1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Hiljaiset kappaleet.

Viestiketju Musiikki-CD-levyjen varmuuskopiointi -osiossa. Ketjun avasi Gekkuli 18.02.2007.

 1. Gekkuli

  Gekkuli Member

  Liittynyt:
  22.12.2005
  Viestejä:
  41
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Eli ongelmana siis se, että erityisesti hieman vanhemmilta CD-levyiltä ripatut kappaleet ovat todella hiljaisia. Varsinaisestihan ongelma ratkeaa niin että vääntää kaiuttimesta hieman nuppia kohti kaakkoa. Häiritsevä tekijä on sitten kun kaikki kappaleet ovat Winampin playlistissä ja joidenkin kappaleiden äänenvoimakkuus on huomattavasti toisia pienempi. Mistä ensinnäkin johtuu että vanhemmilla CD-levyillä musiikki kuuluu hiljaisempana ja onko olemassa keinoa jolla saisin mp3:sten äänenvoimakkuutta muutettua?
   
 2.  
 3. Siku

  Siku Regular member

  Liittynyt:
  05.10.2002
  Viestejä:
  822
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Vanhemmilla levyillä ääntä ei ole "raiskattu" niin pahasti, kuin 2000-luvulla julkaistuilla levyillä. Nykyinen trendi on masteroida levy niin kovaääniseksi kuin mahdollista, sillä suurempi äänenvoimakkuus kuulostaa äkkiseltään paremmalle. Todellisuudessa asia ei tietenkään ole niin. Huonoilla kaiuttimilla huonosti masteroidun raidan eroa ei välttämättä huomaa, mutta paremmilla laitteilla ongelman huomaa varsin helposti.

  Ongelmalle on olemassa myös nimi, ja se on loudness war. Ja jotta pointtini ei jäisi pelkästään kuivan tekstin varaan, niin asiasta on olemassa myös erittäin havainnollistava video.

  Eli toisin sanoen, uusista levyistä puuttuu dynamiikka aivan täysin. CD-levyn suurin mahdollinen dynamiikka on noin 96dB. Eli niin kauan kuin äänenvoimakkuus levyllä on kyseisen lukeman alle, ei taajuuksien leikkautumista tapahdu. Valitettavasti suurin osa nykyisistä levyistä on masteroitu niin, että äänenvoimakkuus on jopa yli 100dB, eli kaikki dynamiikka on mennyttä. Tässä on tarkasteltu Depeche Moden albumia, jossa äänenvoimakkuuspainotteinen masterointi on selvä ongelma.

  Yleisesti 89dB pidetään jonkinlaisena standardina CD-levyjen voimakkuudelle. Vanhemmat levyt ovat aika lähellä kyseistä arvoa ja ne kuulostavatkin yleensä huomattavasti paljon paremmalle, kuin uudet, "raiskatut" levyt. Red Hot Chili Peppersien "Californication"-levyä pidetään yleisesti esimerkkinä siitä, miten levyjä ei pitäisi masteroida.

  Tietokonetta käytettäessä eri äänenvoimakkuuksien tasaamiseen on olemassa ratkaisu. Ratkaisun nimi on ReplayGain. ReplayGain tasaa äänenvoimakkuserot 89dB:n kohdalle oletuksena. foobar2000 sisältää natiivin tuen ReplayGainille, myös WinAmpiin on olemassa ReplayGain-plugin, mutta oma suosikkini on ehdottomasti foobar2000.

  ReplayGain sisältää kaksi eri tapaa skannata tiedostoja: Track gain tai Album gain. Track gain tasaa kaikki äänenvoimakkuuserot, mikä on kätevä sellaisella soittolistalla, joka sisältää kappaleita eri albumeilta. Album gain tasaa äänenvoimakkuuden 89dB:iin säilyttäen albumin sisäiset äänenvoimakkuuserot. Eli jos albumissasi on jokin kappale tarkoituksella hiljaisemmalla kuin toinen, album gain säilyttää tämän eron. Jos käytät fb2k:ta, niin kannattaa skannata kappaleet käyttäen album gainia, sillä se laskee kappaleelle molemmat arvot, sekä album gainin, että track gainin. Soittimen asetuksista voi valita kumpaa menetelmää käyttää.

  On myös syytä huomata, ettei ReplayGain pilaa ääntä ollenkaan, sillä on muokkaa äänenvoimakkuuksia häviöttömästi. Toisin kuin MP3Gain-niminen ohjelma, foobar2000 lisää ReplayGain-tiedot tiedoston tageihin, joten ReplayGain-tiedot voi aina halutessaan poistaa.

  Jos jokin asia jäi vielä epäselväksi, niin älä epäröi kysyä.

  Edit: MP3Gainin uudemmat versiot säilövät ReplayGain-datan tageihin, samaan tyyliin kuin foobar2000.
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2007
 4. Gekkuli

  Gekkuli Member

  Liittynyt:
  22.12.2005
  Viestejä:
  41
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Harvinaisen täydellinen vastaus ja kiitos siitä. On kyllä melkoinen ero tuossa videon esimerkissä enkä ihmettele että ilmiö saa erityisesti hifisteillä aikaan harmaita hiuksia.
   
 5. Siku

  Siku Regular member

  Liittynyt:
  05.10.2002
  Viestejä:
  822
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Vielä pieni lisähuomio ReplayGainista. Jos haluaa tarkkailla omien levyjensä masterointia, niin ReplayGain-arvot antavat sille melko hyvän arvion. Tässä muutama esimerkki:
  [​IMG] [​IMG]

  Mitä lähempänä 89dB:iä RG-arvo on, sitä paremmin se on yleensä masteroitu (vähemmän kompressiota). Tosin poikkeuksiakin on, esimerkiksi Toolin albumit on masteroitu melko voimakkaiksi, mutta soundi on silti hyvä.
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2007
 6. Spedemus

  Spedemus Member

  Liittynyt:
  09.01.2007
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Onko noissa MP3Gainin ja ReplayGainin välillä jotain olennaista eroa, jonka takia kannattaisi käyttää noista nimenomaan jompaa kumpaa? Itse olen käyttänyt tuota MP3Gainia, onko huonompi valinta kuin tuo ReplayGain?
   
  Viimeksi muokattu: 21.02.2007
 7. Siku

  Siku Regular member

  Liittynyt:
  05.10.2002
  Viestejä:
  822
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Taitavat olla hieman termit hukassa. Eli ReplayGain on algoritmi, jolla äänenvoimakkuuseroja tasataan ja MP3Gain on ohjelma, jolla ReplayGain-arvoja lasketaan.
   
 8. Spedemus

  Spedemus Member

  Liittynyt:
  09.01.2007
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Mä luulin että tarkoittaa jotain toista ohjelmaa :). Sittenhän tuo Mp3Gain on ihan hyvä tähän gainaukseen jos ajaa ihan saman asian kuin nuo muutkin. Toi Mp3Gain on ainakin helppo käyttää. No joka tapauksessa Mp3:set on hyvä tiputtaa tonne mainitsemaasi 89dB:ehn niin soivat puhtaasti ja paljon nätimmin kuin yleensä jo valmiiksi säröllä liian kovasta voluumitasosta.
   
  Viimeksi muokattu: 22.02.2007
 9. dOnki

  dOnki Regular member

  Liittynyt:
  07.09.2005
  Viestejä:
  138
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Miten on, pitääkö ton Amarokin ReplayGainin kaveriksi asennella jotain?
  Eli siis ilmeisesti pitää asentaa ainakin Mp3Gain tuolta pakettihallinnan kautta...?
   
  Viimeksi muokattu: 04.03.2007
 10. Sakarias

  Sakarias Active member

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1,806
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  68
  Katso ReplayGain scriptin infosta mitä tarvitaan. Riippuvuuksia on aika paljon alkaen python...riipuen mitä versiota käytät.

  On vähän mielialasta kiinni. Välillä mulla on ReplayGain päällä ja välillä ei. Volumen tasaukseen menee kuitenkin hetki.

  Ennenkuin Replaygain toimii niin ne biisit pitää ajaa mp3gain ohjelmalla.

  Ps
  Sikun juttu oli loistava. Kuin muutkin hänen vastauksensa yleensä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2007
 11. Siku

  Siku Regular member

  Liittynyt:
  05.10.2002
  Viestejä:
  822
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kiitos Sakariakselle noista ystävällisistä sanoista! Kiva kuulla, että viesteistäni on ollut hyötyä :)
   

Jaa tämä sivu