1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Imuroin koneen sisuskalut & kävi näin (Reboot and select proper boot device...)

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Nunnu 13.01.2021.

 1. Nunnu

  Nunnu Newbie

  Liittynyt:
  13.01.2021
  Viestejä:
  1
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Noniin elikkäs.
  Imuroinpi tietokoneen sisäosat, irroitin myös operaatiossa muistikammat ja epähuomiossa en painanut niitä kunnolla takaisin.
  Kone kun ei toiminut, avasin sen uudestaan tarkistaakseni mitäköhän olinkaan tehnyt ja täten huomasin laittaneeni muistikammat huolimattomasti paikoilleen. Koneen kun sitten taas käynnistin, lävähti tällainen ilmoitus ruutuun:
  Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key.

  Että noin, mikäköhän nyt eteen?

  Emolevy onpi: Asrock Z87M Extreme4.
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,190
  Kiitokset:
  1,041
  Pisteet:
  243
  Tarkista nyt ensiksi kiintolevyn johtojen kiinnitykset. Jos ei auta, niin anna tarkemmat tiedot osista, niitä varten, jotka niistä enemmän ymmärtävät.
   
 4. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  10,193
  Kiitokset:
  1,283
  Pisteet:
  223
  Asia 1. Koskaan konetta ei pidä mennä imuroimaan. Siksi koska staattinen sähkö on aina vaaraksi komponenteille. Olkoon siinä emolla juu mutta silti. Paineilma on siivousoperaatiota varten.

  Asia 2. Koska kone on ollut ilmeisesti irroitettuna sähköistä niin boottausjärjestys on jotenkin muuttunut. Tämä taas kielisi bios-patterin tyhjentymisestä.

  Näitä löytyy liki jokaisesta kaupasta ja kioskista:
  patteri.PNG

  Tuolla lähtisin ensimmäiseksi kokeilemaan. Patteri paikalleen ja koneen käynnistyessä rämpyttää del-näppäintä. Biosissa boot - osiossa valitaan ensimmäiseksi se jossa windows makailee. F10 ja enter.
   
 5. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,328
  Kiitokset:
  1,069
  Pisteet:
  223
  Ei patterinvaihtoa ole syytä tehdä, jos kellonaika ja päiväys biossissa on oikein. Ei patteri imuroinnin seurauksena tyhjene. Jos aika-asetukset (päiväys) on muuttunut vuosissa taaksepäin, niin paristo on syytä uusia.
  Imurilla voi kyllä imuroida kapealla suuttimella, joka ei ole metallista. Ei ole syytä hangata suuttimella emon pintaa, pöly kyllä lähtee ilman kontaktia emoon.

  Paineilmalla puhallus irrottaa pölyn helposti, mutta sen ikävä puoli on, että sitä ei tulisi tehdä huoneiston sisällä, koska silloin pöly levittyy sinne.

  Olen taipuvainen kyllä uskomaan, jos muistitkin oli huonosti laitettu paikolleen, niin kovalevyn sata johto on emosta tai kovalevystä irronnut. Muistien irrotus imuroinnissa tai paineilmapuhalluksessa on turha toimenpide.

  Tuo "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key." herja tulee nimenomaan silloin, kun käynnistyksessä ei löydy boottaavaa kovalevyä, jossa käyttöjärjestelmä sijaitsee.
   
 6. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  629
  Kiitokset:
  110
  Pisteet:
  53
  Kyllä koneen voi huoletta imuroida. Olen näin tehnyt yli 10-vuotta eikä mikään ole sentakia hajonnut. Suurin vaara ei ole staattinen sähkö vaan suuttimella osien kolhiminen.
   
 7. pentsu

  pentsu Active member

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  1,353
  Kiitokset:
  20
  Pisteet:
  68
  Staattinen sähkö on ihan todellinen riski elektroniikalle. Tästä syystä kaikkea vähänkin herkempää elektroniikkaa pitäisi ihan oikeasti käsitellä esd-rannekkeen kanssa. Tosi elämässä harva niin tekee. Imurin suulakkeen materiaalilla ei ole juurikaan mitään merkitystä staattiselta sähköltä suojautumisessa, muuta kuin se että staattinen sähkö varautuu helpommin eristävään materaaliin jota siis suuri osa muoveista on. Muovinen suulake siis saattaa olla huonompi kuin metallinen
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2021

Jaa tämä sivu