1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ratkaistu Acer Aspire E1-522 Windows 8.1 - kanssa ongelmissa

Viestiketju Windows -ongelmat -osiossa. Ketjun avasi Jolensio 03.11.2021.

  1. Jolensio

    Jolensio Member

    Liittynyt:
    13.02.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Alussa oli kone, joka toimi, mutta netti ei - ADSL -modeemivika.
    Hommasin Tori.fi kautta Zyxel VMG3926-B10A ja netti alkoi toimia.
    Kone herjasi vanhentunutta Windows Defenderiä.
    Päivityksen vihreä jana eteni mukavasti 98%, mihin pysähtyi...lopulta herjasi päivityksen epäonnistuneen verkko-ongelman takia. Pari päivitysyritystä samalla tuloksella.
    Viimeisin käyttöjärjestelmäpäivitys lokakuu 17. näytti epäonnistuneen. Jossain noilla main lienee netti kadonnut ed. mainittuun modeemivikaan. Tarjolla oli kolme tärkeää päivitystä. Päivitysyritykset saivat aikaan vain edistymisjanan päästä päähän seilaavan vihreän palkin.
    Päätin palauttaa järjestelmän epäonnistunutta jäjestelmäpäivitystä edeltäneeseen tilaan. Palautus otti aikaa varmaan ainakin tunnin - kone oli sammunut sen jälkeen.
    Käynnistyi kyllä, mutta nettiyhteyttä ei syntynyt ja selaimen (tai muiden ohjelmien) käynnistäminen johti loppumattomaan luuppiin. Kone oli muuttunut hitaasta käyttökelvottomaksi.

    Pari päivää edellä kerrotusta palasin paikalle.
    Kone antoi ilmoituksen: Tietokonetta ei voitu käynnisttää oikein.
    Sovellusta tai käyttöjärjestelmää ei voitu ladata, koska vaadittu tiedosto puuttuu tai sisältää virheitä.
    Tiedosto: \windows\system32\winload.efi
    Virhekoodi: 0xc000000d

    Ajattelin selättää ongelman päivittämällä koneen Windows 10.
    Käynnistin koneen Microsoftin sivuilta ladatulla työkalulla luomallani asennustietovälineeltä (USB-muistitikku)
    Sitten kun tuli valinnan paikka 'Päivitys: asenna Windows ja säilytä../Mukautettu: asenna pelkkä Windows..) valintani kohdistui jälkimmäiseen.
    Asennus eteni kaikki vaiheet kohtaan: Windows on käynnistettävä uudelleen, jotta asennus voi jatkua...
    Uudelleen käynnistyessään sinisellä näytöllä acer logon alla 'Laitteita valmistellaan' eteni niin ikään 100%.
    Sen jälkeen tekstiksi vaihtui 'Valmistellaan' ilman prosentteja pelkkä odotusrinkula seuranaan. Odotin varmaan puolen tuntia kunnes sammutin laitteen virtanäppäintä pohjassa pitämällä.

    Laittaessani virran uudestaan tuli herja: Tietokone käynnistyi odottamatta uudelleen...
    Voit asentaa Windowsin käynnistämällä tietokoneen uudelleen valitsemalla OK ja aloittamalla sitten asennuksen alusta.

    Olisiko pitänyt odottaa kokonainen tunti - voiko 'Valmistelu' kestää niin pitkään?

    Nyt kun koneen käynnistää näytöllä näkyy valittavissa Windows 10 ja Windows 8.1, joista kumpikaan ei käynnisty. En valitettavasti muista, mitä siinä tapahtuu - kone ei ole nyt käsillä.
    Mieltä askarruttava kysymys nyt lähinnä se, että voisiko ja kuinka menetellen tuon kympin asennuksen poistaa ja sen jälkeen kokeilla 'Päivitys' valinnalla saada viallinen 8.1 toimivaksi kympiksi?
     
  2.  
  3. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,698
    Kiitokset:
    1,033
    Pisteet:
    223
    Jos on oikein huonosti käynyt, niin kumpikaan käyttöjärjestelmä ei toimi.
    Asennus ehti kuitenkin sen verran pitkälle, että kymppi saattaisi toimia. Asennus hyvinkin luultavasti on asentunut 8.1 päälle. Riippuen siitä mitä osioita poistit, niin windows 8.1 on hyvin todennäköisesti mennyttä, mutta sinne on jäänyt osio joissa oli windows 8.1 käynnistysosio, siksi se kummankin käyttöjärjestelmän käynnistysmahdollisuus

    Kone taitaa olla myös sen verran vanha, että kannattaa antaa aikaa vaikka sitten se tunti. Vaikka luultavasti toki se puoli tuntiakin riittäisi. Olettaen, että ei ole laitevikoja ym. mikä hidastaisi taikka estäisi asennuksen loppuun menemisen.

    Voisit kokeilla seuraavaa aluksi.

    Käynnistä uudelleen windowsin asennus asennusmedialta, mutta siinä aika alkuvaiheessa valitse korjaa tietokone vaihtoehto. Jos oikein muistan, sen pitäisi tulla sen vaiheen jälkeen jossa valitaan näppäimistöasettelu ja kieli. Se korjausvaihtoehto lukee pienehköllä tekstillä sen asennusikkunan vasemmassa alareunassa.

    Lisään sen verran vielä, että katkaise internet yhteys siksi ajaksi kun kokeilet sitä korjausta. Sama sitten myös kun ja jos pitää asentaa windows uudelleen. Ettei vain se mahdollisesti pääse sotkemaan asennusta.
     
    Viimeksi muokattu: 04.11.2021
  4. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,716
    Kiitokset:
    1,130
    Pisteet:
    223
    Aluksi olisi tietysti laittaa verkkoyhteys kuntoon, ettei siihen kaadu asennukset ja päivitykset.
    Kokeilitko resetoida modeemia, tarkoitan tuota aluksi mainitsemaasi modeemivikaa.
    Jotain hämminkiä taitaa olla, jos toisellakin modeemilla kaatui yhteysvikaan.

    Silloin jos haluaa päivittää käyttöjärjestelmän uuteen niin, että tiedot säilyvät, pitäisi aina valita "Päivitys" vaihtoehto.
    "Mukautettu" asennuksessa yleensä poistetaan asennuksen aikana aikaisemman käyttöjärjestelmälevyn kaikki osiot ja tehdään puhdas uusi asennus. Tämä asennus poistaa levyn kaikki tiedot ja ohjelmat.
    Ilmeisesti et ole poistanut aikaisempaa käyttistä asennuksen aikana, siksi ilmoittaa kahta käyttöjärjestelmää. Kaiken lisäksi asennus ei ole onnistunut, johtuen virran katkaisusta kesken asennuksen. Asennus on jäänyt puolitiehen ja veikkaan, ettei sitä helpolla enää korjata, koska virtojen katkaisu keskeneräisenä hävittää tietoja.
    Silloin kun kone ilmoittaa tekevänsä jotain ei pitäisi tuntiin-kahteen ainakaan sammuttaa. Vanhemmat hitaamman koneet saattavat raksuttaa jopa tunteja.

    Onko koneellasi tärkeää dataa, josta ei ole varmuuskopiota?
    On helppo tehdä puhdas uudelleen asennus suoraan kympiksi.
    Ongelma siinä on kaiken datan ja asennettujen ohjelmien häviäminen. Kaikki ohjelmat tulee asentaa uudelleen.

    Jos tämä vaihtoehto kiinnostaa, niin voin antaa ohjeen puhtaan asennuksen tekemiseen.

    Edit: Tekemäsi asennus on jo saattanut hävittää koneen datan.
     
    Viimeksi muokattu: 04.11.2021
  5. Jolensio

    Jolensio Member

    Liittynyt:
    13.02.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kone on ollut pelkästään facebook -käytössä, eikä sille ole tallennettu tietoja. Selaimen lisäksi käyttöä on ollut joillekin pasianssin kaltaisille peleille, eli suurempaa ohjelmien asennuksen tarvetta ei ole.

    Resetoin modeemin ennen asennusta eli ennen kuin se oli kytketty piuhaan.
    Nettiyhteys syntyi ongelmitta eli facebook -sivulle pääsi ja vilkaisin iltalehden sivuja. En ajatellut häiriön johtuvan yhteyksistä vaan itse koneesta, siksi suoritin järjestelmän palautuksen. Kun sen kohdalla yli tunnin odottelu oli toimittanut pelkkää sekundaa ei ohjelman asennusvaiheessa usko eikä kärsivällisyys ilmeisestikään riittänyt tarpeeksi pitkälle, jos valmistelut voivat ottaa tuollaisia aikoja kun kerrot.

    Puhdas asennus oli se, jota mielessäni elättelin, joten ohjeet ottaisin mielihyvin vastaan.

    edit: Niin, resetointia yritin vanhallekin modeemille. Ei auttanut. DSL -valo paloi oli piuha kiinni puhelinpistokkeessa tai irrallaan.
     
    Viimeksi muokattu: 04.11.2021
  6. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,716
    Kiitokset:
    1,130
    Pisteet:
    223
    Sitten asia on helppo tehdä. USB-asennusmedia sinulla ilmeisesti on, jos se on vanha, kannattaa tehdä uusi.
    Asennuksessa käyttöjärjestelmä pitää valita nykyistä vastaavaksi , Eli Home > Home, Pro > Pro.
    Asennus käynnistetään boottaamalla asennusmedialta käynnistysvalikon avulla.

    Asennustapa "Mukautettu"
    Ikkunassa, jossa kysytään mihin Windows asennetaan, Poistat käyttöjärjestelmä levyltä kaikki levyosiot, eli hiirellä osio aktiiviseksi ja alavalikon "Poista" käskyllä osio poistuu. Tee sama joka osiolle niin, että levy näkyy yhtenä yhtenäisenä varaamaton osiona.
    Klikkaa suoraan "Seuraava", jolloin asennus alkaa.
    Aktivoi Windows ikkunassa kysytään tuoteavainta, laita ruksi kohtaan "Minulla ei ole tuoteavainta", jolloin se aktivoituu automaattisesti. (Mahdollista on, ettei kasi koneella tule tätä kohtaa, sillä ei ole merkitystä).

    Kysele, jos tulee epäselvyyttä.
     
    Jolensio ja *Trinity* kiittävät tästä.
  7. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,698
    Kiitokset:
    1,033
    Pisteet:
    223
    Ja koska kone on acer. Painele F12 koneen käynnistyessä, se aukaisee käynnistysvalikon jossa voi käynnistää koneen USB tikulta. Sen jälkeen jatkat vain tarantella ohjeen mukaan.
     
  8. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,716
    Kiitokset:
    1,130
    Pisteet:
    223
    Muuten, verkkoyhteyttä ei kannata katkaista asennuksen ajaksi, koska siitä on apua asennuksessa, paitsi Home versiossa, jos haluaa tehdä paikallisen käyttäjätilin.
     
  9. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,698
    Kiitokset:
    1,033
    Pisteet:
    223
    Lähinnä siltä varalta, että se yhteys sotkisi jos se on kertaalleen jo jumittanut konetta päivitysten yhteydessä. Niin parempi sitten päivitellä myöhemmin. Esim. aktivointi onnistuu sitten myöhemmin kuitenkin.
     
    Jolensio ja tarantella kiittävät tästä.
  10. Jolensio

    Jolensio Member

    Liittynyt:
    13.02.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kiitokset ohjeista! Pelottavan helpolta näyttävät mutta silti jo helpompi hengittää.

    Tuosta Win 8.1 versiosta, onko Home vai Pro, en ole nähnyt mitään mainintaa.
    Koneen ollessa vielä hengissä otin kuvaruutukuvan ohjauspaneelin 'Näytä tietokoneen perustiedot' ja siinä 'Windows -versio' on ilmoitettu Windows 8.1. Olen mieltänyt sen merkitsevän Home -versiota.
    Koneen kyljessä ei ole käyttöjärjestelmästä kertomassa muuta tarraa kuin pohjassa neliön muotoinen ikkunateippi tekstillä Windows 8.

    Asennuksen edetessä näpsin kuvaruutukuvia kiinnittämättä suuremmin huomiota muuhun kuin siihen, että homma tuntuisi itsestäni järkevältä. Kuvassa missä kysytään: 'Minne haluat asentaa Windowsin' asennusohjelman ehdottama: Asema 0 Osio 4: on suurikokoisin, joten hyväksyin valinnan.

    Osiot kaikkinensa:
    Asema 0 Osio 1: Recovery koko 400 Mt vapaa 108 Mt tyyppi Palauttaminnen
    Asema 0 Osio 2: ESP koko 300 Mt vapaa 247 Mt tyyppi Järjestelmä
    Asema 0 Osio 3 koko 128 Mt vapaa 128 Mt tyyppi MSR (varattu)
    Asema 0 Osio 4: Acer koko 449.1 Gt vapaa 269,3 Gt tyyppi Ensisijainen
    Asema 0 Osio 5 koko 450 Mt vapaa 132 Mt tyyppi Palauttaminen

    edit: Niin, tuosta päivittämisestä. Asennusohjelma siis kysyy päivitetäänkö?
     
    Viimeksi muokattu: 04.11.2021
  11. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,716
    Kiitokset:
    1,130
    Pisteet:
    223
    Poistithan kaikki nuo osiot, ettei tule ongelmia? Ne pitää kaikki poistaa.
    Todennäköisesti Home versio.
     
  12. Jolensio

    Jolensio Member

    Liittynyt:
    13.02.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    En poistanut. Annoin mennä.
     
  13. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,698
    Kiitokset:
    1,033
    Pisteet:
    223
    Se win 8.1 käynnistösio voi hyvinkin vielä ilmoittaa olemassa olostaan aina käynnistyksen yhteydessä kun ne osiot on siellä. Mutta se ei varsinaisesti kyllä estä toimintaa.
     
  14. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,716
    Kiitokset:
    1,130
    Pisteet:
    223
    Ne osiot pitää kaikki poistaa, jotta onnistuu kunnolla.
    Ota alusta uudelleen ja poista ne kaikki.

    Ohje oli.
    Levylle jää pieniä käyttämättömiä osioita muuten.
     
  15. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,716
    Kiitokset:
    1,130
    Pisteet:
    223
    Ei päivitetä, vaan tehdään puhdas "Mukautettu" asennus.

    Luitko laittamani ohjeen??
     
  16. Jolensio

    Jolensio Member

    Liittynyt:
    13.02.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Kyllä. Olin juuri menossa editoimaan vastaustani, että puhuin eilisestä asennusyrityksestä. Huomenna on uusi asennus.
     
  17. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,716
    Kiitokset:
    1,130
    Pisteet:
    223
    Muista poistaa sitten kaikki nyky levyosiot, etteivät kummittele siellä myöhemmin.
     
  18. Jolensio

    Jolensio Member

    Liittynyt:
    13.02.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tätä tarkoitin päivittämisestä kysyessäni:

    Tuolla edellä vilahti sana paikallistili. Siitä tuli mieleen, että Microsoftilla on tili vähän Googlen tapaan. Sellaisestako ei tarvitse huolehtia asennusvaiheessa?
     
  19. *Trinity*

    *Trinity* Senior member

    Liittynyt:
    15.12.2014
    Viestejä:
    5,698
    Kiitokset:
    1,033
    Pisteet:
    223
    Jos on yhteys pois päältä niin home versionkin pystyy ilmeisesti kympillä asentamaan nykyään ilman microsoft tiliä.
    Ennen pysty. En ole nyt ihan varma mikä tilanne tällä hetkellä on.

    Myöhemmin voi sitten vaihdella paikallisen tilin ja microsoft tilin välillä. Eli ei ole pakko olla enempää kuin yksi tili jolla tarvittaessa voi kirjautua microsoft tilille. Tai toisin päin.
     
  20. tarantella

    tarantella Senior member

    Liittynyt:
    20.10.2012
    Viestejä:
    5,716
    Kiitokset:
    1,130
    Pisteet:
    223
    Kyllä näin on, Home-versio poikkeaa siinä Pron asennuksesta.
    Pro version asennuksessa voi valita paikallisen tilin asennuksen verkkoyhteydessä, jos ei halua MS-tilillä asentaa.
     
  21. Jolensio

    Jolensio Member

    Liittynyt:
    13.02.2018
    Viestejä:
    30
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Suuret kiitokset taitajaduolle tarantella-Trinity
    Eilen suorittamani Windows 10 asennus Acer Aspire E1-522 koneeseen sujui ohjeen mukaisesti.

    Asennuksen käynnistin USB:ltä ekalla taistelukerralla oppimaani alt F10 näppäinyhdistelmää virran kytkemisen jälkeen painaen. Se toi näytölle valintalaatikot: Jatka ...kohteeseen Windows 10/Vianmääritys/Käytä laitetta USB -asema/Käytä muuta k-järjestelmää/Sammuta tietokone; valiten niistä: Käytä USB -asema
    Suoritin asennuksen netti -piuha irrotettuna pääasiassa siksi, että arvelin Microsoft -tilin ottamisen kuvioon mukaan mutkistavan/pitkittävän prosessia tarpeettomasti.
    Nytkin aikaa kului reilun iltapäivän verran eli puolesta päivästä ilta seitsemään.
    Tunteroinen siitä vierähti asennuksen valmistuttua koneen käyttäjän oikean Facebook -tilin etsimiseen.
    Viimeisin tunti odotteluun, että ladatut käyttöjärjestelmäpäivitykset koneen uudelleen käynnistymisen yhteydessä asentuivat koneeseen. Kaikkia tarjolla olleita päivityksiä siinä ei vielä ollut. Käyttämäni USB -asennustikun olin luonut viikkoa aiemmin Microsoftin työkalulla.
    Asetukset/Aktivointi ikkunassa kerrotaan: Windows on aktivoitu digitaalisella käyttöoikeudella.
     

Jaa tämä sivu