1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma 5.1 kaiutinjärjestelmä

Viestiketju Kotiteatterin äänentoisto -osiossa. Ketjun avasi MADmike_ 14.09.2015.

 1. MADmike_

  MADmike_ Member

  Liittynyt:
  24.01.2011
  Viestejä:
  15
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Tervehdys,

  Eli tilanne on sellainen, että minulla on itse kasattu HTPC kytkettynä 55" LG:n televisioon olohuoneessa. HTPC:llä enimmäkseen katson elokuvia ja TV-sarjoja ja kuuntelen musiikkia. Ääntä on ulostanut jotkut halvat tietokonekaiuttimet ja nyt tuntuisi siltä, että on aika saada vähän parempaa ääntä tähän kuvioon.

  Haluaisin siis 5.0 tai 5.1 äänet. Olen äänentoistossa häpeällisen tietämätön, mutta käsittääkseni minulla on nyt kaksi vaihtoehtoa:

  a) ostan aktiivikaiuttimia, jotka sijoitan ympäri olohuonetta ja kytken jokaisen tietokoneen emolevyn äänikorttiin.

  b) ostan vahvistimen ja passiivikaiuttimia, jotka levitän olohuoneeseen. Tietokoneen kytken vahvistimeen.

  Ensimmäinen kysymys on luonnollisesti näiden vaihtoehtojen paremmuus. Televisioon ei ole kytkettynä mitään muita laitteita, eikä luultavasti ole tulossakaan, mutta sitähän ei taas koskaan tiedä. Vaihtoehto a) käsittääkseni eliminoi mahdollisuudet kytkeä kaiuttimet muuhun kuin tietokoneeseen. Ainakaan helposti.

  Vaikuttaisi myös siltä, että vaihtoehto b) tuottaisi parhaan lopputuloksen. Minkälainen vahvistin ajaisi asian? Minkälaiset kaiuttimet mihinkin tarkoitukseen ajaisi asian? Käsittääkseni se menee niin, että taakse (sohvan molemmin puolin) tulee kaiuttimet, eteen (TV-tason molemmin puolin) tulee kaiuttimet ja suoraan eteen (television eteen tai television ja TV-tason "väliin") yksi "keskikaiutin" ja subbarin sijainnin kanssa ei ole niin nuukaa, kunhan se ei ole keittiössä.

  Millaisella budjetilla ajattelisitte, että kannattaa edes harkita alkavansa rakentamaan tällaista järjestelmää? Itse olin suunnitellut kuluttavani maksimissaan 800 euroa.

  Huomioikaa että en ole hakemassa high-end korvankutkutusta, vaan välttävää 5.1/5.0 tilaääntä.

  Parhaiten tilannettani auttaisi se, että saan vastauksen aiemmin esitettyihin kysymyksiin ja ehdotuksia eri vahvistimista ja kaiuttimista ja selkeän selostuksen mikä niissä on hyvää ja miksi juuri sen tyyppinen vahvistin/kaiutin kannattaa ostaa. Jos mahdollista, niin olisin äärimmäisen mielissäni jos joku keräisi koko "setin" ja kertoisi siitä lyhyesti faktaa.

  En liioin kaipaa neuvoja kaiuttimien asettelusta tai vastaavasta, vaan enimmäkseen niistä laitteista ja niihin liittyvistä momenteista. Kaiuttimien asettelu vaikuttaisi olevan aika looginen tapahtuma ja sen saan selviteltyä suurimmaksi osaksi itse.

  Toivottavasti teksti on ymmärrettävää ja tilanne on selitetty kattavasti. Lisätietoja tarjoan mielelläni, jos niistä vain on apua.

  Kiitän etukäteen,
  - M
   
 2.  
 3. Axu_

  Axu_ Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  14.10.2008
  Viestejä:
  9,819
  Kiitokset:
  237
  Pisteet:
  123
  Tällä budjetilla lähtisin kasaamaan 5.0-settiä passiivikaiuttimista ja vahvistimesta. Kunnon subbariin budjetti ei riitä oikein millään. Käytettyinä tuolla budjetilla voisi saada 2.1-setin kasaan. Käytettynä ylipäätään voi löytää hyvää tavaraa halvalla.

  Uusista heitän ainakin tämän Hifitalon paketin: http://www.hifitalo.fi/dynavoice_magic_+_denon_kotiteatteri_-paketti_musta Hinta menee satasen yli.
  Toinen vaihtoehto voisi olla Simexin sarja, jolle ostaa halvimman 5.1 vahvarin tai metsästää käytettynä: http://www.hifitalo.fi/simex-sa4-valkoinen
   
 4. _kooma_

  _kooma_ Active member

  Liittynyt:
  28.06.2007
  Viestejä:
  2,049
  Kiitokset:
  29
  Pisteet:
  78
  Tuollaista itse (jos olisin uusia kamoja ensikertalaisena ostamassa) saattaisin harkita tuolla budjetilla.
  kotiteatteri.
  Äänenlaatu peitonnee helposti halvemmat muovipurkki kaiuttimien äänet mennen ja vielä tullenkin. Paketti kyhätty verkkokauppa.com:sta.

  Ja mitä tulee tuohon äänenlaatuun, niin mikäli mahdollista, suosittelen astelemaan ihan suoriksi lähimpään alan-liikkeeseen ja pyytämään koekuunteluun laitteita. Myös liikkeistä saat (olettaen että liike on asiaan vihkiytynyt, sekä sen henkilökunta on asiallista) itsellesi räätälöidyn kokonaisuuden.
  Tuolla budjetilla saisi myös käytettynä kunnollista rompetta, mm. hifi studiossa on tällä hetkellä myynnissä käytettynä varsin pätevä Onkyo:n viritinvahvistin;

  https://www.hifistudio.fi/fi/tuotte...08-av-vahvistin-vaihtolaite-oulu/987498759875

  Tuolta vielä laitteen tekniset tiedot:

  http://www.eu.onkyo.com/en/products/tx-sr608-35325.html

  Eli vaikkakin tuo linkkaamani Onkyo onkin käytetty, sen ominaisuudet ovat paremmat kuin tuon uuden setin vastaava. Elikkäs laatu on eritasolla tuossa käytetyssä kuin uudessa, ja uutena kyseinen Onkyo on maksanut useammankin satasen, eli jo alustavasti kalliimpi kuin verkkiksen sisarmalli. Laadusta kertoo ulkoisesti ainakin liittimien määrä sekä niiden laatu/toteutus (esimerkiksi kaiutinliiittimet ovat kunnolliset, ja niihin mahtunee järeämpikin piuha, laajennattavuus on myös kertaheitolla monipuolisempi - kiitos mm. 7.2 valmiuden). Muut AD:laiset saavat jatkaa tästä.

  Mutta siis ehdottomasti passiivi järjestelmää itsekkin suosittelen, mikäli se vain on mahdollista. Valmiit ns.kotiteatteri järjestelmät harvoin ovat ainakaan laajennetavuudeltaan kovinkaan kummoisia. Eli esimerkiksi hyvä vahvistin on oikeasti sijoitus tulevaisuuteen, itsellänikin on vahvistin pysynyt samana reilut 10 vuotta, kaiuttimet ja esim subbanen on kyllä vaihtuneet välillä. Samoin kuin äänenlähteetkin (konsoleista tietokoneseen, ja taas konsoliin -> televisioon -> blu-ray soittimeen jne).
   
 5. MADmike_

  MADmike_ Member

  Liittynyt:
  24.01.2011
  Viestejä:
  15
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  11
  Kiitos kattavista vastauksista, jotka olivat juuri sitä mitä hain!

  Aiemmin sanoin, että en liioin kaipaa tietoa kaiuttimien asettelusta. Sittenpä kysynkin, että tulevatko lattiakaiuttimet tyypillisesti eteen, tässä tapauksessa TV-tason molemmin puolin, vai onko se makukysymys? Kaiuttimien sijoittaminen pään korkeudelle saattaa tuottaa hieman problematiikkaa. Mutta kaiuttimillehan saa jalustoja, ovatko ne universaaleja, vai jokaiselle omansa? Maksavatko mansikoita ja onko niissä jotain erityistä mitä pitää ottaa huomioon?

  Mitenkäs johdot, ostetaanko itse, vai tuleeko mukana?

  Yhtäkkiä vetovoimaisimmalta vaikuttaisi tuo Axu_:n osoittama Dynavoicen setti. Jos jotenkin yhdistelen tarjottuja tietoa ja päättelen, niin tuossa olisi ensikertalaiselle riittävästi laatua ja mahdollisuus päivittää subbari myöhemmin lisäksi. Sopii myös sisustukseen. Ja tuo Denonin vahvistinkin lienee kohtalaisen laadukas niin että palvelee hyvän aikaa?

  Ja vielä kyselisin, että jos verrataan tuota Dynavoicen settiä ja _kooma_:n Verkkokaupasta kasaamaa settiä, onko suhteellinen ero laadussa ja hinnassa suunnilleen sama, suurempi vai pienempi? Kun otetaan huomioon myös se, ettei tuossa Dynavoicen setissä ole subbaria mukana. Jos syö tämän ja ensi kuun kaurapuuroa, niin sais tuon Dynavoicen.

  Nöyrimmät kiitokset,
  - M
   
 6. _kooma_

  _kooma_ Active member

  Liittynyt:
  28.06.2007
  Viestejä:
  2,049
  Kiitokset:
  29
  Pisteet:
  78
  Noista kahdesta, eli Axu_ paketissa oleva Denon vaikuttaisi ainakin nopsaan kateltuna ihan suht.pätevältä, mutta taasen linkkaamani käytetty Onkyo HiFi-Studiolta on taas järeämpi mitä tuo HiFi talon Denon. Denonissa hyvää on ainakin verkko(virta)johdon irrottamis mahdollisuus, mutta saattaa tulevaisuudessa tuottaa harmaita hiuksia hiukankaan paksumpien kaiutinkaapeleiden kanssa. Pika/jousiliittimet ovat hoikkien piuhojen kanssa ihan näppäriä, mutta varsinkin järeämmissä/laadukkaimmissa kaiuttimissa on usein ruuvi/banaani liittimet ja noihin taas mahtuu laadukkaampi/tuuheampi kuparilanka väliin.

  Vahvistinta valitessa kannattaa myös selvittää mahdollisia tarpeita, että mitä laitteita siihen on tarkoitus kiinnittää. Tulevaisuutta ajatellen on ihan hyvä että esimerkiksi HDMI sisääntuloja on riittävästi, myös phono (vinyyli soittimelle) liitäntä voi tulla joskus tarpeeseen. Eli esimerkiksi omassa tapauksessani, vahvarissa on kiinni tällä hetkellä: Tietokone, televisio, Xbox360, PS3, Blu-Ray soitin, monasti liitän luurini DLNA:lla laitteistoon, voin soittaa/toistaa sillä langattomasti musiikkia, tai vaikkapa festareilta juuri kuvattua materiaalia.. Eli ne tarpeet itse vahvistimelle on hyvä olla jotenkin tiedossa. Tästä syystä on myös ihan perusteltua ehdottaa käytettyjäkin laitteita, koska käytetyssä laitteistossa saattaa olla enemmän ominaisuuksia kuin vaikkapa uudessa. Tokihan uusissa laitteissa on aina uuden laitteen takuu, mutta hyvin pidetty laadukas vahvistin kestänee kepoisesti sen 5-20 vuotta.

  Kysymykseesi kaiutin johdoista, joissakin kaiutin paketeisssa saattaa kaapelia tulla mukanakin, mutta itselleni ei ainakaan esim Audio Pro:n, JBL:n tai Dali:n tapauksissa ole näin ollut. Toisaalta kaiutin kaapeli ei myöskään edullisimmillaan hirveitä maksa, toki kalliitakin vaihtoehtoja löytyy. Kaapeleiden hinnat riippuvat pitkälti määrästä ja paksuudesta, kalleimmissa ollaan sitten laitettu vielä jos jonkinmoista eristettä suojaamaan mahdollisilta häiriöiltä ynnämuilta "säteilyiltä", näitä kalleimpia piuhoja ostavat useimmin henkilöt joidenka laitteiden hinnatkin alkavat 10 tonnista... Eli 800 euron settiin (ja vielä kalliimpaankin) menee ihan muutaman kympin perus kaiutinkaapeli.

  Tuosta nyt esimerkki ihan pätevästä kaapelista, vastaavaa piuhaa saattaa löytyä edullisemmin esim Tokmannilta, K-Raudasta tai vaikkapa Honkongista (myös Biltema, Clash-Ohlson ynm kaupat kannattaa tsekata).

  https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...y-kaiutinkaapeli-2x2-5mm2-25m-kela-lapinakyva

  Erot linkkaamani ja Axu_n settien välillä ovat aika pienet, Dynavoice on itselleni kaiutin valmistajana uudehko tuttavuus enkä niiden äänenlaadusta osaa antaa mitään lausuntoa, mutta uskoisin niiden olevan ihan pätevät.
  Onkyon ja Denonin välillä laatu erot ovat hyvin pienet, molemmat laitteista valmistetaan Kiinassa (vaikka ovatkin Japanilaisia merkiltään), ja osa komponenteista varmaankin tulevat samoilta tuotantolinjoilta. Toisessa irtoaa virtajohto ja toiseen saa tuuheammat kaiutinpiuhat kiinni. Mahdollisesti isompia eroja valmistajien välillä alkaa syntyä tuossa 1000 euron tietämillä, molemmat ovat tunnettuja brändejä ja tunnettuja myös laadusta.
  Itse omistamani nykyisen Onkyon (TX-NR5007) ostin parivuotta sitten käytettynä Saksasta, ja olen ollut siihen todella tyytyväinen, hintaa laitteella oli toimituksineen 480 euroa, enkä usko että tulee ihan hetkeen tarvetta sitä mihinkään päivittää.
  Perinteisesti laadukkaita viritinvahvistimia ovat valmistaneet ainakin seuraavat tahot: Harman/Kardon (useimmiten näissä ei välttämättä ole kaikkein uusimpia kikkoja, mutta perus rakenteet ovat erinomaisia ja laite tekee sen mitä valmistaja markkinoikin), Yamaha (laatua, kestää, kestää ja kestää), Onkyo (vastaavaa laatua kuin H/K mutta usein hieman edullisempi + saattaa omata uudempiakin kikkoja ja jippoja), Denon (vanha Japanilais valmistaja joka on monien Hifistien suosiossa), Marantz (ei löydy kovinkaan paljoa halppis laitteita, profiloitunut ns.pro luokan tekijänä, eli laatua ilman turhia kikkailuja), Rotel (samat asiat pätevät pitkälti Rotel:iin kuin Marantziinkin, ei halppiksia mutta laatua senkin edestä)
  Sitten tulee esim Sony ja Pioneer, molemmilta kyllä löytyy myös laadukkaita laitteita, mutta silloin on pistettävä jo useita satasia ellei peräti enemmänkin pöytään. Halvimmat mallit eivät useinkaan anna edes luvattuja tehoja, ja ainakin ennen vanhaan saattoivat jopa päästää savut testatessa..
   

Jaa tämä sivu