1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kokoamiseen liittyviä kysymyksiä

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi perämeri 25.08.2015.

 1. perämeri

  perämeri Newbie

  Liittynyt:
  06.08.2015
  Viestejä:
  7
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Moi!

  Mindfactoryn paketti (Linkki keskusteluun) tuli ja kone on lähes valmis. Ups ei muuten soittanut, kävi vain ovella, en ollut paikalla ensimmäisellä kerralla mutta toisella kerralla olin.

  Kokoaminen on ensikertalaisena minulla hidasta hommaa, mutta kaikki on ainakin toistaiseksi mennyt ihan hyvin, nettiä selaamalla ja ohjekirjoja lukemalla. Piti mm. tarkistaa, kummin päin liitetään kotelosta tulevat piuhat (esim. virtakytkin eli power sw), joissa ei lue plussaa tai miinusta, liittimessä on vain pieni kolmio. Ilmeisesti kolmion puolella on plussa.

  Prossucooleri tuli tiukkaan kiinni, hirvittää vähän, mutta jospa se siitä. Kone on nyt pölyltä suojassa lattialla, kotelon pahvilaatikko tiiviisti päällä.

  Ennen virran kytkentää haluaisin kysyä muutamia juttuja.

  1. Mikä on kuvassa tuo vasemman puoleisin terminaali HDD- levyssä? Pitääkö siihen liittää mitään jos noissa kahdessa viereisessä on johdot kiinni?

  [​IMG]

  2. Mitä tarkoittaa virtalähteen jännitelinjat, tuleeko eri johdoista eri määrä voltteja? Virtalähteen käyttöohje ei kerro tästä mitään, enkä ole sähkömies. Virtalähteeni jännitelinjat ovat: +3.3 V 24.0 A, +5V 24.0 A, +12 V yhdistetty 40.0 A, -12 V 0.8 A, +5 Vsb 2.5 A. Toisin kysyen, voinko periaatteessa ottaa virran mistä johdosta vaan, ja liittää mihin vaan, jos liitin sopii?

  3. Liittyen osittain edelliseen, olen joutunut liittämään kaksi virtalähteestä tulevaa Peripheral 4P- liitintä (voidaan kai kutsua myös molex-liittimiksi) alla olevaan adapteriin, josta saan virran taas alempana olevaan adapteriin, joka on liitetty emolevyyn, ATX 12V- kohtaan. Onko tällainen asennus ok?

  [​IMG]

  [​IMG]

  Jouduin myös hankkimaan toisenkin tuollaisen alemman liittimen, että saan näytönohjaimelle virran, kun virtalähteessä ei noita useampipinnisiä PCI-E- liittimiä ollut tarpeeksi. Jos lähti tunkemaan kahta eri liitintä samaan, niin toista aina ahdisti, ei mennyt helpolla paikoilleen. En tiedä olisiko vain pitänyt tunkea.

  4. Onko ookoo, jos tällä kokoonpanolla emolevyssä olevat liitännät nimeltä PWR_FAN, TPM, COMA ja SPDIF_O jäävät käyttämättä?

  [​IMG]

  Tässä vielä kuva koneen sisältä. Avautuu isoksi klikattaessa.

  [​IMG]

  Kiitos vielä neuvoista joita täällä on tullut. Pitää jatkaa tästä, esim. kaapelointia voisi yrittää siistiä. Olikohan mulla muuta...
   
 2.  
 3. Axu_

  Axu_ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.10.2008
  Viestejä:
  9,819
  Kiitokset:
  237
  Pisteet:
  123
  Kytkimissä ei ole napoja, sama kumminpäin laittaa.
  Käytännössä joo. Powerista tulee nykykoneeseen 5 ja 12 voltin linjat. Liittimet sopivat vain yksinpäin ja tiettyyn paikkaan järkevää voimaa käyttäen.
  On ihan ok, mutta eikös powerissa ole 8-pinninen liitin emoa varten ja 6- ja 6+2-pinniset näyttikselle?
   
 4. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,487
  Kiitokset:
  707
  Pisteet:
  193
  Monissa virtalähteissä tuo ATX12 on 2x4 pin liittimellä, jotka liitetään yhteen, siten siitä tulee 8-pin emolle.
   
 5. perämeri

  perämeri Newbie

  Liittynyt:
  06.08.2015
  Viestejä:
  7
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Sori, tarkoitin virtaliitintä enkä virtakytkintä. Menee puurot ja vellit sekaisin.

  En osaa kyllä itse sanoa mikä linja on 5 ja mikä 12 volttinen. Suurin ongelma minulla on ollut se, miten saan johdot riittämään näytönohjaimelle ja sinne emolle. Kummassakin PCI-e.

  Powerista lähtee kaksi 6- pinnistä, kaksi 4- pinnistä ja kaksi 2- pinnistä PCI-E piuhaa. Näytönohjain tarvitsee yhden 8 pinnisen ja yhden 6 pinnisen, ja emo yhden 8 pinnisen.

  Ilmeisesti nuo 2x4 pinniset on tarkoitettu emolle yhdistettynä, mutta en ilman älytöntä tunkemista saa niitä paikoilleen yhtäaikaa, ja ovat aika vaikeassa paikassa emolevyn asennuksen jälkeen (vasen yläkulma, tuolla tuulettimien välissä).

  Saattaa olla että kokeilen vielä tunkea niitä, saisi vähän siistimmäksi johdotusta. Hyvä kuitenkin tietää, että kaapeleissa menee sama volttimäärä.
   
 6. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,487
  Kiitokset:
  707
  Pisteet:
  193
  Tuo pistoke on joskus todella vaikea laittaa paikoilleen, kun tuuletin on tiellä. Pistokeen paikoilleen laittamiseen ei saa, eikä tarvitse voimaa käyttää, kun sen saa vaan kohdalleen oikein.
  Jotkut ovat joutuneet ottamaan emon irti, jotta saavat pistokkeen paikoilleen. Hiljattain foorumilla oli kirjoitus tuosta.

  Edit: Sillä ei oikeastaan ole merkitystä koneen kokoamisessa, mitkä jännitteet johdoissa kulkee, koska pistokkeita ei voi laittaa vääriin liittimiin, muuten kuin väkisin.
   
 7. Axu_

  Axu_ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.10.2008
  Viestejä:
  9,819
  Kiitokset:
  237
  Pisteet:
  123
  Joo liitin on yleensä jaettu kuten nuo näyttiksen PCIe-liittimetkin.

  Emon piuha kannattaa vetää emon takaa, jos vain mahdollista. Näyttikselle sitten toinen piuha, jossa on nuo 6- ja 6+2-liittimet. Johtojen ylettymisessä ei pitäisi olla mitään ongelmaa.
  E: En oikein ymmärrä miten nuo johdot tuolla kuvassa ovat. Koko nippu näyttää olevan kotelon pohjalla ja sieltä on jatkettu noilla adaptereilla. Miksei piuhaa suoraan näyttikselle tai emolle eikä tuonne kotelon pohjalle? o_O
  Kahteen osaan jaetut liittimet menevät yleensä paikalleen vain tietyssä järjestyksessä, koska toisessa liittimessä on kynnet, jotka tulevat toisessa puoliskossa olevan kynnyksen päälle. Toisinpäin ei mene. Takatuuletin kannattaa ottaa irti, niin saa helposti edes vähän lisää tilaa.
   
 8. perämeri

  perämeri Newbie

  Liittynyt:
  06.08.2015
  Viestejä:
  7
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Jeps! Kiitoksia! Täytyy yrittää vielä, jos sais ilman noita adaptereita paikoilleen.

  En saanut pc-e liittimiä suoraan paikoilleen, siis noita kahta emolevylle menevää 4 pinnistä ja noita muitakaan, joten oli pakko laittaa adapterit väliin että menevät helposti ja johdoista tuli niin pitkät että ne oli johonkin laitettava, laitoin pohjalle. Onhan tuo melkoinen viidakko mutta minkä teet, ellet tiedä minkä teet. :)

  Kokeilen illalla kun olen taas koneen luona...

  Osaatteko sanoa tuosta HDD:n liitännästä, en löytänyt selvää vastausta kun etsiskelin?
   
 9. perämeri

  perämeri Newbie

  Liittynyt:
  06.08.2015
  Viestejä:
  7
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  No niin, nyt on siistimpää. Irroitin tuulettimen työskentelytilaa saadakseni ja kaksi 4- pinnistä sujahtivat hyvin vierekkäin. Näytönohjaimeenkin sain 6- pinnisen ja 2+6-pinniset helposti. Kiva! Kiitos!
   

Jaa tämä sivu