1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Dual Band wlan verkon asetukset (Cisco EPC3825 & ASUS RT-N66U)

Viestiketju WLAN ja lähiverkot -osiossa. Ketjun avasi josuuj04 01.01.2013.

 1. josuuj04

  josuuj04 Member

  Liittynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  11
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Minulla on DNA:n 110 megan kaapelilaajakaista, jonka kylkiäisinä tuli modeemiksi Cisco EPC3825 wlan-reititin. Lisäksi hommasin ASUS RT-N66U wlan-reitittimen. Cisco:n wlan on 2,4 GHz ja ASUS:en 2,4/5 GHz. Miten noilla on järkevintä toteuttaa wlan-verkko kerrostaloasunnossa (langallista verkkoa en tarvitse)? Nähdäkseni vaihtoehtoja on ainakin kaksi (ASUS siis kytketään Ciscon perään):

  1. Cisco asetetaan siltaavaksi ja sen wlan sammutetaan. ASUS asetetaan palomuurilliseksi reitittimeksi ja 2,4 ja 5 GHz wlanit otetaan käyttöön.

  2. Cisco asetetaan palomuurilliseksi reitittimeksi ja 2,4 GHz wlan päälle. ASUS asetetaan tukiasemaksi ja 2,4 ja 5 GHz wlanit otetaan käyttöön. Tällöin wlan-verkko olisi kattavampi, kun Cisco ja ASUS olisivat vielä eri huoneissa.

  Onko tuo jälkimmäinen versio yksiselitteisesti parempi? Entä olisiko silloin järkevämpää nimetä (SSID & salasana) Ciscon ja ASUSen 2,4 GHz verkot täsmälleen saman nimiksiksi (esim. Verkko_24) ja ASUSen 5 GHz verkko eri tavalla (esim. Verkko_50)? Entä pitääkö lähetyskanavien asetuksiin koskea, vai menevätkö automaattisesti oikein?
   
 2.  
 3. josuuj04

  josuuj04 Member

  Liittynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  11
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tämän pitäisi olla asiantuntijalle helppo kysymys vastattavaksi ja vastaus varmaan hyödyttäisi muitakin.
   
 4. Ysf

  Ysf Active member

  Liittynyt:
  02.10.2005
  Viestejä:
  1,954
  Kiitokset:
  1
  Pisteet:
  68
  Ei tuo ihan yksioikoinen ole. Periaatteessa kyseeseen tulee joku kakkosvaihtoehdon idean variaatio (cisco reititykseen, asus tukiasemaksi), jossa yksityiskohdat riippuvat siitä millaista käyttöä siinä verkossa on.

  Samalla kanavalle (+samat ssid:it) kahden eri purkin verkon laittamista ei neuvota oppikirjoissa, sillä siinä touhussa SAATTAA ilmetä joitain odottamattomia (en ala niitä tässä puimaan, koska niihin ei hirveästi voi vaikuttaa) ongelmia: kannattaa kokeilla saako sen toimimaan hyvin. Sitten jos kahden purnukan verkot vetää eri kanaville (+samat ssidit) niin ongelma on sitten siinä, että jos tietokone (tai muu vastaava laite) vaihtaa jostain kumman syystä tukiasemaa (ilman käyttäjän toimia) niin se tarkoittaa yhteyden katkaisemista ja uudelleen muodostamista - ja se voi joissain käyttötilanteissa olla v-mäinen juttu.

  Itse tutkailisin, onko oikeasti hyötyä pitää tuota ciscon WLAN:ia edes päällä sillä kerrostaloasunnot eivät yleensä niin "laajoja" ole, että tarvitsisi useampaa eri purnukkaa. Tähän liittyy myös myös pointti, joka on verkossa kulkevan liikenteen määrä: jos liikennettä (sisäverkko+ulkoverkko) on paljon, ja jos Ciscossa on kaikki toiminnot päällä (eli palomuuri+reititys+nat+dhcp+wlan salauksineen) niin siitä voi loppua yksinkertaisesti puhti - sekin selviää kun vetää sen haluamansa verkkorakenteen, ja sitten kokeilee ja ihmettelee asiaa.

  Ja sitten vielä RTFM. :)

  Asuksen nettisivuilta löytyvä englanninkielisen manuaalin sivulla 23 on maininta, että jos vehkeeseen pistää wep/wpa-tkip -salauksen, niin vekotin menisi automaattisesti 802.11g moodiin, jolloin 5 ghz:n verkon hyöty jää siihen, että ns. channel bonding (eli kahden kanavan käyttö 2x54Mpbs vauhdilla) on varmempaa ja vakaampaa.. Jos noin on, ja kaksi purnukkaa haluaa (parempi peitto) niin saattasi olla järkevää pistää Asus toistamaan (terminä "repeater mode" tai "wds") sitä Ciscon 2.4ghz verkkoa, jolloin jäisi se viimeinenkin verkkojohto ciscon ja asuksen välistä pois..
   

Jaa tämä sivu