1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Foobar ja Cue filet

Viestiketju Keskustelua musiikkiohjelmista -osiossa. Ketjun avasi greenie 02.08.2007.

 1. greenie

  greenie Regular member

  Liittynyt:
  20.01.2005
  Viestejä:
  978
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Onko kellään hajua millä scriptillä ja minne tungettuna saisi musiikkikansioista, jotka sisältävät yhden koko levyn musiikkitiedoston ja sille cue filen, lataamaan pelkän cuen? Siis normaalistihan tällainen kansio playlistille ladattuna sisältää erillisten kappaleiden lisäksi myös sen koko levyn mittaisen filen, mutta se saisi jäädä näissä tapauksissa latautumatta. Jos jollain jotain tietoo niin olisin kovasti kiitollinen avusta!
   
 2.  
 3. microbi

  microbi Active member

  Liittynyt:
  23.02.2005
  Viestejä:
  1,376
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  ? En ihan tajunnut kysymystä... Haluatko assosioida cue filun niin, että kun sitä klikkaa se avaa foobar:n ja sitten soittaa kyseiset (cue-filun sisältämät) biisit? Vai miten tehdä listasta biisejä cue-filun? Editoida cue-filua?..

  Ehkä olen hiukan väsynnyt, mutta toi kysymys meni vähän multa ohi.
   
 4. greenie

  greenie Regular member

  Liittynyt:
  20.01.2005
  Viestejä:
  978
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  No otetaanpa uusiksi. On olemassa kansio, mikä sisältää vaikkapa yhden mp3 filen (koko levy yhteen putkeen) ja siihen kansiosta löytyy cue, jolla saat toistettua levyn raita kerrallaan. Ihan perustilanne.

  Nyt kun raahaan tämän kansion playlistille, latautuu luonnolisesti myös tämä iso mp3 tiedosto omaksi koko levyn mittaiseksi raidakseen, levyn varsinaisten raitojen lisäksi. Tämän siis haluaisin välttää. Pelkkä cue tiedoston latautuminen riittää. Eli tähän ongelmaan kaipaisin scriptiä.

  Ongelmahan ei oo iso vain yhtä kansioo kerralla raahatessa - ylimääräisen voi käydä helposti riviltä poistamassa, mutta se on vähän hankalaa, kun lataakin kerralla playlistille koko musiikkikirjaston, jossa näitä tapauksia onkin sitten jo useita kymmeniä.
   
 5. microbi

  microbi Active member

  Liittynyt:
  23.02.2005
  Viestejä:
  1,376
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  no niin nyt tajusin. Minulla meni m3u ja cue filut sekaisin... Noita cue filuja + ISOJA mp3 tiedostoja näkee itseasiassa todella harvoin - ikinä en ole tajunnut kuka niitäkin vääntää.... Kun oikein arkistojani etsi...yhden jonkun trance sydeemin löysin jossa sinun kuvaama tilanne: iso mp3 filu + cue.
  No testasin sitten, niin että avasin CUE:n foobar:lla (RESURSSIENHALLINNASTA = tässäkö syy että "toimi"? En lisännyt playlistiin) => VAIN pelkät biisit näkyivät soittolistassa (playlist tree) EI niiden lisäksi sitä iso mp3-tiedostoa!? Ja en kyllä mielestäni ole sitä foobaria mitenkään säätänyt cue-tiedostoja varten...

  //testasin daemon tools:lla ja Nerolla sitä cue-tiesostoa..eh ei suostunut mounttaamaa iso mp3:sta cue:n perusteella mun daemon tools...mutta Nero olisi kyllä polttanut levyn oikein sen cue:n avulla....
   
  Viimeksi muokattu: 02.08.2007
 6. Siku

  Siku Regular member

  Liittynyt:
  05.10.2002
  Viestejä:
  822
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Ei ole tietääkseni olemassa scriptiä, joka "korjaisi" ongelman. Yksi vaihtoehto on rajoittaa hyväksytyt tiedostotyypit pelkästään CUE-tiedostoihin, mutta se ei ole yleisen käytettävyyden kannalta kovinkaan järkevää.

  Luonnollisin vaihtoehto on opetella käyttämään fb2k:n omaa Media Librarya, johon voi itse määritellä halutut tiedostotyypit. Siitä voi sitten itse lisätä vaikka koko musiikkikokoelman soittolistalle ongelmitta.
   
 7. greenie

  greenie Regular member

  Liittynyt:
  20.01.2005
  Viestejä:
  978
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kiitoksia vastauksista. Mulla kyllä itse asiassa on aika paljon tullu vastaan näitä albumeita, missä levy on ripattu yhdeksi isoksi tiedostoksi (mp3, tai monesti myös ogg, flac..) ja sille cue. Tämähän on erittäin kätevä tyyli ripata levy, jos se on tarkoitus polttaa levylle. Neroon vain "avaa image" kautta ladataan cue ja poltto voi alkaa.

  Mutta foobarissa, jos klikkaat vain cue tiedostoa, tai raahaat sen playlistille, ei tietenkään muuta listalle tulekkaan, kun levyn raidat. Mutta koko kansion playlistille raahamalla myös musiikkitiedosto (mp3, ogg, whateva) latautuu messiin. Yleensä lisään datan playlistille raahamalla nipun kansioita, jolloin ongelma esiintyy. Oletin tähän olevan mahdollista kehitellä jotain scriptiä, tyyliin: "jos kansio sisältää *.cue, lataa vain se".

  Media librarya en oo käyttänyt juuri ollenkaan, mutta en nyt täysin ymmärrä miten sen käytöllä voisi ongelmaa korjata. En oo tarkistanut, mutta oletan, että media library käsittelee tällaisen kansion samaan tyylin, kuin raahaaminenkin, eli cuesta lataa erilliset raidat, mutta myös iso musiikkitiedosto tulee mukaan erillisenä. En tiedä. Neuvokaa tyhmempää miten sen kanssa voi tilannetta parantaa.

  Yksi vaihtoehtohan olisi vain kiltisti alkaa käymään läpi kaikki tähän tyyliin ripatut albumit yksi kerrallaan, ladata levy cuesta ja ripata se uudelleen erillisiksi musiikkitiedostoikseen. Se kuulostaa tosin turhan työläältä operaatiolta, enkä mielellään lähtisi uudelleen rippaamaan jo kertaalleen pakattua ääntä.
   
 8. Siku

  Siku Regular member

  Liittynyt:
  05.10.2002
  Viestejä:
  822
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Piti ihan testata nopeasti, miten tuo Media Library käyttäytyy. Eli pitää sen verran vetää sanoja takaisin, että homma ei näyttäisikään olevan niin yksinkertainen, miltä se vaikuttaa.

  Eli ongelma ratkeaa esimerkiksi seuraavalla tavalla:
  - erittele kaikki CUE:n sisältämät albumit erilliseen kansioon
  - lisää kyseinen kansio Media Libraryyn ja salli ainoastaan CUE-tiedostot

  Hieman "purkkamainen" ratkaisu, mutta pitäisi toimia. Vaihtoehdo B on käyttää tiedostoon sisällytettyjä CUE-tiedostoja. Tosin MP3:een ei voi sisällyttää CUE-tiedostoa, mutta esimerkiksi FLAC ja WavPack tukevat sisäistä CUE-tiedostoa. foobar2000:ssa on myös työkalu CUE-tiedoston sisällyttämiseen:
  - lataa pelkkä FLAC-tiedosto soittolistalle
  - oikean hiirenklikkauksen takaa löytyy Utils -> Edit CUE Sheet -> Load...

  MP3-tiedostoja voi häviöttömästi pilkkoa CUE-tiedoston mukaan esimerkiksi MP3DirectCutilla. Ogg Vorbis tukee taasen Ogg Chapterseja, jotka korvaavat CUE-tiedoston. Eli työlästä hommaa tulee olemaan, jos meinasit saada elegantin ratkaisun aikaiseksi.
   
 9. greenie

  greenie Regular member

  Liittynyt:
  20.01.2005
  Viestejä:
  978
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Joo, purkkaratkaisuun en ole lähdössä, koska se sekoittaisi mediakirjaston turhan monimutkaiseksi.. Oon tässä päin vastoin koittanut kerätä musiikkia albumeittain esittäjän mukaisiin kansioihin, kun tällä hetkellä musiikkia löytyy vähän sieltä sun täältä.

  Vaihtoehto B tosin kuulostaa järkevältä. Oon joskus tömännytkin näihin sisällytettyihin cue tiedostoihin, mutta en tiennyt, että niitä on mahdollista tehdä myös foobarilla. Mp3 tiedostojen kanssa täytyy miettiä pilkkomista, joko directcutilla tai rippaamalla. Muistelen vaan, että aikaisemmin kun direccuttia oon käytelly, on leikkauskohdat olleet väärässä kohtaa, vaikka sama cue toimii foobarin kautta täydellisesti.. Täytyy koittaa uudelleen, en hetkeen tuon vian takia ohjelmaan oo koskenu.

  Hommaa tuossa on kieltämättä. Täytyy pimeät syysillat käyttää projektiin, mikäli kellään ei sivistyneempää ratkaisua tähän löydy. Kiitoksia vastauksesta!
   
 10. jannne

  jannne Regular member

  Liittynyt:
  28.02.2005
  Viestejä:
  650
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  MP3 on siitä paska formaatti että niitä ei kannata mennä pilkkomaan kun LAME:n kirjoittamat tagit (enc delay, enc padding yms) joko poistuvat tai menevät väärin eivätkä kappaleet soi enää tauottomina (esim. parikymmentä millisekuntia hiljaisuutta kappaleiden välissä eikä cross fading oikein miellytä ainakaan itseäni). Ratkaisu voisi olla esim. muksata YAMB:lla mp3 -> mp4 ja importata Foobarilla chapterit cue:sta (hiiren väärä nappi soittolistallla|Utils|MP4 chapters... ja valitse *.cue). Tämän viritelmän pitäisi sitten toimia esim. Winampissa ja jopa iTunesissa (onko joku jopa kokeillut joskus?).

  e: Itsehän muksasin läjän levyjä Matroskaan (MP3, FLAC, WavPack (mmm, 5.1 96kHz/24bit DVD-A :p)) ja voin suositella; cue:t eivät ole oikein käteviä edes tiedostoon tagitettuina.
   
  Viimeksi muokattu: 02.09.2007
 11. greenie

  greenie Regular member

  Liittynyt:
  20.01.2005
  Viestejä:
  978
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Muksata?? Ihan outo termi, joten selitätkö vähän tarkemmin. Miten tätä matroskaa käytetään?
   
 12. Siku

  Siku Regular member

  Liittynyt:
  05.10.2002
  Viestejä:
  822
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Muksaaminen (engl. multiplexing) tarkoittaa siis tiedostojen sisällyttämistä johonkin säiliöformaattiin (engl. container). Matroska, kuten myös MP4 ovat tällaisia säiliöformaatteja. Tekniseltä kannalta Matroska on hieman kehittyneempi, sillä siihen voi periaatteessa lisätä tuen mille tahansa tiedostoformaatille. MP4 tukee yleisimpiä formaatteja ja sillä on laajempi tuki etenkin teollisuuden puolella.

  Mutta sitten itse asiaan. Matroskaa voi käyttää esimerkiksi mkvmerge GUI:lla. Tarvitset tosin pluginin foobar2000:tta varten: foo_input_matroska.

  MP4:n käyttämiseen jannne mainitsikin jo loistavan vaihtoehdon, eli YAMB:n.

  Edit: Lisäsin englanninkielisen vastineen "säiliöformaatille" selkeyden vuoksi.
   
  Viimeksi muokattu: 24.09.2007

Jaa tämä sivu