Ei mahda olla vielä markkinoilla mitään peliä, josta saisit mainittavampaa hyötyä noin suurella prosessorin ylikellottamisella. Ja näytönohjainta tuo prosessori ei auta pätkän vertaa, prosessori voi kylläkin jarruttaa mutta ei se kyllä grafiikan tuottamista auta yhtään. Esimerkki: Sinulla on Radeon 9200 ja Intelin E6600, niin ei siitä näytönohjaimesta tule yhtään sen tehokkaampi. Vain sillon prosessori vaikuttaa, jos peli vaatii todella paljon prosessorilta (nykyisin pelit tosin vaativat huomattavasti enemmän näytönohjaimelta) tai prosessori on alitehoinen pelille (pelit eivät pyöri kunnolla). Eli prosessori voi olla pullonkaulana tai hyötynä mutta kumpikaan ei kyllä toistaan mitenkään tehosta.
No pistetään sitten "hieman" kärjistetty esimerkki.: 8800gtx + sempron 3100+ pyörittää vaikka peliä "n" 1280*1024 20fps. Ja 8800gtx + C2d x6800 samalla resolla 100fps. Tietysti absoluuttinen nopeus molemmille näytönohjaimille on sama, mutta x6800 ruokkii sitä paljon nopeammin ja 8800gtx pystyy käyttämään suurempaa osaa potentiaalistaan. Eli x6800 tehostaa myös näyttiksen tehoa. Tuo sun pullonkaula on ihan synonyymi tuolle.
Ei, näytönohjain ei "ruoki" prosessoria, tai toisinpäin. Molemmat vain ovat ja toimivat parhaan kykynsä mukaan. Jos sinulla on hidas prosessori, se on hidas, jos sinulla taas on hidas näytönohjain, on se hidas, eivät ne mitenkään yht'äkkiä nopeudu jos ostat tehokkaamman parin toiselle. Riippuu täysin pelistä, mitä peli vaatii. Jos peli vaatii todella tehokasta prosessoria, on siitä etua. Jos peli taas vaatii tehokasta näytönohjainta, on taas hyvästä näytönohjaimesta etua. Nykyisin pelit panostavat tuohon näytönohjaimeen eniten. Prosessoriakaan ei ole täysin unohdettu mutta jos sinulla on tällä hetkellä peli joka ei toimi kunnolla E6400 vaan vaatii X6800:n toimiakseen kunnolla niin kerropa ihmeessä. Olettaen tietysti että molemmissa "kookoonpanoissa" olisi hyvä (ja sama) näytönohjain.
"Tietysti absoluuttinen nopeus molemmille näytönohjaimille on sama" *hymy* varmasti ymmärsit mitä tarkoitin?
Meikäläisellä lämmöt pysyy idlenä tuossa 40-43..vakio cooleri ja kopassa 6 tuuletinta (kotelossa vakiona 4 + Zalman + Antec mikä lie..) ja kellot näkyy sigusta, rasituksessa lähentelee 50, onkohan vaaraa että prossu hajoaa ?!?! edit: kattelin speedfanilla..
Tuskinpa tuohon hajoaa. http://processorfinder.intel.com/List.aspx?ProcFam=2558&sSpec=&OrdCode= Tuolta voi katsoa, mitkä olisi noita "lämpötilakattoja", joilla noita prosessoreja saisi maksimissaan käyttää, sillä noihin lukuihin perustuu ne insinöörien laskennat, mitä ne prosessorit oikeasti kestää. Sitten kun siirrytään käytäntöön, niin pienempi lämpötila on aina parempi.
Kuten jo mainitsin, nuo ovat vain insinöörien laskelmia, eivät käytännön testejä, sillä käytännössähän prosessori ei koko aikaa niele noita watteja tuolla määrällä mutta Intelin legoinsinöörit ovat tehneet hienoja kaavoja, miten paljon lämpöä pitää pystyä siirtämään ettei prosessori lämpene liikaa kun tehot ovat täysillä. Olisi kiva jos joku aina perustelisi vaikka lauseella tai kahdella noita, eikä vain sanoisi aina että hatusta on kaikki vetästy. Voisi olla huomattavasti opettavaisempaa, sillä itse ainakin haluaisin tietää tosiasioita, en niinkään mielipiteitä, joita ei perustella ollenkaan. E: Ja en edes yritä väittää että olisin täysin oikeassa mutta tuollaisen käsityksen sivuilta sain. Ja tiedän myös että PeteTK tietää paljon sähköpuolen hommista, olen lukenut aika paljon hänen viestejä, haluaisin kuitenkin tietää perustelut, jotta voisin ottaa edes opiksi jos olen aivan hakoteillä.
Hitto, tuo taisikin olla ihan Intelin sivuilla, haha Esim. E6400 näytti Thermal Specification: 61.4°C, ymmärsin tuon niin että Hs saa ulkopinnalta ytimen kohdalta lämmetä tuohon lukemaan. C2d lämmöthän näkyvät jostain ytimen sisältä kuumemmasta paikasta kuin aikaisemmin, mutta sitä sisäistä lämpötilaahan ei mainittu tuolla. C2d taitaa ruveta Throtlaamaan vasta jossain 75-85c paikkeilla(?), joten tuota alhaisempien lämpöjen pitäisi olla ok. Throtlauksen raja olisi varmasti 60c jos 61c olisi maksimi lämpötila.
Hmm.. Onkohan kosketus mulla huono kun nyt näyttääpi 3.2ghz kelloilla E6400 idlellä 35-37c emon anturilta ja nuo ytimet antavat 50-53c lämpöjä. Vakiokelloilla en muista paljon antoi, ehkä n. 5c molemmat alaspäin. Edit: Voltit on ihan normit, ei ole ollut tarvetta nostaa kun kulkua tuntuu riittävän kunnes 667 kammat ottavat vähän yli 800mhz:ssa kiinni
Laittakaa ne jännitteet ja softa jolla rasitetaan mukaan postaukseen, kun noista voi tulla helvetisti eroa. Tat aiheuttaa kovimmat lämmöt.
Saipas makeat naurut viellä näin iltasella! Kuka on kertonut teille että prosun elinikä tippuu reilusti kun mennään 60c yläpuolelle lämmöissä? Hohhoijaa... :/ Ensinnäkin tuo prosu alkaa throttlaamaan vasta 85c kohtalla, joten... Näitä prosuja kun et saa yksinkertaisesti kellottamalla hajalle. Ellet syötä liikaa jännitettä, mutta se on taas asia erikseen. :/ Koittakaas ottaa oikeen cooleri lennosta irti, mitä käy? :O Sulaako prosu emosta läpi, vai kenties tehot vaan katoaa/kone sammuu? Niimpä. Ei vaan prosu hajoa, se on saletti.
Eli mitä turhia mitään erillisiä jäähyjä ostaa, lämmöt 70 asteeseen, ja ei vaikuta mitenkään prossun toimintaan, millään aikajänteellä? Käsitykseni mukaan C2D -prosessorit eivät ole edes olleet markkinoilla kovin kauaa, joten mitään käytännön testejä ei pidemmällä aikajänteellä ole tehty ja yleinen käsitys atk-puolella on että lämpö ei ole hyväksi elektroniikalle. En väitäkään että palaisi siihen paikkaan jos lämmöt ylittävät 0.0002 astetta (sarkasmia sekä liioittelua, jos joku ei ymmärtänyt) tuon Intelin antamien arvojen (ja tiedän myös sen että valmistajat pelaavat varmanpäälle, saattaisi olla noloa luvata liikoja, mikä ei pidäkään paikkaansa aina) mutta ei se lämpötila hyvää prosessorille tee (siksi niitä pyritään käyttämään mahdollisimman alhaisilla lämmöillä) mutta kenelläkään ei siis ole mitään käytännön kokemusta, mikä on kyseisen prosessorin elinkaari milläkin lämpötilalla, ja miten sitten yksilöerot vaikuttavat.
Missä se luetunymmärtäminen? :O Mitä tuolla intelin sivuilla sanotaan tuosta lämmöstä? Lukee nyt vähän tarkemmin, kiitos. Ja totta helvetissä jäähdytystä tarvitaan, muuten throttlais kokoajan jotenka aika käyttökelvoton se olis. Eihän se nyt niin vaikeaa ole ymmärtää? :O Ja onhan nämä "tuoreita", mutta eipä tähänkään asti ole ollut todistetta että prosun elinikä heikkenisi huomattavasti liiallisen lämmön seurauksena. :/ Miksi näiden kohdalla siis tulisi tähän poikkeus? Ja viellä lisää, eli eikös tämä ole jo keskusteltu vai vielläkö joku tahtoo välttämättä jauhaa skeidaa?
Ja tämmöistä löysin: Ja täältä löytyi. Ja tässä myös pikku pätkä. Liekö sitten puuta heinää vai mitä, mutta itse ainakin aion myös tästä edes päinkin hieman seurata omien laitteideni lämpötiloja ja ruveta toimiin jos katson tarpeelliseksi. Onhan se tietenkin mukava kiistellä siitä, millon kukakin näkee toimenpiteet tarpeelliseksi mutta jokainen huolehtiikoot omista laitteistaan, enkä siis sano että "kellota vähemmän tai tuun sun kotiis ja kellotan sitä vähemmän"