1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Käynnistymisongelmia!?

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi mable 05.09.2015.

 1. mable

  mable Member

  Liittynyt:
  29.04.2005
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Moikka,

  mulla on alkanut ilmetä lomalta paluuni jälkeen ongelmia läppärin käynnistymisessä. Virtanapin painamisen jälkeen menee vähintään 15 minuuttia, että pääsee syöttämään käyttiksen salasanan. Aikaisemmin sisään pääsi minuutissa. Välillä myös kirjautumisen jälkeen työpöydälle mennessä kone jumittuu heti, ja virta pitää katkaista virtanappia pitkään painamalla. Kone on alkanut kuumeta aikalailla aikaisempaa enemmän tämän ongelman ilmestyessä... Videot eivät aina toimi kovinkaan hyvin, kuva tökkii ja laahaa äänen perässä.

  Olen formatoinut koneen pari kertaa ongelman ilmestymisen jälkeen, ei mitään vaikutusta. Osaako kukaan sanoa, että mikä tässä on vikana? Onko kone jo niin vanha (about viisi vuotta sitten ostettu HP:n kannettava), ettei jaksa enää pelittää kunnolla? Ihmetyttää tämä, koska ennen lomaani kone vielä toimi moitteettomasti tuota ajoittaista lievää ylikuumenemista lukuunottamatta. Käyttiksenä on Ubuntu.
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,461
  Kiitokset:
  644
  Pisteet:
  173
  Kyseessä saattaa olla kaksi eri ongelmaa eli ylikuumeneminen ja viimeisiään vetelevä kovalevy. Ylikuumeneminen on seurausta koneen sisusten ja tuuletusritilöiden pölyyntymisestä. Jotkut HP:n läppärit ovat erittäin tunnettuja ylikuumenemisesta. Ehkä joku suunnittelumoka, joka edistää pölyn tarttumista sisuksiin.

  Hidas käynnistyminen ja jatkuva takeltelu voivat puolestaan johtua vikaantuneesta kovalevystä. Windows-koneessa kovalevyn kuntoa voi selvittää CrystalDiskInfo-nimisellä sovelluksella. Linuxin suhteen en osaa neuvoa, mutta Google antaa joitakin vihjeitä:
  http://alternativeto.net/software/crystaldiskinfo/?platform=Linux
  https://blog.shadypixel.com/monitoring-hard-drive-health-on-linux-with-smartmontools/
   
 4. mable

  mable Member

  Liittynyt:
  29.04.2005
  Viestejä:
  25
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kiitos vastauksesta! Alanpa tarkastelemaan tuota kovalevyasiaa, tätä pölyyntymistä olen pyrkinyt estämään koneen säännöllisellä imuroinnilla, joka kyllä hetken auttaakin.
   

Jaa tämä sivu