1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Jumittava ja kaatuileva kone

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi miimoi 15.01.2020.

  1. miimoi

    miimoi Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Nyt tuleekin sitten tarinaa. Tuolta facen kautta jo kyselin, mutta jotenkin tuntuu, että täällä on vielä enemmän tietoa.
    Kaikki alkoi siis siitä kun ostin kaverilta itselleni käytetyn koneen. Ostin samalla uuden ssd kovalevyn jolle asennettiin uusi windows.
    Ajatuksena oli, että säästetään tuota ssd kovaa ja ladataan sinne vain winukka ja yksi peli ja loput ohjelmat ja typeryydet voidaan jatkossa tallentaa tuonne HDD kovalle. Hdd on siis 1,7 teraa ja tuo ssd 250 gigaa. Suht pieni tuo ssd niin en haluais sitä heti tukkia kaikella joutavalla. Ohjeita siis kyselin, että miten voin jatkossa talleentaa kaiken tuonne hdd:lle ja mitään selkeätä ohjetta ei oikeastaan tullut.
    No kuvat ym muut musiikit sain niin, että jatkossa menee tuolle hdd:lle...siis ihan kansion ominaisuuksista ja sieltä välilehdeltä määrittäny sijainnin uudestaan. MUTTA.
    Sitten tuo ohjelmien lataaminen jatkossa tuolle hdd:lle. Siihen ei oikeen kukaan ole osannu kunnolla kertoa, että miten. Joku linkkasin videon jossa homma neuvottiin tekemään rekisterieditorin kautta. Ja näin toimin jamuutin programfilesit C asemalta E:lle.
    Sitten ne ongelmat. En toisaan tiedä oliko ongelmia jo ennen näitä uusia asetuksia kun oikeestaan heti kun koneen sain tein nämä muutokset.
    Kone alkaa kaatuilla. Ruutu vilahtelee mustana ja kohta katuu tai ikkunat jäätyy ja mistään ei oikeen tapahdu mitään. Muisti (ram 16gigaa) paukuttaa melkein täysillä jossain 80 prosentin paikkeilla ja välillä ilmeisesti näytönohjain kaatuu. Laitan kuvia mitä yleensä valittelee. Konetta joutuu käynnistellä monta kertaa, että taas alkaa jotenkin toimia. Saattaa toimia minuutin tai loppu illan...kuhan ei liikaa rasita. Tuntuu välillä, että kun koneen käynnistää ja alkaa surffailla niin tuo muisti alkaa hiljalleen täyttyä ja kohta kaatuu.
    Nytkin jännittää kokoajan, että kerkeänkö kirjoittaa viestin kokonaan vai joudunko aloittaan alusta kun koko paska kaatuu...eli pahoittelen kirjoitusvirheistä kun yritän mahdollisimman nopesti kirjoittaa ongelmat tekstitks. Nyt ne parit kuvat mitä tulee.

    https://aijaa.com/bdJTHS

    https://aijaa.com/5fSBIq
    https://aijaa.com/SBML13
    https://aijaa.com/1Rqbeo
    https://aijaa.com/yCd372
    https://aijaa.com/67Mveu
     
  2.  
  3. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    En oikein tainnut saada selkeää käsitystä koko asiasta.
    Lähdetään nyt kuitenkin tästä liikkeelle:
    Onko koneessa nyt kummallakin levyllä käyttöjärjestelmä?
    Rekisterieditoriin en suosittelisi sekaantumaan, sillä se lopullisestu sekoaa osaamattoman kädessä. Siitä pitäisi aina ottaa ensin varmuuskopio, josta voi palauttaa alkuperäiset asetukset jos menee pieleen.

    Yleensä kaikissa ohjelmissa on asennusvaihtoehto mukautetussa (advanced ) asennuksessa, jossa voi valita mihin asennus suoritetaan.
    Muistitestin voisi tehdä memtest86, jossa ohjelman asennetaan asennuspaketin Image for creating bootable USB Drive mukana tulevalla työkalulla. Linkistä alkaa suoraan ohjelman lataus tältä sivulta: https://www.memtest86.com/download.htm
    Kone bootataan käyntiin tuolta tikulta ja annetaan ohjelman pyöriä vähintään kerra kokonaan lävitse.

    Oliko hankkimasi SSD uusi, senkin voisi testata ohjelmalla https://crystalmark.info/en/download/#CrystalDiskInfo
    Näetkö tehtävänhallinnasta, mihin tuota muistia kerää.
    Tästä voisi aloittaa. Jos muu ei auta, niin uusi puhdas asennus niin, että SSD on ainoana levynä koneessa kiinni, niin ei ainakaan sekoile vääriin paikkoihin, mutta katsotaan.
     
  4. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,502
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    193
    En tunne Windowsia niin hyvin, että osaisin varmasti sanoa, mutta uskon, että ongelmien syy piilee rekisterimuutoksessa ja Windowsin järjestelmäkansioiden siirrossa toiselle asemalle. Olen itsekin nähnyt tuollaisia ohjeita, joilla esimerkiksi "Omat tiedostot" -kansio siirretään toiselle asemalle, mutta olen jättänyt kokeilematta juuri sen vaatiman rekisterimuutoksen takia.

    Helppo ja toimiva ratkaisu on ohjata käsin kukin asennettava ohjelma D- tai E-asemalle tehtyyn "Ohjelmat"-kansioon.

    Edit. Kirjoitettu ennen kuin olin lukenut edellisen eli tarantellan vastauksen, joten tuli hieman toistoa.
     
  5. miimoi

    miimoi Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    No niin eli ssd oli uusi ja toinen kova on formatoitu. Eli käyttis on vaan yhdessä kovassa. Kaikki muutokset...eli ne kaksi muutosta jossa muutin programfileist tuonne E asemalle on palautettu takaaisin C:lle.
    Widowssi on päivitetty ja näyttiksen päivitykset on ajantasalla. Emolle ei ilmeiseti edes päivityksiä löydy. Unohdin laittaa tuonne kuvan tuosta tehtävänhallinnasta. Laitan sen nyt tähän ja kuvan speccystä. Eniten ihmetyttää näissä tuo 800MHz nopeus. Biossissa näyttää kyllä muistaakseni 1600.
    https://aijaa.com/w3mpDq

    Nyt tosiaan tuo muistin käyttö on maltillinen kun kone on just käynnistetty uudelleen.

    Ja vielä kun esim tuota speccyä latas niin ei kysele sekään mitään mihin tallennetaan vaan lataus alkaa heti kun download nappia painaa ja kaikki menee tuolle ssd asemalle...samoin teki kaikki muutkin ohjelmat vlc, skype, itunes...ei siis ole muuta kun download ja kun sitä painaa niin lataus alkaa heti.
     
  6. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    Noin se on ja pitääkin olla, eli se on oikein.
    3200MHz näyttäisi 1600 MHz, eli puolta.
    Takaisin siirto ei taida palauttaa sitä alkuperäiseksi.

    Edit: jos koneeltasi löytyy palautuspiste, ennen tuota muutosta, se saattaisi korjata asian.
     
  7. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,502
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    193
    Lataus on eri asia kuin asennus. Selain lataa tiedostot oletuksena "Lataukset"-kansioon, mutta kyseessä on siis asennustiedoston eli installerin lataus. Selaimen asetuksista voi määrittää muunkin osoitteen latauksille. Kun sitten aloitat asennuksen, asennusohjelma kysyy jossakin vaiheessa, mihin asennus tehdään. Silloin muutat poluksi esimerkiksi D:\Ohjelmat tai mikä se kansio siellä toisella levyllä onkaan.
     
  8. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    Vielä edelliseen. Lataukset voi osoittaa mihin tahansa latauskansioon tai esim. työpöytä on erionmainnen kohde latausille, Vasta asennuksessa valitaan kohde johon asennetaan.

    Vähän sekaisin koko homma. Aina, kun koneelle jotain tekee, pitäisi tarkkaan tietää, mitä tekee.

    Edit: Selaimen asetuksista voidaan valita, minne lataukset aina ladataan.
     
    Viimeksi muokattu: 15.01.2020
  9. miimoi

    miimoi Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Pitäs tietää joo mitä tekee, mutta minkäs teet kun luotat täysin saatuhin ohjeisiin. En edes ajatellu kyseenalaistaa kun foorumilla varmana tietona sanottiin ja kukaan ei kyseenalaistanu tuota neuvoa. Paitsi jälkikäteen on sitten kyllä neuvottu.
    No täytyy vielä tutkailla. Tein nuo muutokset oikeestaan heti kun kun koneen sain. Eli eipä taida löytyä palautuspisteitä. Ei varmaan auto sitten kun asentaa winukka uusiks ja kaikki muut mitkä oon jo kerenny koneelle imasta.

    Eli siis näyttää aina puolta jostain syystä tuo muisti...joka on siis normaali.
     
  10. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    Facebookissa voi ohjeita kysellä täysin tunnetulta kaverilta ei muilta. Tämä foorumi on melko luottettava paikka kysellä.
    Suosittaisin tekemään uudelleen puhtaan asennuksen, koska se varmimmin korjaa nuo ongelmat ja sitten opettelemaan sen käyttöä.
    Millä foorumilla?
    Näin on, kuten sanoin.
     
  11. miimoi

    miimoi Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Facebookissa. Siellä varsinkin tuntuu olevan paljon mielipiteitä ja joskus porukka alkaa jo väitellä keskenään. Siks mä tänne tulin kun tää on aina ollu asiantunteva ja asiallinen foorumi.

    Mutta ei siis auta kun viikonloppuna asennella uudelleen. Täytyy yritää siihen asti pärjäillä tällä. Ja näillä tiedoilla vika on siis melko varmsti tuossa rekisterissä, että en nyt turhaan asenna winukkaa uudestaan ja kaikkia ohjelmia?
     
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,575
    Kiitokset:
    951
    Pisteet:
    123
    Kyllä rekisterin muokkausohje voi olla oikein, mutta kokemattomalla käyttäjällä on erittäin suuri mahdollisuus mokata se. Minulla ei ole kokemusta sen muokkaamisesta, siksi mielelläni en koske edes siihen.
     
  13. miimoi

    miimoi Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Joo en osannu epäillä, että mitään vois tapahtua kun vaan C- kirjain piti vaihtaa E- kirjaimeksi. Ajattelin, että jos joku menee pieleen niin aina voi muuttaa sen E:n takas C:ksi.
     
  14. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,448
    Kiitokset:
    834
    Pisteet:
    123
    Älä suotta asenna vielä uudelleen. Ja tosiaan toistona vielä, ei kannata Program files kansiota siirtää toiselle asemalle vaikka se mahdollista onkin, asennuksen aikana osa tiedostoista menee todennäköisesti kuitenkin C:le esim ProgramData kansioon jne. Jos jatkossa tulee tilan tarvetta, tee niin kuin tuolla aikaisemmin kerrottiin valitse ohjelman asennuksen alussa sijainniksi toinen levy jonne olet luonut vaikka "ohjelmat" kansion. Silloinkin osa menee joka tapauksessa C:le.

    Vielä vähän toistoa, rekisteriä harvemmin kannattaa muokata, ellei ihan varmasti tiedä mitä tekee ja vaikka tietäisi niin siltikin kannattaa yleensä jättää muokkaamatta, yksi suurimmista ongelman aiheuttajista on se kun käyttöjärjestelmään tehdään "vähän" muutoksia, niistä kun tuppaa seuraamaan sitten ongelmia joita voi olla vaikeata ratkaista.

    Niin ja sen sijaan, että asentaisit windowsin heti uudelleen, niin kannattaa kokeilla saada se käyttöjärjestelmä toimimaan se saattaa aluksi viedä enemmnän aikaa kuin windowsin uusi asennus+ohjelmien udellen asentaminen, mutta pidemmän päälle se kannattaa.

    Eli SSD:n ja HDD:n kunto kannattaa testata tuolla tarantellan mainitsemalla crystaldiskinfolla.

    Sen jälkeen aja pari komentoa ja katso onko niillä vaikutusta.

    Kirjoita hakuun komentokehote ja suorita se järjestelmänvalvojana.
    Kopioi komentokehotteeseen seuraavat komennot.

    sfc /scannow
    Paina enteriä

    Kun edellinen tarkistus on ohi

    Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

    ja lopuksi vielä

    chkdsk C: /F
    Paina enteriä, valitse Y ja käynnistä kone uudelleen.
     
    Viimeksi muokattu: 15.01.2020
  15. miimoi

    miimoi Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Mä kokeilen vielä tätä illalla. Pistän sit infoa miten kävi.
     
  16. miimoi

    miimoi Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    No niin nyt on noilla ohjeilla tehty. Levyt on käsittääkseni ihan kunnossa tuossa kuvat niistä:

    https://aijaa.com/J8UVbR
    https://aijaa.com/Vz15mb

    Nyt jäädään kai sitten odotteleen, että oliko vaikutusta. Ainakin vielä kaikki näyttää hyvältä. Mut monesti näyttääkin heti koneen kÿnnistettyä.
     
  17. miimoi

    miimoi Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Sama jatkui taas eilen illalla. Varsinkin pelaamisen jälkeen (ehkä) tuntus olevan helpommin kaatuva. Jälleen teki sen kesken leffan, että ruutu välähtelee mustana ja kohta kaatuu. Tulee vaan tuo ilmoitus https://aijaa.com/1Rqbeo ja selaimen joutuu sulkeen. Pelkkä selaimen sulkeminen saa koneen toimimaan noin 10 sekuntia ja jos konetta ei sammuta niin jossain vaiheessa tulee taas ilmoitus, että muisti täynnä ja pitäs sulkee jotain ohjelmia.
    Mutta ehkä nyt kuitenkin vähän paremmin toimii ja eilen en tainnu joutua kun kerran tai kaksi sammuttamaan ja tänään ei vielä olla kaaduttu kertaakaan.
     
  18. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,448
    Kiitokset:
    834
    Pisteet:
    123
    Lataa tweaking.com alta.
    https://www.tweaking.com/content/page/windows_repair_all_in_one.html

    Kohdasta "direct download"
    tai jos haluat portablen, niin se aukaisee linkin majorgeeksin sivulle josta varsinaine latauksen voi aloittaa.

    Asenna ja aukaise tweaking.com
    Valites "jump to repairs"
    Valitse "preset all repairs"
    Tweakingcom kysyy haluatko suorittaa viaksietotilassa, suositeltavaa joskin ei pakollista.
    Jos valitset vikasietotilan, pitäisi ohjelman käyynistää kone automaatisesti itse ja mennä suoraan vikasietotilaan ja aueta siellä uudestaan.
    Tämän jälkeen ota valinta apois kohdista: 16 (windows update) 32 (Repair performance counters)
    Lopuksi valitse "Start repairs"
    Ohjelma saattaa rullata koneen tehoista riippuen puolikin tuntia.
    Lopuksi käynnisä kone uudelleen.

    Alla kuva ohjelmasta

    re.
     
  19. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    7,502
    Kiitokset:
    907
    Pisteet:
    193
    Tuo epäinformatiivinen virheilmoitus ei kylläkään ole Windowsin ilmoitus. Ilmeisesti kyse on selaimen ongelmasta. Kyseisen selaimen sivustolta voisi hakea korjausvinkkejä.
     
  20. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    4,448
    Kiitokset:
    834
    Pisteet:
    123
    Voi olla, että toi ilmoitus on seuraus jostain muusta. Mitä noita muita kuvia katsoin, niin joku siellä on/ollut vialla mutta toisaalta paha sanoa vielä, että mikä johtuu siitä program files kansion siirrosta ja mikä jostain muusta.
     
  21. miimoi

    miimoi Regular member

    Liittynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    130
    Kiitokset:
    2
    Pisteet:
    28
    Voi v*tun v*ttu. Meillä on mönkijä marssissa, mutta ei helvetti osata suunnitella tietokonetta mikä toimis niin kun haluaa. Ei kun pitää vaan tehdä entistä hienompi ja tehokkaampi kone sen sijaan, että tehtäs edellisestä toimiva järkevä...
    No mikä saa NYT mun hermon menee. Teen just niin kun Trinity ohjeistaa, mutta kun kone käynnistyy vikasietotilaan niin en saa windowsia auki kun jää jumiin siihen kohtaan missä kysytään PIN-koodia jolla kirjaudutaan winukkaan sisälle(ei siis ole näkyvissä koko kenttää mihin PIN-koodi kirjoitetaan). No jospa poistan koko salasanan kun ilmeisesti siihen tökkää, eikä eteenpäin pääse.
    Google kertoo näin -> windowsnappi+R -> netplwiz -> poista täppä kohdasta "tietokoneen käyttäminen vaatii salasanan" DONE.
    Helppoa, eikö...no niin luulis, mutta nyt ei kysy joo tätä pin koodia enää, vaan nyt kysyy sekä käyttäjätunnusta (mikä on ilmeisesti sähköpostios) ja SALASANAA. Tietääkseni en ole edes määrittäny muuta salasanaa kun tuo PIN koodi ja se ei kelpaa. Ei kelpaa kyllä muutkaan salasanat mitä käytän eikä sähköpostin salasana.
    Eli en saa tätä paskaa edes käynnistettyä vikasietotilaan. Voisko joku vielä jeesaa. Miten sen salasanan saa oikeesti pois, että winukka aukee suoraan. On muutenkin raivostuttava ominaisuus.
     

Jaa tämä sivu