Noniin, tuo Section "DRI"-korjaus ilmeisesti korjasi homman. Nyt #fglrxinfo antaa ATI:n tunnisteen eikä enää Mesaa (en taida tarvita konffattua fglrx_public.c-tiedostoa, kiitos kuitenkin). Vielä tahtoisin kolme asiaa vain korjata; tulostin, skanneri ja palomuuri. Tuo tulostin on mielenkiintoinen ongelma. Sain sen toimimaan kun poistin hplip-paketin ja kävin sen wikin cups-setupin läpi, mutta heti uudelleenkäynnistyksessä se lakkasi toimimasta. Paketit cups, ghostscript ja foomatic-db-engine ym. ovat asennettuina. Skanneria säädän vielä noilla Ysf:n laadukkailla ohjeilla=) Palomuuri toimii, mutta ongelmana on että toimii vähän liian hyvin. Tahtoisin forwardoida tcp-portit 6878:6889 että saisin bittorrentin toimimaan kunnolla, mutta wikin iptables-ohjeella se ei toimi. KMyfirewall taisi säätää tuon kuntoon, mutta se toimii vain seuraavan uudelleenkäynnistykseen saakka. En tiedä onko tuon fstabin hienosäädöt distrokohtaisia, joten voisitko Ezzet kertoa, mikä tiedostojärjestelmä sinulla on cd-aseman kohdalla? (oletan että Ysf:llä on Slackware ja Lalli80 kerroit että sinulla on Ubuntu) Itse laitoin siihen auto, mutta ei se tunnista cd:n tiedostojärjestelmää automaattisesti vaikka dvd-asema tunnistaa.
Fstab näyttää tällaiselta: # # /etc/fstab: static file system information # # <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass> none /dev/pts devpts defaults 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/hdc /mnt/cd auto ro,user,noauto,unhide 0 0 /dev/hdd /mnt/dvd auto ro,user,noauto,unhide 0 0 /dev/fd0 /mnt/fl vfat user,noauto 0 0 /dev/sde /mnt/usbdrive vfat rw,user,noauto 0 0 /dev/hdb3 / ext3 noatime 0 1 /dev/hdb1 /boot ext2 defaults,noatime 1 2 /dev/hdb2 swap swap sw 0 0 Ja ilmeisesti sulla on mm. tuo cups tuolla rc.confissakin DAEMONS -rivillä?
nosiis.. konsoli-terminaali-vaimikäselie-vaikka-komentokehoite auki, ja ajelet sane-find-scanner joka paikantaa scannerin. siitä löydät sen usbi-paikan johon se scanneri on laitettu.. Sitten seuraavat komennot ovatkin sitten chmod ja chown, otan esimerkin millä annan users-ryhmälle käyttöoikeuden scannerille joka on portissa libusb:001:004 chown root.users /proc/bus/usb/001/004 chmod 0660 /proc/bus/usb/001/004 Tietenkin nuo komennot pitää vedellä sudolla tai roottina. Sitten kokeilet uusiksi tavallisena käyttäjänä että löytääkö sane-find-scanner sen sinun vehkeen. jos löytää, laitat rc.local scriptiin nuo 2 yo. komentoa jotka asettavat oikeudet aina bootin yhteydessä. Voihan se tietenkin olla että sille sinun skanneri-tulostin -yhdistelmälle ei vaan ole sopivaa sane-ajuria. Vilkaise vaikka http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html
#<file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass> /dev/cdrom /mnt/cd auto rw,noauto,user,unhide 0 0 /dev/dvd /mnt/dvd auto rw,user,noauto,unhide 0 0 /dev/fd0 /mnt/fl auto user,noauto,sync 0 0 /dev/hda3 / ext3 defaults 0 1 /dev/hda1 /boot ext2 defaults 0 1 /dev/hda2 swap swap defaults 0 0 /dev/hdb1 /tiedostot reiserfs defaults 0 1 /dev/hdb2 /tiedostot2 reiserfs defaults 0 1 Tässä minun fstab, näyttää aikalailla samalta mutta tuo cd-asema ei tunnista levyä jostain syystä. cups on DAEMONS-rivillä.
Olisinhan minä nuo säädöt osannut mitä neuvoit , oli vain muuta säätämistä kesken niin en ehtinyt ihan heti alkaa tuota vääntämään. Mutta: #sane-find-scanner [...] found USB scanner (vendor=0x03f0 [HP], product=0x4c11 [PSC 1500 series]) at libusb:002:003 Joten ajoin komennot #chown root.users /proc/bus/usb/002/003 #chmod 0660 /proc/bus/usb/002/003 Ja lisäsin /etc/rc.localiin nuo rivit. Nyt XSane joko ei löydä skanneria tai se sammuu heti kun alkaa tunnistamaan laitteita. Huomasin muuten tässä yhteydessä, että aika moni sovellus sanoo "locale not supported by C library". Viittaako tämä siihen että minulta puuttuu jokin paketti vai mitä? Ajattelin tehdä sellaisen väliaikaisratkaisun, että lataan SUSEn Live DVD:n(SUSEssa skanneri toimi moitteettomasti) ja käytän skanneria sen kautta aina kun tarvitsee. Ainakin kunnes tähän tulee kunnollinen tuki tai saan itse viritettyä tulostimen kuntoon. Malli on muuten HP PSC 1510. EDIT: Eikö tuon chmodin pitäisi olla 0666 eikä 0660? Ainakin xorg.confiin neuvoit 0666:n. hplip-paketin mukana tuli HP Device Manager-ohjelma, tai hp-toolbox kumpi vain. Laitan kyllä toivoni sille, mutta juuri se ei käynnisty tuon localen takia. # /usr/share/hplip/toolbox [ERROR]: Unable to set locale. Traceback (most recent call last): File "/usr/share/hplip/toolbox", line 36, in ? from base.g import * File "/usr/share/hplip/base/g.py", line 132, in ? locale.setlocale(locale.LC_ALL, 'en_US.UTF-8') File "/usr/lib/python2.4/locale.py", line 381, in setlocale return _setlocale(category, locale) locale.Error: unsupported locale setting
eli skanneri on löytynyt ja sane on tunnistanut valmistajan [hp] ja mallin [psc1500] oikein. Herää vain yksi kysymys - ajelitko tuon sane-find-scannerin "su:na" vai tavallisena käyttäjänä? toisekseen, sinun ei tarvitse aina avata xsanea, voit yrittää käyttää scanimage -L ja sane-find-scanner -komentoa myös tavallisena käyttäjänä. huom! nyt jos ajelit tuon sane-find-scanner -hommelin tavallisena käyttäjänä (et käyttänyt su:ta) ja skanneri löytyi oikein jo silloin, niin nämä rivit ovat periaatteessa silloin turhia.. "ylläoleva antaisi kaikille käyttäjille oikeuden", eli 0666 "users-ryhmälle käyttöoikeuden", eli kun chown root.users on komennettu, niin 0660 antaa omistajalle (tässä tapauksessa root) ja määritellylle ryhmälle (users) käyttöoikeuden, muille ei käyttöoikeutta tipu. Tarkempi lukeminen paljastaa selkeän ero noissa oikeuksissa, eikös vaan. Voithan sinä kokeilla sitä chmod 0666 /proc/bus/usb/002/003 jos haluat varmasti _ihan kaikille_ antaa oikeudetm josko homma sillä lähtisi tulille.. ja kokeilu ei varmasti maksa mitään
Molemmilla. Sillä erolla että su tunnisti mallin ja tavan käyttäjä ei. Nyt vaan huomaan että kun kokeilin uudelleen tuota niin portti vaihtui kummallisesti, nyt skanneri on paikassa 002/004. Kokeilin tuolla uudestaan mutta ei muutosta. Toki, scanimage -L ei vaan löydä skanneria yhtään paremmin kuin XSane. On ovelaa. Löytyykö tuolle locales-virheilmoitukselle mitään? http://lists.debian.org/debian-user-german/2005/12/msg02929.html Tuossa on jollakin ollut sama ongelma (oletan), osaako joku kääntää?
Ei scanneriasiaa vaan tuota fstab-juttua vielä! Katsopas mitä näyttä dmesg? Mulla cd-asemat näkyy näin: hdc: HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B, ATAPI CD/DVD-ROM drive hdd: HL-DT-ST RW/DVD GCC-4521B, ATAPI CD/DVD-ROM drive Eli tuo sinun fstabin /dev/cdrom ja /dev/dvd pitää kyllä olla muotoa /dev/hdc tai jotain siihen suuntaan!
Yeah!!! Nyt toimii cd-asema! Muutin vain nuo niin heti ryykkäsi liikkeelle. Luulee vain tuota cd-asemaa kovalevyksi mutta vähät väliä. Löysin sanen man-sivuja lukemalla kansion /etc/sane.d/ <- tuolla on ilmeisesti tuetut skannerit ja ajurit. Nyt yritän Sanen how-to osioiden avulla saada tämän toimimaan, googlettamalla löysin ettei tämä ole vain Arch-ongelma joten distronvaihdoskaan ei auttaisi. EDIT: Voisiko tämä olla kernel-ongelma?
Tuskin on kernel-ongelma... Otit varmaan käyttöön tuon Archin oman hardwaredetectionin eli "hwd:n"? Katsopas mitä laitteita saat komennolla "hwd -s" esiin? Ja kokeile laittaa rc.confiin ennen "cups" ajuria "hplip" (kohtaan DAEMONS ) - tuolla järjestyksellä on ilmeisesti jokin merkitys!
sitten homma on kiinni noista käyttäjäoikeuksista. Voit vaikka kokeilla antamalla kaikille käyttöoikeudet (chmod 0666) sille scannerille. jotta scanneri toimii kunnolla, niin tavankäyttäjänäkin sane-find-scanner pitäisi antaa saman mitä roottina (eli se "found USB scanner (vendor=0x03f0 [HP], product=0x4c11 [PSC 1500 series]) at libusb:00x:00x")
Enhän minä tuollaisesta tiennytkään.. Nyt hain tuon ja päivitin sen taulukotkin, tällaista näyttää: HARDWARE DETECT ver 4.8.2 (simple mode) Kernel : 2.6.16-ARCH CPU & Cache: Processor 0 is AMD Athlon(tm) processor 1307MHz, 256 KB Cache ALSA(sound): VIA Technologies Inc.|L7VTA v1.0 Motherboard (KT400-8235) module: snd-via82xx Video : ATI Technologies Inc.|Radeon 9800PRO NH (AGP) server: Xorg (vesa) Driver : xf86-video-vesa Monitor : Generic Monitor H: 28.0-96.0kHz V: 50.0-75.0Hz Mouse : Logitech Inc.|Cordless Mouse Receiver xtype: IMPS2 module: usbhid device: /dev/input/mice Drive(ide) : ST340015A (HD) 40023MB / 2048KB cache device: /dev/hda Drive(ide) : Maxtor 6Y160L0 (HD) 163939MB / 2048KB cache device: /dev/hdb Drive(ide) : HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B (DVDROM) 0MB device: /dev/hdc Drive(ide) : LITE-ON LTR-32123S (CDROM) 0MB device: /dev/hdd Swap : Found 262576KB device: /dev/hda2 Floppy : Floppy drive(s): fd0 is 1.44M USB : VIA Technologies Inc.|VT82C586B USB module: uhci_hcd Ethernet : VIA Technologies Inc.|VT6102 [Rhine II 10/100] module: via-rhine device: eth0 Network : No PCI card or onboard chip PCMCIA slot: No PCMCIA -----------: Näytön asetukset tuo tunnisti päin metsää mutta muuten kaikki on oikein. Komento # hwd -e tunnistaa usb-väylästä tulostimen: USB Vendor Specific Class unknown : PSC 1500 series MODULES-kohdassa se ei edes tunnista koko sanaa, käynnistyksessä lukee jos moduulia ei ole olemassa. Ei vaikutusta. Peruskäyttäjänä sanoo: found USB scanner (vendor=0x03f0, product=0x4c11) at libusb:002:004 Roottina: found USB scanner (vendor=0x03f0 [HP], product=0x4c11 [PSC 1500 series]) at libusb:002:004 EDIT: Tulostin toimii, avasin palomuurista portin 631 jota localhost käyttää.
Joo tuo hwd on kelpo työväline =) Muista laittaa se daemons-riville myöskin - eli heti hotplugin jälkeen (DAEMONS=(syslog-ng !hotplug hwd jne...)) Ja tosiaan pitää muistaa joskus se päivittää komennolla "hwd -u" mutta taisit tuon jo tehdäkin?
Nyt on hwd DAEMONS:ssa ja päivitin sen heti asennuksen jälkeen. Minulla on nyt vaan lievä hienosäätöongelma palomuurin kanssa vielä (skannerin ja locales-virheilmoituksen kanssa). Joka uudelleenkäynnistyksessä pitää erikseen avata Guarddog ja hyväksyä sen asetukset että bittorrent ja cups toimisivat. Onko tuolle jotain helppoa tapaa? Eihän tuossa muuta ole kuin että pitää forwardoida portit 631 ja 6878:6889. Iptables on kyllä DAEMONS-rivillä sekin. Että tuo DAEMON(S), ei ole ollut samanlainen sana sen omituisen Reptilian-leffan jälkeen. Siinä DAEMON oli timantti jolla ilmeisesti hallittiin isoa muukalaisdinosaurusta... Liekö nyt Arch se dinosaurus tässä tapauksessa. Tutkiskelin tuon skannerin tiedostoja /etc/sane.d/-kansiossa ja huomasin, että hp-conf-tiedostossa on määritelty skannereita heksadesimaaleina. Lisäsin sinne sane-find-scannerin ilmoittamat luvut samalla tavalla, ei vaan ollut vaikutusta. Archin wikissä oli vielä jotain että Windowsin/Macintoshin asennuscd:itä voisi käyttää tässä hyväksi, onko tuosta tarkempaa tietoa? (http://wiki.archlinux.org/index.php/Scanner_setup_%26_configure)
hmm.. tuolla Domainin viimoisemmassa linkissä (wiki.archlinux) höpötetään scanner -ryhmästä. nappaa ne minun ehdottamat chmod ja chown -rivit pois sieltä rc.localista (tee rebootti jotta /proc/blaa/blaa tiedoston oikeudet palautuvat oletuksiksi), sitten lisää käyttäjätunnuksesi scanner ryhmään (KDEn/Gnomen käyttäjienhallinnasta onnistuu tai /etc/group tiedostoa muokkaamaalla) ja pistä uutta matoa koukkuun sane-find-scannerilla. jos ei vieläkään lähde tulille, niin sitten anna tarvittavaa oikeutta sille skannerilaitteelle: rootti omistajaksi, scanner ryhmäksi ja omistajalle ja ryhmälle kirjoitus ja lukuoikeus.. eli: chown root.scanner /blaa/blaa chmod 0660 /blaa/blaa ja eikun uutta sane-find-scanneria tavallisena käyttäjänä (joka kuuluu scanner -ryhmään).
Ei mitään uutta, ja olin jo aikaisemmin laittanut sekä rootin että peruskäyttäjän scanner-ryhmään. Näin jotain että pacmanin /testing-osiossa olisi ollut uusi hplip-paketti. Menin heti muokkaamaan /etc/pacman.conf:ia, mutta sen jälkeen koko pacman ei suostunut toimimaan. Eli, miten saan lisättyä testing-paketit pacmaniin? Nyt tein siis: #[testing] Server = ftp://ftp.archlinux.org/testing/os/i686 Eli otin server-riviltä #-merkin pois. Sen olisi pitänyt lisätä /testing-osio listaan, mutta sanoo näin: #pacman -Syu config: line 35: syntax error Ja ennenkuin joku keksii, ajoin komennon #echo "hpaio" >> /etc/sane.d/dll.conf heti hplip:n asennuksen jälkeen (luki että jos haluaa Sanen käyttöön tuo pitää tehdä). Ysf, tuntuu kyllä että kyseessä ei ole käyttöoikeusongelma.
Kun te Ysf:n kanssa selvitätte tuota scanneriasiaa niin minä jatkan tuolla hwd-linjalla =) Oletko jo ladannut lshwd:n? Nimittäin tuo hwd tarvitsee ilmeisesti tuota pakettia myös. Ja komento "hwd -h" näyttää laitteesi (myös scannerin) ja kertoo kuinka se configuroidaan eli paljon luvattu!
Kokeiles domaini skannausta scanimage komennolla. ensiksi rootilla, sitten tavallisena käyttäjänä. scanimage --format=tiff > kuva.tif jos roottina toimii ja tavan käyttäjänä ei, en muuta vaihtoehtoa näe kuin väärät käyttöoikeudet. Voihan se sitäpaitsi olla että käyttöoikeusristiriita on jossain muualla kuin siinä /proc/bla/bla tiedostossa.. esimerkiks /dev/scanner tai /dev/scannerX
#hwd -h [...] USB Driver: No driver. USB Printer: No printer. Scanner: No scanner. Tuollaista, onko tuo USB Driver joku ajuri vai laite? #scanimage --format=tiff > kuva.tif Toimii molemmilla, tuottaa 0b .tif-tiedoston. (Piti vain muuttaa kuvan nimi toisella kertaa kun ajoin peruskäyttäjällä koska kuva.tif oli rootin omistama.) Niin, ja /dev/scanner ei ole olemassa, siellä on ./usb/lp0 ja /dev/bus/usb/002/005 (001-005 ja alitiedostot)
Pitäisikö minun aloittaa uusi topic tuosta locale-aiheesta? Googlettamalla näyttäisi olevan aika yleinen ongelma. Jotkut ohjelmat eivät toimi sen takia.