1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

FX-8320 throtlaa matalissa lämmöissä

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi fallout_ 19.10.2014.

 1. fallout_

  fallout_ Regular member

  Liittynyt:
  05.08.2007
  Viestejä:
  603
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  28
  Kaverin vakiokelloilla oleva 8320 siis alkaa throtlaamaan 55:ssä asteessa. Prossu laskee kellot 1.4 GHz:n tasolle (ja samalla siis voltit), kunnes lämmöt laskee noin 50-asteen tienoille. Sitten kellot nousevat takaisin 3.8 gigaan. Sitten lämpöjen noustessa sama throtlaus alkaa uudestaan ja tämä toistuu. Missään välissä prossujäähy ei ala reagoimaan juuri mitenkään lämpöihin, niinkuin ei luonnollisesti näissä lämmöissä pitäisikään, vaan prossujäähyn flekti kiertää rauhallisesti noin 1000 rpm. Tämä throtlaus tapahtuu sekä pelatessa että rasitustesteillä.

  Mistä tämä voi johtua? Aika alhaalla on nyt jossain limit, jos 55 astetta on jo liikaa.

  Emo on Asrock 990FX Extreme3 (BIOS v.1.50), prossujäähynä on Raijintek Erebos ja virtalähde on XFX 550W.
   
 2.  
 3. Gereti

  Gereti Senior member

  Liittynyt:
  08.10.2011
  Viestejä:
  8,346
  Kiitokset:
  422
  Pisteet:
  143
  Luultavasti emo on osasyyllinen asiaan, nääs nuo asrockin halppisemot on aivan sutta ja sekundaa...
   
 4. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Juurikin meinasin asiasta kirjoitella viestiä, tarkista emolevyn jäähdytys. Siilien pitäisi lämmetä kun kone on käynnissä, jos ne ovat kohtuullisen viileitä, niin jossain on ongelmaa. Joskus tehtaalla on lapsityövoima unohtanut pistää tahnat emolla olevien siilien ja piirien väliin, jolloin kone tekee juurikin noin näennäisesti alhaisilla lämmöillä.

  E: Sama ne siilit on ottaa vaikka heti sieltä irti ja todeta tahnatilanne. Vaihtaa samalla uudet tahnat eristeiden tilalle. Kannattaa prossua testata prime95 softalla. Jos tulee yhtään erroria, niin prossussakin voi olla ongelmaa. Oma FX-6350 alkoi randomisti throttlailemaan ja levisi sitten totaalisesti parin viikon päästä.

  E2: MSI:n FM2-kantaisessa emossa oli päässyt tahnat jäämään tehtaalla hyllyyn kun sitä oli kasattu. Huomasin tuon ihan sattumalta kun kasailin konetta ja emolla olevan siilin alta paistoi päivä. Siili irti ja siellä ei yllättäen ollut minkäänlaista tavaraa välissä.
   
  Viimeksi muokattu: 19.10.2014
  Gereti ja fallout_ kiittävät tästä.
 5. Lurluck

  Lurluck Active member

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  3,422
  Kiitokset:
  117
  Pisteet:
  73
 6. fallout_

  fallout_ Regular member

  Liittynyt:
  05.08.2007
  Viestejä:
  603
  Kiitokset:
  4
  Pisteet:
  28
  Googlettelin kyllä asiaa, en vaan löytänyt yksiselitteistä vastausta, joten ajattelin kysyä täältä. Tuo VRM kyllä mainittiin pariin kertaan, mutta myös prossua epäiltiin syylliseksi.

  Prossua ajeltiin myös ylikellotettnu primellä ja Intel Burn Testillä ja hyvin toimi kun vakaat voltit löytyi, eli prossu on ihan kunnossa. Noissa ylikellotuksissa vaan korostui tuo throtlaus, joten siitä sitten alettiin tutkimaan asiaa tarkemmin. Nyt on prossu vakiona ja aletaan selvittäämään, mistä tuo kyykkäys johtuu.

  Tarkistellaan alkuun nyt nuo emo lämmöt ja katotaan onko siilet kiinni.

  E: Kaveri totes tuon VRM:n päällä olevan siilen olevan lämmin, joten kyllä siinä joku kontakti on. Joillakin on kuulemma korjautunu tämä ongelma jotain virransäätöasetuksia muuttamalla, kuulostaako tämä järkevältä?

  E2: Kaveri löysi tällaisen: "FOUND THE ANSWER!
  Okay so I was curious about why my multiplier was going to 7x when I reached aprox. 52C. I ended up downloading AMDMSRTWEAKER, which alows you to see all of your current C&Q Power state profiles. I started up Prime95 and HWINFO64 and waited until it heated up enough to trigger the downclock. What I found was that the multiplier and voltage were the same in HWINFO64 as they were in AMDMSRTWEAKER. This told me that C&Q was never really turned off even when turned off in the BIOS. I then edited my P states with the same program and found that my CPU would now go higher than ever before and not downclock. This is good news as it means that it is not the VRM's overheating and that it is merely a weird BIOS issue with the motherboard. Hope I helped somebody out as this took awhile to find out and test.
  "

  Tässä olisi täysin sama ongelma kuin kaverilla, eli vähäisestä lämpöjennoususta johtuva throtlaus. Mutta tässä tapauksessa se ei johtunut emosta, vaan ilmeisesti bugittavasta Cool 'n Quiet:sta, joka ei suostunut lähtemään pois päältä, vaikka BIOSista toisin käskettiin. Noita CnQ:n tiloja muokkaamalla homma lähti sit näköjään toimimaan.

  Tätä ei ole vielä kokeiltu, mutta ilmeisesti aina syy ei ole emossa, vaikka sekin olisi mahdollista. Ainakin helpommalla selviäisi, jos vika ei olisi raudassa. Ilmoittelen tuloksista kunhan niitä saadaan, jos nyt jollain muullakin sattuisi olemaan samaa ongelmaa...
   
  Viimeksi muokattu: 20.10.2014

Jaa tämä sivu