1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kannettava tietokone teknilliseen yliopistoon

Viestiketju Uutta kannettavaa ostamassa -osiossa. Ketjun avasi tahtine 08.08.2016.

 1. tahtine

  tahtine Member

  Liittynyt:
  04.11.2014
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Mikä on budjettisi?

  700-900€, 1000€ ehdoton maksimi

  Näytön koko ja laatu

  14 tai 15 tuumainen. Full HD olisi mukava, mutta siitä voi tinkiä

  Mikä on kannettavan pääasiallinen käyttötarkoitus ja mihin muuhun sen tulee soveltua?

  Office ohjelmat ja muut opiskeluun tarvittavat ohjelmat. Mahdollisesti jos jotain CAD- ohjelmia jaksaisi pyörittää edes välttävästi. Ohjelmointi hommia todennäköisesti joutuu opettelemaan.

  Aiotko pelata kannettavallasi?

  En mitään pasianssia raskaampaa.

  ”Kannettava vai raahattava”?

  Mahdollisimman kannettava, jotta sen jaksaa viedä sinne kouluun. Siksi tuo 14" näyttö voisi olla hyvä.

  Millainen akkukesto tarvitaan?

  Mahdollisimman hyvä, mutta kompromissejä voi tehdä kun budjetti on mitä on.

  Millainen ja minkä kokoinen kiintolevy?

  Ei tarvitse olla suurta tallennustilaa, mutta SSD on oltava.

  Tarvitsetko sisäisen optisen aseman?

  En tarvi.

  Onko sinulla suosikkimerkkejä tai merkkejä, joita haluat välttää?

  Lenovo e-sarjan thinkpadia oon harkinnut.
  Acerista jäi joskus huono maku, kun taas Hp palveli edellisenä kannettavan mielestäni hyvin.
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,499
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  E-sarjan 14-tuumainen ThinkPad tuntuu tosiaan oivalta valinnalta tuohon tarkoitukseen. T-sarja menisi pahasti yli budjetin, mutta edullisempi E-sarjakin sisältää luotettavia ja kestäviä käyttökoneita. Lisäksi kuka tahansa käyttäjä ohjelmointia opettelevasta koodaajasta puhumattakaan arvostaa ThinkPadien hyvää näppäimistöä ja näppäintuntumaa. Office-ohjelmat ja vastaavat eivät erityistä suorituskykyä vaadi, mutta CAD-ohjelmat vaativat huomiota.

  Varsinainen CAD-työskentely vaatii huomattavasti tehokkaamman (ja kalliimman) läppärin, mutta jos tuollaisia ohjelmia joutuu edes ajoittain käyttämään, kannattaa läppäriä hankkiessa panostaa suorittimeen, muistiin ja näytönohjaimeen, jotta homma ei menisi pelkäksi odotteluksi. Tässä tapauksessa se tarkoittaisi i7-sarjan prosessoria, vähintään 8 Gt RAM-muistia, erillistä näytönohjainta ja Full HD -resoluution IPS näyttöä.

  Tästä lähtökohdasta seuraa, että budjetti asettuu pakostakin lähelle haarukan ylärajaa. Näyttää siltä, että tällä hetkellä tarjolla on vain yksi mallivaihtoehto, joka täyttää nuo vaatimukset: E460 20ET0047MS. Lenovo Shopissa, jossa voisi itse mukauttaa kokoonpanoa haluamakseen, ei tällä hetkellä ole saatavissa 14-tuumaista Full HD -vaihtoehtoa. Seuraavissa linkeissä on kaikissa siis sama malli.
  https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...o-14-thinkpad-e460-kannettava-tietokone-musta
  https://www.data-systems.fi/tuottee...ria/tietokoneet-kannettavat-kannettavat-2494/
  http://www.kannettavatietokone.fi/Kannettavat/Lenovo/20ET0047MS.html

  Edellinen oli siis suositus kuvatuista lähtökohdista. Jos hinnasta joudutaan tinkimään, niin suorittimen vaihto i5- 6200U:ksi ei ole kovin suuri heikennys. Merkittävin ero on nopeudessa, niin perus- kuin turbotaajuudessakin, mutta käytännössä se näkyy vain noissa CAD-sovelluksissa, sikäli kuin näkyy. Eri sovellukset asettavat erilaisia vaatimuksia suorittimelle, muistin määrälle ja näytönohjaimelle. Jos muistin koko on merkittävämpi kuin suorittimen nopeus, voisi seuraava olla hyvä valinta:
  https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...o-ThinkPad-Edge-E460-14-kannettava-Win-10-Pro

  Jos taas irtaudutaan tällaisesta "ammattilaislinjasta", jossa painotetaan luotettavuutta ja kestävyyttä, voidaan hakea lisäsuorituskykyä valitsemalla multimedialäppäri, jossa on pelikäyttöön suunniteltu näytönohjain. CAD-sovellukset vaativat erilaisia ominaisuuksia kuin pelit, mutta kyllä tuollainen GTX 960M päihittää R7 M360:n mennen tullen.
  https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...sus-k501uw-kannettava-tietokone-harmaa-uutuus

  e. Lisäsin loppuun tuon unohtuneen linkin
   
  Viimeksi muokattu: 08.08.2016
  tahtine kiitti tästä.
 4. tahtine

  tahtine Member

  Liittynyt:
  04.11.2014
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kiitos laajasta ja selkeästä vastauksesta.

  Jos sijoittaisi tuohon i7 prosessoriin, niin pystyykö noihin laittamaan itse toisen muistikamman jos se tuntuu joskus loppuvan kesken?

  Onko vastaavan hintaluokan multimedia läppäreissä muita parempia ominaisuuksia kuin näytönohjain? Lienevät kuitenkin painavampia ja akun kestoltaan huonompia.
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,499
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Kyllä pystyy. Se on kuitenkin hieman monimutkaisempaa kuin "vanhoissa" läppäreissä, joissa on irrotettava akku. Sisäinen akku pitää siis ensiksi kytkeä pois käytöstä.

  View: https://www.youtube.com/watch?v=rFH9GhYEpxc

  Lisäksi kannattaa huomioida, että vaikka huoltokannen avaaminen vaatii vain kolmen ruuvin irrottamisen, on kannessa muovisia kiinnittimiä, joita pitää varoa, vaikka se ei videolla selvästi näkynytkään.
  1000 euron kieppeillä myytävissä multimedia/peliläppäri-yhdistelmissä on joissakin 4-ytiminen suoritin, josta on etua useita samanaikaisia tehtäviä suoritettaessa. Tietysti tällainen HQ-suoritin vaatii virtaa eli kuormittaa enemmän akkua. Kun oheen laitetaan tehokkaampi näytönohjain, virran tarve kasvaa siinä kuin jäähdytystarvekin.

  En tarkoita, että esimerkiksi seuraava olisi mitenkään huono vaihtoehto, mutta ei sitä voi muilta ominaisuuksiltaan verrata ThinkPad-luokkaan, josta on tullut eräänlainen ammattitason Windows-läppäreiden luotettavuuden ja kestävyyden referenssimallisto.
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/40149/gvxrs/Asus-X550VX-15-6-kannettava-Win-10
   
 6. tahtine

  tahtine Member

  Liittynyt:
  04.11.2014
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Nyt kun asiaa on miettinyt, niin ehkä panostaisin tuohon kestävyyteen ja kannettavuuteen mieluummin kuin tehokkuuteen. Jos unohtaa CAD- piirtelyn läppärillä ja käy koululla tekemässä kyseiset hommat, niin olisiko käytetty yrityskannettava varteenotettava vaihtoehto? Rahaa kuitenkaan ei tässä hetkessä ole aivan liikaa :(

  Kävin paikallisessa käytettyjä koneita myyvässä liikkeessä ja tarjosivat Thinkpad T420:ta.

  T420 i5-2540m, 8gb, 240gb ssd, Windows 7, 1600x900 näyttö ja kahden vuoden takuulla hintaan 469€. Patteri siihen tarvisi vielä ostaa, mutta muuten kaiketi hyvässä kunnossa. 75€ taisi olla akun hinta eli yhteensä 550€ about.

  Pärjäisikö tuolla 2 vuotta vielä ja mitä mahdollisia ongelmia tuon kanssa tulisi? Kaiketi aika vanhaa rautaa kumminkin.
  Ja miten tuo Windows 10 kanssa pyörisi?
   
 7. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,499
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Käytetty yritysläppäri ei ole mitenkään hassumpi ajatus opiskelukäyttöön, jossa ei vaadita uusimman sukupolven suorittimia. Tuo kertomasi kokoonpano i5-2540m, 8gb, 240gb ssd, Windows 7, 1600x900 näyttö kuulostaa varsin pätevältä tänäkin päivänä. Varsinaiset yritysmallit on tehty laatukomponenteista ja suunniteltu kestämään käyttöä ja kuljetusta. Ensimmäinen mutu-ajatus kyllä oli, että 550 euroa 5 vuotta vanhasta läppäristä on aika kova hintapyyntö, vaikka kysymyksessä onkin T-sarjan ThinkPad. Mutta sisältyyhän hintaan uusi akku ja kahden(!?) vuoden takuu. Yleensä käytetyille luvataan 1-6 kk takuu ja että akku "toimii".

  Oma mutuni on, että kyllä tuolla läppärillä yli 2 vuotta pärjäisi, mutta Windows 7 aiheuttaa varauksia. Lenovo ei tarjoa Win 10 -tukea T430:a vanhemmille malleille, mutta jotkut ovat silti päivittäneet onnistuneesti:
  https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-T400-T500-and-newer-T/T420-and-Windows-10-upgrade/td-p/2179067
  Toinen asia sitten on, että päivitys kymppiin ei enää taida olla ilmainen. Windows 7:n tietoturvatuki kyllä jatkuu vuoden 2020 alkuun asti, joten siinä suhteessa ei tule ongelmia, mutta on mahdollista, että joku uusi koulussa tarvittava ohjelma ei enää tule toimimaan Win 7:lla.
   

Jaa tämä sivu