1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Hidas hidas käynnistyminen

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi 7hands 25.04.2021.

 1. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,581
  Kiitokset:
  1,103
  Pisteet:
  223
  Haittaohjelmat ja virukset ovat kaksi eri asiaa. Virustorjuntaohjelmista hyvin monet päästävät haittaohjelmat läpi, mutta estävät yleensä virukset. Virustorjuntaohjelmat ja haittaohjelmien puhdistus ohjelmat ovat kaksi eri ohjelma tyyppiä, joskin osassa saattaa toiminnot päällekkäin, kuten esim. Malwarebytes.
  En lähtisi kuitenkaan vähättelemään virustorjuntaohjelmien merkitystä, mitä toistuvasti toitotat.
   
 2.  
 3. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  700
  Kiitokset:
  114
  Pisteet:
  53
  Kyllä se aika voimaton on jos järjestelmässä on paljon paikkaamattomia aukkoja jotka on ollut korjamaatta vuosia eikä tulla korjaamaan. Ei se uuden auton vahva korikaan auta kolarissa jos ei turvavöitä pidä kiinni ajaessa.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2021
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  8,401
  Kiitokset:
  1,082
  Pisteet:
  243
  Jos tosiaan uskot tietäväsi enemmän kuin muut, niin kerro, miksi tietoturva-aukkoja hyödyntävän liikenteen blokkaaminen ei hoitaisi asiaa, vaikka aukko olisi yhä olemassa? Onhan olemassa erityisiä nollapäivähaavoittuvuuksilta suojaavia sovelluksia tapauksiin, joissa haavoittuvuuteen ei vielä ole olemassa korjausta.
   
  tarantella kiitti tästä.
 5. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,518
  Kiitokset:
  998
  Pisteet:
  173
  Entäs jos ajaa vanhalla autolla tuvavyön kanssa, tässä tapauksessa vanhalla käyttöjärkestelmällä virustorjunnan kanssa. :rolleyes:

  Tietenkin kymppi olisi hyvä asentaa, mutta jos ei nappaa niin sitten ei nappaa. Kyllä virustorjunnasta kuitenkin hyötyä on seiskallakin.
   
  tarantella ja 1pertti kiittävät tästä.
 6. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  700
  Kiitokset:
  114
  Pisteet:
  53
  Ei ole mitään hyötyä.. https://www.tietokeskus.fi/blogi/windows-7-tuki-paattyi-tammikuu-2020/
   
 7. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,581
  Kiitokset:
  1,103
  Pisteet:
  223
  Kyllä tietoturva on tärkeää, mutta ei nyt pöpöjä pitäisi nähdä joka seinällä WinLix. Tietoturvan nimissä uhkakuvaa suurennellaan aivan turhaan, vaikka tietoturva onkin tärkeä asia ja tulisi huomioon ottaa. Turhalla vouhotuksella vähennetään tietoturvan tärkeää arvoa.

  Käyttäjiä löytyy vielä hyvin paljon XP:n ja Win7:n piiristä. Jos näille käyttäjille esiin vedetyt tietoturvauhat realisoituisivat, niin täälläkin niistä kertovia juttuja pitäisi löytyä paljon. Monet em. käyttöjärjestelmissä käyttävät edelleen verkkopankkia, tekevät nettiostoksia ja surffailevat, joskus epämääräisilläkin sivustoilla. Silti niistä kertovista ongelmista täällä ei ole kirjoiteltu.
  Eiköhän @WinLix sinunkin olisi aika palata normaalikuolevaisten joukkoon ja lopettaa ylenpalttinen tietoturvavouhotus, joka menee jo liioitteluksi ja asettaa se sille kuuluvaan kohtuuteen ja lopettaa turha paasaaminen.

  Kirjoituksistasi saa sen käsityksen, että jos käyttäjä käyttää tietoturvan piiristä pudonnutta käyttöjärjestelmää, niin heti nettiin mennessään joutuisi monien tutkien scannaukseen, jotka välittömästi iskisivät koneeseen tekemään ikävyyksiään. Näin ei kuitenkaan tapahdu.
   
 8. zipperi

  zipperi Regular member

  Liittynyt:
  29.11.2004
  Viestejä:
  646
  Kiitokset:
  11
  Pisteet:
  28
  On tuossa Vistalla ollut läppäri jo 13 vuotta eikä ole mönkiäisiä näkynyt. Ilmainen Avast käytössä.
   
 9. WinLix

  WinLix Active member

  Liittynyt:
  22.02.2018
  Viestejä:
  700
  Kiitokset:
  114
  Pisteet:
  53
  Eipä niitä kaikkia edes näe ellei seuraa tarkkaan koneen tapahtumia.
   
 10. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  5,581
  Kiitokset:
  1,103
  Pisteet:
  223
  Sanomattakin on selvää, ettei niitä viruksia näe, mutta käyttäjä huomaa sen koneen korkeana kuormituksena, lisääntyneenä verkon käytöllä, selittämättömänä pätkimisenä, jumiutumisena tai hidastumisena.
  Sanoisin, että ihan normaali käyttäjä kyllä huomaa virusten ja ongelmaohjelmien aiheuttamat muutokset tai häiriöt.

  Sanon nyt vielä kerran ettei tavalliselle käyttäjälle käyttöjärjestelmä tuen päättyminen oikeastaan tuo suurtakaan vaaramomenttia, jos hänellä virus tai haittaohjelmien torjunta on ajan tasalla.
  Kuten aikaisemmin sanoin, en muista yhtään selvää ongelmatapausta vanhentuneen käyttöjärjestelmän takia, sinä aikana, kun olen ollut mukana näissä asioissa.

  Isot yritykset ovat eri asia, niille pyrkijöitä riittää. Tuettu käyttöjärjestelmä, virusohjelma ja palomuuri ei ole tosi sisäänpyrkijälle muuta, kun hidaste.

  Eiköhän palata maan pinnalle takaisin ja lopeteta turha vouhotus!
   
  *Trinity* kiitti tästä.
 11. *Trinity*

  *Trinity* Senior member

  Liittynyt:
  15.12.2014
  Viestejä:
  5,518
  Kiitokset:
  998
  Pisteet:
  173
  Kyllä mä tieden, että seiskan tuki on päättynyt. Kaikki tässä ketjussa varmaankin tietää sen. Sekin on selvää, että kun käyttöjärjestelmän tuki päättyy, niin riskit sen käytössä kasvaa.

  Kuitenkin, ja huom. mitenkään vähättelemättä mahdollisia haavoittuvuuksia ja niiden mukanaan tuomia riskejä. Esim. artikelissa mainittu WannaCry on hyvin luultavasti valtiotason tai valtiota hyvin lähellä olevan tahon luoma. Ei niitä joka päivä tuolla väsäillä. Lisäksi, edelleen vähättelemättä, mahdollisia uhkia, myös sitä myötä kun käyttöjärjestelmän markkinaosuus pienenee niin riski pienenee myös sille, että rikolliset tai muut ryhmät etsii ja käyttää siinä olevia haavoittuvuuksia hyödykseen.

  Muuten, kasperskyn mukaan 98% WannaCryn saastuttamista koneista oli windows seiskoja. Sen lisäksi mainittakoon, että microsoft julkaisi lopulta päivityksen myös XP:le, server 2003:le ja windows 8:le kaikilla loppunut tuki jo silloin.

  Tärkeää onkin, että jos jatkaa seiskan tai ylipäänsä käyttöjärjestelmän jota ei tueta, käyttöä, niin virustorjunta, mutta myös, ja varsinkin varmuuskopiot on kunnossa. Ne toki on syytä olla muutenkin kunnossa jos on pienintäkään tarvetta saada ongelmatilanteissa tiedostoja säilytettyä. Sen lisäksi on tietenkin hyvä käyttää muuta kuin windowsin omaa palomuuria.

  Mutta kertoisko nyt, missä tuossa artikkelissa kerrotaan, että virustorjunnasta ei ole hyötyä seiskalla?
   
  tarantella kiitti tästä.
 12. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  4,325
  Kiitokset:
  197
  Pisteet:
  93
  En näe myöskään isoimpana riskinä itse päivittämätöntä käyttöjärjestelmää, vaan päivittämättömiä selaimia ja niiden plugineita. Se että käyttöjärjestelmästä itsessään löytyy liuta nollapäivähaavoittuvuuksia vaatii hyökkäysrajapinnan, joka on useimmiten sähköpostin liitetiedosto, waretettu ohjelmisto tai haavoittuvuus selaimessa.

  Seiskalla on suhteellisen turvallista asioida päivitetyllä selaimella turvallisilla sivustoilla, vaikka toki niiltäkin voi tulla mainostajien tai itse sivuston korkkauksen myötä matoja. Sitten kun seiskaan ei enää päivitetä tuoreinta versiota suosituimmista selaimista, käyttö kannattaa viimeistään lopettaa.
   
  *Trinity*, 1pertti ja tarantella kiittävät tästä.

Jaa tämä sivu