1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Kannettavan tuuletin huutaa

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Torvi 04.01.2018.

 1. Torvi

  Torvi Newbie

  Liittynyt:
  04.01.2018
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Moro!

  Reilu vuosi sitten ostettu kannettava: Asus F556UB-DM185T i5-6200U/12GB/128GB SSD + 1000GB/NVIDIA GT940M-2GB/W10

  Elikkäs kun käytän konetta kotona normaalisti tietokonepäydällä, se toimii ihan moitteettomasti ilman mitään ongelmia. Koneessa on kuitenkin nyt useamman viikon ajan ollut sellainen ihmeellinen ominaisuus, että kun konetta on liikutellut ja sitä alkaa käyttää jossain muualla, tuuletin alkaa huutaa ihan tolkuttomasti heti käynnistettäessä (vaikka kone ei siis ole ehtinyt lämmetä ollenkaan). Kone alkaa myös jossain kohtaa huutamaan, jos sitä käyttää yhtään "erikoisemmassa" paikassa, kuten jalkojen päällä sohvalla istuttaessa.

  Kokeilen putsata koneen sisukset ja tuulettimen paineilmlla, muttä pölyä siellä ei ollut oikeastaan ollenkaan eikä ongelma kadonnut. Mistähän tuo tuulettimen huudatus voisi johtua?
   
 2.  
 3. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,100
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Koneen pohjassa ovat ilmanottoaukot jäähdytystä varten. Jos ne esim. peittyy koneen ollessa jalkojen päällä, niin koneen tuuletin alkaa ottaa lisää kierroksia huutaen lisää jäähdytysilmaa, joka estyy kun pohjan ritilöistä ilma ei pääse sisään.

  Aikaa myöden kone kerää sisäänsä myös pölyä, joka hankaloittaa jäähdytystä. Konetta ei koskaan tulisi käyttää minkään peittojen kuten sängyn päällä, jolloin tekstiilistä se imee pölyä sisäänsä ja tukkii jäähdytyksen.
   
 4. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,471
  Kiitokset:
  227
  Pisteet:
  93
  ^
  Samoin kannettavaa ei ole paineilmalla purkamatta hyvä suihkia, menee pöly vaan syvemmälle ja piukempaan.
  Kannettavissa on niin ahtaat rakoset, ettei niitä oikein purkamatta putsaa.
  Kuluttaja/markettikannettavat ovat vaan vaikeampia purkaa kuin ammattimallit.

  T: Vesku
   
 5. Torvi

  Torvi Newbie

  Liittynyt:
  04.01.2018
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Kiitos vastauksista, mutta selvennän asiaa vielä hieman. Puran toki koneen aina ennen kuin läheden sitä putsailemaan, eikä pölyä sisällä tosiaan ole. Ongelma ei myöskään johdu mistään tukkeutuneista ilmanottoaukoista, sillä ongelma ilmenee myös kun tietokone on ihan tasaisella pöydällä. Ainoa asia mikä ongelman laukaisee, on se kun koneen kuljettaa paikasta toiseen. Kujetuksen jälkeen käynnistettäessä alkaa tuuletin aina pauhaamaan. Lämmötkin ovat siis ihan normaalilla tasolla aina ongelman ilmetessä. Mahtaako olla tuuletin rikki?
   
 6. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  6,100
  Kiitokset:
  1,191
  Pisteet:
  243
  Tosiasia kuitenkin on jos panet koneen istuesassi jalkojesi päälle, niin ongelma viittaa kyllä todella vahvasti tuohon ilmanottoaukkojen tukkiintumiseen.
  En oikein usko mihinkään hengenmaailman asiaan, jossa koneen sijainti tuohon voisi vaikuttaa.

  Se mikä tuohon tuulettimen kierrosnopeuksiin vaikuttaa on prosessorin kuormitus.
  Näitä tunnistamattomia tuulettimien pyörimisnopeuksia nostaa esim. virustarkastusohjelma tai koneeseen saapuvat tai asentuvat päivitykset.
  Se mikä yhteys tuohon koneen liikkuttamiseen saattaa olla, kun siirrät konetta, painat jotain nappia ja kone luulee olavansa muussa käytössä ja lopettaa virustarkistuksen tai päivityksen lataamisen.

  Kuormituksen aiheuttaja voi olla myös joku aktiivinen haittaohjelma. Onko koneesi tarkistettu haittaohjelmista virustarkistusohjelman lisäksi. Kaikkia virtuaalivaluutan louhimishaittaohjemia on myös liikkeellä.

  Ehdottaisin prosessorin ja näyttiksen lämpötahnan vaihtoa, mutta kun kone on noin uusi, niin ei tunnu luontevalta ongelman aiheuttajalta, joten sen voi unohtaa toistaiseksi.

  Edit: ongelman aiheuttaja mitenkään minusta viittaa itse tuulettimeen.
   
  Viimeksi muokattu: 06.01.2018
 7. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,471
  Kiitokset:
  227
  Pisteet:
  93
  Tuo on jokseenkin normaalia, aina käynnistettäessä kannettavan tuuletin "menee täysille" hetkeksi, rauhoittuakseen kun kone on täysin käynnissä.
  Mikäli sulla tuulettimet "rauhoittuu" hetken päästä, on tuo ihan normaalia.
  Sitten kysymys siirtyy käyttötapaan, kuinka käytät konettasi, sammutatko vai laitatko vain "nukkumaan"?

  T: Vesku
   
 8. Torvi

  Torvi Newbie

  Liittynyt:
  04.01.2018
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Olen HWmonitor-ohjelmalla seurannut lämpötiloja ja muita lukemia, enkä ole huomannut ongelman aikana piikkejä missään muussa kuin nimenomaan tuossa tuulettimen pyörimisnopeudessa. Myös windowsin tehävienhallinnan kautta olen katsonut prosessorin suorittimen kokonaiskäyttöä ja se voi hyvinkin olla esim. vain 5% luokkaa kun tuuletin käy kierroksilla.

  Tuuletin ei tosiaan ole missään käytössä huutanut näin paljon aiemmin. Nytkään ongelmaa ei ikinä ilmaannu, jos tietokone on saanut olla rauhassa paikoillaan pöydällä, mutta tosiaan aina kuljetuksen jälkeen alkaa tuuletin ottaa kierroksia. Ihan näin maalaisjärjellä ajateltuna tulee mieleen, että pakko olla tuuletin tai joku liitin rikki joka ottaa häiriötä kun konetta liikuttelee. Voiko tämmönen olla mahdollista?

  Sammutan aina yöksi ja kuljetuksen ajaksi.
   
 9. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,056
  Kiitokset:
  1,199
  Pisteet:
  243
  On tuo sen verran omituista, että kannattaa ottaa yhteytta Asus-tukeen ja selittää nuo viimeisessä viestissäsi mainitut havainnot ja oireet. Jotakinhan tuossa on vialla, mutta ihmetyttää, millainen vika korjautuisi aina, kun laite on vähän aikaa paikallaan.
  Yhteystiedot löytyy tuolta: https://www.asus.com/fi/support/
   

Jaa tämä sivu