1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Analogisen materiaalin digitointi

Viestiketju Yleistä keskustelua digitaalisesta videosta -osiossa. Ketjun avasi TheOner 07.02.2008.

 1. TheOner

  TheOner Member

  Liittynyt:
  02.03.2005
  Viestejä:
  5
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Terve
  Aiheesta on keskusteltu monissa hajanaisissa threadeissa, mutta jos saisi koottua yhden threadin joka käsittelee koko aluetta. Eli vanhojen VHS / ym. muiden materiaalien muuttaminen digitaaliseen muotoon.

  Tarkoituksena siirtää vanhat kuvaukset talteen vielä kun se ei ole myöhäistä. Mieluiten USB sieppari, mutta mikäli PCI-laitteissa huomattava hyötyero niin sitäkään ei voi pois sulkea.

   
 2.  
 3. TheOner

  TheOner Member

  Liittynyt:
  02.03.2005
  Viestejä:
  5
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tuli vahingossa painettua ennenaikaisesti tallennusta. Mutta kumminkin kysyisin, että onko kenelläkään käyttökokemuksia ko. videosieppauslaitteista? Esimerkiksi Terratec vs Pinnacle jne? Olen kallistumassa Terratecin AV 400 malliin, mutta siinä taas mietyttää se että se tukee vain MPEG-1, MPEG-2 pakkausta. Pinnaclen Studio MovieBox 510 USB taas kertoo spekseissään seuraavaa:

  Analogue Video Capture to Computer
  * Analogue PAL & SECAM/NTSC input
  * DV (IEEE 1394) camcorder capture 25 Mbit/s. Full camera control support
  * Compression: MPEG-2, MPEG-1, DV, MJPEG (Userselectable. Available real-time capture formats depend on CPU speed.)

  Rahallisesti näillä on hintaeroa ~6e.

   
 4. Jiza_85

  Jiza_85 Member

  Liittynyt:
  15.08.2007
  Viestejä:
  66
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  16
  Ostin tuon GrabbeeX-usb 2.0 laitteen ja se toimii kohtuu hyvin, mutta en saa kunnon kuvaa ulos videokamerastani joka on Sony Handycam Video8 (erittäin vanha),se grabbeex-ohjelma ei nähtävästi oikein saa sitä kuvaa kohdalleen kun se pomppii aina välillä ja väritkin on mitä sattuu...

  Onko olemassa mitään kevyttä kaappaus-ohjelmaa jonka avulla saisin kokeiltua että jos toimisi vähän paremmin? joku muu kuin Windows Movie Maker(ei toimi mun vista-kannettavassa kunnolla).

  kiitoksia jo etukäteen vastaajille! :)
   
 5. teme565

  teme565 Active member

  Liittynyt:
  10.05.2002
  Viestejä:
  3,306
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Itse en oikein noihin USB-laitteisiin luota (tai ei kyllä kokemusta ole). Itsellä on ollut viime vuoden keväästä asti Pinnaclen Movieboard Plus (700-PCI). Eli PCI-liitäntäinen videonkaappauskortti ja ohjelmana Pinnaclen Studio 10.
  Kokemuksesta voin sanoa, että eräs suurimpia kompastuskiviä analogivideon digitoinnissa on saada huulisynkka pysymään kohdallaan videota koneelle tuotaessa ja siinä ei tuo Movieboard ole kertaakaan vielä pettänyt.

  Tuossa linkki yhteen vanhaan ketjuun, jossa tätä aihetta on myös käsitelty: http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/468629

  Tämmöisestä videon digitoinnista on netissä ylipäänsä kovin vähän juttua suomeksi. Jos ja kun toivottavasti lontoo taipuu edes jotenkuten, niin googlella luulisi noistakin laitteista juttua löytyvän.

  Noille mpeg1, mpeg2 ja mpeg4 support-hehkutuksille ei kannata paljoa painoarvoa antaa. Video kannattaa koneelle kaapata mahdollisimman pienellä pakkauksella. Mieluiten DV-videona
   
 6. lmfao

  lmfao Member

  Liittynyt:
  04.10.2005
  Viestejä:
  14
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Terve, herätänpä hieman tätä ketjua. Tosiaan tuli tilattua tuollainen usbi grabberi nierlestä levyjen mukana. Tarkoitus tehdä hieman joululahjoja porukoille wanhoista vhs keloista. Kyseistä mitä ilmeisimmin vastaavaa masiinaa myy monikin mesta noin 40eskon hintaan ja tämä oli nimeltään DIGITUS high resolution video grabber .

  Heti kärkeen ensimmäinen ilta meni sopivaa ajuria etsiskellessä. Mukana tulleilla ei toimi XP SP3 kanssa. Jostain sakemanni sivulta tuon sitten bongasin. mukana tuli 2 ohjelmaa: Presto videoworks6 ja Grabbee. Kun vehkeen sai toimimaan niin kaappaus tuntuu pelittävän ihan mukavasti. Mutta tiedostakoko ja formaatti aiheuttaa hieman pään vaivaa. Onkos jollakulla siis vastaava masiina käytössä ja millä ohjelmalla/asetuksilla olette äänitelleet näitä????

  Vaihtoehtoja tuntuu olevan melkoisesti, ja luulisi tällaista mpeg kamaa useampikin tunti dvdeelle sopivan. Laite näyttää kuitenkin vaativan melkoisesti kaappauskokoa ettei aivan mössöksi mene. Muutama kela paukahti oitis 5-6 gigaan ja vcd tai svcd malliin tallennettuja ei anna kelata, mikä tappaa niiden käytön. Aviksi kääntäminen ei oikein ole toimiva vaihtoehto. Ajatus on juurikin se että toimii vanhoissakin dvd-soittimissa. Ja muutenkin muistan vuosia sitten tehneeni rippejä virtual dubilla, ja tuohon aikaan ainakin kone huusi yön yli helposti ennenkuin oli käännös tehtynä. ja moiseen rumbaan sattuneesta syystä ei kykene, keloja on kymmeniä tunteja. Eli kyseisten usb grabbereiden haltijat, heittäkääpä vinkkejä.
   
 7. teme565

  teme565 Active member

  Liittynyt:
  10.05.2002
  Viestejä:
  3,306
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Lähtökohtaisesti kannattaa kaapata video mahdollisimman vähän pakattuna. Eli esim. DV-videona tai PICvideona. Sitten kun on editoinnit sun muut tehty, niin vaikka HC:llä pakkaat MPEG2:ksi ja sitten jollain DVD-ohjelmalla teet videoista DVD:n.
   
 8. vaisaari

  vaisaari Member

  Liittynyt:
  13.01.2009
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Olisiko kenelläkään tietoa, löytyykö sellaisia USB-videokaappareita markkinoilta, jotka eivät pakkaisi lainkaan videota tai käyttäisivät häviötöntä pakkausta?

  Haluaisin siis siirtää analogisen materiaalini ilman mitään pakkausartifaktoja, mutta käytössäni on ainoastaan kannettava tietokone, eli olen rajoitettu USB- tai firewire-portteihin kytkettäviin laitteisiin.
   
 9. Japsu1

  Japsu1 Active member

  Liittynyt:
  05.09.2003
  Viestejä:
  2,563
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Kuten Teme565 tuossa aikaisemmin esitti niin paras konvertointitapa on sellainen joka muuntaa videon DV-videoksi (dv-avi). Ja nuo USB-laitteet eivät ole kovin hääppösiä muutenkaan. Jos itselläni olisi tarvetta digitointiin niin ostaisin ilman muuta jonkun Canopuksen konvertterin, ADVC-110 tai 55 mallin. Viimeksi mainitun saa vaikkapa Verkkokaupasta alta 200 euron ja siinä on kuitenkin jopa "Locked Audio" synkronointitoiminto. 110-mallilla saa muunnettua myös toiseen suuntaan eli digivideota koneelta esim. VHS-nauhurille tai monitorille mutta hintaa kertyy jo hieman yli 300 euron.

  Laite kytketään siis koneen firewireliitäntään ja jos liitäntä on se isompi 6-napainen niin laite saa siitä virtansa suoraan mutta usein kannettivissa on pelkästään pieni 4-napainen liitin ja silloin tarvitaan n. 30 euroa maksava erillinen virtalähde ADVC-PSU5V.

  http://www.dvfinland.com/advc55.html
  http://www.dvfinland.com/advc110.html
  http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=0763
   
 10. vaisaari

  vaisaari Member

  Liittynyt:
  13.01.2009
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Haaveilen siis kannettavaan soveltuvasta laitteesta, jolla saisin analogisen videon konvertoitua ilman minkäänlaista häviöllistä pakkausta. DV:hän on häviöllinen muoto.
   
 11. Japsu1

  Japsu1 Active member

  Liittynyt:
  05.09.2003
  Viestejä:
  2,563
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Tuo on jo selkeästi "hätävarjelun liiottelua". Jos tuo Canopus kelpaa jopa ammattilaisille niin tuskin sinullakaan sellaista materiaalia on joka kostuisi tuosta sen taivaallista...?
   
 12. vaisaari

  vaisaari Member

  Liittynyt:
  13.01.2009
  Viestejä:
  3
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tämä tietenkin on mielipidekysymys.

  Voi hyvin olla, että päädyn lopulta DV-ratkaisuun (etenkin jos muuta ei ole edes tarjolla), mutta yritän ensin kartoittaa vaihtoehtoja. Periaatteesta en vaan haluaisi lähteä pakkailemaan häviöllisesti videoita ennenkuin on ihan pakko. Mieluummin editoisin esim. videota joka on pakattu ainoastaan HuffYUV:lla.
   
 13. teme565

  teme565 Active member

  Liittynyt:
  10.05.2002
  Viestejä:
  3,306
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  66
  Ohoh, eipä se tuo Canopuskaan paljoa enää maksa. Taisi se silloin pari vuotta sitten olla vähän kalliimpi, kun itse analogivideoiden digitointia tosissani aloittelin, kun en sitä raaskinut ostaa.

  Eipä silti, kyllä tämä Pinnaclen Movieboard Plus (700-PCI) on asiansa ajanut erinomaisesti. Ei ole huulisynkan kanssa ollut ongelmia.
   
 14. vaino666

  vaino666 Regular member

  Liittynyt:
  01.02.2005
  Viestejä:
  128
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Minä ostin tuon Canopus ADVC-55 laitteen. Se on hyvä. Maksaa alle 200 €.
  Koneessa pitää olla Firewire liitäntä, ja jos ei ole, niin erillinen PCI-kortti. Olen sitä miltä, että nuo USB- laitteet on mitä sattuu.
  http://www.dvfinland.com/advc55.html
  Kovalevytilaa tietenkin menee. Kaappasin reilun tunnin nauhoja, niin oli levylle ilmestynyt 19 GB tiedostoja, eli iltaan saa 100 Gigaa menemään.
  Kaappaan yhteen putkeen Premierellä ja teen kaappausvaiheessa omat projektit ja kansiot. Dvd:lle siirron teen myöhemmin, leikkausten jälkeen.
  Ja jos joku meinaa ottaa pakkaamatonta videota USB:n kautta, niin huh huh. Saattaa usb:n välät käydä riittämättömäksi ja sinun kovalevyt eivät tule riittämään nykyisillä kapasiteeteillä. Tietysti jos humpuukilaite tekee postimerkin kokoista kuvaa.
   
  Viimeksi muokattu: 28.01.2009
 15. Digiootti

  Digiootti Guest

  DV-kasetille tallentava videokamera, jossa on AV-in, (analogisen videon sisäänmeno) toimii myös videokonvertterina.
  Nykysin myynnissä olevista kameroista esimerkiksi Canon HV 30:llä on mahdollista digitoida analokista videoa.
   

Jaa tämä sivu