1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma Asus G51JX emolevy hajalla?

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Sokkeli123 27.10.2014.

 1. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Muistithan pistää tahnat kuparin molemmille puolille?

  Eli jotenkin näin:
  <kannettavan oma jäähdytyshässäkkä>
  <tahnaa>
  <kuparilevy>
  <tahnaa>
  <esim. prosessori>

  Ja tuo tulee tehdä siis mielellään kaikille osille joita jäähdytetään (G51JX tapauksessa prosessori ja näytönohjain). Ne osat taas jotka olivat alunperinkin tahnoilla riittää pelkkä uusien tahnojen vaihto. Jos ei noilla lähde toimimaan, niin sitten siinä on jotain niin pahasti vialla ettei sitä saa kuntoon.
   
 2.  
 3. 1pertti

  1pertti Senior member

  Liittynyt:
  10.09.2008
  Viestejä:
  9,086
  Kiitokset:
  1,201
  Pisteet:
  243
  Noin yleisesti todettakoon vielä, että jäähdytystahnan tarkoitus on täyttää ne mikroskooppiset epätasaisuudet, joita jäähdytettävän komponentin pinnassa ja jäähdytinsysteemin vastaavassa pinnassa on. Tahnaa tarvitaan vain sen verran, että nuo näkymättömät kolot täyttyvät, jolloin lämpö johtuu jäähdyttimeen koko alalta. Liika tahna puolestaan toimii päinvastoin eli heikentää lämmön johtumista.
   
 4. Dwnldz_5

  Dwnldz_5 Active member

  Liittynyt:
  01.06.2005
  Viestejä:
  1,866
  Kiitokset:
  14
  Pisteet:
  68
  Jos konetta koittaa käynnistää kylmiltään ja se sammuu parin sekunnin, tai parin kymmenen sekunnin päästä, niin se ei voi johtua vielä lämmöistä. Ylilämmön kyllä tuntee käsissään jo konetta käyttäessäkin, sillä sellainen lämpö kyllä siirtyy muuallekin kuin siihen siileen.

  Joskus kymmenen vuotta sitten oli joitakin AMD:n prossuja jotka kirjaimellisesti kärähti ~kolmeen sekuntiin ilman jäähdytystä. Ei näinä päivinä, tai edes neljä vuotta sitten.

  Mutta tulipahan testattua miltä tahnan vaihto tuntuu, että ei kai se ihan turhaa ollut.
   
 5. Sokkeli123

  Sokkeli123 Newbie

  Liittynyt:
  27.10.2014
  Viestejä:
  8
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Laitoin vain tuon prossun ja kuparin väliin missä sitä tahnaa näytti olleenkin. Sama näytönohjain puolelle. Ei tuo kannettavan oma jäähdytyshässäkkä ja kuparilevy taida edes irtoa poraamatta kun näyttää olevan niitattu. Nuo lämpötyynytkin tuntuisi olevan kunnossa. Kun noiden tahnojen laittojen jälkeen käynnistin koneen nii se pysyi päällä varmaan jopa 5 minuuttia. Yritin biosista katsoa niitä lämpöjä, mutta en löytänyt. Se mistä kait ne näkisi niin oli lukittu tai jotain. En sitä kuitenkaan kerinnyt sen enempää ihmettelemään. Tuon kerran jälkeen kone ei pysynyt enään nii kauaa aikaa käynnissä ja lopulta se ei enään käynnistynyt ollenkaan.

  Tuohon tapaan sitä tahnaa laitoin.
   
 6. xbkrypt0n

  xbkrypt0n Active member

  Liittynyt:
  16.06.2010
  Viestejä:
  3,154
  Kiitokset:
  120
  Pisteet:
  73
  Ihan oikein.
  Ei niitä tarvitsekaan toisistaan irrotella. Kuparilevyjä käytetään siis lämpötyynyjen tilalla.
  Ok, eli nyt pitäisi selvitellä toimiiko tuo kupari/alumiini jäähdytyshässäkkä sitten ollenkaan. Eli koneen pohja kun on irti, mutta muuten kaikki on paikallaan, niin käynnistä kone ja kun se sammuu, näppituntumalla tunnustele mistä se aluumiini/kupari -hässäkkä on lämmennyt. Kupariputkissa kiinni olevat kuparimötikät, eli ne mitkä ottaa näytönohjaimeen ja prosessoriin kiinni, ovat todennäköisesti liimattuja ja jos liimaus on pahasti pettänyt niin lämpö ei johdu mihinkään ja osat ylikuumenee. Tietysti jos löytyy IR-lämpömittari, niin sillä on helppo tuota testata.

  http://i6.aijaa.com/b/00569/13603868.jpg
   

Jaa tämä sivu