Kyllähän se niin on että ei ole parempaa tapaa säilyttää kun paperille tulostettu valokuva. Kuinkas kauan siitä on kun ensimmäinen valokuva valotettiin filmille, niitä katsellaan vieläkin. Eli vaikka suurelta homma kuulostaakin, kaikki kuvat paperille. Sitten voit polttaa ne levyille, tallentaa ulkoisille asemille, laitella nettiin kuvapankkeihin jne. Veikkaan että loppujen lopuksi lapset, lasten lapset, lasten lasten lapset jne. Katselevat kuitenkin niitä paperiversioita, ja ihmettelevät sen ajan alkeellisuutta
Nykyinen paperi ei kuulemma enää säily. Jotkut valkaisumenetelmät tms muuttuivat tuossa viime vuosisadan aikana niin, että vaikka jotkut 1700-luvun kirjat ovatkin ok kunnossa, niin tas 1900-luvun kirjat alkavat hapertua käsiin ja niitä ollaankin kiireen vilkkaa digitoimassa talteen erilaisissa kansallisarkistoissa, jne.
DVD tai CD levyihin en kyllä pidemmän päälle luottaisi, jossakin oli tästä testiäkin; ja tulos oli yleisesti se, että vaikka tieto periiattessa pitäisi säilyä yli 100 vuotta, silti jo kymmenessä vuodessa normi koneella kotona poltettuihin levyihin alkaa tulla virheitä. Ja myös omat kokemukset on osoittaneet, että DVD on toisinaan varsin epäluotettava. Paperi kuvat on toki yksi vaihtoehto, mutta siiänkin informaatiota kyllä katoaa jos se on alunperin digitaalisessa muodossa. Mutta voihan sitä tehdä niin, että tekee paperikuvat, ja lisäksi jonkin digitaalisen säilöntätavan. Omalla mustesuihkutulostimella kuvien tulostainen olisi aika tyyristä varsinkin jos kuvia on paljon, siksi suosittelisin ennemmin palveluita jotka tulostaa kuvia sentin kappale. Itsekkin olisin kiintolevyjen kannalla. Kaksi tai kolme riittävän isoa, esim 2 teran levyä ja kuvat sinne. Äärimmäisen epätodennäköistä, että molemmat levyt hajoaa samaan aikaan. Paitsi tietenkin ulkoiset ongelmat jos levyt fyysisesti samassa paikassa. Mutta kun levyjä ei käytetä, niin kannattanee pitää ne irti koneesta ja sähköverkosta. Ei esim. ukkonen pääse hajottamaan niitä tms. Ja levytkihän kannattaa uusia 10 vuoden välein. Säilyttää silti vanhatkin, niin kopioiden määrä vain kasvaa. Olisin hyvin skeptinen, että monikaan pilvi palvelu pitää yli 100 vuotta kuvia luotettavasti tallessa. Voi toki näin olla, mutta mielestäni aika suuri riski otettavaksi, pelkästään nojata niihin, jos todella haluaa kuvansa säilyttää. Digitaalisessa muodossa on kyllä se ongelma, että standardit voivat olla jo 50 vuoden päästä hyvinkin erit, millä niitä tiedostoja voi avata ja käsitellä, moniko nykypäivän kone avaa tai pyörittää edes 70 luvun koneilla käytettyjä juttuja enää ilman säämäistä? Siksi, niitä varmaankin joutuu tulevaisuudessakin kymmenen, kahdenkymmenen vuoden välien siirtämään mediasta toiseen.
Olen itsekin päätynyt kovalevyjen käyttöön (1 kpl RAID-1 ja toinen levy varalla). Varmuuden maksimoiseksi vielä kaksi rotaatiossa olevaa SuperDuperilla tehtyä kloonia omilla kovalevyillään, joista toinen on varmassa paikassa talon ulkopuolella (tulipalo, varkaus yms katastrofitilanteet). Tulevaisuudessa voi tulla muita parempia massatallennustekniikoita, mutta tänä päivänä kovalevy on paras. Paperikuvien käyttö kaikkien tuhansien kuvien arkistointiin olisi hankalaa eikä nekään kestä ikuisesti, eikä ainakaan värikuvat. Olen skannaillut vanhoja paperikuvia sekä negoja ja dioja. Diat ovat mielestäni ihanteellista materiaalia, mutta niidenkin katseleminen vaatii nykyään digitalisointia koska toimivat diaprojektorit alkavat käydä harvinaisiksi. Paperikuvissa on kyllä hyvät puolensa, erityisesti siksi että niiden katseluun ei tarvita tietokonetta eikä edes sähköä. Tuskin kannattaa enää tehdä vanhanaikaisia kuva-albumeja. Parhaimmista kuvista mielummin kuvakirjoja, mutta arkistointiin se on turhan kallis ja työläs ratkaisu.
Omalla mustesuihkutulostimella kuvien tulostainen olisi aika tyyristä varsinkin jos kuvia on paljon, siksi suosittelisin ennemmin palveluita jotka tulostaa kuvia sentin kappale. Molemmat huonoja vaihtoehtoja, ellei. Jos kotona tulostaa pitää ostaa kunnon paperia, eli Ilfordin tuotteita. Ja sitten pitää ostaa kunnon valokuvatulostin jolla saa väriä paksumman kerroksen paperille. Normaalit valokuvapaperit (vaikka ovat kalliihkoja) eivät ota itseensä tarpeeksi väriä. Ilfordin paperit ovat kalliita, mutta myös hyviä. Netistä löytyvät "sentin kappale" firmat käyttävät juuri niitä halpoja menetelmiä, eli ei kannata jos haluaa pitkän säilyvyyden. Olisin hyvin skeptinen, että monikaan pilvi palvelu pitää yli 100 vuotta kuvia luotettavasti tallessa. Tulevat sukupolvet 100 vuoden päästä ihmettelevät kovalevy kädessään, että mikähän tämä on. Ja miten siitä saa datan ulos ?! Kyllä se paperille tulostettu on paras, vaikkakaan ei helpoin eikä halvin tapa...