1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Kone jäätyy kun videon asettaa koko näytölle

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi handyboi 02.10.2016.

 1. handyboi

  handyboi Newbie

  Liittynyt:
  02.10.2016
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  3
  Tere kaikille! Jouluna neljän vuoden ikään ehtivässä Asuksen kannettavassani on mystinen ongelma. Olen yrittänyt etsiä vastaavaa ongelmaa eri keskustelupalstoilta, mutta koska en ole löytänyt, rekisteröidyin tänne ja ajattelin kokeilla josko teiltä löytyisi vastauksia.

  Kone jäätyy täysin kun katson videota vaikka Youtubesta ja laajennan videon koko näytölle. Kone ei laajennusnapin painalluksen jälkeen reagoi mihinkään ja kaiuttimista kuuluu "jumitusääni" noin puoli minuuttia, minkä jälkeen kone käynnistää itsensä uudelleen.

  Ongelma ilmeni ensimmäisen kerran kun päivitin näytönohjaimeni (GeForce GT 630M) ajurin noin kaksi viikkoa sitten. Tein järjestelmänpalautuksen ja ongelma poistui. Käyttäjärjestelmänä on Windows 10 ja muutama päivä sitten tuli jokin suurempi Windows 10 päivitys. Päivityksen jälkeen ongelma ilmeni uudelleen. Päivitin ongelman ilmenemisen jälkeen myös näytönohjaimen. Ongelma säilyi.

  Käytän tietokonettani pääasiassa Sony Bravia TV:hen HDMI-kaapelilla liitettynä. HDMI-liitin on käsitykseni mukaan nimenomaan juuri tuossa GeForcen näytönohjaimessa. Koneessa on myös Intelin integroitu näytönohjain (ymmärtääkseni jotenkin koneen prosessorin kanssa yhteen sulautettu).

  Olen tutkinut ongelmaa ja havainnut ensinnäkin, että ongelma ei esiinny mikäli konetta käytetään ilman liittämistä televisioon. Toisekseen olen havainnut, että ongelma ei esiinny esimerkiksi Katsomon videoita katsellessa. Tästä olen päätellyt, että ongelma olisi Flash -pohjaisia videoita katsellessa (Katsomon videoissa käytetään Silverlightia). Olen päivittänyt Flash Playeriin uusimmat ajurit.

  Onko näytönohjain menossa rikki vai mistä moinen voi johtua?
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,499
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Mistä hait päivityksen? Oikea osoite on Asuksen sivusto, josta toimiva näytönohjain pitäisi löytyä läppärin tarkan mallimerkinnän perusteella.
   
 4. handyboi

  handyboi Newbie

  Liittynyt:
  02.10.2016
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  3
  Päivitin näytönohjaimen GeForce Experiencen kautta. Tarkennuksena todettakoon että päivitin näytönohjaimen siis ongelman uudelleen ilmenemisen jälkeen eli kun Windowsiin oli asentunut päivitys.
   
 5. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  2,156
  Kiitokset:
  501
  Pisteet:
  123
  Läppäreiden ajuri päivitykset tulisi aina tehdä läppärin omalta tukisivulta, myös näytönohjaimen.
  Tämä siitä syystä, että nämä ovat koneen emolle integroituna ja sisältävät usein valmistajan omia laitemodifikaatioita, siksi tuo näytönohjainpiirien valmistajan oma ajuri eivät välttämättä ole aina paras saatavilla oleva ajuri.
   
 6. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,499
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Läppärivalmistajat, kuten Asus, muokkaavat usein laiteohjaimia mallikohtaisesti. Siitä seuraa, että esimerkiksi näytönohjaimen ajuripäivitys pitää ladata Asuksen sivustolta eikä Nvidian sivulta. Asia menee ongelmallisemmaksi, jos Asus ei tarjoa Windows 10 -yhteensopivaa päivitystä kyseiselle mallille.

  e. Lisäsin muokkauksessa kadonneen sanan.
   
  Viimeksi muokattu: 02.10.2016
 7. handyboi

  handyboi Newbie

  Liittynyt:
  02.10.2016
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  3
  Onko todella näin myös näiden erillisten, omalla muistilla varustettujen näytönohjainten osalta? Katsoin juuri Asuksen tukisivuilta, että viimeisin ajuri on vuodelta 2012. Nvidia syöttää kuitenkin uusia päivityksiä lähes joka viikko. Eikä ongelmia siis ole ollut aiemmin näiden 3,5 vuoden aikana vaikka aina olen GeForce Experience -ohjelman kautta päivitykset ladannut.
   
 8. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,499
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Näin todella on. Ei ole mitenkään epätavallista, että näytönohjaimen valmistajan tarjoama uusin päivitys aiheuttaakin ongelmia läppärissä ja vain läppärivalmistajan (vanhempi) ajuri toimii ongelmitta. Tilanne tulee vaikeaksi, jos valmistaja ei enää muokkaakaan uutta päivitystä Windows 10:een päivitetylle koneelle. Silloin kannattaa aloittaa esimerkiksi Win 8.1 ajurilla. Usein Windows 10:kin löytää itse toimivan ajurin ja näin on käynyt ilmeisesti tässäkin tapauksessa, koska näytönohjain on toiminut tähän asti ongelmitta.

  Nyt näyttää olevan niin, että Nvidian uusin ajuri ei enää toimikaan tuossa vanhemmassa kokoonpanossa, ja käyttöön pitäisi palauttaa viimeisin ongelmitta toiminut ajuri.
   
  handyboi kiitti tästä.
 9. handyboi

  handyboi Newbie

  Liittynyt:
  02.10.2016
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  3
  Kiitos vastauksista. Poistin kaikki näytönohjaimen ajurit ja latasin Asuksen tukisivulta tuon vuoden 2012 ajurin. Ja videothan alkoi asennuksen jälkeen TOIMIA koko näytöllä! Kiitos @1pertti! Kannatti rekisteröityä tänne. Tietoa löytyy.
   
  1pertti kiitti tästä.
 10. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  2,156
  Kiitokset:
  501
  Pisteet:
  123
  Pääasia, että kaikki tomii,niin pititikin
  Kannattaa nyt sitten poistaa kokonaan tämä ohjelma.
   
  Viimeksi muokattu: 03.10.2016

Jaa tämä sivu