1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Bit Torrent FAQ/ohjeet

Viestiketju Käyttäjien tekemät oppaat -osiossa. Ketjun avasi d_2ned 02.07.2003.

 1. d_2ned

  d_2ned Regular member

  Liittynyt:
  27.01.2003
  Viestejä:
  309
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  On varmaan aika näitäkin käännellä / kirjoitella kotimaiselle nyt kun AD:kin on siirtymässä BT-aikaan.. ;) paljon puuttuu infoa vielä, kun jätin sellaiset pois, mitä en itse ymmärtänyt ettei tule misinformoitua..

  Aloitetaan FAQ:illa, lisää tulee ajan kanssa.

  Tämä modattu FAQ:in runko käännetty JK:n versiosta osoitteesta http://www.afterdawn.com/articles/archive/bittorrent_faq.cfm lisäksi otteita esim. theroryn, smilerin sekä mondunan FAQ:sta.

  [bold]Simppeli BT-newbie FAQ:[/bold]

  [bold]1. Mikä on Bit Torrent?[/bold]

  Bit Torrent on client-ohjelma, joka jakaa sisältöä käyttäjien kesken. Käytännössä Bit Torrentilla ladatessa muut käyttäjät lataavat samaa tiedostoa sinulta.

  Bit Torrent-nettisivuilla jaettavat tiedostot ovat aina .torrent - päätteisiä metatiedostoja, ja itse clientillä voidaan jakaa mitä tahansa digitaalista materiaalia.

  [bold]2. Miten se toimii?[/bold]

  Lyhyesti: erilaisilla nettisivuilla on linkkejä .torrent - tiedostoihin, jotka sisältävät tiedot, jotka clienttisi tarvitsee itse tiedoston lataamiseen.
  Näitä sivuja on tasan kolmea sorttia: Laillisen, laittoman sekä molempien levittäjiä. Kun avaat tiedoston, client käynnistyy ja kysyy sinulta tallennuskansion.

  kuva: esimerkki Bit Torrent-saitista.

  [​IMG]


  Tämän jälkeen ohjelma tekee feikkitiedoston joka sisältää nollia siten, että tämän feikkitiedoston koko on sama kuin lopullisen tiedoston.

  [​IMG]

  Tämän jälkeen ohjelma ottaa yhteyttä muihin käyttäjiin jotka joko jakavat (seeding) tai imuroivat (leeching) kyseistä fileä. Sitten client yksinkertaisesti imuroi paketteja ja täyttää tiedoston sekä lopulta tarkistaa sen.

  [​IMG]

  Kun lataus on valmis, jaat tiedostoa niin kauan, kuin Bit Torrent on käynnissä.

  [bold]3. Mistä saan Bit Torrentin?[/bold]

  Virallisen Bit Torrent-clientin saa vaikkapa DawnLoad.netistä osoitteesta http://www.dawnload.net/p2p_software/p2p_applications/bittorrent.cfm ,joka useimmille käyttäjille on enemmän kuin riittävä.

  Muita BT-sovelluksia ovat esim.

  experimental - http://ei.kefro.st/projects/btclient/

  [​IMG]

  BT++ - http://btplusplus.sourceforge.net/

  [​IMG]

  PTC - http://ptc.sourceforge.net//index.html

  [​IMG]

  [bold]4. Miten asennan Bit Torrentin?[/bold]

  Asennus on erittäin helppo, kaikissa mainituissa BT-clienteissä on oma asennusohjelma. Virallinen Bit Torrent EI asenna minkäänlaisia ikoneita tai käynnistä-valikon sälää. Se vain asentuu kansioon C:/Program Files ja assosioi itsensä [bold].torrent[/bold]-tiedostojen
  kanssa. Muut clientit tekevät joko samaa tai vähän enemmän, eli tarjolla on graafista käyttöliittymää etc. kullekkin mieltymyksensä mukaan. Mainittavia toiminnallisia eroja ohjelmissa ei ole, kyse on lähinnä estetiikasta.

  [bold]5. Voiko latauksen keskeyttää?[/bold]

  Kyllä voi. Latauksen jatkaminen onnistuu joko tallettamalla .torrent - tiedosto koneelleen, tai avaamalla se aiemmalta nettisivulta uudelleen, jolloin client tarkistaa mihin se viimeksi jäi ja jatkaa latausta.

  [bold]6. Miksi Bit Torrent pitäisi jättää päälle kun lataus on valmis?[/bold]

  Koska siihen koko tämä homman riemu perustuu. Tämä kuuluu sekä hyviin tapoihin että mahdollistaa ylipäänsä koko ohjelman toiminnan. Yleisesti pidetään hyvänä jakosuhteena "ykköstä", eli olet jakanut yhtä paljon kun ladannut.

  [bold]7. Voiko BT:llä olla jakamatta?[/bold]

  Joissakin clienteissä on jakokb/sek - optio sekä muita säätömahdollisuuksia. Vitsi onkin onneksi siinä, että client päättelee jakosi perusteella oman imuroimisesi nopeuden. Eli jakamattomat myös lataavat olemattomalla nopeudella.

  [bold]8. Onko Bit Torrent turvallinen?[/bold]

  On, riippuen tietenkin siitä, mihin käytät sitä :) se ei ota minkäänlaista yhteyttä koneesi ulkopuolelle ilman lupaa tai jaa tiedostojasi, ellet tee niistä .torrent - tiedostoa, ja jaa niitä trackerin kautta.

  [bold]9. Toimiiko BT palomuurin/NAT:in läpi?[/bold]

  Toimii, mutta luonnollisesti BT toimii nopeammin, jos muut käyttäjät voivat ottaa yhteyttä koneeseesi. Yleisesti suositellaan aukaisemaan portti 6881 palomuurista tai vastaavasti mahdollistamaan portin forwardointi NAT-boksista samaisesta portista porttiin 6881 myllylle, joka pyörittää Bit Torrent - clienttiä.

  [bold]10. Mistä löytää BT-saitteja?[/bold]

  Laillista materiaalia alkaa olla jo aika monilla sivuilla, koska luonnollisesti ohjelmahan on toimiessaan webmasterin unelma, p2p-ohjelma, joka ottaa verkkokuorman pois downloadia tarjoavalta sivulta, ja antaa sen käyttäjien keskenään jaettavaksi, jolloin sivun ylläpitäjän vastuulle jää vain pienen .torrent-tiedoston tarjoilu. Laittomaan materiaaliin en tässä muuta kantaa ota kuin http://www.google.com :)

  [bold]Terminologiaa:[/bold]

  [bold]batch torrent[/bold]
  torrent, joka sisältää useamman kuin yhden tiedoston, ja tekee kansion, johon kaikki tallenetaan

  [bold]tracker[/bold]
  serverillä pyörivä ohjelma, joka seuraa tietyn tiedoston käyttäjiä. käyttäjä ottaa yhteyttä trackeriin, joka antaa listan käyttäjistä, joilta ladata

  [bold]seeding[/bold]
  jakaminen. tiedoston jakoon laittanut on aina ensimmäinen "seedaaja". koneet, jotka jakavat tiedostoa imuroimatta sitä.

  [bold]re-seeding[/bold]
  tiedoston uudelleen jako, yleensä joku pyytää re-seedausta esim. forumilla

  [bold]completedir[/bold]
  virallinen torrenttien tekoon tarkoitettu ohjelma. ohjeita seuraa

  [bold]leeching[/bold]
  eri merkitys kuin perinteisessä p2p-verkossa. latausta ilman seedausta

  [bold]hash[/bold]
  pieni määrä dataa joka kuvaa suurta määrtä dataa. bit torrent käyttää SHA1-hashia todentamaan ladatun tiedoston.

  [bold]announcing[/bold]
  bit torrent-tiedoston jakoon laittaminen

  [bold]Vähän enemmän advanced-FAQ:[/bold]

  [bold]11. Mitä tavaraa torrent-tiedosto sisältää?[/bold]

  Torrentit ovat bEncode-koodattuja hakemistoja jotka sisältävät tiedot
  announce: trackerin url
  info: hakemisto joka sisältää
  name: torrentin nimi
  length: koko bitteinä, jos yksi tiedosto
  files: jos useita tiedostoja
  length: yhden tiedoston koko bitteinä
  path: lista lukuja jotka yhdessä muodostavat koko (path)nimen tiedostolle
  piece length: jokaisen tiedoston palan koko
  pieces: luku joka on assosioidun tiedoston kohdan sha1 hash

  [bold]12. Mitä portteja BT käyttää?[/bold]

  Kuten jo aikaisemmin sivuttiin ja bloc ystävällisesti jo alusti, default portti on 6881, mutta tarvittaessa BT koittaa portteja 6889 asti.

  [bold]13. Miten torrentteja tehdään?[/bold]

  Hae ensiksi completedir esim. osoitteesta http://bitconjurer.org/BitTorrent/download.html

  Kerää tiedosto(t) yhteen kansioon, tai vastaavasti, jos haluat tehdä ko. kansiosta torrentin, tee vielä alihakemisto ja siirrä tiedostosi sinne. Nimeä tiedosto(t) järkevästi, ja käynnistä completedir, klikkaa select ja etsi hakemisto jossa tiedostosi ovat. Käyttämäsi trackerin url tulee announce url-kohtaan. Huomaa, että tähän kannattaa olla trackerin omistajan lupa :)

  Voit myös määritellä piece size:n. Pienempi piece size tarkoittaa useimmiten nopeampaa latausta mutta isompia hasheja, jolloin itse torrentin koko kasvaa. Valitse make.

  [​IMG]

  Tämän jälkeen odota että [bold].torrent[/bold]-tiedosto on valmis ja sulje completedir. Nyt täytyy uploadata torrent-tiedosto vielä sivulle, joka alkaa hostaamaan seediäsi. Kun tämä on tehty (tapahtuu vähän joka sivulla/trackerilla eri tavalla, ohjeet löytyvät yleensä sivuilta kohdasta upload), avaat juuri luomasi torrentin, ja BT käynnistyy, tutkii tiedoston ja huomaa että olet jo valmis ja täten olet tiedoston ensimmäinen jakaja. Tiedoston jako jatkuu niin kauan, kun pidät BT-clienttiäsi auki. Mikäli seedaamasi tiedosto kiinnostaa ihmisiä, saatat piankin huomata, että voit jättää jakamisen muille, eli "your torrent now has a life".

  [bold]14. Mihin torrentteja voi postata?[/bold]

  Mihin vain, kunhan trackeri löytyy ja torrentti on valmis. Suurin osa torrentteja hostaavista sivuista ottaa vastaan käyttäjien torrentteja.

  [bold]15. Mitä MIME-tyyppiä torrentit käyttävät?[/bold]

  application/x-bittorrent. Jos pyörittelet serveriä, kannattaa assosioda ko. tyyppi torrentteihin, niin käyttäjien clientit käynnistyvät suoraan selaimesta klikkaamalla torrenttia.

  [bold]16. Missä tästä aiheesta voi löpistä?[/bold]

  Yahoon bittorrent-groupissa pyörii mm. Bram Cohen, kaveri joka Pythonilla koodaili koko hässäkän. Löytyypi osoitteesta http://groups.yahoo.com/group/BitTorrent/ mutta koska kyseessä on kehitysgrouppi, voi olla että aiheet ovat aika maailmaa syleileviä..

  [bold]17. Voiko keskeneräisiä downloadeja "previewata"?[/bold]

  Luultavasti ei. Useimmat preview-ohjelmat on suunniteltu tutkimaan osittain ladatun tiedoston alkupäätä, ja koska kuten mainittua, BT imuroi paketteja sattumanvaraisessa järjestyksessä joten se ei luultavimmin onnistu. Ainakaan vielä. Toisaalta, ei tarvitsekaan, koska sekä hash-varmennus toimii, että bit torrentissa ei vielä kertaakaan ole tullut vastaan jotain muuta, kuin mitä tiedostokuvaus lupaa. Ja sitäpaitsi, kukas sitä piraatteja p2p-ohjelmilla imuroi?

  [bold]18. Saan virheilmoituksia tietyiltä trackereilta imuroidessani?[/bold]

  Eipä tunnu haittaavan. Jotkut trackerit tosiaan valittavat koko ajan erilaisia errorkoodeja ainakin perinteistä clienttiä käytettäessä mutta ei näy millään tavoin edes hidastavan downloadeja.

  [bold]Lisäinfoa / linkkejä:[/bold]

  Osoitteesta [bold]http://www.thesmallone.de/bittorrent/btMetafileGUI.jar[/bold] saa javalla väännetyn metatiedosto-viewerin jolla pystyy myös editoimaan ja luomaan metatiedostoja.

  [bold]http://www.thesmallone.de/bittorrent/AView.jar[/bold] on myöskin java-sovellus joka ottaa yhteyttä trackeriin ja tarkistaa käyttäjälistan sekä mitä osia heillä on tietystä tiedostosta.

  versio 1.4
  d_2ned
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2003
 2.  
 3. bloc

  bloc Regular member

  Liittynyt:
  21.05.2003
  Viestejä:
  211
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  kattavat ohjeet :)
  noihin portteihin lisäisin 6882 ja 6883 jos on monta fileä tulossa niin se ainakin yrittää niidenkin kautta.
   
 4. dRD

  dRD I hate titles Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  10.06.1999
  Viestejä:
  8,856
  Kiitokset:
  188
  Pisteet:
  143
  Dellattu vuori turhia viestejä tästä ketjusta. Ja jumalattoman syvä kumarrus d_2ned:lle guidesta. Much appreciated, kiitän.
   
 5. chopper

  chopper Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  01.04.2002
  Viestejä:
  2,163
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Noihin clientteihin haluisin viel lisätä burst nimisen clientin, kaikinpuolin käteviä lisäominaisuuksia ja mahdollisuus tehdä bt filuja.

  http://krypt.dyndns.org:81/torrent/
   
 6. nrautava

  nrautava Guest

 7. jannne

  jannne Regular member

  Liittynyt:
  28.02.2005
  Viestejä:
  650
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  http://www.utorrent.com/, µtorrent - uusi tulokas, kevyt, itse .exe alta 100kt ja muistinkäyttö tyypillisesti alle 10Mt (suljettua lähdekoodia, ei mainoksia yms...)

  http://www.shareaza.com/, Shareaza - moneen verkkoon yhdistävä klientti (Gnutella, G2, ed2k, BT) (open source)

  http://pingpong-abc.sourceforge.net/, ABC - yksi nykyaikainen klientti lisää listaan, väsätty Pythonilla (open source)

  http://www.bitcomet.com/, BitComet, yksi käytetyimmistä klienteistä (Suljettua koodia, ei mainoksia yms)
   

Jaa tämä sivu