1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Kone ei käynnisty ilman CMOS nollausta

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi fortnite69 12.01.2019.

  1. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,005
    Kiitokset:
    143
    Pisteet:
    93
    https://www.cnet.com/forums/discussions/system-won-t-boot-unless-i-clear-cmos-283033/

    http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-3525214/boot-clear-cmos.html

    https://forums.anandtech.com/threads/pc-boots-once-then-refuses-to-boot-until-cmos-reset.2239034/

    Muutama googlehitti vielä sekoittamaan pakkaa. Lähtisin kanssa tuosta mitä edellä on ehdotettu, ihan minimikokoonpano emon pahvilaatikon päälle. Jos sitä ei enää löydy, mikä tahansa huonosti sähköä johtava pinta käy, vaikka se emon päällä ollut suojapussi. Kaksi noista googlehiteistä aiheutui joko viallisista rameista, tai vääristä muistien asetuksista. Yksi ilmeisesti langattomasta näppäimistöstä, joka kiinni ollessaan esti bootin etenemisen.

    Joka tapauksessa minikokoonpano pahvilaatikon päälle ja vain yksi muistikampa emon osoittamaan kohtaan tilanteessa jossa vain yksi kampa on kiinni.


    View: https://www.youtube.com/watch?v=4PXBe9FE0f0

    Edit: Ryzen toki tarvitsee lisäksi gpu:n kiinni. Jos saat jostain lainaan toimivan toisen kortin, niin toki sillä kannattaa testata.
     
  2.  
  3. fortnite69

    fortnite69 Member

    Liittynyt:
    12.01.2019
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    En ole varma olenko täällä maininnut, mutta 3000MHz muistini on vain 2133MHz juuri nyt, sehän saattaisi liittyä siihen?
     
  4. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    4,284
    Kiitokset:
    670
    Pisteet:
    123
    En ihan satavarma ole, mutta toi kyseinen prossujäähy ei taida asentua amd-emolevylle kuin ylös-alas suunnassa. Puhaltaa siis joko katosta alaspäin tai sitte näyttiksen suunnalta kattoa kohti.
     
  5. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,335
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
    Tuntuu aika hölmöltä jos ei saa niin kuin se olisi tehokkain tapa jäähdyttää, etu- ja takatuulettimen välissä.
    Sen tiedän, kun sama siili itselläni on yhdessä koneessa Intelin prossun kanssa, niin siinä ainakin onnistuu.

    edit: jos ei onnistu, niin alhaalta sitten ylöspäin.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2019
  6. fortnite69

    fortnite69 Member

    Liittynyt:
    12.01.2019
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Juu, valitettavasti ei voi kääntää sivuttain.
     
  7. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,335
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
    Ok, sitten alhaalta ylöspäin, ettei pusketa nousevaa lämmintä ilmaa vastaan ja etutuuletin antaa paremmin ilmaa alhaata ylös puhallukseen.
     
  8. Kuunmies

    Kuunmies Senior member

    Liittynyt:
    05.03.2010
    Viestejä:
    4,284
    Kiitokset:
    670
    Pisteet:
    123
    Intelillä onnistuu, mut ei amd:llä näköjään valmistajan sivunkaan mukaan.

    IMG_20190117_165134.

    Jos nyt oli edes tämä jäähy kyseessä...
     
  9. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,335
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
    Valitettavasti AMD:n jäähyn kiinnitysreijät ei ole neliössä symmetriset, kuten intelissä, unohdin. Siitä johtuu tuo ongelma.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2019
  10. pentsu

    pentsu Active member

    Liittynyt:
    07.03.2008
    Viestejä:
    1,292
    Kiitokset:
    11
    Pisteet:
    68
    Heti alkuun kerron että mulla ei ole minkäänlaista ymmärrystä näistä vehkeistä mutta olen mielenkiinnolla seurannut ketjua. Tuollaiseen kuitenkin törmäsin ja siinä on vähän samanlaisia oireita kun sulla ja toi CMOS resetti on näemmä ainoa jolla kone on saatu käyntiin:

    https://community.amd.com/thread/223477

    e:Ja muisteihin tuo ainakin näytti kaatuvan.

    e2:No joo, ei se CMOS resetti tuossa auttanut, luin huonosti
     
  11. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,559
    Kiitokset:
    67
    Pisteet:
    58
    Tuo on normaalia silloin kun A-XMP ei ole päällä. Useimmat muistit rullaa oletuksena 2133MHz. Mikäli A-XMP on päällä, tuon muistikitin suurin tuettu nopeus on 2933MHz (eli käytännossä 3000MHz).

    Onko sulla PC beepperi kytkettynä, BIOSin piippikoodeista saattais selvitä mikä siellä mättää.
     
  12. jons81

    jons81 Regular member

    Liittynyt:
    29.07.2010
    Viestejä:
    229
    Kiitokset:
    12
    Pisteet:
    28
    Tuosta aiemmasta imgurl kuvasta kun katsoo niin monellakohan ruuvilla tuo emolevy on kiinni kotelosta. Löysin yhden kiinnityspaikan jossa oli ruuvi ja 3-4 joissa ei näyttänyt olevan ruuvia.. Ruuvien puuttuminen tuskin suoranaisesti vaikuttaa oireisiin ellei emolevy ole vioittunut roikottamisesta, vääntymisestä tai huono kiinnitys aiheuttanut oikosulkua jotenkin.. Jotenkin tuntuisi että oireet viittaisivat sähköön kun käynnistyessään kone voi aiheuttaa ison hetkellisen virtapiikin verrattuna itse käytössä tapahtuvaan kulutukseen. Uudelleen käynnistyksessä äkillistä virran tarvetta ei enää tule joten kone käynnistyy.
    Se mikä tuon aiheuttaa voi tosiaan olla virtalähde, emolevy tai oikeastaan lähes mikä tahansa muu viallinen komponentti.
     
  13. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,559
    Kiitokset:
    67
    Pisteet:
    58
    No mutta katos, niinpä onkin. Vasemmassa alanurkassa näyttäs olevan ruuvi, ja ylhäällä oikeallakin varmaan, mutta emon keskivaiheilla on selvästi kolme tyhjää kiinnitysreikää. Kuvasta ei näy ilmi onko keskellä edes jalat oikein.

    Nyt tulee stoppi ja menee osa hommasta uusiksi. Koneesta virrat pois, emo irti ja kunnolla paikoilleen. Samalla voinee tarkistaa onko ne kaikki emon jalat (siis ne standoffit joista tässä jo kerran tuolla kysyttiin, ja vastaus oli "juu, olen varma.") kunnolla paikoillaan ja oikeissa paikoissa. Ei ihme jos on ongelmaa käynnistyessä, jos emo heiluu tuulessa joka kerta kun koppaan koskee. Yleensä ATX-emo on kotelossa kiinni vähintään kahdeksalla ruuvilla (keskimmäinen jalka on joissain tapauksissa ruuviton nuppi, jolla varmistetaan se, että emo on oikein kohdistettu).

    Emon oikea kiinnitys on tärkeää myös sen takia että kiinnitysruuveilla varmistetaan emon maadoitus runkoon. Mikäli maakontakti ei ole kunnossa, voi seurauksena olla mitä kummallisempia ongelmia käynnistyksessä ja toiminnassa. Joka kopan ohjekirjassa on varmasti muistutus siitä, miten emo pitää koteloon kiinnittää, ja se ei yleensä ole suositus.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2019
  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,335
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
    Kiinnitin tuohon myös aikaisemmin huomiota. Ylhäällä oikeassa kulmassa saattaa olla ruuvi, mutta muista ei havaintoa. Keskirivissä (kolme kiinnitysreikää) ei ole yhtään ruuvia.
    Nuo kannattaisi laitaa kaikki kiinni, ettei pääse tulemaan vääntymiä tai murtumia.

    edit: nyt tuli toistoa hitaana.
     
  15. fortnite69

    fortnite69 Member

    Liittynyt:
    12.01.2019
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Nyt olen laittanut kaikki ruuvit siihen, ja koko ajan on ollut kaikki ne standoffit paikalla, tässä huonolaatuinen kuva niistä: https://imgur.com/a/6mn5QAX

    Ja kiinnitin nyt kaikki ruuvit, ei mitään eroa käynnistymisessä.

    Ja ei ole mitään kaiutinta kytketty siihen, ei paketissa ole semmoista tullut.
     
  16. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,335
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
    Tämä on ongelmatapauksissa tärkeä informaation antaja, jolla piippaukset saa kuulumaan. https://www.jimms.fi/fi/Product/Show/114563/pcbeeper/n-a-emolevyyn-kiinnitetava-kaiutin

    Nyt sitten tärkein kysymys, miten kone toimi koottuna ilman koteloa?
     
  17. fortnite69

    fortnite69 Member

    Liittynyt:
    12.01.2019
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
  18. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,335
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
    Emolevy pahvilaatikon päälle, niin minimiosilla kuin mahdollista.
    Virtalähteestä saat virrat, jos johto ei ylety, virtalähde ulos kotelosta.
    Emon Power SW etupaneelin piikit oikesulkemalla kone käynnistyy, jos kotelon etupaneelin Power SW johto ei yllä.

    Laita vaikka vielä kuvaa tuosta.

    Edit: kuvan saa myös suoraan työpöydältä "Liitä tiedosto" tai vetämällä se suoraan tekstilaatikkoon.
     
  19. fortnite69

    fortnite69 Member

    Liittynyt:
    12.01.2019
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Teen tuon myöhemmin, toivottavasti ei haittaa silti vaikka kysyn: Mitä tämän pitäisi siis saavuttaa? Esim emolevyn ulosotto ja takaisin laittaminen, siinä on järkeä, koska ne standoffit voi olla huonosti, mutta mitä tämä siis tekisi?
     
  20. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,335
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
    Joskus emo saattaa olla kontaktissa suoraan kotelon runkoon monista eri syistä. Eli tällä poistetaan kaikki mahdolliset kotelosta aiheutuvat ongelmat.

    Edit: Idea ei ole emon pois ottaminen ja takaisin laittaminen, vaan testaaminen ilman koteloa.
    Siinä on samalla hyvä tarkistaa, että korokeruuvit (Standoff) ovat kaikki oikeilla paikoilla, eli paikoissa johon kiinnitysruuvit tulee, ei muissa paikoissa, koska voi aiheuttaa oikosulun emon ja kotelon välille.
     
    Viimeksi muokattu: 19.01.2019
  21. fortnite69

    fortnite69 Member

    Liittynyt:
    12.01.2019
    Viestejä:
    31
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Okei, pitää kokeilla tuota myöhemmin. Kerron sitten mitä tapahtui.

    Ja muutes, onko mahdollista saada ilmoitus kaikista viesteistä langassa? Saan sähköpostiin vain niistä jossa minun viestiäni lainataan.
     

Jaa tämä sivu