1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Infrapunakamera tee-se-itse

Viestiketju Digikamera ja valokuvaus -keskustelualue -osiossa. Ketjun avasi sampo23 24.07.2007.

 1. sampo23

  sampo23 Member

  Liittynyt:
  02.03.2007
  Viestejä:
  73
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Ei se purkaminen mikään erikoinen juttu ole; poistaa ruuvit varovasti ja sensorilla pitää varmaan ruuvata ja poistaa? Netissä paljon ohjeita esim:

  http://geektechnique.org/projectlab/254/how-to-turn-a-digital-camera-into-an-ir-camera

  Näin maallikkona ajattelen että jos sitä punasta levyä ei poista, niin tarvitaan reilusti auringonvaloa että jotain näkyy. Varmaan paras ottaa siis se suodin pois jos taitoa piisaa..
   
 2.  
 3. Pichan2

  Pichan2 Member

  Liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Saako noilla parin euron suodattimilla teknofokuksesta(http://www.teknofokus.fi/Foto/infra.htm) suodatettua kaiken näkyvän valon pois?
  Eli pitäisi saada näkymään ainoastaan infrapunasäteily eikä mitään muuta. Kuinka paljon esim. littunäytöstä tai kankaalle heitetystä kuvasta näkyy infrapuna-alueella esim. lämpösäteilynä tai muuten?
   
 4. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,831
  Kiitokset:
  783
  Pisteet:
  193
  Mainittakoon, että silmälle näkyvää valoa IR-suodin ei läpäise. IR-valoalue on n.700-1000nm ja se on lämpösäteilyä.
  Littunäyttö säteilee jonkin verran lämpösäteilyä ja kankaalle heitetystä kuvasta yli 700nm valon aallonpituus on lämpösäteilyä, siis n. 1000nm:iin asti.

  EDIT: Tuli vähän toistoa.
   
  Viimeksi muokattu: 17.09.2007
 5. LaLLi80

  LaLLi80 Senior member

  Liittynyt:
  23.11.2003
  Viestejä:
  5,010
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  116
  Noi Teknofokuksen halpis suotimet päästää ihan pikkasen punaista valoa lävitse.
   
 6. Pichan2

  Pichan2 Member

  Liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Mitenköhän käy jos savulasiin heijastaisin pimeässä tilassa videotykkikuvaa ja infrapunavaloa, jota tarkkailisin infrapunakameralla. Voisinko saada infrapunakameran olemaan näkemättä videotykin heijastamaa kuvaa, mutta silti näkemään lasin päälle jätettyjä esineitä?

  Lasipöytäefektejä suunnitteilla :p
  Tähän mennessä paras idea on käyttää infrapunaa heijastuspinnan "läpi" näkemiseen. Sitä en tiedä, toimiiko asiat niin hyvin kuin pienessä päässäni ajattelin:p
   
 7. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,831
  Kiitokset:
  783
  Pisteet:
  193
  Tuo savulasi videotykillä on sellainen joka pitäisi kokeilla, epäilen, ettei näy ja varmuudella voin kertoa, jos panet lisäksi ir-valoa, niin ei näy kuin korkeintaan vaalea läiskä lasin pinnalla. Esineet kyllä erottuvat.

  Se on hyvä, että on kokeilumieltä, siitä oppii asioita parhaiten ja totuudenmukaisesti.
  Toivon parhainta menestystä kokeiluille!
  Annapa palautetta kokeiluistasi, jotta muutkin voivat oppia.

  PS. Jos sinulla löytyy joku fysiikan kirja, niin avaa auki Valo-opin kohdalta ja tutki. Sieltä voi löytyä uusia ideoita. Näin huomaat, että kouluaikana oli mielenkiintoisia asioita, joita silloin ei tajunnut, siitä pakkopullasta.
   
 8. Pichan2

  Pichan2 Member

  Liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  IlmoPJ:
  Kiitoksia kannustuksesta.

  Tarkennan vielä vähän ideaa, niin joku muu voi saada mieleensä aivan uuden tekniikan :)

  Suunnitelmana olisi siis toteuttaa pöytä, joka heijastaa lasipintaan tietokoneen luomia psykedeelisiä "energiakuvioita" :)
  Olisi se aika hieno juttu jos vaikka laitan lasin pöydälle ja sen ympärille alkaa muodostumaan kaikenlaisia värifeidauksia.

  Pitänee tosiaan lukea tuota fysiikkaa vähän lisää.. wikipediasta ei ikävä kyllä tällä kertaa löytynyt mitään suoraa selitystä asiaan, ja kirjat pistävät nukuttamaan :p Ehkä jostain muualta löytyy lisää =)
   
 9. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  Ihan hauska idea ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Sitä en tiedä, kuinka hyvän kuvan savulasiin saa heijastettua ja miten IR-kuvasta esim. tunnistetaan eri esineet, jos se oli tarkoitus.

  Tulisiko videotykin kuva pöydän alta vai päältä? Ongelmana voi varmaan helposti tulla varjojen tai läpi tulevan valon kanssa. Olisikohan kuitenkin helpompi käyttää jotain isoa LCD-näyttöä pöytänä? Vai onko sitten liian kallis vaihtoehto?

  Mutta jos itse generoit pöydän pintaan kuvan tietokoneella, eikös lasin ym. tunnistuksen voisi hoitaa näkyvän valonkin kameralla ihan vaan matemaattisesti poistamalla generoitu efekti kameran kuvasta?

  Ja eikös Microsoft jo tehnytkin melkein tuollaisen ( http://www.microsoft.com/surface/ )-?
   
 10. Pichan2

  Pichan2 Member

  Liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Surfacesta juuri idean sainkin. Hintaa niillä kuitenkin lienee ihan liikaa sitten kun myyntiin niitä päästävät, enkä välttämättä tarvi(siis tietysti tarvin, kaikkihan tuollaisen lelun tahtoo:D) noin monipuolista vermettä.
  Tarkoituksena olisi vain että pöytä reagoi ainakin alkuunsa sille asetettuihin esineisiin. Muodotunnustuksella ei nyt niin väliä, mutta onhan siitä etua ;)
  Kuva olisi tarkoitus heijastaa alapuolelta, niin sijoittelu ei olisi niin suuri pulma eikä vehkeitä tarvisi säätää aina siirtäessä uusiksi. Mietinkin että kuvan heijastaminen saattaa tuottaa ongelmia.. Mahdollista olisi kyllä vaikka käyttää heijastuspintana vähemmän läpinäkyvää lasia, joka "sitoisi" enemmän valosta lasipintaan eikä päästäisi sitä jatkamaan matkaansa yläpuolelle kattoon.
  Tähän voisi miettiä myös jotain erilaisia lasipatentteja tai vaikka projektiokangasgta. Ir-tunnistus vaatisi näissä tapauksissa vähän uudelleenmietintää.
  Heijastetun kuvan matemaattisesti vertaaminen alkuperäiseen kuvaan voisi myös onnistua.
  Mäihällä tässä voisi kyllä olla ainekset DIY-surfaceen ;D Standardit selväksi ja joku osaavampi kehittämään ohjelmointirajapinnat ja kirjastot ohjelmien rakentamista varten ;D

  Millähän konstilla surface sitten tunnistaa esineiden pohjassa olevat viivakoodiin verrattavat pallokuviot, joiden avulla voi tunnistaa tiettyjä esineitä...?

  Mitenkäs afterdawnilla modit pitää offtopicista? Eka keskusteluni täällä ja ainakin muilta jäänyt sellainen kuva että offtopic tuomitaan pahimmillaan välittömään terminaatioon.

  Edit:
  Tutkin vähän aihetta netistä, ja löytyi tämmöinen:http://mtg.upf.es/reactable/
  Reactable kuvaa myös infrapunalla pöydän pintaa ja erottaa jopa mustavalkoiset erikoismerkit, joilla voidaan tunnistaa esineitä. Tässä esimerkki: http://mtg.upf.es/reactable/?pic=reactivision02.png

  Eli homma on todellakin mahdollista toteuttaa =) Kyllä tuommoinen pöytä ainakin bileiltana paljon ihmetystä aiheuttaisi, kun muuten tyhjä pöytä alkaa häröilemään jotain kuvioita pöydälle asetettujen lasien alle :p
   
  Viimeksi muokattu: 18.09.2007
 11. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,831
  Kiitokset:
  783
  Pisteet:
  193
  Luulen kyllä niin, että pääset helpommalla alkuun kokeilemalla näkyvällä valolla. Jos tämä onnistuu, sitten voisi laajentaa kokeilua ir-alueelle.
  Lasi ei ole kaikkein kiitollisimpia kohteita, koska valo läpäisee sen. Kirkas lasi läpäisee lähes kaiken valon. Mitä tummempi lasi, sitä enemmän imee itseensä valoa, eikä näytä sitä.
  Infapunalla minusta tilanne tässä kohtaa ei ilmeisesti kovinkaan muutu. Pitäisi kokeilla.
  Tilanne muuttuisi oleellisesti jos lasin pintaan kevyesti saisi puhallettua jotakin valkeaa kaasua (esim. mitä käyttävät teattereissa, nimeä nyt en muista) Tämä toimii näkyvällä valolla, infrapuna pitää kokeilla.

  Mikäli kiinnostaa, niin täältä löytyy lyhyesti valokuvaukseen liittyvää asiaa.
  http://personal.inet.fi/kerho/tkamera/suotimet.htm

  EDIT: Kirjoitin tämän ennen edellistä viestiäsi.
   
  Viimeksi muokattu: 18.09.2007
 12. suoraveto

  suoraveto Member

  Liittynyt:
  18.09.2007
  Viestejä:
  2
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Erittäin hyvän suotimen saa DIA-filmin mustasta filmistä. Jos jostain löytää. Tai ostaa DIA-filmin ja kehityttää sen ilman kuvaamista. Saa siten esim. 24 filtteriä. osa menee IR-valaisimeen!
  DIA-filmi on suunniteltu optisesti korkealaatuiseksi, koska tarkoitus on heijastaa hyvälaatiosia kuvia projektorilla.
  IR-läpäisevyys on välttämätöntä, koska muuten musta ruutu sulaisi projektorissa.
  Itse laitoin 9 kerrosta kameran kennon päälle. 3x3 yhdestä mustasta diasta. Kuvista tulee mustavalkoisia, koska IR-sätily painelee kaikista RGB filtterin osista läpi.
  Nykyiset CMOS-kennot näkevät hieman pidempiaaltoista IR-valoa kun vanhat kunnon CCD-kennot. IR-plog filtteri poistettuna tietysti.

  IR-valaisimen saa samoista DIA-filmin ruuduista. Halogeenilampun valokeilaan vaan tarvittava määrä kerroksia.
   
 13. wipe2000

  wipe2000 Senior member

  Liittynyt:
  05.08.2002
  Viestejä:
  6,109
  Kiitokset:
  5
  Pisteet:
  118
  "Surfacesta" voisi varmaan avata oman threadin, jonne voi vaikka kopioida täällä jo korjoitetun.

  --

  Oletko kokeillut, kuinka pitkälle kamerasi näkee pimeässä halogeenilampun kanssa? Ja millainen halogeenilamppu sinulla on?

  IR-valaisimena ei varmaan kuitenkaan kannata käyttää niitä 20 tai 50 W sisustushalogeeneja, joissa on kiinteä heijastin, ne kun on suunniteltu niin, että suuri osa IR:stä säteilee taaksepäin heijastimen läpi.
  Mutta irtopolttimo ja erillinen heijastin olisi varmaan hyvä yhdistelmä.
  Auton halogeeni voisi olla hyvä valonlähde, mutta sopivan pienen umpion löytäminen voi olla hankalaa, luulisin.
   
 14. suoraveto

  suoraveto Member

  Liittynyt:
  18.09.2007
  Viestejä:
  2
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Niin pitkälle kun valo näkyy, siis niinkuin näkyvällä valolla näkyisi pimeässä. Filtteri eli DIA-filmi näyttää täysin läpinäkyvälta kameran kuvassa ja halogeenilamppu valaisee "normaalisti". Kamera movie-moodissa pystyy kokeilemaan miten ja mitä näkyy.
  Kokeilemani lamppu oli pikkuinen, kiinteällä heijastimella varustettu ~10W, halogeeni.
  Iltaisin kokeillessani ko. systeemiä, täytyi halogeenilamppua käyttää, koska huoneessa oli loisteputkivalot ja niistä ei tule IR.ää ja huone oli siten IR-pimeä.
  IR-kuvassa se kameran IR-ploggeri oli hassu hiilenmusta kikkare ja musta fleece-kangas, jota muuten käytettiin valovuotosuojana, oli kirkkaan valkoista. Jotkin tekokuitukankaan näkyvät lähes läpi ja näyttävät valkoisilta

  Kameran salama toimii kanssa hyvin, koska Xenon välähdysputkesta tulee hyvin myös IR-ää. Filtteriä vaan teipillä päälle.
   
 15. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,831
  Kiitokset:
  783
  Pisteet:
  193
  Onko kukaan muuten katsellut BigBrotheria, kun mulle kortin mukana tulee tuo BB 12/7, huomasin tänään, kun menivät nukkumaan, niin yökuvat kuvataan IR-Kameroiden kanssa. Kannatta ainakin IR-merkeissä tutustua siihen, vaikka ei muuten kiinnostaisikaan. Siitä on helppo huomata, miten esim. tummatukkainen ihminen muuttuu vaaleahiuksiseksi.

  IR-Valokuvien toinen nimi on väärävärikuvat.
   
 16. sampo23

  sampo23 Member

  Liittynyt:
  02.03.2007
  Viestejä:
  73
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Niin värit muuttuu ir-kuvissa.

  Itse tein tuon ir-kameran Pc-line webkamerasta ja onnistuin sitten hukkaamaan sen punaisen ir-suotimen. Nyt tekisi mieli ottaa normaaleja kuvia, mutta eihän se tietty onnistu ilman uutta suodinta.

  Olen hommannut halvan kaukoputken (23x) ja yhdistänyt sen webkameraan. Kun linssin tai pelkän sensorin saa lähelle okulaaria, niin saa aikaiseksi zoomin (digitaalinen), koska sensori huomattavasti pienempi okulaaria. Saan siis putkella n. 50-60x suurennoksen.

  Kiinnostaa näin aluksi kuun kuvaaminen ir-kameralla. Kuu mahtuu lähes koko kuvaan, jotenka pinnan muotoja yms. erottuu. Harmi vain että kuuta ei ole viikkoon näkynyt ja jos pitäisi näkyä, niin sitten on pilviä.

   
 17. IlmoPJ

  IlmoPJ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  17.03.2006
  Viestejä:
  6,831
  Kiitokset:
  783
  Pisteet:
  193
  Kyllä tuo zoom on optinen, koska se on optiikalla tehty, jolloin kuvan resoluutio ei muutu.
  Optinen Zoom, kuvan rajausta muutetaan resoluutiota muuttamatta.
  Digitaalinen Zoom, kuvan rajaus muuttuu resoluution kustannuksella.
   
  Viimeksi muokattu: 20.09.2007
 18. sampo23

  sampo23 Member

  Liittynyt:
  02.03.2007
  Viestejä:
  73
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  "Kyllä tuo zoom on optinen, koska se on optiikalla tehty"

  Hienoa jos näin.

  Muuten, osaako joku sanoa kun yleensä ohjeissa kehoitetaan ottamaan webcamin lissin pois kokonaan kun sen yhdistetään kaukoputkeen. Itse en kuitenkaan näin saa mitään näkyviin vaikka webcamia siirtelee. Mistä tämä johtuu? Tämä kun selviäisi niin lissiä ei tarvitsisi ja sensori oli paljon lähmpänä okulaaria - enemmän zoomia!
   

Jaa tämä sivu