1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Japanin maanjäristys siirsi satelliittien ratoja

Viestiketju Keskustelua satelliittivastaanotosta ja satelliit -osiossa. Ketjun avasi hpvv 13.12.2011.

 1. hpvv

  hpvv Member

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  18
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  13.3.2011 @ 17:01
  'Porvooo'
  Kirjoitti otsikolla 'Antenni suunnattava maanjäristyksen jälkeen?':
  "Taitaa olla pelkkää sattumaa, mutta satelliittikanavani ovat pimeänä Japanin maanjäristyksen jälkeen. Voiko olla niin, että jos maapallo on nyt 10 cm kenollaan, niin lautasen suuntaus on pielessä? Ei kai sentään? Pitääpä ottaa paperia ja kynä ja viivotin ja harppi ja... "

  Tässä taitaa olla selitys asialle:
  http://www.avaruus.fi/uutiset/maa-j...maanjaristys-siirsi-satelliittien-ratoja.html

  12.12.2011
  Maaliskuussa Japania ravistellut voimakas maanjäristys muutti hieman Maata kiertävien satelliittien ratoja.
   
  Viimeksi muokattu: 13.12.2011
 2.  
 3. vinikka

  vinikka Regular member

  Liittynyt:
  04.05.2008
  Viestejä:
  313
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  28
  No ei kyllä pimentyny mutta signaali hieman parani kyseisen tapahtuman jälkeen esim thooriin oli ennen tsunamia about 76-79% signaali laatu nyt on 82-86% laatu. Eli mulla oli pikkasen pielessä alunperin mutta eihän se haitannu ko se näky.

  100% prosenttiin sitä on mahdoton tuolla lautasella saadakkaan pitää olla varmaan yli metrinen lautanen halkaisijaltaan että sen 100% saisi.
   
  Viimeksi muokattu: 14.12.2011
 4. OlliJulle

  OlliJulle Regular member

  Liittynyt:
  14.09.2011
  Viestejä:
  246
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  28
  Satelliitit pysy paikallaan, mutta maa kallistui vähän lisää tai vähemmän akseliinsa nähden. Olen vahvasti sitä mieltä, että maapallolle tapahtuu joskus sellanen "munkinpaisto"-ilmiö. Siis pallomunkkien, ei suinkaan rinkulamunkkien. Jos ootte joskus paistanut pallomunkkeja, niin tiedätte varmaan, että kun munkki paistuu keitinrasvassaan tarpeeksi kauan, niin se pyörähtää itsestään ympäri, ja raaka puoli paistuu sitten. Näin tapahtuu avaruudessa kelluvalle maapallollekin! Ennemmin tai myöhemmin, syystä tai toisesta! Kuvitelkaapa, että kellahtaisimme yhtäkkiä tropiikkiin!
  Joskus se tapahtuu.

  Mukavaa joulun odotusta: OlliJulle
   
 5. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,277
  Kiitokset:
  1,055
  Pisteet:
  243
  Maapallon akselin suunta on vaihdellut useitakin kertoja pallomme historian aikana. Siitä on seurannut mm. jääkausia. Maapallo ei kuitenkaan "kellu" avaruudessa, kuten munkki rasvassa. Jos koko maapallo alkaisi kääntyä "ylösalaisin" taitaisi jo olla kyse maailmanlopun elkeistä. Toisaalta, kukas sitä tietää, mitä maailmanlopun edellä tulee tapahtumaan. Se vain tiedetään, ettei aurinkokuntamme ole "ikuinen". Ja kosmisesti ajatellen tuo "maailmanloppukin" johtaa vain yhden aurinkokunnan katoamiseen ja jonkun uuden järjestelmän syntyyn. Niin on käynyt ennenkin, sillä ei tämä meidän aurinkokuntamme ja planeettamme ole ollut olemassa "aikojen alusta" lähtien.
   
 6. pentsu

  pentsu Active member

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  1,358
  Kiitokset:
  20
  Pisteet:
  68
  Näin sen tietenkin on oltava. Pallo on muuttanut asentoaan. Vähän hölmöä väittää että radalla "kelluvat" satelliitit muuttaisivat rataansa maapallolla tapahtuneen järistyksen vuoksi
   
 7. OlliJulle

  OlliJulle Regular member

  Liittynyt:
  14.09.2011
  Viestejä:
  246
  Kiitokset:
  2
  Pisteet:
  28
  Kiitos pentsu samansuuntaisesta ajattelusta! Ajattelepa sopivassa kulmassa maapalloa tönäisevää meteoriittia varsinkin nyt, kun napajäätiköt sulavat, ja maapallon stabiliteetti on vaakalaudalla jo sen takia! Ja samalla vastaan tässä myös 1pertin kommenttiin: kelluminen oli nyt semmonen metafora, mutta tyhjässä avaruudessahan me ihan oikeasti kellumme, ja aurinkokuntamme etenee kiihtyvällä nopeudella jonnekin käsittämättömään ulkoavaruuteen!
  Mitäs mieltä muuten olette sellaisesta ajattelusta, että kun maapallon kehänopeus on päiväntasaajalla äänennopeutta suurempi ja jos lentokone nousisi päiväntasaajalla ilmaan ja lähtisi vastapäivään lentämään 1Mach-nopeudella, niin etenisikö se yhtään mihinkään?
  Tää ei oo mitään trollausta!
  Ystävällisesti tervehtien OlliJulle
   
 8. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Pakko ottaa kantaa kun tuntuu menevän ihan sci-fin puolelle tämä keskustelu. Satelliiteilla on tarkka paikka missä niiden tulee olla taivaalla. Mikäli tämä sijainti jostain syystä muuttuu, ohjataan satelliitti uudelleen maastakäsin oikealle paikalleen moottoreilla. Mikäli nämä moottorit lopettavat toimintansa (esim. polttoaine loppuu tai ne eivät tottele), lähtee satelliitti matkaamaan pois omalta paikaltaan. Tätä tapahtuu aina silloin tällöin joko laitteiston ikääntymisen vuoksi tai vaan laitevian vuoksi.

  Esim.
  http://www.lyngsat.com/europe.html

  Tuolta löytyy parikin eri satelliittia josta näkee, että ko. satelliitit eivät enää ole täysin tai lainkaan hallittavissa. Osa näistä toki on vain matkalla uudelle paikalleen, mutta osa taas on ihan "tuuliajolla" esim. Arabsat 2B (moving 0.9°E/day).

  Signaalin laatu heittelee normaalisti aika lailla kelistä riippuen. Tarpeeksi paksu sadepilvi kun tulee lautasen ja satelliitin väliin, niin sillä on iso vaikutus signaalin laatuun. En menisi suoraan sanomaan, että johtuu nimenomaan jostain maanjäristyksestä kun signaalitasot ovat nyt paremmat/huonommat.

  vinikalle vinkkinä, että tarkista suuntaus ja kulmat. Täällä saa vaikka ruokalautasella 100% signaalit 1°W. Pelkällä mikropäälläkin tulee jo kuva.
   
 9. pentsu

  pentsu Active member

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  1,358
  Kiitokset:
  20
  Pisteet:
  68
  Joo, ja mainittakoon, että satelliitit sijaitsevat geostationaariseella radalla (taijtnsinnepäin), jolloin satelliitin sijainti maapalloon nähden pysyy vakiona. Toki, kuten xbkrypt0n mainitsi, satelliitin asentoa täytyy joskus korjailla. Sitä edelleen pidän fiktiona, että maanjäristys olisi muuttanut noita ratoja.
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2012

Jaa tämä sivu