1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

C-asema täynnä, muilla tilaa, mitä tehdä

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Korputin 05.09.2014.

 1. Korputin

  Korputin Member

  Liittynyt:
  18.06.2012
  Viestejä:
  13
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Ongelmanani on täyttyvä C-asema. Tilaa on 111Gt, josta vapaana nyt 13,7Gt sen jälkeen, kun poistin kaiken turhaksi kokemani ja siirtelin joitain helppoja juttuja (kuvia yms.) toisille kovoille + ajoin CCleanerin. Tilaa pitäisi kuitenkin saada lisää, mutten tiedä mistä aloittaisin. Kaksi melkein tyhjää kovoa nököttää koneessa (111Gt ja 465Gt), mutta mutta...

  Voinko vain siirrellä haluamiani kansioita C:ltä muualle? Esim. Photoshopin kansio on nätisti C-asemalla, mutta voinko kiskoa sen vaikka Ö-asemalle ilman, että koko ohjelma lakkaa toimimasta?

  Toinen mieltäni vaivaava kysymys on ohjelmien asentaminen: nyt kaikki ohjelmat asentuvat automaattisesti C-asemalle kysymättä mitään. Voiko tälle tehdä jotain? Turhanpäiväiset jutut (pelit yms.) voisi hyvin asentaa muualle ja jättää C:lle vain pakolliset ohjelmat.

  En uskalla yksinäni poistella mitään sellaista, josta en jo nimestä tunnista käyttötarkoitusta, joten aika paljon tunnistamatonta tavaraa tuolla C:llä on...täytyisi kai pyytää joku viisaampi tätä katsomaan.

  (Windows 7 käyttöjärjestelmänä, joku sitä kysyy kuitenkin)
   
 2.  
 3. JoniS

  JoniS Active member

  Liittynyt:
  06.10.2008
  Viestejä:
  2,951
  Kiitokset:
  261
  Pisteet:
  93
  Ohjelmien asennuksessa on lähes poikkeuksetta normaali ja mukautettu asennus (voi olla eri nimillä) niin ota se mukautettu jotta voit valita asennus kohteen.

  Vähän paha sanoa mitä voi siirtää ja mitä ei kun ei itse näe, kannattaa varmaan poistaa esim. Pelit ja asentaa uusiksi toiselle asemalle, jotkut voi toimia kyllä ihan siirtämälläkin muttei kaikki, kokeilemalla selviää.
   
 4. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  6,503
  Kiitokset:
  658
  Pisteet:
  173
  Asennettuja ohjelmia ei voi siirtää toiselle asemalle muuten kuin asentamalla ne uudelleen. Muut tiedostokansiot, esimerkiksi valokuvat yms., voi siirtää ongelmitta. Huomaa kuitenkin, että Windowsin järjestelmäkansioita, joita ennen olivat nimeltään Omat tiedostot, Omat valokuvat yms. ja jotka nykyisin (Win 7, 8) löytyvät Kirjastot-pääkansiosta, ei voi siirtää korjaamatta uutta sijaintia myös rekisteriin.

  Yleensä kaikissa ohjelmissa on mahdollisuus vaihtaa oletuskansio, johon kyseinen ohjelma tiedostot tallentaa. Sen ei siis tarvitse olla noissa Windowsin oletuskansioissa. Samoin uusi ohjelma asennettaessa miltei poikkeuksetta kysyy, mihin kansioon ohjelma halutaan asentaa. C-asema/ProgramFiles on oletuksena, mutta sen voi vaihtaa toiseksi.
   
  terve2005 kiitti tästä.
 5. laut

  laut Member

  Liittynyt:
  13.11.2010
  Viestejä:
  20
  Kiitokset:
  3
  Pisteet:
  13
  Netistä löytyy useitakin softia installointien siirtoon levyltä toiselle -- Googlaus "utility for moving program installation to different drive" palautti jonkin verran asiaanliittyviä tuloksia.

  Mitään näistä en tosin osaa suoralta kädeltä suositella kun en ole niitä käyttänyt.

  Sen sijaan -- jos "komentoriviruuvimeisselin" käyttö ei pelota, niin itse olen useita kertoja siirtänyt C:lle asennettuja ohjelmia toiselle levylle seuraavasti:

  0) Varmistan että siirrettävän ohjelmistopaketin mikään ohjelma tai palvelu ei ole käynnissä

  1) kopioin asennushakemiston haluttuun uuteen paikkaan
  * xcopy /I /C /E /Q /Z "C:\ohjelma" "D:\ohjelma"

  2) nimeän vanhan asennushakemiston uudestaan
  * move "C:\ohjelma" "C:\ohjelma.vara"

  3) teen sysinternals-paketin JUNCTION -työkalulla nk. "symbolisen linkin" (junction-käsite windowsissa), joka laittaa alkuperäisen asennushakemistonimen viittaamaan uuteen paikkaan:
  * junction "C:\OHJELMA" "D:\OHJELMA"

  -- tämän jälkeen kaikki viittaukset (esim. "C:\OHJELMA\OHJELMA.EXE" seuraavat tuota JUNCTION-linkkiä eli viittaavat uuteen asennuspaikkaan D:\OHJELMA\OHJELMA.EXE)

  4) kun olen todennut ohjelman toimivaksi, poistan C:lle vaiheessa 2) jääneen vanhan hakemiston (tässä C:\OHJELMA.VARA)


  Jos asennettu ohjelma tai joku sen komponentti (esim. palvelu) on käynnissä, vanhan hakemiston poisto ei siis todennäköisesti onnistu sammuttamatta ohjelman palveluja (tai käynnistämättä konetta uudestaan). Sen sijaan ajossa olevan ohjelman sijaintihakemiston voi yleensä kyllä nimetä lennossa. Tästä on joskus ollut apua infektioiden poistamisessa.

  Huom: joidenkin ohjelmien asennus-, päivitys- tai poistovelhot eivät ymmärrä tätä Junction-käsitettä (vaikka se on ollut Windows-käyttöjärjestelmissä muistaakseni windows 2000-ajoilta asti), jolloin esim. niiden päivitysyritys voi esim. yrittää poistaa C:\OHJELMA -linkin ja tehdä uuden asennuksen hakemistoon C:\OHJELMA -- your mileage may vary.

  Ohjelmien itsensä pitäisi sinänsä kyllä yleensä aina toimia junction-linkillä siirretystä asennushakemistosta ilman että Windowsin rekisterissä olevia kansioviittauksia tarvitsee muuttaa viittaamaan uuteen paikkana.

  Jos asennusmedia on tallella uudelleenasennus on toki turvallisinta.
   
 6. terve2005

  terve2005 Regular member

  Liittynyt:
  13.05.2014
  Viestejä:
  201
  Kiitokset:
  15
  Pisteet:
  28
  Kannattaa ostaa ulkoinen kiintolevy, vaikka halvalla ruokamarketista, tai muussa tapauksessa Systema Storesta. Kopioit ne pelisi ja ohjelmasi kansioittain sille kovolle, ja voit niitä katsoa milloin haluat.
  Kuvat ja kampsut samaan syssyyn, niin kyllä pelittää. Sitten ne kannattaa ottaa omalta tietokoneelta pelit, ja tiedostot pois, ettei käy niin, että se jää entiseen tilanteeseen. Kovo kannattaa olla esim. 300-500 Gt.
   
 7. Tiger25

  Tiger25 Active member

  Liittynyt:
  13.05.2011
  Viestejä:
  1,439
  Kiitokset:
  45
  Pisteet:
  58
  Varmuuskopioinnissa isompi on parempi, eikä vie useimmiten fyysisesti hirveän paljon tilaakaan.
  Suosittelisin tutkimaan myös 1-2 Tt kovoja, niin tila ei ihan heti lopu kesken. Nämä ovat useimmiten kalliimpia, mutta hintaero ei useimmiten ole hirvittävän suuri.
   
 8. zipperi

  zipperi Regular member

  Liittynyt:
  29.11.2004
  Viestejä:
  628
  Kiitokset:
  8
  Pisteet:
  28
  Tarvittaessa C-asemaa voi kyllä laajentaa Easeus Partition Masterilla (free), olen sen tehnyt.
   
 9. BforeDusk

  BforeDusk Senior member

  Liittynyt:
  15.09.2006
  Viestejä:
  6,570
  Kiitokset:
  7
  Pisteet:
  118
  Paljon on ohjelmia jotka asennuksen jälkeen ovat portable tyylisiä. Eivät tarvitse mitään Järjestelmärekisterin tiedoista toimiakseen. Ohjelman asennuskansion voi siirtä tai kopioida mihin vaan vaikka usb tikkuun ja kayttää toisessa koneessakin.
  Selviää vain kokeilemalla.

  Itse winukan uudelleen asennuksissa tuhoan winukan kansion ja c: juuren tiedostot, jätän Program files kansion jäljelle nimettynä toiseksi ja kokeilen mitkä ohjelmat pelittävät ja teen niille pikakuvakkeet. Toimimattomat tuhoan ja asennan uudelleen.

  GParted on dataa tuhoamaton osiointi ohjelma open sourcea. Voi ladata pelkkänä bootti-cd;nä tai on monessa livelinux cd:ssä ohjelmana. Livelinuxilla kun on muutakin käyttöä, vaikka nettiin pääsy kun winukka on sekaisin ja neuvoa tarvitaan. Tai winukan korjaaminen, tuunaminen ilman winkan rajoituksia ja estoja kansioihin pääsystä.
   
 10. zipperi

  zipperi Regular member

  Liittynyt:
  29.11.2004
  Viestejä:
  628
  Kiitokset:
  8
  Pisteet:
  28
  Maksoin $15 aikanaan ohjelmasta Application Mover, joka siirtää ohjelman, rekisterimerkinnät, kuvakkeet ym. uuteen kohteeseen. Toimi hyvin.
   
 11. terve2005

  terve2005 Regular member

  Liittynyt:
  13.05.2014
  Viestejä:
  201
  Kiitokset:
  15
  Pisteet:
  28
  Niin, mutta saako samantyyppisiä ohjelmia ilmaiseksi? Ehkä kaikilla ei niitä dollarin "hilusia" oikein ole, niin ilmainen kannattaisi. Mutta ei tuo $15 paha hinta ole.
   
 12. zipperi

  zipperi Regular member

  Liittynyt:
  29.11.2004
  Viestejä:
  628
  Kiitokset:
  8
  Pisteet:
  28
  Tsekkaa ilmainen Steam Mover.
   
 13. power_age

  power_age Active member

  Liittynyt:
  06.05.2009
  Viestejä:
  1,697
  Kiitokset:
  148
  Pisteet:
  73
  Tästä voi olla hyötyä http://windows.microsoft.com/fi-fi/windows/redirect-folder-new-location#1TC=windows-7 omassa koneessa tullut käytettyä tuo Tallennetut pelit kansio jos pelailee paljon tulee viemää tilaa C:\asemalta herkästi tilaa aika paljon sekä kuvat ja tiedostot ainakin omalla kohdallani ohjelmista tosin suurimman osan olenkin asentanut D:\asemalle, sekä videoinnit menee suoraan toiselle asemalle.

  Mutta paluu mahdollisten kansioiden siirto toiselle asemalle kannattaa tehdä sitten ohjeen mukaan, elikkä tee siirrettävälle kansiolle ensin oma kansio, älä tuudittaudu siihen että sillä on jo oma kansio, muuten se nappaa sen kiintolevy osion kokonaan itselleen käynnistys kuvakkeeksi tulee kovan kuva.

  Itse töpeksin tuon ensimmäisellä kerralla kaiken päälle teki järjestelmän palautus osioon niin suuren muutoksen että tapahtuma jäi viimeiseksi palautus pisteeksi ei ollut siis mahdollisuuksia perua asiaa, joten noudata ohjeita jos siirrät kansion polkua, ei moni mutkaista mutta mokata senkin voi.
   
 14. BforeDusk

  BforeDusk Senior member

  Liittynyt:
  15.09.2006
  Viestejä:
  6,570
  Kiitokset:
  7
  Pisteet:
  118
  Kaunko teillä kuluu aikaa ohjelman asennukseen? (Poistaa ohjelma ja asentaa uusiksi toiseen asemaan.) Jos c: asemasta loppuu tila eikä osaa/uskalla esim. GPartedilla muuttaa osion kokoa.
  Koneen bugisuus ettei ohjelman asennusta voi valita haluamaansa asemaan on toinen juttu.
   
 15. zipperi

  zipperi Regular member

  Liittynyt:
  29.11.2004
  Viestejä:
  628
  Kiitokset:
  8
  Pisteet:
  28
  Riippuu siitä miten paljon on hommia. Viimeksi kun siirsin PCMoverilla Vista-läppäristä USB2-aseman kautta koko roskan Win7-läppäriin kai kaksi päivää... Ja siivous päälle yhteensopimattomista ohjelmista. Mutta tuo siirtäminen riittää aika pitkälle. Osion koon muuttamista olen tehnyt monta kertaa ilman ongelmia, jopa C-osion kasvattamista vaikka silloin on kyllä lievä kylmä rinki....
   
 16. Sakarias

  Sakarias Active member

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1,804
  Kiitokset:
  12
  Pisteet:
  68
  GParted on luetettava. C osion kokoa ei muuttaa jos käyttis on käynnissä. Varmin tapa on aina käyttää käynnistyvää mediaa vaikka Ubuntun asennuslevykettä tai jotain Rescue CD:tä. Levyn koon muutos voi kestää. GParted on testattu varmaan miljoonissa Linux asennuksissa. Toki silläkin voi töpeksiä eli varmuuskopiot kannattaa ottaa. Ulkoisten USB-asemien ongelma on huono tuki isoille tiedostoille. Helpoin tapa varmuuskopiointiin on ns. imagen teko kovalevystä. Linuxilla voi lukea suoraan laitteista joten esim. cat /dev/sda1 > /polku/win.iso tekee täyden kopion systeemistä. Toki voi putkittaa ja pistää imagen pakattuna ja viipaloituna vaikka verkkolevylle esim ssh:lla.
   

Jaa tämä sivu