1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Firefox rasittaa kiintolevyä rajusti.

Viestiketju Vapaata keskustelua -osiossa. Ketjun avasi Tepsu9 27.09.2016.

 1. Tepsu9

  Tepsu9 Active member

  Liittynyt:
  11.10.2004
  Viestejä:
  2,001
  Kiitokset:
  90
  Pisteet:
  78
  Firefox-selain on kirjaimellisesti vaaraksi kiintolevyille. Ryökäle nimittäin kirjoittaa varmuuskopioita niin tiuhaan tahtiin, että se paitsi syö levyn kapasiteettia, myös kolkuttaa rasitusrajoja.

  STH:n Sergei Bobik kertoo kuinka hän sattumalta huomasi, että Firefox kirjoittaa yli kymmenen gigatavua dataa päivässä vaikka selainta ei käyttäisi mihinkään. Jos Firefoxia käyttää aktiivisesti, selaimen uuttera varmuuskopiointi voi kirjoittaa kiintolevylle hulppeat 35 gigatavua päivässä.

  Bobik löysi syypään: Firefox pitää yllä varmuuskopiota selainistunnosta siltä varalta, että kone tai selain kaatuu.

  Ominaisuus on eittämättä kätevä, mutta selkeästi resursseille raskas. Vaarallisinta ei kuitenkaan ole varmuuskopioiden viemä tila kiintolevyltä, vaan se miten prosessi rasittaa laitteistoa.

  Monilla ssd-kiintolevyillä on takuu vain 20 gigatavun kirjoittamiseen päivässä. Firefox yksinään saattaa siis ylittää turvarajat tuplaten, ja tietokoneen muu käyttö vain kasvattaa kuormitusta. Firefox siis kirjaimellisesti jo yksinään tuhoaa ssd-levyt kuluttamalla ne loppuun.

  Bobik kuitenkin tuo myös ratkaisun tilanteeseen: kirjoittamalla Firefoxin hakukenttään about:config pääsee muuttamaan asetuksia. Sieltä löytyvä parametri browser.sessionstore.interval on vastuussa varmuuskopioiden toistumisnopeudesta. Bobik sääti omansa 30 minuuttiin, jonka jälkeen Firefox kirjoitti kiintolevylle päivittäin enää kaksi gigatavua varmuuskopioita.

  Tämäkin on edelleen miltei vaarallisen paljon, ja puolen tunnin puskuri selaimen palautuskyvyssä on melkoisen pitkä.

  Ohjeet asetuksen muokkaamiseen
  Kirjoita Firefoxin osoiteriville about:config jonka jälkeen selain antaa varoituksen. Sen jälkeen selain näyttää pitkän rivin erilaisia parametrejä. Hiukan alas selaamalla löytyy oikea kohta eli varmuuskopioiden toistumisnopeutta määrittelevä browser.sessionstore.interval

  Klikkaamalla asetusta oikealla hiirennapilla saadaan valikko, josta kohdan Modify valitsemalla päästään syöttämään varmuuskopiointitiheydelle uusi lukuarvo. On huomioitava, että kyse on millisekunneista, eli valitse haluamasi varmuuskopioinnin toistumistiheys sekunteina ja lisää perään kolme nollaa.

  Perusarvoltaan asetus on 15 000 eli 15 sekuntia, eli jos esimerkiksi haluat selaimen varmuuskopioivan tilanteen kolmen minuutin välein, luku on 180 sekuntia eli 180 000 millisekuntia. Bobikin artikkelin esittelemä 30 minuutin tallennustiheys varmuuskopioissa on 1800 sekuntia eli 1 800 000 millisekuntia.
  http://www.mikrobitti.fi/2016/09/fi...nettasi/?utm_source=emaileri&utm_medium=email
   
 2.  
 3. OneMember

  OneMember Active member

  Liittynyt:
  12.01.2006
  Viestejä:
  3,075
  Kiitokset:
  20
  Pisteet:
  68
  Tuohon kirjoitusmäärään vaikuttaa välilehtien ja tallennustiheyden määrä. Joten voisi kysyä haluatko käyttää koko palautustoimintoa?
  Jos et, niin mene about:config -osoitteeseen ja muuta browser.sessionstore.max_tabs_undo arvoksi 0.

  Tuon browser.sessionstore.interval arvon lisäksi tallennettujen selainikkunoiden määrään voidan vaikuttaa browser.sessionstore.max_windows_undo arvolla. Tähän useimmille varmasti riittää arvoksi yksi tai kaksi.

  EDIT: Tuo testi tullaan tekemään muillakin selaimilla. Tässä vaiheessa on jo huomattu Chromen tekevän ihan samaa.
   
  Viimeksi muokattu: 27.09.2016
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,470
  Kiitokset:
  646
  Pisteet:
  173
  Samoin Internet Explorer tekee oletusasetuksin noin.
   

Jaa tämä sivu