaa ääntä tulee siinä tietysti olla myös halutun soittimen äänipankki tai ohjelma joka osaa laskea ääniaaltojen muodon halutulle soittimille ja sen tulee osata käyttää PC:n äänikorttia, jonne se lähettää generoimansa ääniaallon näytteet. Sekvensserin tai DAW:n tulee sitten puolestaan osata käyttää tätä äänipankkia ja "soittaa" halutut äänet.
    On myös ulkoisia ja laadukkaita äänen muodostamiseen erikoistuneita laitteita joihin voi lähettää MIDI-käskyjä ja ne tuottavat ääniaaltoja jotka voidaan viedä vahvistimen kautta kovaäänisille.

    Minä soitan usein pianoa täyskokosella koskettimistollani niin, että MIDI-käskyt menevät "pianon ääntä tekevään laitteeseen", josta mudostettu signaali viedään mikserille, joka puolestaan ohjaa aktiivisten kovaäänisten patteria tai kuulokevahvistinta. Tuon "pianon ääntä tekevän laitteen" voi myös korvata PC:llä, jossa on äänipankki pianolle.

    Koskettimiston tuottaman äänen käsittely

    Edellisellä systeemillä ei voi vielä äänittää koskettimiston tuottamaa omaa ääntä, vain MIDI-käskyjä. Kaikki koskettimistot ei osaa edes tuottaa ääntä: Ne vaan lähettävät MIDI-käskyjä toiselle laitteelle (syntetisaattorille), joka sitten tekee äänen noiden käskyjen mukaan.
    Koskettimiston äänien tallennus tietokoneelle tapahtuu joko suoraan kytkemällä äänikaapeli näiden välille, tai sitten mikrofonin avulla. Tosin PC:n oma mikrofoniliitäntä on aina huono, eikä kykene äänittämään laadukasta ääntä, varsinkaan musikaalista.

    Muuta

    Jos olette saaneet kytkettyä koskettimistonne ja PC:n välille MIDI-kaapelin ja varmistaneet, että myös PC:n päässä oleva liitin on todella MIDI-liitin, niin kannattanee aloittaa vian selvitys. Ensimmäisenä hommaisin PC:lle ilmaisohjelman, jolla voi tutkia PC:n vastaanottamat MIDI-viestit.

    Se tarvitaanko PC:n MIDI-liitäntäntään ajuri ja miten se pitää konfiguroida, on niin tapauskohtaista, etten osaa neuvoa tässä enempää. Jos MIDI-liitäntä on äänikortissa, saattaa se asentua äänikortin asennuksen yhteydessä ilman sen kummempia toimenpiteitä.

    Yksi ratkaisu, jos musiikin harrastus kiinnostaa enemmän, on hommata ulkoinen äänikortti (se on yleensä laatikko), jossa on sekä MIDI-liitäntä että mikrofoniliitäntä, joka on yleensä laadukas. Äänikortti kytketään PC:lle USB-kaapelilla. Tässä syteemillä saa samaan aikaan äänitettyä sekä soiton että laulun kun kytkee äänikorttiin mikrofonin.

    Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa mennä tutustumaan ohjeisiin, lukemaan keskusteluja ja kysymään asiasta:
    http://muusikoiden.net/ jossa aiantuntemusta löytyy todella laajasti ja syvällisestikin. Tosin vastaajat on monesti nuoria vihaisia miehiä, joilla nokka osoittaa taivaalle. Kysyy siis lukijalta suodatuskykyä.
     
    Viimeksi muokattu: 14.12.2012
  4. heimari68

    heimari68 Member

    Liittynyt:
    02.06.2008
    Viestejä:
    44
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kiitos todella monipuolisesta selvityksestä; alamme näillä neuvoilla selvittelemään asiaa. Mukavaa Joulunaikaa :)

    Heidi
     

Jaa tämä sivu