1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Kysymys AMD fx6300 / ASrock 990FX Extreme3 ylikellotus

Viestiketju PC:n rautaan liittyvä keskustelu -osiossa. Ketjun avasi Uskomaton 05.02.2019.

 1. Uskomaton

  Uskomaton Newbie

  Liittynyt:
  05.02.2019
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Onko järkevää ylikellottaa tätä prossua tällä emolevyllä edes vähäsen?
   
 2.  
 3. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  9,849
  Kiitokset:
  1,227
  Pisteet:
  223
  Mikä on vähän ja mikä on pointtisi?

  Jos on ainoa koneesi niin ehkä olisi syytä jättää ne kellot tehdasasetuksille. Vakaa kone on nopein kone. Tämä on toistettuna kuin jotain mantraa mutta käytännössä kuumeneva masiina ja satunnaiset kaatuilut eivät oikein palvele käyttötarkoitusta. Jäähdytykseen ja hiusten harmaantumiseen en kovin paljoa satsaisi. Vaihtoehtona hommata uudempaa rautaa. GHz:t eivät ole aina samoja (laskennallinen suorityskyky) jos peilataan rautaa verrattuna uudempaan valmistustekniikkaan.

  Harrastuksena toki revitellä maksimit mitä kulkee ja ylikin. Yhden kortin varaan en silti jättäisi koska koneen tulisi olla nopeuden ohella myöskin wakaa. Tympeä laitella vaikkapas viestejä foorumille luurin kautta verrattuna kuvaruudulle naputteluun näppäimistöllä ok koneella.

  Mutta jos vastataan aloitusviestiin... kyllä voit napsauttaa kertoimia biosissa (uefi) pari pykälää ja saada hieman nostettua kellotaajuuksia prosessorilla. Jännitteisiin en koskisi sillä perusperiaatteet kannattaa olla räpylässä eli lukea hieman asioista ja kokeilla huonommalla raudalla ensin. Se vaikka emon käräyttäisi niin ei aiheuta suurtakaan surua. Kokemus kartuttaa tietoa ja kukaan ei toiselle voi oikeasti sanoa miltä homma tuntuu, missään asiassa. Etsivä löytää.

  Aloitusviestissä oli unohtunut mainita prosessorin jäähdytin... Nämä on satawarmasti asioita joita kysellään niin olisi ok mainita ne heti.

  Mutta etsimisen iloa kellottelun saralla. Edelleen, jos ainoa kone niin anna olla sellaisena että se toimii ok.

  Tuosta lukemista. Vanhaa juttua mutta kyllä periaatteet ovat edelleen relevantteja.

  https://muropaketti.com/tietoteknii...mmontuotto-jaahdytys-kayttojannite-ja-riskit/
   
  Uskomaton ja 1pertti kiittävät tästä.
 4. Uskomaton

  Uskomaton Newbie

  Liittynyt:
  05.02.2019
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
 5. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  4,580
  Kiitokset:
  951
  Pisteet:
  123
  Suomen kielessä tuota kutsutaan rasitus- tai kuormitustestiksi, kidutus kuulostaa kovin julmalta ja tekniikkaan vieraalta.

  Nuo lämmöt tulisi mitata kuormituksen alaisena,niin ne kertoisi paljon enemmän.
   
 6. Uskomaton

  Uskomaton Newbie

  Liittynyt:
  05.02.2019
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
 7. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  9,849
  Kiitokset:
  1,227
  Pisteet:
  223
  Ihan hyvältä näyttää. Pikkuista boostia. Se että näkyykö missään vaan ainoastaan on tunne että kone toimisi nopeammin palkitsee tunteena sekin. Ei noilla volteilla ja lämmöillä ole hätääkään. Prime95 on kuitenkin äärimmäinen ja staattinen rasitustesti. Normaalihommissa mitä koneella puuhailee ei koskaan saavuteta prosessorin osalta vastaavaa kuormitusta.

  FX prossuissa ei edelleenkään ilmoiteta lämpötiloja suoraan softilla. Kysessä on eräänlainen lämpökerroin. Google kertoo asiasta sivukaupalla kun penkoo.

  Tunnetusti nälkä kasvaa syödessä, tässä siis roplaamalla lisää kelloja. Luulisin että insinöörit ovat kuitenkin miettineet optimia kiveä suunnitellessaan. Hieman on varaa antaa löylyä mutta kaikenkaikkiaan toimivuus ja takuuasiat ovat noissa pääroolissa. Uudempi tekniikka samoilla kelloilla on tehokkaampaa.

  cloks.PNG
   
 8. Uskomaton

  Uskomaton Newbie

  Liittynyt:
  05.02.2019
  Viestejä:
  4
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  1
  Juu kiitoksia. Tein vielä tuota prime95 testiä ylitunnin eikä nuo lämmöt noussut yli 65c, eikä tullut virheitä. Jätän tän kellotuksen tähän. Hain vain "vähän" kellotusta :D. Huomasin ainakin AC Originississä että pyöri paremmin. Kävi mielessä kyllä että jos "vähän vielä" :D mutta ehkä sitten kun uus kone kiikarissa niin uskoltaa. Palailen varmaan tänne jos tarviin jotain tietoa uuden koneen hankinassa sitten parin vuoden päästä :D
   
 9. lyyri

  lyyri Senior member

  Liittynyt:
  19.04.2017
  Viestejä:
  2,227
  Kiitokset:
  687
  Pisteet:
  123
  Jos kone on vakaa (kuten näköjään on), niin ainahan voit kokeilla samoilla volteilla 4.1ghz,4.2ghz,jne niin kauan kun pysyy vakaana, siinähän ei mitään riskejä ole jos. :) Mitkä voltit sulla tällä hetkellä on?
   
 10. Whatta Heck

  Whatta Heck Senior member

  Liittynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  9,849
  Kiitokset:
  1,227
  Pisteet:
  223
  Ylikellotus sinänsä ei riko prossua, ylivoltitus saattaa käräyttää emolevyn ja kivenkin jos rankasti antaa jännitettä "noh kokeillaan prkl" - meiningillä. (köh, kokemuksella)

  Biosia penkomalla löytyy myöskin kohde LLC eli loadline calibration ja siinä on yleensä asetuksia. Low, normal, high, extreme tai vastaavilla termeillä. Saattaa olla prosentteinakin. Asetuksesta riippuen saattavat jännitteet prossulla nousta ylikellotettaessa aika huimiksikin. Manuaalinen CPU Voltage (hmm, vaikkapas 1.45V max ja tuo LLC asetus tarkasteluun.) Sitten kertoimia ratio-kohdasta sen mitä kulkee. Koppatuuletus kannattaa olla kunnossa. Se vain että tuulettimet pauhaavat kuin propelit Haminassa. Kyllä tuota jaksaa sen viikon verran puuhastella. :)
   

Jaa tämä sivu