1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Hidas hidas käynnistyminen

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi 7hands 25.04.2021.

  1. 7hands

    7hands Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Vanhempi kone käytössä (n. 10 vuotta), mutta ollut ihan toimiva, tosin jotain kankeutta ollut havaittavissa. Käynnistyminen on aina melko hidasta, mutta tänä aamuna on mennyt 30min ennenkuin alkaa olemaan ns. valmista, ja voi alkaa tekemään normaaleja juttuja.

    17Gt tyhjää kovalevyllä, tuskin siitä syystä jumittaa. Eilen kylläkin Firefox teki päivityksen, joten saattanee olla syy lisäjumiin nyt, koska selain ei vain suostunut aukeamaan (ikkuna aukesi, mutta pysyi tyhjänä). Sain sitten Operan avattua ja ladattua/asennettua Firefoxin uudestaan ja nyt olen tässä.

    Mutta kysymykseni nyt on, onko mahdollisuuksia saada konetta käynnistymään nopeammin? Olen jo laskenut käynnistyksen ohjelmat minimiin. Suorittimen käyttöhistoriaa kun katselee tältä aamulta, niin melko aggressiivista pomppimista siellä... tässä muutamat screeshotit aiheesta eri aikoina:

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    Pistin 4Gt lisää RAM:ia tilaukseen ja saan asennettua pian, mutta onko tuolla merkitystä tämänkaltaisen hidastelun suhteen?
     
  2.  
  3. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    701
    Kiitokset:
    114
    Pisteet:
    53
    Ellei jo ole SSD levyä koneessa niin se ostoon ja järjestelmä uusiksi niin kyllä nopeutuu huomattavasti.
     
    7hands kiitti tästä.
  4. FiveBridges

    FiveBridges Senior member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    3,319
    Kiitokset:
    641
    Pisteet:
    123
    7hands kiitti tästä.
  5. 7hands

    7hands Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    [​IMG]

    tuossa tuota infoa.
    mitenkäs tuo SSD:hen vaihtaminen... pitääkö siis ottaa edellinen kovalevy pois ja tuo uudempi tilalle, vai voiko ne olla käytössä samanaikaisesti? jos toisen tilalle, niin edessä olisi sitten koko systeemin uudelleen asennus yms "iso puuha". paljonkahan tuollaiset SSD:t tälläiseen koneeseen mahtaa maksaa?
     
  6. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    701
    Kiitokset:
    114
    Pisteet:
    53
    Ainakin tuon kuvan perusteella nykyinen levy on menossa kovaa vauhtia rikki. Eli hidastuminen voi johtua sen hajoamisesta. SSD levyt maksaa 30-200 euroa riippuen minkä kokoisen ottaa. Esimerkiksi tuon levyn kokoinen SSD maksaa 73 euroa: https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...gb-870-evo-2-5-ssd-levy-sata-iii-560-530-mb-s Se on samankokoinen kuin kannettavan koneen normaali levy eli vaihto onnistuu "vanha ulos, uusi sisään" periaatteella. Kannettaviin koneisiin ei normaalisti mahdu kahta levyä sisälle tosinkuin pöytäkoneisiin.
     
    7hands kiitti tästä.
  7. 7hands

    7hands Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    OK. kiitos infosta. Ihan siedettävä hinta. Onko näitä SSD levyjä järkevä ostaa käytettynä, esim. tietokoneliikkeistä? Ilmeisesti vaihto on suht helppo tässä mallissa, erillinen luukku tuota varten alaosassa. Kerran jouduin avaamaan enemmänkin, jotta pääsin putsaamaan tuuletinta, mutten saanutkaan enää liitoksia oikein kiinni, ja jouduin viemään ammattilaisen käsittelyyn sitä varten.

    Windows pitää siis asentaa uusiksi tuon muutostyön jälkeen? ja kaikki muukin? (vielä kun tietäisi mihin saan kaikki tiedostot siirrettyä välillä, kun ei ole ulkoisella asemallakaan niin paljoa tilaa jäljellä).
     
  8. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    701
    Kiitokset:
    114
    Pisteet:
    53
    Vähän riippuu koneen mallista miten helposti levyn voi vaihtaa. Joissakin levy sijaitsee tällaisen takaluukun takana mutta joissakin levy voi sijaita näppäimistön alla.

    Vanhan levyn voi kloonata SSD levylle jolloin kaikki säilyy ennallaan mutta suositeltavaa on asentaa uusiksi niin pääsee samalla eroon vuosien saatossa tulleista turhista tiedostoista ja voi aloittaa "puhtaalta pöydältä" uudelta levyltä. Kannattaa hommata vaikkapa 1 tb kokoinen ulkoinen levy tietojen siirtoon. Siihen pitäisi mahtua koko levyn sisältä ja samalla saa suuremman varmuuskopiolevyn jatkoa ajatellen. SSD osto käytettynä ei välttämättä ole tässä kokoluokassa järkevää. Säästöä tulee vähemmän ja takuu on pienempi.
     
  9. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,588
    Kiitokset:
    1,106
    Pisteet:
    223
    Koneesta riippuen siinä voi olla useita kovalevyjä. Uudelle levylle käyttöjärjestelmän asennuksen aikana ei suositella koneessa olevan muita levyjä, jossa on Windows asennus, koska se yleensä sekoittaa käynnistysosiot väärälle levylle.
    Kovalevyt ovat varsin edullisia tällä hetkellä. Siksi ei missään nimessä kannata ostaa vanhaa käytettyä ja mahdollisesti kohta rikkoontuvaa levyä koneeseen.
    Kloonaamista en suosittele, jos levy nyt jo aiheuttaa ongelmaa käytössä. Kloonaaminen vie kaikki vanhan levyn ongelmat uuteen levyyn.

    Edit: Olisi aina hyvä kertoa, minkälaisesta myllystä on kyse, onko allekirjoituksen läppäri?
     
    7hands kiitti tästä.
  10. 7hands

    7hands Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    hei, juu kyllä kyse tästä koneesta joka tässä allekirjoituksessa mainittu (ajattelin että oletuksena tämä otetaan huomioon ellei toisin mainittu, mutta toki selkeyden vuoksi hyvä kertoa kuitenkin - yritän muistaa ensi kerralla)

    eli... taidampa siis tuollaisen 500gt SSD levyn tähän lähiaikoina hankkia.

    kiitos annetuista avuista kaikille! lisääkin vihjeitä ja vinkkejä saa vielä laitella :)
     
  11. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,588
    Kiitokset:
    1,106
    Pisteet:
    223
    Huomasin vielä, että koneessa on Windows 7 Home Premium, joka on jo pudonnut pois tuen piiristä. Mikäli kiinnostaa ja koneesta löytyy seiskan lisenssitarra, niin aktivoinnin voi tehdä sen tuotelisenssillä Windows 10 Home versioon.
    USB- käyttöjärjestelmä tietovälineen voi tehdä linkin "Lataa työkalu nyt" ohjelmalla.

    Levyn vaihdon myötä tässä olisi oivallinen tilaisuus kokeilla tai siirtyä kokonaan Windows kymppiin, kun sen ilmaiseksi saa.
     
  12. 7hands

    7hands Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    Mulla on ollut tässä Win10 - kun siitä tuli aikoinaan mainoksia ja kehoituksia siihen siirtymiseen, joten asensin sen - MUTTA myöhemmät päivitykset aiheuttivat ongelmia, eikä enää toiminutkaan hyvin, oli paljon bugeja ja kaatumisia- ja lopulta kun olin yhteydessä Acer tukeen, kävi ilmi, että koneeni ei tue Win10:iä - joten palasin takaisin Win7:aan. Asennuslevyt onneksi vielä löytyi.
     
  13. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    701
    Kiitokset:
    114
    Pisteet:
    53
    Windows 7 käyttäminen ei vain enää ole millään tasolla turvallista siis nettikäytössä. Siksi kannattaa ehdottomasti miettiä turvallisempia vaihtoehtoja.
     
  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,588
    Kiitokset:
    1,106
    Pisteet:
    223
    Veikkaan, että ongelmat olivat kymppi version alussa olleita käynnistymisongelmia, niitä oli paljon ja jotka sittemmin on jo selätetty valtaosiltaan.

    Tänä päivänä kymppi toimii lähes kaikissa laitteissa moitteetta. Toimii niissäkin, joihin ei ole valmistajan tukea sille, Microsoftin kehittämän ajuripolitiikan ansiosta.

    Edit: Ei maksa suurta vaivaa tehdä asennusmedia ja kokeilla. Aina voi palata vanhaan.
     
  15. 7hands

    7hands Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    se 10 oli käytössäni varmaankin vuoden verran. sen jälkeen alkoi rämisemään pahasti, enkä voinut enää kaikkia toimintoja tehdä.

    mitäs turvallisuus ongelmia 7:n käytössä on?
     
  16. FiveBridges

    FiveBridges Senior member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    3,319
    Kiitokset:
    641
    Pisteet:
    123
    Tossa jotakin nippelitietoa.

    https://support.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-7-n-tuki-päättyi-14-1-2020-b75d4580-2cc7-895a-2c9c-1466d9a53962

    https://www.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-7-end-of-life-support-information

    Itse käytin vielä parivuotta takaperin win xp versiota kivikautisessa HP kannettavassa.
    Sitten se loppui,kun kone heitti savut pihalle ja siitä tuli ongelmajätettä kertapierasulla.:):D

    @ Off-topiccia sekaan.Kannattais pikkuhiljaa alkaa harkitsemaan uuden masiinan hankintaa.
    Nykyinen koneesi voi vielä kestää omanaikansa,tai sitten ei.
    Mikään ei ole niinvarmaa,kun epävarma.:p
     
    Viimeksi muokattu: 25.04.2021
  17. 7hands

    7hands Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    jep. ok. no, mulla on antivirus käytössä, eikä oo ollut ongelmia toistaiseksi ainakaan kun olen osanut varoa epäilyttäviä web sivustoja ja linkkejä.

    uuden masiinan hankinta olisi tosi kova juttu tosiaan, mutta sen verta kallis rykäisy etten pysty siihen. jo tuo kovalevyn päivitys 70€ on itselle jo iso raha.
     
  18. WinLix

    WinLix Active member

    Liittynyt:
    22.02.2018
    Viestejä:
    701
    Kiitokset:
    114
    Pisteet:
    53
    Antivirukset ovat yhtä tyhjän kanssa koska eivät suojaa paikkaamattomilta aukoilta vaan ainoastaan haittaohjelmilta.
     
  19. FiveBridges

    FiveBridges Senior member

    Liittynyt:
    12.12.2014
    Viestejä:
    3,319
    Kiitokset:
    641
    Pisteet:
    123
    Jep,jep,budjettihan se määrää marssijärjestyksen.:)
    @ vielä off-topiccia,oletko koskaan käyttänyt linux järjestelmiä.
    Ne ovat kevyitä ja sopivat hyvin vanhoihin koneisiin.
    Ubuntu.Open-Suse.Mint.Xubuntu.
     
    Viimeksi muokattu: 25.04.2021
  20. 7hands

    7hands Regular member

    Liittynyt:
    09.07.2005
    Viestejä:
    212
    Kiitokset:
    3
    Pisteet:
    28
    olen yhteen toiseen koneeseen kokeillut, oli muuten ihan OK, paitsi että kone oli sen verran laho ettei siinä enää mikään auttanut. tähän nykyiseen voisin muuten ajatellakin, mutta olen tällä hetkellä riippuvainen muutamasta tärkeästä windowsin musiikki/kuva-ohjelmistosta, etten viitsi alkaa säätämään/ostamaan/opettelemaan uutta
     
  21. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,404
    Kiitokset:
    1,082
    Pisteet:
    243
    Onko sinulla jotain salaista tietoa kehittyneistä tietoturvaohjelmista, kun aina mollaat niitä? Miten voi ohjelma, joka valvoo tulevaa ja lähtevää liikennettä, blokkaa havaitsemansa tunkeutumisyritykset ja väärinkäytökset sekä varoittaa mahdollisesti vaarallisista tiedostoista tai osoitteista, olla "yhtä tyhjän kanssa"?
     
    7hands kiitti tästä.

Jaa tämä sivu