1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

C-Kasetilta tietokoneelle

Viestiketju Yleistä keskustelua digitaalisesta musiikista -osiossa. Ketjun avasi bongari 24.09.2009.

  1. T/D/F

    T/D/F Regular member

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Mihinkäs muotoon ne tiedostot tallennat? Jos teet niistä waveja, ne ovat tottakai isoja. CDex:lla voi muuttaa ne mp3-muotoon, sama onnistuu myös Audacityssa suoraan. Eli näin: File -> Export -> Valitse muoto, (Wav, Flac, Mp3, Ogg...), Options -valikosta voit määritellä asetuksia tarkemmin, esim. mp3'n laadun jne. Kasetilta siirrettäessä ehkä 160 kbit on sopiva. Jos on pelkkää puhetta, joku 56-96 kbit riittää hyvin. Kasetilta siirtäessä materiaali on jo valmiiksi sen verran huonolaatuista, että pakkaamattomana, (wav tai FLAC), tallennus on täysin turhaa.

    Itse käytän menetelmää, jossa tallennan tiedostosta, (esim. äänihaastis), ensiksi projektifilut, sen jälkeen raakamatskut wavina, sen jälkeen editin wavina ja viimeisenä editin mp3-muotoon, jotta haastateltavat voivat esim. lyödä sen nettisivuilleen kuunneltavaksi. Normaalikäytössä riittänee kertatallennus ja suoraan mp3-muodossa, varsinkin, jos materiaali on jo valmiiksi huonolaatuista.
     
  2.  
  3. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    CD-tasoinen (44.1 kHz/16 bit/stereo) äänen digitointi vie (2 x 16 x 44100) bittiä/s eli vähän vajaa pari sataa kilotavua/s eli kymmenisen megatavua/minuutti.

    Itse tallennan kasetit ensin em. tarkkuudella wav-muotoon kohinansuodatusta ja mahdollista muuta jälkikäsittelyä varten, ja vasta sen jälkeen pakkaan mp3 (tai ogg tai flac) -muotoon.

    Häviölliset pakkaukset, mp3 ja ogg, huonontavat aina äänenlaatua, mutta esim T/D/F:n suosittelemalla 160 kbit/s bittivirralla huononeminen on mielestäni merkityksetöntä kaseteilta tulevien ja digitoinnista syntyvien häiriöiden rinnalla. Tiedoston koko pienennee n. 1/10 osaansa.

    Flac taas on ns. häviötön pakkaus, eli sillä pakatun tiedoston voi palauttaa täsmälleen alkuperäiseksi. Vastaavasti tiedoston koko pienenee vain n. puoleen, eli neljä minuuttia musaa vie n. 20 megatavua tilaa.

    Tuli vielä mieleen huomauttaa, että äänitystasolla voi monesti hieman vaikuttaa taustakohinaan määrään. Äänitystason pitäisi olla mahdollisimman korkea, mutta kuitenkin niin, ettei signaali missään nimessä 'leikkaa' (clipping). Eli kun katsot tallenteitasi Audacityssä, korkeimpien huippujen olisi hyvä olla yli 0.5:n, muttei ikinä koskea 1.0:aan. Silloin äänikortin aiheuttama kohina vaikuttaa vähiten. Mutta, kuten todettu, C-kaseteilla suurin kohinanlähde on yleensä vanha nauha ja/tai heikohko kasettidekki.

     
  4. LaLLi80

    LaLLi80 Senior member

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    5,010
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Mitä tuohon kohinan poistoon tulee olen sen kerran tehnyt todella vanhalle Adolf Enroth haastattelunauhalle. Audacityllä onnistuu suht helposti, mutta pitää olla varovainen kuinka paljon filtteröi, se helposti tekee äänestä puuromaisen.

    EDIT: dekki oli 5€ mankka kuulokeliitännästä vedettynä että silleen :)
     
    Viimeksi muokattu: 26.10.2009
  5. bongari

    bongari Guest

    en ole saanut audacityssä edes tiedostoa koneelle,enkä löydä siittä mitään asetusta mihin se sen c-kasetilta olevan tiedsoton siirtää,ja lisäksi mikö piru tässä koneessani on,kun tuo audacity ei edes asennu koneelleni,vaan tää paska vista ilmoittaa että audacity lakkasi toimimasta,ja pitäisi olla yhteensopiva vistaan
     
  6. T/D/F

    T/D/F Regular member

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    319
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    28
    Ei Audacity siirrä tiedostoja yhtään mihinkään, päätät itse, minne ne tallennat. Audacitylle voidaan määritellä temp-kansio asetuksista, jonne tehdään väliaikaistiedostoja editeistä. Nuo ovat kuitenkin lopullisen tuotoksen kannalta merkityksettömiä. Ja C-kasetilla ei ole tiedostoja, siellä on ääntä. Tiedostot ovat aina nollia ja ykkösiä. Valmiin audiotiedoston tallennus tapahtuu seuraavasti: File -> Export -> anna tiedostonimi ja päätä muoto. Samassa ikkunassa voit myös valita hakemiston, jonne Audacity tallentaa tiedoston.

    Tähän on mahdoton sanoa mitään, itsellä Audacity toimii täysin ongelmitta, olipa alla Linux, XP tai Vista. Jos pelkkä softan asennus tuottaa ongelmia, tiedoston tallennuksesta puhumattakaan, kannattanee delegoida tuo siirtoprojekti jollekin, joka oikeasti tietää, mitä on tekemässä.
     

Jaa tämä sivu