1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Bios päivitys ongelmaa -> OK

Viestiketju Ajuri- ja softaongelmat -osiossa. Ketjun avasi Whatta Heck 17.01.2018.

  1. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    8,443
    Kiitokset:
    936
    Pisteet:
    173
    Laitetaampas tälle osastolle kun en oikein keksinyt muutakaan paikkaa.

    Emolle (Gigabyte Z170X Gaming 5) oli tullut mikrokoodipäivitys ja tuumailin sen joutessani ajella sisään. Aiemmin jo pukkasin uusimman päivityksen F22c mutta nyt siis oli ilmaantunut tuo päivitys F22d.

    Toivotaan että kuvat näkyvät, foorumi reistaillut...
    [​IMG]

    Tämä ladattu koneelle ja kopioitu muistitikulle jossa 8GB ja muodossa FAT32. Purettuna näin.
    [​IMG]

    Biosissa Q-Flash jota käytin aikaisemmin menestyksellä päivityksessä.
    [​IMG]

    Viereisessä kentässä eikä Back-napin yllä näy Bios versio joka tulisi ladata.
    [​IMG]

    Eli tulos on tämä.
    [​IMG]

    Jaahas, mistä lähteä liikkeelle? Uusi tikku? Kokeiltu useita usb-portteja koneessa.

    lisäys
    Tähän hieman lisää infoa, kiitos. :)

    lisäys2
    @wwallu joko ajelit tuon uusimman bios päivityksen?

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    lisäys3
    Nonniin, homma rullaa. :cool::D

    Alustin tikun uudelleen ja koneelle ladattu zippikansio purkuun. Siinä oli 3 kohtaa ja kopioin kaikki erikseen tikulle ja sitten usb:lla näyttikin tältä.
    [​IMG]

    Taas Q-Flashiin ja nyt näkyikin ladattava tiedosto:
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Lopputuloksena Speccy kertoo:
    [​IMG]

    Solved!:)

    Käytäntö lienee aika pitkälle sama muissakin Gigabyten emoissa.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2018
  2.  
  3. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    12,825
    Kiitokset:
    3,041
    Pisteet:
    223
    Mulla on f22c. Tuo mikrokoodipäivitys ei taida olla tarpeellinen kotikoneelle. Ei ainakaan jos ei saa aikaiseksi windowsin päivittämistä eikä edes pysty päivittämään näyttisajureita.

    Eipä viitsinyt sivusto ilmoittaa tästäkään ketjusta vaikka on oikein nimeltä mainittu. Pitäisi kai ostaa sille keksipaketti lahjukseksi.
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  4. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    3,223
    Kiitokset:
    655
    Pisteet:
    123
    Eipä tullut ilmoitusta viestien lainaamisesta.

    Vaikka onkin ratkennut vastaan silti.
    Vanhalla Gigabyte GA-990XA-UD3 (rev. 1.x) Emolevyllä käytin @Bios nimistä ohjelmaa. En tiedä onko tuota saatavilla enää uudemmille emolevyille, kuten omasi.

    Asuksella taas käytin AI suite3:ta. Latasin ensin biosin työpöydälle josta AI suitella sen päivittelin.
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  5. tarantella

    tarantella Active member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,098
    Kiitokset:
    493
    Pisteet:
    93
    On kyllä pakko kommentoida nyt.
    Bios päivitys on sen verran tärkeä toiminto, että en siihen käyttäisi mitään apuohjelmia.
    Biossin työkaluista löytyy yleensä suoraan päivitysmahdollisuus ilman, että koneen muut ohjelmatoiminnot eivät ole edes toiminnassa, jolloin riski epäonnistumiseen on minimissään.

    Toinen varma vaihtoehto on bootata päivitys suoraan USB-tikulta.
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  6. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    3,223
    Kiitokset:
    655
    Pisteet:
    123
    Joo niinhän se on. Kertaakaan ei ole kuitenkaan epäonnistunut. (Ymmärrän toki, että omat kokemukseni ei tarkoita etteikö ongelmia voisi olla ja tulla) Ja kyllä noita ohjelmia oikeasti testataan ihan reippaasti. Jossain rapakon takana sataisi oikeusjuttua niskaan kaikista varotus teksteistä huolimatta, jos ne ei toimisi edes kohtuullisesti.

    Ja se on suuntaus noin ylipäänsä. Saada asiat toimimaan helposti ja yksinkertaisesti.

    Näiden (valmistajien omien) ohjelmien kohdalla näkee usein varoituksia niiden käytöstä, mutta kuinka moni on oikeasti törmännyt tilanteeseen jossa biosin päivittäminen windowsin puolella on aiheuttanut ongelmia, verrattuna nomaaliin USB:ltä päivittämiseen.

    Tämä ei toki tietenkään tarkoita ettenkö tiedostaisi riskejä, jotka toki on suuremmat windowsin puolelta päivitettäessä.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2018
  7. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    12,825
    Kiitokset:
    3,041
    Pisteet:
    223
    Onnistuin kerran rikkomaan koneen biosia päivitellessä. Sen jälkeen ei sitten ole tullut ihan kevyin perustein hommaan ryhtyneeksi.
     
  8. tarantella

    tarantella Active member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,098
    Kiitokset:
    493
    Pisteet:
    93
    Olen saanut kerran Gigabyten emolla biossin kautta päivityksen epäonnistumaan. Sitä en tiedä, mihin se kaatui, mutta näytti siltä, että kaikki meni loppuun asti, mutta bootatessa kaikki jäi pimeäksi.
    Resetoin biossia ja boottasin monta kertaan niin siihen se oli jäänyt jumiin eikä tapahtunut mitään.

    Pohdin emosta jo verkon painoa, kunnes tuli mieleen, että kokeilen vielä suoraan tikulla päivittämistä.
    Huomasin, että bios päivityksen paketissa kolmantena tiedostona on autoexec.bat, joka käynnistää päivityksen automaattisesti Dos-tilassa.
    Tein ensin Rufusilla Dos-käynnistyvän USB-tikun, johon kopioin päivityspaketin. Poistin kaikki kovalevyjen datakaapelien johdot, käynnistin koneen ja se asensi automaattisesti biossin uudelleen ja kone lähti toimimaan.

    Tässä koneessa, jolla nyt kirjoittelen, on tuo kyseinen Gigabyten emo, eli kyllä nuo varoitukset kannataa huomioida.

    No niin, nyt kun yritin lähettää tämän, iski 503, meinasin revetä tämän kanssa, mutta onneksi tallennustoimito oli tallentanut tämän.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2018
  9. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    8,443
    Kiitokset:
    936
    Pisteet:
    173
    Kiitoksia kommenteista.

    Paremmilla emoilla biosin flashays onnistuu jopa niin ettei ole mitään muuta kiinni kuin virtakaapelit. Ei muuta kuin usb-tikku persiiseen.

    Tuossapa tuollainen pikku tarkastusohjelma. Ei ainakaan jättänyt jälkiä mihinkään masiinan rekistereihin.
    http://www.guru3d.com/files-details/download-inspectre.html

    [​IMG]

    Tuon jälkeen ajelin toki CCleanerin ja MBAM:n.
     
  10. tarantella

    tarantella Active member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    2,098
    Kiitokset:
    493
    Pisteet:
    93
    Minä tuota InSpectreä jo aikaisemmin katselin, mutta päätin jättää sen testaamisen muille, kun VirusTotal näytti sille liian paljon erilaisia ongelmia. Johtuu varmaan siitä, kun tuo taitaa kaivella systeemia aika syvältä.

    Oletkin tarkastanut nyt jälkeenpäin tietorurvaohjelmilla konettasi, niin uskaltaudun itsekin kokeilemaan tuota.
     
  11. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    8,443
    Kiitokset:
    936
    Pisteet:
    173
    Taikasana tuossa tuo Steve Gibson. Pitäisi olla ok softa.

    muoks
    Pitääpä piruuttaan ajella tuo amd masiinallakin. :rolleyes:
     
  12. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    3,223
    Kiitokset:
    655
    Pisteet:
    123
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Whatta Heck kiitti tästä.
  13. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    8,443
    Kiitokset:
    936
    Pisteet:
    173
    ^
    [​IMG]

    lisäys
    Samaa naukuu täälläkin (fx8350).
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2018
  14. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    3,223
    Kiitokset:
    655
    Pisteet:
    123
    Tuolla intel ketjssa taisi olla jossai linkissä että AMD ja microsoft työskentelee asian parissa, noh saa nähdä.
     
  15. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    12,825
    Kiitokset:
    3,041
    Pisteet:
    223
    Jos ihan tarkkoja ollaan niin kaikki x86-prossut ovat ja pysyvät haavoittuvina spectrelle, joten siinä mielessä vähän harhaanjohtava testi. Se toinen spectren variantti mistä tuo testi varoittaa on kyllä korjattu, mutta mikkisofta ei näytä osaavan jakaa sitä ilman meltdown-korjauksia. Ja meltdown-korjausten jälkeen amd:n prossut on sekaisin kuin maalaispoiska opistotyttöjen bileissä.
     
    Viimeksi muokattu: 18.01.2018
  16. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    3,223
    Kiitokset:
    655
    Pisteet:
    123
    Voi olla, mutta oliko tähän jotain juttua AMD:tä tai microsoftilta ym. jotain tiedotuksen tynkää.? Myönnän olevani laiska enkä jaksa ruveta etsimään itse. :D
     
  17. wwallu

    wwallu Senior member

    Liittynyt:
    06.08.2014
    Viestejä:
    12,825
    Kiitokset:
    3,041
    Pisteet:
    223
    Amd:ltä oli jotain, mutta multakin sen ettiminen jää kyllä huomiseen.
     
  18. lautanen9

    lautanen9 Regular member

    Liittynyt:
    04.10.2010
    Viestejä:
    159
    Kiitokset:
    7
    Pisteet:
    28
    Sama täälläkin (fx6300):mad:
     
  19. Tepsu9

    Tepsu9 Active member

    Liittynyt:
    11.10.2004
    Viestejä:
    2,001
    Kiitokset:
    90
    Pisteet:
    78
    Kävipä kerrankin hyvä tuuri bios päivityksen suhteen. Formatoin 16gb:n Maxellin tikun ja purin GB:n bios päivityksen tikulle niin kehtasi väittää että tarvitsee 8.07 Mt tilaa tikulla ja tikulla on vai 2.5 Mt tilaa:( Onneksi tikku hajosi ennen kuin päivityksen aikana.:)
     
  20. Whatta Heck

    Whatta Heck Senior member

    Liittynyt:
    16.09.2011
    Viestejä:
    8,443
    Kiitokset:
    936
    Pisteet:
    173
    Muistitikkuja ei ole koskaan liikaa. Noissa tapauksissa ^ saattaa hiki nousta otsalle. Mullakin joku A-Datan tikku jumissa. Kun yrittää alustaa niin herjaa vain että "Funktio ei kelpaa" tai jotain sinne päin. Pitääpä hommata toinenkin tikku kun seuraavan kerran tulee käytyä marketissa.
     
  21. Tepsu9

    Tepsu9 Active member

    Liittynyt:
    11.10.2004
    Viestejä:
    2,001
    Kiitokset:
    90
    Pisteet:
    78
    Kävin tuossa kävelyllä äsken kun Tokmannilla oli SanDiskin 64 GB:n tikku hintaan 19.95 € USB 3.0. Niin nyt sitten noita on erikokoisia kapasiteetiltaan 6 kpl niin eiköhän riitä vähäksi aikaa:)
     

Jaa tämä sivu