1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kannattaako vaihtaa PC:stä iMaciin?

Viestiketju Mac -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi eukkoprkl 28.11.2005.

 1. eukkoprkl

  eukkoprkl Member

  Liittynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Niin, olen käyttänyt Maceja vain pari kertaa, joten en tiedä niistä paljoakaan. Kuulin jostain, että Macit olisivat hyviä työkoneita, mutta niitä ei kannata hankkia kotikoneeksi. Miksi?
  Sitten tuosta nettiin liittämisestä. En oikein ymmärrä mitä täällä (http://www.apple.com/fi/imac/specs.html) tietoliikenneyhteydet kohdassa sanotaan. Oikeastaan ainut asia mitä siitä ymmärrän, on kohta "Toimii 56K V.92-modeemin (RJ-11-liitin) ja Applen USB-modeemin kanssa". Sellaisen käsityksen olen noista modeemeista saanut, että ne olisivat äärettömän hitaita eikä laajakaista toimisi niissä (tällä hetkellä siis käytössä Soneran laajakaista ja joku Zykelin ADSL-modeemi)? Eihän kukaan täysijärkinen nyt silloin sellaista käyttäisi, joten miten tuolla sitten pääsisi nettiin?

  Joo, ja nimimerkki kertoo kaiken --> muista suomentaa vastauksesi ;).
   
  Viimeksi muokattu: 28.11.2005
 2.  
 3. MissBlue

  MissBlue Regular member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  982
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  On noissa ihan verkkoliitäntäkin, eli ne saa kyllä kytkettyä ADSL-modeemiinkin ihan sellaisenaan.
  Taitaa nykyään olla kyllä Macit enempi kotikäyttökoneita kuin työkoneita, etenkin toimistomaailmassa ne ovat kokolailla harvinaisempia. Grafiikkamaailmassa toki edelleen hyvin yleisiä.
  Jos olet halukas opettelemaan uudenlaisen toimintalogiikan ja hankkimaan uudet ohjelmistot, niin voihan tuommoiseen vaihtaa, jos mieli tekee.
   
 4. hamsta

  hamsta Member

  Liittynyt:
  22.01.2005
  Viestejä:
  75
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Macin tornimallista G5:ttä käytetään yleisesti videon, äänen ja grafiikan työstämiseen ammattimaisesti. Muut macit on kokolailla toimisto/kotikoneita. Suosittelen lämpimästi Macin hankkimista. Tässä joitain syitä:

  1. Mac säilyttää arvonsa.
  2. Tekniikan laatu on omaa luokkaansa.
  3. Mac OS X Tiger on paras markkinoilla oleva käyttöjärjestelmä.
  4. Virukset ja vakoiluohjelmat eivät riivaa Mac:ia samalla tavalla kuin PC:tä.
  5. Tiger ei "saastuta" itseään ajan mittaan, kuten Windows, joten käyttöjärjestelmän uudelleenasennus on harvinaista Mac-maailmassa.

  Että semmossia.
   
 5. timonsteri

  timonsteri Regular member

  Liittynyt:
  23.05.2005
  Viestejä:
  600
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Miten niin edelleen? :) "Grafiikkamaailmassa" ja video/äänieditissä hyvinkin yleisiä, aina olleet ja tulevat olemaan. Mieluummin macia noissa käyttää kuin esim. windowsia. Ja sopii ihan hyvin kotikoneena kuin työkoneenakin.

  Jos ei käytä windowsia pelikäyttöön, miks käyttää windowsia ollenkaan? Mieluummin linux tai mac. Macin oppii nopeasti, helppo ja mukava käyttää.
   
 6. Paavali

  Paavali Regular member

  Liittynyt:
  28.04.2003
  Viestejä:
  206
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  No voiko laittaa Mac osX tigerin Pc:lle? Ainakin joku sellaien ohjelma on mikä saa wintoosan näyttämään siltä, mut eihän se oo lainkaan sama asia. Ja mikä tollasen Macin hinta on, samaa luokkaa ku PC?
   
 7. neggis

  neggis Regular member

  Liittynyt:
  18.06.2004
  Viestejä:
  501
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Linuxin oppiminen nykyään on todella helppoa, ja nopeaa. Dokumentointi myöskin on toisella asteella kuin jokunen vuosi takaperin.
   
 8. eukkoprkl

  eukkoprkl Member

  Liittynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Mistä sitten voin varmistaa, toimisiko nykyinen modeemini iMacissa? Ja jos ei, niin millainen kannattaa hankkia?
   
 9. timonsteri

  timonsteri Regular member

  Liittynyt:
  23.05.2005
  Viestejä:
  600
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Yleensä tuoteselosteissa tai valmistajan sivuilla lukee, mitä käyttistä se tuote tukee. (johan rimmas)

  Jos esim. lukee jotenkin näin, Tuetut käyttöjärjestelmät: Windows ME/XP/2000, Mac OS 9.0 tai uudempi.

  Ei, kun apple on säätänyt niitä estoja, jotka tosin on jos vissiinki hax0roitu. :p (eli siis kyllä ja ei, en muista, lukeneemmat kertovat enemmän)
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2005
 10. Jannejt

  Jannejt Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  5,049
  Kiitokset:
  6
  Pisteet:
  118
  itse voisi kyllä joskus macin ostoa harkita mutta oishan se kiva, käyttis on paljon kehuttu ja yhteensopivuus laitteiston kanssa loistava =)

  hintaa niillä koneilla kyllä on ku kattoo laitteistoa mut ovat kuulemma toimivia =)

  ja siis mac os x:n tuki pc:llehän on 0, laitteiston puolesta siis..
  mac os x x86 on kai kehitys-vaiheella joka siis tukee jo pc-rautaa ja se on vuotanut nettiin..
   
 11. hamsta

  hamsta Member

  Liittynyt:
  22.01.2005
  Viestejä:
  75
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Tuota noin... tietääkseni tilanne on tämä:

  Apple on vaihtanut prosessoritoimittajansa IBM:stä Inteliin ja tämä Mac Os X x86 on ainoastaan Intel-pohjaisille Maceille kehitteillä oleva versio Mac OS X:stä. Se, että kyseinen järjestelmä on asennettu PC:lle, on hakkeroinnin tulosta. On todella epätodennäköistä, Että Mac OS X ilmestyisi koskaan virallisesti PC:lle - Se on myrkkyä sekä Applelle, että Microsoftille.

  Korjatkaa, jos olen väärässä.
   
 12. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,855
  Kiitokset:
  191
  Pisteet:
  143
  Apple on ensisijaisesti rautatalo, eli todennäköisyys, että OSX koskaan virallisesti pyörisi muissa kuin Applen boxeissa on häviävän pieni. Eli Apple ei ole rakentanut bisnesansaintamalliaan käyttiksen myynnille, vaan nimenomaan raudan myynnille (josta omanlaisensa esimerkki lienee myös iTunes/iPod, jossa biisit myydään nollakatteella ja raha tehdään raudasta eli soittimista).
   
 13. hamsta

  hamsta Member

  Liittynyt:
  22.01.2005
  Viestejä:
  75
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Aivan, ja jos Mac OS vapautetaan PC -puolelle, ei kukaan enää osta 1400 euron iMaccia.
   
 14. Ysf

  Ysf Active member

  Liittynyt:
  02.10.2005
  Viestejä:
  1,954
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  Kuten aikaisemmin on mainittu Mäkkiä kannattaa käyttää kyllä videon/äänen/grafiikan työstmiseen, sillä Mäkki on suunniteltu nimenomaan ym. hommia varten ja on siten tehokkaampi niissä.

  Hamstan syyt siitä, miksi mäkki kannattaa ostaa, ovat osittain oikein, mutta perusteluja ei sen kummemmin ole.

  Mäkki säilyttää arvonsa siinä mielessä että paremman hinnan saat Mäkistä jos myyt sen vuoden käytön jälkeen, verrattuna vaikka PC:hen.

  Mäkin perusosat (emolevy, prosessori nje) ovat kyllä hyvälaatuisia ja ongelmia harvemmin esiintyy, koska niitä tuottaa vain yksi firma. Apple, joka on keskittynyt laitteistoon kuten drD sanoi. Kun yksi tai muutama firma tuottaa vain rajatun määrän yhteensopivia laitteita, ei synny niin isoja yhteensopivuusongelmia kuin PC-puolella jossa laitevalmistajia on enemmän kuin liikaa ja jossa laitteet tehdään oikeasti MASSATUOTANTONA.

  Se että Mac OS X olisi muka paras markkinoilla oleva käyttöjärjestelmä riippuu ihan mihinkä konetta haluaa käyttää. Itse en lähtisi välttämättä Mäkkiä esimerkiksi palvelimeksi virittelemään.

  Virukset ja vakoiluohjelmat eivät riivaa Mäkkiä, totta. Virukset eivät myöskään esim. Linuxia. Vastaus kysymykseen "miksi ei riivaa?" on seuraava: Mac OS X ja linux eivät ole niin suosittuja kotikäytössä kuin Windows.

  Eikä se Windows XP saastuta itseään jos sitä käyttää rajatusti tiettyihin tehtäviin, kuten Mäkkiä yleensä käytetään graffan/videoiden/äänten muokkaukseen. "Saastutus" enemmänkin on käyttäjästä ja käytöstä kiinni.

  Mäkissä pitää huomioida myös laitteen esteettisyys, eli "design". Se on yksi niistä syistä miksi joskus päätös kallistuu mäkin hankintaan.

  No, ohjelmistojen saatavuus on myös huomioitava seikka kun Mäkkiä hankkii. Yleensä mukana tulee perusohjelmat kuten Internet-selain ja jonkinlainen tekstinkäsittelyohjelma yms. Pelejäkin on tehty mäkille, mutta huomattavasti vähemmässä määrin kun PC:lle. Jos taloudessa on mukula joka haluaa pelata, niin sitten Mäkki on vähän kehno valinta. Lisäksi vähän eksoottisemmat lisälaitteet eivät saata toimia Mäkissä.

  Kuten MissBlue sanoi, ulkoisen (sellainen irtonainen laatikko johon menee seinästä puhelinjohto) ADSL-modeemin saa kytkettyä Mäkin verkkoliitäntään (Ethernet -liitäntä).

  -- Ysf

  edit: kirjoitusvirhe pois

   
  Viimeksi muokattu: 02.12.2005
 15. juppe22

  juppe22 Active member

  Liittynyt:
  28.05.2002
  Viestejä:
  2,660
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Eipä se syy ole ihan noin yksinkertainen, että miksi virukset eivät vaivaa mac:kiä ja linuxia...yksi syy on esimerkiksi se, että linuxia ei ikinä käytetä täysillä oikeuksilla normaali käytössä ja toinen syy on se, että ohjelmat, joita käytetään on luotettavilta tahoilta, eikä sisällä mitään roskaa niinkuin windowssin suljetun lähdekoodin ohjelmat...googlella löytyy paljon lisää niitä [bold]oikeita syitä[/bold], miksi linuxia ja mäc:kiä ei virukset vaivaa...ja onpa niitä tuolla linux keskustelu alueellakin lueteltuna...

  Jeps windows toimii kohtuu hyvin siihen asti, kun sen laittaa verkkoon...

  Väitän, että windowssin rekisteri menee ihan sekaisin (ainakin täyttyy turhasta roskasta) ja tiedostojärjestelmä pirstoutuu, vaikka vain asentaa ja poistaa ohjelmia...
   
 16. Ysf

  Ysf Active member

  Liittynyt:
  02.10.2005
  Viestejä:
  1,954
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  Myönnetään että tuo "täydet oikeudet" -juttu on yksi ongelma lisää.

  En viitsi alkaa ym. asiaa sen kummemmin kommentoimaan. Lisäksi noista "oikeista syistä" ja "windowsin suljetun lähdekoodin" ohjelmista voitaisiin keskustella ja väitellä varmasti monta kymmentä riviä, mutta mitä se hyödyttäisi Eukkoprklttä?

  Summataan Mäkin plussat ja miinukset vaikka ranskalaisilla viivoilla:

  Plussat:

  - Tyylikäs design -tuote
  - tietoturvaltaan parempi kuin Windows, syistä riippumatta
  - Virukset ja haittaohjelmat eivät tehoa niin hyvin kuin Windowsiin
  - loistava valinta graafiseen/video/ääni -hommeleihin

  Miinukset:
  - kaikkia ohjelmia tai pelejä ei ole Mäkille
  - kaikki laitteet eivät ehkä toimi Mäkissä
  - tutuilla tuskin on mäkkiä, joten käyttötuki ja tekninen tuki on hoidettava myyjäyrityksen kanssa.

  Lisäksi mäkin käytön opettelussa on oma jännitys ja Mäkki menee internettiin verkkoliitännällä (ethernet) aivan kuten Windowskin.

  -- Ysf
   
 17. juppe22

  juppe22 Active member

  Liittynyt:
  28.05.2002
  Viestejä:
  2,660
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Eipä mitään joo... :)

  Ja plussat ja miinukset kuullosti hyviltä :D


  Pakko vielä kommentoida tähän...juu jos teet windowssista saman näköisen, niin se ei todellakaan ole lähelläkään Mac OSX:ää...lähimmäksi Mac OSX:ää pc koneella (ilmaiseksi) pääsee, jos asentaa itselleen FreeBSD:n (http://www.freebsd.org/), Darwin:in (http://developer.apple.com/darwin/) tai OpenDarwin:in (http://www.opendarwin.org/) ja siihen windowmanageriksi enlightenment:in (http://enlightenment.sourceforge.net/) sopivilla ohjelmilla ja teemoilla...
   
 18. bloc

  bloc Regular member

  Liittynyt:
  21.05.2003
  Viestejä:
  211
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  PC:stä juuri iMaciin hiljattain vaihtaneena voisin lyhyesti sanoa, että kannattaa. Etenkin
  työkoneena erittäin loistava, kun ei tarvi pelätä sinisiä ruutuja eikä tätä muutenkaan
  sekaisin kovin helposti saa. Omalla kohdallasi kannattavuus riippuu kuitenkin
  käyttämistäsi ohjelmista. Eli kannattaa tarkistaa etukäteen löytyykö tarvitsemasi ohjelmat
  myös Macille. Itse jäin kaipaamaan Mathcad -ohjelmaa jota ei Macille tällä hetkellä ikävä
  kyllä saa. Tämän vuoksi en ole vielä myynyt PC:tä vaikka en sitä parin kuukauden aikana
  olekaan käynnistänyt kuin muutaman kerran ja silloinkin vain siirtänyt jotain tiedostoja
  Maciin.
  Macin käyttö on mielestäni paljon helpompaa kuin Windowsin. OS X toimii paljon
  loogisemmin, ja suomalaisilta Mac sivuilta saa vastauksen ongelmiin yleensä nopeasti.
  Ja siitä nettiin liittämisestä: iMacin voi liittää nettiin ADSL-modeemin avulla ethernetin,
  USB:n tai WLANin kautta. USB-modeemin tapauksessa ei ole aivan varmaa toimiiko
  modeemi Macissa, mutta jos Zyxelisi ei kovin vanha ole, niin todennäköisesti. Se iMacin
  sisäinen modeemi ei siis ole ADSL-modeemi vaan aivan tavallinen puhelinmodeemi, joten
  sillä laajakaistaa ei voi käyttää.

  EDIT: taisin vastata toiseen kertaan jo vastattuihin kysymyksiin, mutta ompahan yksi
  mielipide lisää.
   
  Viimeksi muokattu: 05.12.2005
 19. eukkoprkl

  eukkoprkl Member

  Liittynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Itseasiassa minulla ei ole aavistustakaan, miten tuo on liitetty (ei tuo kyllä usb-johdolta näytä..) :/.
  Modemmi on siis Zyxel Prestige 645MP-A1, jonka valmistus on Zyxelin nettisivujen mukaan jo lopetettu. Lähetin sinne mailia kysyäkseni tuota yhteensopivuutta, mutta eivät ole vielä vastanneet.

  Kiitos kaikille vastanneille, olette selventäneet monia asioita :).
   
 20. bloc

  bloc Regular member

  Liittynyt:
  21.05.2003
  Viestejä:
  211
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Modeemisi kytketään ethernetin avulla (RJ-45 liitin). Eli toimii ongelmitta, johto vaan modeemistasi iMaciin (samoin kuin PC:n kanssa) ja netti toimii.
   
 21. Hharski

  Hharski Member

  Liittynyt:
  01.06.2004
  Viestejä:
  56
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Täytyy myöntää, että tämä Applen maailma on jäänyt kyllä aivan pimentoon vuosien aikana. Jos suoraan sanotaa, niin en tiedä siitä YHTÄÄN mitään. Edellisistä viesteistä sain jo jotain pientä valoa, mutta edelleen on kyllä koko maailma ihan outo. Siis apple valmistaa kaikki komponentitkin? WTF? kuka niitä myy? Eikö mikää PC:n komponentti käy mac:iin? Mitäs jos sun kovalyvy kyykkää? Vai voikohan siinä edes puhuu kovalevystä... hmmm. Mite se käyttöjärjestelmä? Onko käytettävyys mitä luokkaa? Linux? Pitääkö käskytellä (mountata ja muuta), vai toimiiko kaikki graafisesti?

  Joku kivapikku linkkikin olisi hyvä, kun ei oikee tiiä millä sanoilla sitä hakis. Mac + aloittelija... ääh

  Edit: Niin ja vähän aikaa sitten luin jostain että mac sain hiireen toisen napin :) oikeestikko?
   
  Viimeksi muokattu: 13.12.2005

Jaa tämä sivu