1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

alottelijalle linuxi

Viestiketju Linux -keskustelu -osiossa. Ketjun avasi gerbiili 20.12.2004.

  1. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,160
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    zcat /proc/config.gz |grep CONFIG_USB_DEVICEFS --> CONFIG_USB_DEVICEFS=y

    useradd -m -G users,wheel,audio -s /bin/bash kalle
    passwd kalle
    ja annoit salasanan... tuon mukaan tehty, juu. Ainoastaan lisäsin esim. ,cdrom,floppy ja muita...muuten ihan tolla komennolla.
    Koitin kyllä tehdä uudestaan parikin kertaa --> useradd: user kalle exists
    "kalle:x:1000:100::/home/kalle:bi/bash" ...se rivi ja ilman hipsuja.


    /etc/hosts filestä löytyy 127.0.0.1 localhost rivi, ei muuta perässä...alla on rivejä. Nyt kun nanolla ton avasin, niin eikös tuo liity verkkoasetuksiin? Ja nettiä en ole asentanut vielä, joten tuosta "virheestä" ei nyt tarvinne välittää?
    /etc/hostname file on sitten tyhjä.
     
  2.  
  3. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Saatkos sieltä "gentoo koneelta" siirrettyä esim. disketin avulla sinne koneelle, jossa on netti fstab:in ja tällasen listauksen:
    zcat /proc/config.gz |grep USB

    ton listauksen saat tiedostoon ihan niin, että:
    zcat /proc/config.gz |grep USB > foo

    Kokeileppa niin, että poistat sen kalle:n ensin:
    userdel -r kalle
    ja sit lisää uudestaan sama käyttäjä sinne takaisin...

    Jeps ei toi ole mikään vaarallinen juttu, mutta noilla tosta aikasemmasta viestistä löytyvillä ohjeilla pitäis alkaa toimimaan toikin...
     
  4. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,160
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Olinkin just tulos editoimaan viestiäni =)
    Eli löysin ohjeet miten poistaa tuo käyttäjä ja tein uudestaan -> nyt onnistui :)

    zcat /proc/config.gz |grep USB |more

    # alsa usb devices
    # config_snd_usb_audio is not set
    # config_snd_usb_usxzy is not set
    # usb support
    config_usb=m
    # config_usb_debug is not set
    # miscellaneous usb options
    config_usb_devicefs=y
    # config_usb_bandwidth is not set
    # config_usb_dynamic_minors is not set
    # config_usb_suspend is not set
    # config_usb_otg is not set
    # usb host controller drivers
    config_usb_ehci_hcd=m
    # config_usb_ehci_spli_iso is not set
    # config_usb_ehci_root_hub_tt is not set
    config_usb_ohci_hcd=m
    config_usb_uhci_hcd=m
    # usb device class drivers
    # config_usb_audio is not set
    # config_usb_bluetooth_tty is not set
    # config_usb_midi is not set
    # config_usb_acm is not set
    config_usb_printer=m
    config_usb_storage=m
    # config_usb_storage_debug is not set
    (kaikissa config_usb_storage kohdissa lukee is not set)
    # usb human interface devices (hid)
    config_usb_hid=m
    config_usb_hidinput=y
    config_usb_hiddev=y
    # usb hid boot protocol drivers
    # config_usb_kbd is not set
    # config_usb_mouse is not set
    # config_usb_aiptek is not set
    # config_usb_wacom is not set
    # config_usb_kbtab is not set
    # config_usb_powermate is not set
    # config_usb_mtouch is not set
    # config_usb_egalax is not set
    # config_usb_xpad is not set
    # config_usb_ati_remote is not set
    # usb imaging devices
    # config_usb_mdc800 is not set
    # config_usb_microtek is not set
    # config_usb_hpusbscsi is not set
    # usb multimedia devices
    # config_usb_dabusb is not set
    # video4linux support is needed for usb multimedia device support
    #usb network adapters
    # config_usb_catc is not set
    # config_usb_kaweth is not set
    # config_usb_pegasus is not set
    # config_usb_rtl8150 is not set
    # config_usb_usbnet is not set
    # usb port drivers
    # config_usb_uss720 is not set
    # usb serial converter support
    # config_usb_serial is not set
    # usb miscellaneous drivers
    # config_usb_emi62 is not set
    # config_usb_emi26 is not set
    # config_usb_tigl is not set
    # config_usb_auerswald is not set
    # config_usb_rio500 is not set
    # config_usb_legotower is not set
    # config_usb_lcd is not set
    # config_usb_led is not set
    # config_usb_cytherm is not set
    # config_usb_phidgetservo is not set
    # config_usb_test is not set
    # usb gadget support
    # config_usb_gadget is not set

    Ei ollu diskettiasemaa eikä suostunut mounttaamaan cd-asema Windowsissa Nerolla formatoitua levyä...kirjotetaan käsin sitten :(


    fstab olis seuraavanlainen:

    /dev/hda1 /boot ext3 defaults, noatime 1 2
    /dev/hda2 none swap sw 0 0
    /dev/hda3 / ext3 noatime 0 1
    /dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom auto noauto,user 0 0
    Levykeaseman rivi
    Boot rivi
    none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
    none /proc/bus/usb defaults 0 0

    Asensin eilen vielä uudestaan, nyt on kernel-2.6.9-gentoo-r1
     
    Viimeksi muokattu: 22.01.2005
  5. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Huh mikä homma... :)
    No tulihan ainakan tarkistettua noi kernelin usb asetukset näyttäis olevan ihan ok...

    Eli toi ongelma poistuu, kun poistat tän rivin fstab:ista:
    none /proc/bus/usb defaults 0 0

    Eli jos olit ajatellut tota esim. usb stickin kanssa käytettäväksi, niin että se mounttaa automaattisesti sen kun sen stickin laittaa kiinni, niin tässä muutama käyttökelpoinen ohje siihen hommaan:
    http://gentoo-wiki.com/HOWTO_gnome-volume-manager
    http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Migrate_to_UDEV
    http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=217412
    http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=277721

    Mutta toi on lähinnä pientä hienosäätöä sitten, kun saat sen asennuksen muuten valmiiksi...eli kyllähän ton usb stickin voi aina "käsin" mountata...

    Tää kuullostaakin jo huomattavasti paremmalta, kuin se 2.4 kerneli... :)
     
  6. massmur

    massmur Member

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    25
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    11
    Windows ei käsittääkseni noita linuxin tiedostoja osaa lukea, mutta linuxista käsin pääset kyllä windows-osioihin. Ennen asennusta jätät siis sen kymmenen gigaa partitioimatonta tilaa koneelle. Asennuksessa painat customize partitions. Siihen tyhjään tilaan teet kolme osiota. Yhen linux swapin, joka on aika pieni. Jossain neuvotaan, että sen kooksi tulisi laittaa 1-2 keskusmuistin määrä ja jossain sanotaan vaan, että esimerkiksi 128mt. Lopun tilan mounttaat root ("/") ja home ("/home")-osioiksi.

    Näin itse tein ja se on toiminut ihan hyvin.
     
  7. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Niin siis teit ton 10 Gt:n fat32 osion vaan tota yhteiskäyttöä varten...??
    Ja asennusta varten jätit esim. toisen 10 Gt...??
     
  8. tubbana

    tubbana Active member

    Liittynyt:
    01.10.2004
    Viestejä:
    1,316
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Siis tarkotus olis saada silleen, että asennuksessa lukis että 'käytä jo olemassa olevia osiota' (tai jotain sinne päin) niin miten mää saan silleen.
     
  9. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Niin siis toi tarkottaa sitä, että jos sulla on linux osio valmiina, johon haluat sen linuxin asentaa, niin silloin käytettäisiin tollasta vaihtoehtoa...eli helpoin tapa on jättää se tila osioimatta, johon haluat asentaa linuxin ja sitten tehdä tarvittavat osiot linuxia asentaessa...mutta tässä tapauksessa voit tehdä niin, että poistat sen fat32 osion siinä asennusvaiheessa ja teet siitä tarvittavat linux osiot...
     
  10. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,160
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Kiitoksia jälleen. Näyttäs homma olevan ihan ok pohjalla nyt eli ei muuta kuin graafista pintaa (gui) asentelemaan. Tuolta löytynee vaihtoehtoja: packages-pentium3-2004.3.iso
    Aattelin KDE-base tai GNOME-base? Tarviiko muuta, ei kai? Täytyykö äänet kuullakseen kääntää kans jokin paketti?
    Ja kääntyykö ihan, kun menee (cd /hakemisto) esim. KDE-base ja "emerge paketin_nimi", sama joka paketille?

    EDIT:

    *** You are not in the portage group. You may experience cache problems
    *** due to permissions preventing the creation of the on-disk cache.
    *** Please add this user to the portage group if you wish to use portage.

    Mitäs tolle tehdään?

    add this line into your /etc/passwd file
    Code:
    portage:x:250:250:portage:/var/tmp/portage:/bin/false
    and this line into your /etc/group file
    Code: portage::250:portage

    Tollanen löyty, tuollako ongelma ratkeaa? Ei viittinyt koittaa, kun ei tiedä mitä toi tekee..
    Tai olisko parasta ettei koita noita hommia tehdä muuta kuin "root" käyttäjänä?
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2005
  11. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Kannattaa varmaan asentaa koko KDE tai Gnome, eikä pelkkää base:a, niin elämä helpottuu jonkin verran... :)
    Eli tossa netittömässä asennuksessahan se onnistuu kai ihan niin, että mounttaat cd:n ja sitten määrittelet make.conf fileen:
    PKGDIR=/mnt/cdrom/ja/mistä/ne/binääri/paketit/löytyy

    ja sitten esim.:
    emerge -Kp kde
    emerge -Kp gnome

    ja ton pitäisi käyttää niitä pelkkiä binääri paketteja sieltä levyltä...

    [bold]EDIT: ja tässä vielä gentoon oma alsa guide eli ratkaisu ääni ongelmiin...joko ton ohjeen mukaan tai sitten voit kääntää kaiken tarvittavan kerneliinkiin suoraan:
    http://www.gentoo.org/doc/en/alsa-guide.xml[/bold]

    Mun mielestä kannattaa tehdä vain roottina...eli siis kannattaa lisätä se sun käyttäjä wheel groupiin, niin pääset root tilaan komentorivillä kirjottamalla "su" ja salanasa...ja voihan sitä sudoakin tietysti käyttää...
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2005
  12. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,160
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Öh..
    make.conf lisäsin:
    PKGDIR=/mnt/cdrom/kde-base/
    ..tuolta löytyy kyllä paljon kde*.tbz2 tiedostoja, mutta komento emerge -Kp kde --> !!!there are no packages to satisfy: "kde"
    !!!Either add a suitable binary package or compile from an ebuild

    /mnt/cdrom sisältää seuraavaa kamaa:

    All
    app-admin
    app-arch
    app-cdr
    app-crypt
    app-dicts
    app-editors
    app-misc
    app-office
    app-text
    app-xemacs
    dev-cpp
    dev-db
    dev-java
    dev-lang
    dev-libs
    dev-perl
    dev-python
    dev-ruby
    gnome-base
    gnome-extra
    kde-base
    mail-client
    mail-mta
    media-fonts
    media-gfx
    media-libs
    media-plugins
    media-sound
    media-video
    net-analyzer
    net-dialup
    net-dns
    net-fs
    net-im
    net-irc
    net-libs
    net-mail
    net-misc
    net-nds
    net-print
    net-www
    sys-apps
    sys-devel
    sys-libs
    x11-base
    x11-libs
    x11-misc
    x11-plugins
    x11-terms
    x11-themes
    x11-wm
    xfce-base
    xfc-extra

    Sais niin et aina koneen käynnistyessä latautus automaattisesti toi työpöytä ym. Et jotain noista täytys purkaa kovolle eka?
    ...graafisella puolella osais varmaan jo tehdäkin jotain :)
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2005
  13. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Eli se pelkkä kde-base ei ole sama asia, kuin KDE (eli kde-base:a käytetään yleensä jos käyttää pääsääntöisesti gnomea ja haluaa käyttää esim. k3b ohjelmaa, niin asennetaan vain kde-base, eikä koko KDE:tä)...eli lisää sinne make.conf:iin se hakemisto näin:
    PKGDIR=/mnt/cdrom/All/
    Luulisin, että sieltä löytyy kaikki paketit...

    Sit voit kokeilla uudestaan:
    emerge -Kpv kde
    jos edellinen ei toimi, niin sitten kokeile
    emerge -kpv kde

    eli noilla saat listauksen niistä paketeista, jotka asennetaan kde:tä varten...ja niissä kaikissa pitäisi lukea siellä edessä binary...

    Sitten vaan:
    emerge -Kv kde
    tai
    emerge -kv kde

    Eli K tarkoittaa sitä, että käytetään ainoastaan binääri paketteja ja k taas, että käytetään ensisijaisesti binääri paketteja...mutta tässä tilanteessa ei ole muuta mahdollisuutta, kun käyttää niitä binääri paketteja, koska kyseessä on netitön asennus...
     
  14. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,160
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    emerge -kpv kde
    ..toi toimi -> total size of downloads: 268, 348 kB
    emerge -kv kde -> rupes ruudulla tapahtumaan
    ..läpi meni, mutta..

    Resolving freedesktop.org..failed: Temporary failure in name resolution.
    !!! couldn't download fontconfig-2.2.3.tar.gz. Aborting.
    Menikö puihin? Jos ei, sittenkö vaan "reboot", levy pois ja ihmetellään?
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2005
  15. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Eli toi p on tuolla pretend eli tässä tapauksessa periaatteessa listaus kaikesta mitä tehdään...eli normaalisti kannattaa tarkistaa ohjelman riippuvuudet tota käyttäen ja sit toi v taas tarkoittaa verbose, jolla nähdään esim. USE flagit, joita asennettavat paketit käyttää jne...

    komentorivillä:
    man emerge

    ja siitä vaan opiskelemaan... :)

    No ei nyt ihan noin helpolla pääse... :)
    Eli XOrg pitää konffata siihen löytyy howto täältä:
    http://www.gentoo.org/doc/en/xorg-config.xml
    ja sit vielä vähän säätöä sen kde:n kanssa, siihen ohjeet täältä:
    http://www.gentoo.org/doc/en/kde-config.xml

    Sit tietysti näytönohjaimen kontoon laittaminen:
    nvidia ohjeet täältä:
    http://www.gentoo.org/doc/en/nvidia-guide.xml
    atille FAQ löytyy täältä:
    http://www.gentoo.org/doc/en/ati-faq.xml

    Sit alkais näyttään siltä, että voit rebootata ja kokeilla sitä graafista ympäristöä...


    EDIT:
    Netittömän asennuksen ihanuus...eli kokeileppa:
    emerge -Kv kde

    Eli ton K:n pitäisi käyttää ainoastaan niitä binääripaketteja...

    Oliskohan toi XOrg muuten siellä ekalla cd:llä...kokeileppa vaihtaa cd:tä, jos tota ei siltä cd:ltä löydy...
    ja sitten:
    emerge -K xorg-x11
    ja sit cd:n vaihto takas siihen toiseen ja:
    emerge -K kde

    jotain tollasta kannattaa koittaa..
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2005
  16. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,160
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Onhan tuota tullut selailtua...on muuten aikas pitkä lista :)

    x11-base näköjään sisältää:
    opengl-update-1.7.2.tbz2
    xorg-x11-6.7.0-ra.tbz2
    xorg-x11-6.8.0-r1.tbz2

    Eli koitin emerge -K xorg-x11 -> !!!there are no packages to satisfy: "kde"
    !!!Either add a suitable binary package or compile from an ebuild

    emerge xorg-x11 --> Resolving freedesktop.org..failed: Temporary failure in name resolution.
    !!! couldn't download fontconfig-2.2.3.tar.gz. Aborting.

    EDIT: pistin emerge gnome -> rupes ainaski jotai tekemään??
    ..jaaha, virheeseen loppu sekin homma

    Resolving cpan.valueclick.com..failed: Temporary failure in name resolution.
    !!! couldn't download XML-Parser-2.34.tar.gz. Aborting.

    Kyl käry käy :(
    Pitäskö koittaa alusta uudelleen...ottaa tästä Windows-koneesta modeemi irti ja siirtää Linux-koneeseen ja sit koittaa asennusta?? Saiskohan varmemmin toimimaan pelit ja vehkeet..
     
    Viimeksi muokattu: 23.01.2005
  17. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Eli jos taas käytät sitä All hakemistoo, niin voi vaikka onnistuakin (koska esim. toi "fontconfig" löytyy tällasesta hakemistosta "media-libs")
    No jos haluut jatkaa sen netittömän asennuksen kanssa taistelua, niin tee niin tee joku hakemisto kovalevylle, johon kopioit molemmista cd:eistä sen All hakemiston sisällön (jonka jälkeen sieltä pitäis löytyä ihan loputon määrä niitä paketteja, eli kaikki tarvittavat esim. XOrg:in ja KDE:n asennukseen) ja sit laitat sen uuden tekemäs hakemiston sinne make.conf PKGDIR kohtaan...
    Sit kokeilet:
    emerge -K xorg-x11
    sen jälkeen jos toi menee virheittä, niin koitat
    emerge -K kde

    Onhan toikin tietysti mahdollista ja ne kaikki paketit kyllä löytyy, kun ne ladataan suoraan joltain palvelimilta (ja pitää myös tietysti kääntää omalla koneella), eli vie [bold]paljon[/bold] enemmän aikaa... :)
     
  18. teme565

    teme565 Active member

    Liittynyt:
    10.05.2002
    Viestejä:
    3,306
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Jaha, tähän threadiin onkin hyvä kirjoittaa kysymys.
    Elikkäs itellä on tässä yhdessä koneessa Red Hat 8, joka joteensakin tuntuu jo hieman vanhalta, kun yrittää asentaa jotain ohjelmia, niin täytyisi sitä ennen päivittää tuhat miljoonaa linuxin komponenttia.
    Tuli tässä mieleen, että jos pistäisi Red Hatin tilalle vaikka Fedoran.
    Onko millainen Linux tällaiselle hieman Linuxia tuntevalle?
     
  19. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,160
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    Fight continues :)

    PKGDIR=/mnt/cdrom/All/
    ...tuo rivi siellä on.
    Tein juureen testi-kansion. Kun nyt pistän "cp /mnt/cdrom/All/* /testi/" -> jotain se kopioi, mutta pirun usein tulee "input/output error" joidenkin pakettien (.tbz2) kohdalla??

    Edit: kaikki kamat siä silti näyttäs olevan. No, testaan tota emerge..
    Vaihdoin PKGDIR=/testi/ sit emerge -K xorg-x11
    There are no packages available to satisfy: "xorg-x11"

    emerge -k xorg-x11
    "Resolving freedesktop.org..failed: Temporary failure in name resolution.
    !!! couldn't download fontconfig-2.2.3.tar.gz. Aborting."

    emerge -K kde --> There are no packages available to satisfy: "kde"

    emerge -k kde --> !!! couldn't download fontconfig-2.2.3.tar.gz. Aborting.
     
    Viimeksi muokattu: 24.01.2005
  20. juppe22

    juppe22 Active member

    Liittynyt:
    28.05.2002
    Viestejä:
    2,660
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    66
    Periaatteessa ei suurta eroa esim. pakettien hallinta on periaatteessa ihan sama, mutta kaikki paketit on tietysti jo valmiiksi uudempia...eli kyllä varmasti on ihan järkevää vaihtaa...

    Eli joo tosiaan sieltä asennus levyltä ne paketit löytyykin /distfiles hakemistosta, eikä All hakemistosta, niinkuin luulin...
    Näistä voit tarkistaa vielä niiden levyjen sisällöt (sisällön pitäisi olla samat, kun noi, mutta ne sun paketit on käännetty niillä p3 optimoinneilla):
    http://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/releases/x86/2004.3/livecd/CONTENTS.universal
    http://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/releases/x86/2004.3/packagecd/CONTENTS

    Eli kopioi ton asennus cd:n /distfiles sisältö ja sit sen package cd:n /All sisältö, vaikka suoraan hakemistoon /usr/portage/distfiles (tämänkin "PKGDIR=/testi/" pitäisi kyllä toimia ihan samanlailla) ja sitten pitäis sen -K option toimia, eli se käyttää siis ainoastaan niitä binääripaketteja (eikä yritä ladata netistä mitään)...noista listauksista voit vielä varmistaa, että sulta löytyy varmasti kaikki paketit sieltä kovalevyltä...
     
  21. mika

    mika Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    26.03.2003
    Viestejä:
    5,160
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    116
    No nyt ei pääse kokeilemaan tota..pistin umount /mnt/cdrom -> hienoa, levy pois ja toinen sisään
    sit mount /mnt/cdrom ja virhe "mount: you must specify the filesystem type"
    No, kattoin nanolla /fstab, niin siellä on "auto". Taas ihmetellään, kun ei listausta saa cd-aseman sisällöstä?
     

Jaa tämä sivu