1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Filmi-/ tasoskannereilla vanhat kuvat talteen

Viestiketju Digikamera ja valokuvaus -keskustelualue -osiossa. Ketjun avasi Marshallpic 04.05.2013.

 1. Marshallpic

  Marshallpic Member

  Liittynyt:
  04.05.2013
  Viestejä:
  1
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Nyt on meillä se ongelma edessä, eli vanhoja paperikuvia ja dioja, sekä joitakin negatiiveja on iso kasa haettu mummolan vintiltä ja täytyisi saada vähän "parempaan talteen" eli digimuotoon. Dioja ainakin on suunnaton kasa, eli todennäköisesti halvemmaksi tulee kun ostaa itse laitteen ja ajaa pikselimuotoon viimeisillä vapaatunneilla, kuin käyttää koko varaston jossain liikkeessä digitalisoitavana. Kysymys nyt olisikin sitten että mikä/mitkä laitteet kannattaa hankkia.

  1. Diakuvat: Ilmeisesti tuo filmiskanneri toimii nopeammin kun tuota diakuvavuorta alkaa purkamaan, kuin tavallinen tasoskanneri? Filmiskannereita olen netistä googlaillut ja hinnat ovat laidasta laitaan. Olisi kiva kuulla kokemuksia, että minkä hintatason skanneri kaivataan, jotta nyt saisi diakuvista sellaisia tietokoneen ruudulta tai mieluiten telkusta siedettävästi katsottavia kuvia? Ja saako samaisella laitteella myös filmikameralla otetuista negatiiveistä kuvat koneelle? Kaikki diakuvat tietenkin kehystettyjä, joten jos on sellainen malli olemassa johon voi syöttää kuvat kehyksineen sisään, niin luen mieluusti kommenttia niistäkin.

  2. Paperikuvat: Toinen asia on sitten tuo tasoskanneri. Eli muutamia kymmeniä vuosia, parhaimmillaan puoli vuosisataa vanhoja paperikuvia, vielä melko pieniä sellaisia, pitäisi saada digimuotoon. Jälki saisi siis olla mahdollisimman tarkkaa, jotta pienistä kuvista voisi teettää mahdollisesti vähän suurempia versioita. Onko kenelläkään kokemuksia muutaman satasen tuotteista, että kuinka toimivat vai vaaditaanko paljon kalliimpaa?

  Kummatkin skannerit yhteensä jos saisi max. tonnilla, niin hyvä, mutta halvempiakin ehdotuksia tietenkin otan mielelläni vastaan. Itsellä kun näistä peleistä ei kokemusta ole.
   
 2.  
 3. vps358

  vps358 Active member

  Liittynyt:
  14.11.2009
  Viestejä:
  4,173
  Kiitokset:
  166
  Pisteet:
  93
  Negojen skannaus on oma taiteenlaji sinänsä, jokainen negatiivi vaatii oman filmityypin ja valmistajakohtaisen "korjauskertoimen"...
  Halvalla saa halpaa jälkeä...
  Epsonin skannerit on olleet yleensä kärkeä...

  Mitään yksiselitteistä vastausta on vaikeaa, ellei mahdotonta antaa...
  Runsaasti aikaa, viikonloppukin voi olla lyhyt aika....

  T: Vesku
   
 4. Superkauppa

  Superkauppa Guest

  Paperikuvien talteen skannaamiseen ei tosiaan vaadita kuin kärsivällisyyttä. Melkeimpä mikä tahansa markkinoilta löytyvä tasoskanneri skannaa kyllä vanhat paperikuvat riittävällä tarkkuudella talteen. Jos paperikuvat ovat puoli vuosisataa vanhoja, ja pienikokoisia, ei lopputuloksen kannalta ole suurta eroa onko skannerin skannausresoluutio 600dpi vai 1200dpi. Kuvista saadaan joka tapauksessa suunnilleen yhtä paljon informaatiota talteen.

  Diojen skannauksessa sitten tuleekin paljon vaihtoehtoja vastaan. Riippuen toivotusta kuvanlaadusta, käytettävissä olevista rahasummista, ja omasta vapaasta ajasta vaihtoehtoja on monia. Epsonin valokannella varustetut diaskannerit tosiaan ovat laadullisesti parhaasta päästä. Toisesta hintapäästä löytyy pienikokoisia dia/negatiiviskannereita noin 50 - 100 euron hintaan, joilla kuvat saa nopeasti talteen, varmasti television ruudulta katseltavaksi riittävällä laadulla.

  Pienenä vinkkina skannauksen nopeuttamiseksi: Esimerkiksi Photoshop -ohjelma osaa rajata ja suoristaa skannatut diat tai paperikuvat automaattisesti, ja pilkkoa nämä eri tiedostoihin. Näin voit skannata vaikka kolme kuvaa skannerilla kerrallaan, mikä nopeuttaa suuren kuvamäärän skannaamista mukavasti.

  Toivottavasti näistä oli apua!
   
 5. teme565

  teme565 Active member

  Liittynyt:
  10.05.2002
  Viestejä:
  3,306
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Kuvia skannattaessa kannattaa ottaa skanneriohjelmasta kaikki automaattiset korjaustoiminnot pois päältä, tarkoitus lienee kuitenkin jälkikäteen itse retusoida kuvia.
   

Jaa tämä sivu