1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kaapeliopas (BETA)

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi Peqo 15.06.2009.

 1. Peqo

  Peqo Member

  Liittynyt:
  18.11.2007
  Viestejä:
  59
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Oppaassa on listattu perusteellisimpien IT-kaapeleiden (...”johtojen”, ”piuhojen",...) ulkonäkö, tunnusmerkki, kaapeleiden luokat, mihin liittimeen/liitäntään kaapeli tulee liittää, kaapelin yleisin käyttötarkoitus sekä hieman kaapelin historiasta. Oppaassa myös pyritään erottamaan selkeästi Suomen ja Englannin kieliset erot. Tämä on ensimmäinen oppaani ja toivottavasti kommentoitte rehellisesti ja annatte minulle lisää neuvoja oppaan laadun parantamiseen sekä sisällön edistämiseen. Ensimmäinen (beta-) versioni tulee olemaan vain USB-kaapeleista, tulevaisuudessa tulen lisämään säännöllisesti lisää tietoa oppaaseen.

  - Toivottavasti pidätte oppaasta ja voitte hyödyntää sitä tulevaisuudessa!


  1. UNIVERSAL SERIAL BUS (USB)


  kaapeli (yleisen käytön kaapeliluokka):
  USB-kaapeli A pistoke [eng. USB Cable A plug]

  muut kaapelit (muut luokat):
  -"- A paikka [eng. -"- A receptacle]
  -"- B pistoke [eng. -"- B plug]
  -"- pikku-B pistoke [eng. -"- mini-B plug]
  -"- 8-pinninen/8-piikkinen/8-neulanen AGOX [eng. -"- 8-pin AGOX]

  Kaapeleiden ulkonäkö:
  [​IMG]

  Yleisen liittimen/portin ulkonäkö:
  [​IMG]

  Tunnusmerkki:
  [​IMG]

  SuperSpeed -tunnusmerkki:
  [​IMG]

  Käyttötarkoitus:
  Minusta USB on aina ollut niin "sekarotunen", etten itse menisi luokittelemaan sitä mihinkään erikoisryhmään, sillä niin monen laitteen piuhana toimii USB-kaapeli. Vaikka USB ei ole erikoistunut minkään laitteen kaapeliksi tai/ja portiksi se on kuitenkin nykyään melko yleinen korvike PS/2-kaapelin tai/ja –liittimien korvikkeena. Varsinkin näppäimistöjä on nykyään paljon jossa PS/2-kaapeli on korvattu USB-kaapelilla, kuitenkin jos tietokoneessa ei ole esimerkiksi tarpeeksi USB-portteja vapaana, on mahdollista ostaa erikseen "välipalikka" jossa on USB-liitin ja PS/2-"pääte" ("välipalikka" saattaa tulla myös näppäimistön mukana)

  Historia:
  USB 0.7-1.0RC olivat vuosien 1994-1995 välillä ensimmäisiä USB:n versioita. Hetken kuluttua tuli varsinainen USB 1.0 sekä siitä hieman päivitetty versio 1.1 vuosina 1996-1998, nämä olivat hitusen nopeampia sekä kooltaan pienempiä. Vuosi 2000 oli kuitenkin mullistava, koska sillon markkinoille astui USB 2.0 joka on nykypäivänäkin yksi suosituimmista USB-porteista ja -kaapeleista. USB 2.0 oli merkittävästi suurempi nopeus kuin aijemmassa versiossa. USB:stä alettiin tekemään myös uusia luokkia ja muita parannuksia vuosien 2000-2007. Vuoden 2007 puolessa välissä tulikin jo USB 3.0 (Superspeed USB) joka nimenkin mukaisesti toi lisää nopeutta, USB 3.0 ei kuitenkaan ole vielä kovassa suosiossa. USB:ltä tullaan varmasti tulevaisuudessa näkemään paljon uutta.


  - Jos tekstissä tulee ilmi kirjoitusvirheitä, asiavirheitä, epäselkeisyyttä ymv., olkaa ystävällisiä ja ilmoittakaa kyseisestä seikasta!
   
  Viimeksi muokattu: 15.06.2009
 2.  
 3. juuSOS

  juuSOS Regular member

  Liittynyt:
  27.09.2006
  Viestejä:
  751
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Sulla tais mennä kauankin tämän kirjoittamisessa.

  Moni oppii varmasti paljon uutta USB-kaapelin historiasta.


  Tuota en kyllä ymmärtänyt.. =D
   
 4. Peqo

  Peqo Member

  Liittynyt:
  18.11.2007
  Viestejä:
  59
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Nyt ku luin tarkemmin, en itekkää tajunnu tosta hölyn pöläystä, muttaa päällä yritin tarkoittaa kaapelin sitä päätä. Kiitos kommentista ja virheilmoituksesta!
   
  Viimeksi muokattu: 15.06.2009

Jaa tämä sivu