1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Antennirasia

Viestiketju Televisiot -osiossa. Ketjun avasi Tinttulain3n 02.10.2018.

  1. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,563
    Kiitokset:
    71
    Pisteet:
    58
    Juu, tuon kuvan perusteella näyttäs jääneen suojapunos (siis kaapelin uloimman kuparikerroksen punos) tonne rasian kotelointien väliin, ainakin sen perusteella mitä vähäisen kokemukseni perusteella tiedän antennirasioiden anatomiasta.

    Ei liene sinänsä vaarallista tuo, suojapunoksessa kun harvoin kulkee virta tai signaalia. Suojapunos on kaapelissa lähinnä estämässä ulkoisten häiriölähteiden (naapurin ruohonleikkurin sytytys, pölynimuri tjsp) pääsyä signaalia sotkemaan.

    Hyvä että tuli kumminkin tarkistettua ja vaihdettua tuo.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  2.  
  3. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Suojapunos tuo maadotuksen antennijohtoon, ilman sitä signaali ei ole toimiva ja kuva ei näy. Suojapunoksen avulla antennipistokkeen metallirunko maadotetaan.

    Antennijohdossa signaali kulkee keskiössä olevassa johtimessa (sisäjohdin), kaapelin ulkokehän suojaverkko (ulkojohdin) muodostaa maadotuksen ja toimii häiriönpoistajana. Muita johtimia antennijohdossa ei ole.
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Koaksiaalikaapeli
     
    Viimeksi muokattu: 15.10.2018
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  4. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Ajastin oli tallentanut aiemmin ongelmallisessa kanavanipussa olevaa Jim-kanavaa, ja kappas ongelma on palannut.

    Onko ideoita mistä tällainen voisi johtua? Ja mitä seuraavaksi voisi tehdä?

    Eli kun rasiaa kopeloitiin viime viikon keskiviikkona, ongelma poistui hetkeksi. Ja nyt n. 4-5 päivää rasian vaihdosta taas ongelma on palannut tämän kyseisen kanavanipun tallennuksien osalta samanlaisena, kuin ennen antennirasian vaihtoa.

    Livekuva toimii täydellisesti edelleen kaikilla kanavilla, samoin tallennukset muilla kanavilla. Ongelma on siis täsmälleen sama kuin ennen.
     
  5. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Katsotko normaalisti livekuvan bigiboksin virittinen tai TV:n virittimen kautta, vai mikä selittää tuon live- ja tallennuksen eron.

    Kannattaisi ehkä hankkia tuollainen aikaisemmin linkkaamani edullinen antennivahvistin, se vahvistaa tuon signaalin. Muistelen antenniasentajan aikoinaan sanoneen, että signaalitaso tulisi vähintään olla noin 80% luokkaa. Vahvistimella se korjaantuisi reilusti korkeammaksi.

    Eri säätilojen vaikutus heikolla signaalilla saattaa myös vaikuttaa kuvan laatuun ja pikselöitymiseen.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  6. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Livekuva katsotaan myös saman boxin kautta. En mitenkään pysty käsittämään sitä miksi tallennus toteutuu pikselisenä, kun kuva muuten on hyvä.

    Mielenkiintoiseksi asian tekee myös se, että ongelma katosi muutamaksi päiväksi - kaikki toimi hyvin, jonka jälkeen ongelma palaa.

    Pikselöityminen tapahtuu tosiaan vain yhden kanavanipun tallennuksissa, johon kuuluvat esimerkiksi mtv3, nelonen, sub, tv5, liv, jim, kutonen. Sen sijaan samassa nipussa oleva nelonen HD toimii myös tallennuksissa.

    Minulla on nyt todistusaineistona boxin tallennusarkistossa onnistuneita tallenteita ko. ongelmakanavilta sekä nyt näitä uusia tallenteita samoilta ongelmakanavilta, jotka ovat pikselöityneitä.

    Kaikissa muissa kanavanipuissa livekuva sekä tallennukset ovat normaaleja ja hyvälaatuisia.
     
  7. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Onko muuten samassa pistokkeessa dna:n nettiliittymä ja kaapelimodeemi dataerottimella?
    Kysyn siksi, kun dna tarjoaa yleensä kaapeliTV:n mukana edullisen datayhteyden tietokoneille.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  8. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,563
    Kiitokset:
    71
    Pisteet:
    58
    Näinhän se tietenkin on. Aikoinaan RTV-huollon amislinjaa käydessä näitä asioita opeteltu, siitäkin on kohta jo toistakymmentä vuotta aikaa (papereihin tuli valmistumisvuodeksi 1999). Käytännön kokemusta antennirasioiden rassaamisesta tuli kun TET-jaksolla pääsin noita asentelemaan muutaman kerran, Jyväskylän Paviljongin rakennustyömaalla.

    Joskus muistan rassanneeni oman antennikaapelini kanssa ja jäi tuo suojapunos kytkemättä telkkarin päästä. Signaali tuli silti telkkariin (lienee ollut kumminkin kehnonlainen maakontakti), mutta kun mutsi jyräytti takapihalla leikkurin käyntiin keäiltana, alkoi signaali hajoilla häiriöiden vuoksi. Tuumasin että tarttee tehdä homma uusiksi.

    Mainittakoon että kyseessä oli varsin aneeminen esitys koksikaapeliksi, kokonaisläpimitta oli jotain viiden millin luokkaa, ja keskikarva oli monisäikeistä lankaa, jonka säiepaksuus oli lähes hiuskarvan luokkaa. Lieneekö ollut jotain halpaa metrikamaa. Kyseinen kaapeli on vedetty olohuoneesta makuukamariin, seinän läpi, ja pituutta sillä on varmaan 15m, ja päissä on ruuvattavat liittimet kiinteiden sijaan.

    Jaaha, taidan lopettaa jaaritukset tältä erää, ettette pääse pitkästymään.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  9. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Dna netti on sekä kaapelimodeemi dataerottimella. Olen kokeillut vaihtaa dataerottimen toiseen, se ei vaikuttanut. Kokeilin myös kokonaan ilman dataerotinta, mutta sama vika jatkuu.
     
  10. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Sitten ei taida jäädä paljon muita vaihtoehtoja, kun selvittää dna:n kanssa, onko kyseinen singnaalivahvistus riittävä. Hyvä muistaa kuitenkin, jos sieltä huolto tulee paikan päällee, niin tuppaavat laskuttamaan, jos ongelma ei johdu heistä.

    Viimeisenä keinona ennen heidän kutsumistaan voisi kokeilla tuota aikaisemmin kertomaani signaalivahvistinta. Se kyllä muuttaisi signaalitason paremmaksi, joka korjaa pikselöitymisen.

    Jos tuon vahvistimen laitat, niin huomioitava asia on, että laitat sen dataerottimen jälkeen ainoastaan TV signaalille. Datasignaalia sen lävitse ei saa toimimaan, koska sen liikenne on kahdensuuntaista, jonka tavallinen antennivahvistin estää.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  11. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Kiitos ajatuksista.

    Olen tehnyt mielenkiintoisen huomion.

    Minulla on siis 2 dataerotinta (täsmälleen samanlaiset).

    Kokeilin irroittaa antenni sekä datakaapeli dataerottimesta ja vaihdoin ne toiseen dataerottimen (sillä kumpi dataerotin on kokeilussa ei ole mitään väliä - sama tapahtuu molemmissa). Tämän toimenpiteen jälkeen ongelma oli poissa pari päivää, jonka jälkeen se taas palasi.

    Myös silloin kun kun antennirasia vaihdettiin, ongelma katosi pariksi päiväksi, jonka jälkeen se palasi. Eli silloinkin saavutettiin muutaman päivän kestävä toiminta.

    Mikään toimenpide ei siis kestä paria päivää enempää?

    Eli kysymykseni on, onko teillä jotain ajatuksia siitä, että miten tällaisella voi olla vaikutusta tallennuksien onnistumiseen ongelmakanavilla.

    Kokeilin myös sitä, että mikäli antennikaapelin irrottaa seinästä vain hetkeksi ja laittaa takaisin, ongelma ei poistu pariksi päiväksi, vaan kaikki kaapelit pitää irroittaa pariksi minuutiksi.

    Kertooko tämä tällainen omituisuus teille jotain?
     
  12. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Minusta liittyy johonkin heikkoon liitokseen, jota vähän pöyhimällä saadaan parempi ote hetkeksi.
    Onko sinulla varmasti kunnollinen laadukas antennikaapeli?

    Antennivahvistin?

    Edit: onko sillä mitään vaikutusta, onko modeemi dataeroittimessa kiinni vai ei?
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  13. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,563
    Kiitokset:
    71
    Pisteet:
    58
    Aikoinaan meilläkin oli kaapelimodeemi(oikeastaan kaksi eri mallia, alkuperäinen motu hajosi, joten piti tilata ISPltä uusi), mutta ei siinä mitään dataerotinta ollut mukana. Mukana tuli vain yksinkertainen antennihaaroitin. DNAlla voi olla eri juttu mutta tuo haaroitin ei aiheuttanut mitään mainitunkaltaisia ongelmia. Itsellä oli vielä se, että kyseiseen antennirasiaan kytkettiin modeemin lisäksi kaksi telkkaria(olohuoneen päätelkkari ja oma pikkutelkkarini), joten haaroittimia piti olla kaksin kappalein.

    Kannattaa kokeilla vielä antennikaapelin vaihtamista, jos sattuisi olemaan rikki.
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  14. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Antennikaapeli on hyvälaatuinen. Olen kokeillut varmuudeksi myös toisella antennikaapelilla. Kaapelit ovat myös lyhyitä, vain 1,5 m pitkiä. Antennivahvistinta ei vielä ole.

    Hidasta tämä testailu, kun pitää odottaa pari päivää, jotta ongelmat taas palaavat.

    Kokeilin nyt heti modeemin irrottamista dataerottimesta. Tällä ei nyt mitään vaikutusta, ongelmat pysyttelivät edelleen poissa.

    Parin päivän päästä ongelmat palaavat. Kokeilen ongelmien palaamisen jälkeen dataerottimen kytkemistä pelkän antennikaapelin kanssa seinään, että mitä silloin tapahtuu.
     
  15. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Onko mahdollista ottaa antennikaapelista kuvan samaan tapaan, kun alla olevat?
    Jankkaan tätä, koska minusta tuollainen ongelma vahvasti liittyy antennikaapeliin tai heikkoon liitokseen.
    Itse olen näitä käyttänyt ja ovat kohtuullisen hyviä valmisjohtoja:

    Anttenni.PNG
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  16. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Hyvä vain varmistaa asia!

    Antennikaapeli 1,5 m, 100 desibelin suojausteho (äärimmäisen tiheä punos + kaksikerroksinen suojakalvo) Olen kokeillut 2 erillisellä kaapelilla poistaakseni yksittäisen kaapelivian.

    Sähkäri erikseen mainitsi, että ei pitäisi olla antennikaapeleista ainakaan kyse tässä tapauksessa, kehui niitä laadukkaiksi. Kertoi kohtaavansa yleisesti "narukaapeleita". Yli 90% ongelmista on juuri kiinni huonoista antennikaapeleista.
     

    Liitetyt tiedostot:

  17. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    4,990
    Kiitokset:
    1,014
    Pisteet:
    173
    Hyvä juttu, tuo on kunnossa, siksi jankkasin, koska kovin yleinen ongelma vikatapauksissa.
    Ei taida jäädä paljon muuta, kun vahvistimen kokeilu.

    Yksi mitä voisi vielä kokeilla on kysyä dna:n vikapalvelusta, mitä mieltä ovat antennisignaalin voimakkuudesta jos se joillakin kanavilla pyörii n.70%:n paikkeilla ja kertoa ongelmasta.
     
    Viimeksi muokattu: 19.10.2018
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  18. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,563
    Kiitokset:
    71
    Pisteet:
    58
    Komppaan edellistä.

    Meikäläisellä on just tollanen halpa metrikaapeli jollain halpisliittimilla, varmaan 10-15m antennirasian ja telkkarin välissä. Signaalinvoimakkuudet silti joka kanavalla 95-100% (lievää huojuntaa). Kyseinen kaapeli ollut käytössä siitä asti kun aikonaan ihan nöösinä alottelin telkkarin kattelua 14" matkatelkkarilla. Välillä joutunut muutaman kerran johtoa rukkaamaan kun tuo paukkukaapelin monisäikeinen keskilanka on niin helposti katkeilevaa mallia (ohkaisena ja monisäikeisenä jää yleensä keskusruuvin väliin ja menee poikki, jos sitä ei taita useampaan kertaan ja sitten työnnä ruuvin alle).

    Näyttäis olevan nyt vikaa sitte jossain muualla kuin loppukäyttäjän puolella, jos kerran millään jo kokeillulla jutulla ei ole ollut vaikutusta asiaan.
     
  19. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,126
    Kiitokset:
    160
    Pisteet:
    93
    ^
    Kunnon koaksiaali-antennikaapelissa se keskilanka ei ole säikeistä, vaan yhtä pötköä, vaippa voi sitten olla säikeistä ja vielä foliota.

    T: Vesku
     
    rane1958 ja Tinttulain3n kiittävät tästä.
  20. Tiger25

    Tiger25 Active member

    Liittynyt:
    13.05.2011
    Viestejä:
    1,563
    Kiitokset:
    71
    Pisteet:
    58
    Niinhän se on, ja tottakai minä sen "amispohjalta" tiedän. ;)

    Mistä lienee mutsi tuon kaapelin sulovilen-taktiikalla ("Ostin ku halavalla sai!") hankkinut. Itselläni ei siihen ole ollut osaa eikä arpaa. Myöhemmin kaapelin asennus vielä "virallistettiin" tunkemalla se osittain lattialistojen alle piiloon, siellä, missä se ei mene seinän läpi poratusta reiästä.

    Pääasia on osoittaa että aina tämmöisistä "paukkukaapeleista" ei haittaa ole. Suurimman osan elämääni olen tuon kanssa tässä mennä kitkuttanut, eikä sen kanssa ole suurempia ongelmia ole ollut.

    Jos kämppä olis mulla vaan omassa käytössä niin olisin voinut vuosien varrella tuonkin uusia, mutta köyhä pelaa sillä mitä on annettu, ja uusimiseen ei ole suurempaa tarvetta ollut, joten on saanut jäädä silleen.

    Juu, mutta eiköhän tämä keskustelu ollut nyt tässä, ettei homma mene ihan kaappauksen puolelle. :)
     
    Tinttulain3n kiitti tästä.
  21. Tinttulain3n

    Tinttulain3n Member

    Liittynyt:
    03.09.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    8
    Kiitos viesteistä. Tässä tilannepäivitys.

    4-5 toiminnallisen päivän jälkeen maanantai alkoi taas niin, että tallennukset olivat ongelmakanavien osalta maanantaina yhtä kseliä ja pätkimistä.

    Innokkaana kokeilin kaikenlaisia varmasti täysin turhiakin erilaisia toimia.
    Mm. irroitin kaikki kaapelit vuorotellen n. 5 minuutiksi ja kokeilin - ei vaikutusta. Otin kaikista laitteista sähköt pois ja kokeilin, ei vaikutusta. Liitin kaapelit eri järjestyksessä ja kokeilin - ei vaikutusta. Liitin vain antennikaapelin ja kokeilin - ei vaikutusta. Tein siis vaikka mitä harjoitteita. En vain millään näillä toimin saanut eilen maanantaina tallenteita toimimaan.

    Tänään tiistaina aamulla en miltei jaksanut enää koko hommaa, mutta silti irrotin haaroittimen seinästä sekä kaapelipiuhat haaroittimesta irti reiluksi tunniksi. Reilun tunnin jälkeen iskin ne taas paikoilleen ja nyt taas toimii täydellisesti tallennukset myös ongelmakanavilla.

    Tämä alkaa tuntumaan jo jonkun asteiselta taikuudelta.

    Tuli tässä kokeillessa mieleen, että te varmasti tiedätte, että vaikuttaako tuollaiset huonot pätkivät ja pikselöityvät tallennustiedostot boxin kovalevyn kuntoon negatiivisesti? Olisiko parempi jättää kokeilematta suosiolla koko tallennuksien testailu??

    DNA ei ota juuri mitään kantaa mihinkään. DNA ensisijainen ehdotus on huoltokäynnin tilaus - jonka asiakas tietenkin maksaa, jos syy ei DNA:n mielestä ole DNA:n vaan asiakkaan omien laitteiden.
     

Jaa tämä sivu