1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Kasatun koneen käynnistymisongelma

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi miggis86 19.09.2019.

  1. miggis86

    miggis86 Member

    Liittynyt:
    01.01.2011
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Moi,

    Tilasin alla olevan keskustelun mukaisen koneen Mindcatorystä (linkki alla). Kasasin nyt koneen ja aluksi kone lähti päälle ja toimi suht normaalisti. Välillä teki käynnistyessä sitä, että aluksi prossutuuletin lähti päälle hetkeksi, sitten sammui taas hetkeksi (5 - 10 sek) jonka jälkeen kone käynnistyi, eli käynnistymiseen meni yllättävän pitkä aika. Nyt jos koneen koittaa käynnistää prossutuuletin lähtee pyörimään suht kovaa mutta näyttö ei herää, näyttiksen puhaltimet aluksi myös pyörähtää hetkeksi mutta sitten lakkaa pyörimästä. Näyttöön ei tule ollenkaan kuvaa ja valot jää palamaan prossutuulettimeen, nyt kotelon tuulettimetkaan ei lähde päälle.

    Käynnistysongelman jälkeen on kone pari kertaa lähtenyt kuitenkin päälle ja toiminut normaalisti. Kaikki liittimet näyttää olevan kiinni ja paikallaan. Onko vinkkejä miten tästä kannattaisi lähteä etsimään vikaa? Uusi HDD kovo näyttää olevan myös rikki, piti erikoista ääntä kun oli kytkettynä eikä kone löytänyt kovoa. En tiedä sitten oliko sattumaa vai voiko liittyä toisiinsa. Eli tällä hetkellä taas kone ei lähde käyntiin eikä näyttöön tule kuvaa..

    https://keskustelu.afterdawn.com/threads/n-1000€-kone-4k-kuvankäsittelyyn.784898/
     
  2.  
  3. lyyri

    lyyri Senior member

    Liittynyt:
    19.04.2017
    Viestejä:
    2,177
    Kiitokset:
    673
    Pisteet:
    123
    Otitko mindfactoryltä bios-päivityksen?
     
  4. miggis86

    miggis86 Member

    Liittynyt:
    01.01.2011
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Joo tilasin Bios päivityksen. Lapussa luki että oli tarkistettu mutta ei ollut tarvetta päivittää (versio P3.50). Ja kone kuitenkin aluksi käynnistyi ja Windows asennus onnistui normaalisti.
     
    Viimeksi muokattu: 19.09.2019
  5. lyyri

    lyyri Senior member

    Liittynyt:
    19.04.2017
    Viestejä:
    2,177
    Kiitokset:
    673
    Pisteet:
    123
    Juu en ainakaan nopealla vilkaisulla löytänyt mitään pahaa sanottavaa tuosta biossista uusien ryzeneiden kanssa.
    Voisi lähteä ihan perinteisellä liikkeelle eli:
    -Emo
    -prossu+jäähy
    -yksi muistikampa
    -näytönohjain
    -poweri
    -muut osat veks

    Jos ei näillä boottaa, kokeile vielä toisella muistikammalla sama.

    E: emon saa käyntiin oikosulkemalla power buttonin pinnit esim. ruuvimeisselin kärjellä.
     
    miggis86 kiitti tästä.
  6. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,329
    Kiitokset:
    3,636
    Pisteet:
    223
    Ei kai vaan ole unohtunut emon koroketapit?
     
  7. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    9,717
    Kiitokset:
    1,187
    Pisteet:
    223
    Prossunkin voisi käyttää pois paikoiltaan ja tarkastaa onko pinnit suorassa. Ei ole liian iso homma jos toiveena on toimiva kone.
     
  8. miggis86

    miggis86 Member

    Liittynyt:
    01.01.2011
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
  9. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,005
    Kiitokset:
    143
    Pisteet:
    93
    Kokeile sammuttaa kone ja käännä virtalähteen kytkin pois päältä kymmeneksi sekunniksi tai vedä piuha seinästä irti. Jos kone käynnistyy aina tuon jälkeen normaalisti, vikana saattaisi olla ongelmat windowsin virransäästössä eikä laiteongelmat.
     
    miggis86 kiitti tästä.
  10. miggis86

    miggis86 Member

    Liittynyt:
    01.01.2011
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Nyt otin virtajohdon irti ja kone käynnistyi tosi nopeasti ja toimii hyvin! Kannattaako Biosin fast boot ottaa pois käytöstä vai ihan win asetuksista ottaa kaikki virransäästöt yms. Pois päältä?
     
  11. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,329
    Kiitokset:
    3,636
    Pisteet:
    223
    Windowsista kaikki virransäästöt pois. Minusta kyllä vaikuttaa että ongelmat alkaa jo ennen windowsin latausta, joten tuskinpa se siitä johtuu.

    Biosin fast bootia ei kannata käyttää. Ei se edes nopeuta mitään.
     
  12. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,005
    Kiitokset:
    143
    Pisteet:
    93
  13. miggis86

    miggis86 Member

    Liittynyt:
    01.01.2011
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Otin nyt osia irti ja katsoin vaikutusta toimintaan eikä nopeasti katsottuna tilanne muuttunut. Päivitin Biosissa muistien jännitteen 1.35V ja nyt muutaman kokeilun perusteella näyttää että käynnistyy paljon paremmin. Täytyy nyt testailla josko tällä olisi tullut kuntoon.
     
  14. miggis86

    miggis86 Member

    Liittynyt:
    01.01.2011
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Moi, vieläkin ongelmia käynnistyksen kanssa.. Eli kun Biosista päivittää muistin asetukset oikein käynnistyy kone normaalisti. Kuitenkin jossain vaiheessa tulee sama käynnistymisongelma päälle, ja tällöin kun käy Biosissa katsomassa on muistin asetukset palautuneet oletukseen, eli 2166Mhz ja jännite 1.2V. Eli vaikuttaa siltä että bios asetus nollaantuu itsestään jostain syystä. Koneessa ollut virtajohto kokoajan kiinni. Lueskelin foorumeilta että muillakin ollut tällä emolla ja prossulla ongelmia käynnistyksen kanssa. Eli voisiko olla asrock Biosissa jotain bugia tms. Ehkä voisi laittaa myös asrock tukeen viestiä. Kuitenkin kun kone päällä kaikki toimii normaalisti eli voisi olettaa että rauta on kunnossa?
     
  15. lyyri

    lyyri Senior member

    Liittynyt:
    19.04.2017
    Viestejä:
    2,177
    Kiitokset:
    673
    Pisteet:
    123
    Oletko ajanut niillä muisteilla kellotettuna mitään stressitestiä? Vähän haiskahtaa sille, että muistit ovat epävakaat. Bios palauttaa muistit vakiokelloille jos bootti jää niiden kelloista kiinni automaattisesti.
     
  16. Kakikello

    Kakikello Active member

    Liittynyt:
    15.10.2007
    Viestejä:
    1,048
    Kiitokset:
    8
    Pisteet:
    68
    Pitäisiköhän vaihtaa emon patteri varmuuden vuoksi?
     
  17. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,324
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    123
    Se on Biossin muistinvarmistusparisto, joka pitää biossin oikeat asetukset muistissa, aika-asetuksia myöden. Siitä ei yleensä uudessa koneessa muodostu mitään ongelmaa, kun päiväys ja kellonaika säilyy vaan oikeina.
    Vika varmaan löytyy muualta.

    Vaihda paristo, jos bios asetukset välillä palaa alkuasetuksiin.
     
  18. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    15,329
    Kiitokset:
    3,636
    Pisteet:
    223
    Päivitä bios. Vaikka vanhempaan.

    Mindfactoryltä voisi kysäistä josko vaihtaisivat levyn. Perskivelle tyypillisiä tuollaiset sekoilut jotka usein aiheuttavat ongelmia takuuvaihdon kanssa.
     
  19. miggis86

    miggis86 Member

    Liittynyt:
    01.01.2011
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
  20. miggis86

    miggis86 Member

    Liittynyt:
    01.01.2011
    Viestejä:
    18
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Ainakaan tuossa testissä ei tullut herjaa. Täytyy melkein kokeilla BIOS päivitystä.
     
  21. lyyri

    lyyri Senior member

    Liittynyt:
    19.04.2017
    Viestejä:
    2,177
    Kiitokset:
    673
    Pisteet:
    123
    miggis86 kiitti tästä.

Jaa tämä sivu