1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

DOS pohjaiset pelit toimimaan DOSBoxilla (Windows)

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi Dwnldz_5 14.03.2009.

 1. Dwnldz_5

  Dwnldz_5 Active member

  Liittynyt:
  01.06.2005
  Viestejä:
  1,866
  Kiitokset:
  14
  Pisteet:
  68
  Koska minulla on liikaa aikaa, haluan olla hyödyksi ja tälle foorumille tulee toisinaan kyselyitä DOS pelien toimimattomuudesta, tein tämän oppaan. Emulaattorina on siis DOSBox 0.72 (Windowsille).
  Ohjelman saa myös suomeksi (kielitiedostolla ohjelman sivuilta), mutta itelleni en sitä ottanut, kun sitten en osaa käyttää sitä.

  1. Lataa se vaikkapa sen omilta nettisivuilta. Asenna se minne tahdot.

  2. Heti ensimmäisenä pitää tehdä virtuaalinen hakemisto peleillesi. Itselleni tein sen paikkaan D:\DOSGames (ja tuota käytän siis myöhemmin). Jos et tiedä kuinka tehdä erikoismerkit, katso ohjeen lopusta.
  a) Kirjoita mount C D:\DOSGames.
  [​IMG]

  b) Koska haluat asentaa pelisi-CD levyltä, sinun pitää tehdä siitäkin virtuaaliasema. Kirjoita siis seuraavaksi
  mount D [CD-asemasi tunnus]:\ -t cdrom ja paina "enter". DOSBoxisi pitäisi näyttää suunnilleen tuolta:
  [​IMG]

  3. Nyt tarvittavien virtuaaliasemien pitäisi olla kunnossa, joten seuraavaksi asennetaankin itse peli.
  a) Kirjoita D: ja paina "enter". Sen jälkeen kirjoita komento "install" ja paina taas "enter". Pelin (kuin pelin) asennusohjelman pitäisi nyt käynnistyä. Huom: asennusohjelman sanoma C-asema on todellisuudessa se hakemisto, jonka loit virtuaaliasemaksi (minulla se on siis D:\DOSGames).
  [​IMG]

  Tuolla oletuspolulla pelini asentui siis todellisuudessa hakemistoon D:\DOSGames\SWARS. Koska asennus ja kaikki meni hyvin, sain seuraavan viestin:
  [​IMG]

  Jos joudut valitsemaan äänikortin ajurin, vaihtoehto "Creative Labs Sound Blaster 16 or 100% compatible" voi toimia.

  4. Okei, sovitaan, että pelisi on asennettu. DOSBoxin saat suljettua kirjoittamalla "exit" tai alt+tab ja ruksista. DOSBoxissa navigoiminen toimii aivan samalla tavalla kuin oikea DOS (esim. "cd..", "cd", "dir"), joten oletan, että osaat siirtyä pelisi hakemistoon ja käynnistää pelin. Lopetan ohjeeni tähän. Muistutuksena kuitenkin, että ne ovat "C" aseman juuressa.

  ---

  DOSBox unohtaa nuo virtuaaliasemat sen sammuttamisen jälkeen. Kannattaa siis laittaa noiden virtuaalisten asemien tekeminen automaattiseksi, se onnistuu näin:

  1. Klikkaa "käynnistä"-valikko auki. Kirjoita hakuun "DOS" ja avaa DOSBox.conf. Se avautuu Muistioon.
  Jos olet surullinen WinXP omistaja, joudut navigoimaan DOSBoxin kansioon (Ohjelmat -> DOSBox-0.72)ja sieltä klikkaamaan tuo .conf tiedosto auki.
  [​IMG]

  2. Rullaa alas asti, lisää seuraavat rivit (mounttauskomennot, eli ne samat jotka kirjoitit aikaisemmin DOSBoxiin) ja tallenna.
  mount C [Peliesi sijainti]
  mount D [CD-asemasi tunnus]:\ -t cdrom

  [​IMG]

  ---

  Koska DOSBox ei ymmärrä suomalaista näppäinjärjestelyä, et saa kaikkia erikoismerkkejä perinteisellä tavalla. Tässä lista tällä kertaa tarvittavista merkeistä (huomaa kirjainten koko):

  : = Ö
  - = +
  \ = <

  Kerro ohjeesta mielipiteesi. Pakko lainata Joshia, vaikka aihe eroaa paljon:

  "So people always ask me if I read what’s written about the show and the answer is a) of course and b) anyone who says they don’t is a liar and c) even the bad stuff but also d) not all of it and e) especially if it goes on and on and definitely not f) if it includes sample scenes and dialogue designed to show me where I’ve gone wrong.

  Which is my way of saying that yes, I hear you. Mostly."

  ---

  Edit: typon korjaus ja pikku lisäys.
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2009
 2.  

Jaa tämä sivu