1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma 2 x m.2 ssd

Viestiketju Kannettavat tietokoneet -osiossa. Ketjun avasi Jahvetti 15.12.2020.

  1. Jahvetti

    Jahvetti Newbie

    Liittynyt:
    15.12.2020
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Läppärissä on jo yksi m.2 ssd. Voinko laittaa toisen samanmoisen emolevyllä olevaan tyhjään paikkaan? Koneen malli on lenovo ideapad gaming 3 15arh05.
     
  2.  
  3. 1pertti

    1pertti Senior member

    Liittynyt:
    10.09.2008
    Viestejä:
    8,404
    Kiitokset:
    1,082
    Pisteet:
    243
    Mahtaako siinä olla toista M.2-paikkaa? Valmistajan ilmoittamat kiintolevyvaihtoehdot ovat:

    Up to 2 drives (one HDD and M.2 SSD):
    ● HDD / SATA 6.0Gb/s, 2.5" wide, 7mm high
    ● M.2 2242 SSD / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 4
    ● M.2 2280 SSD / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 4

    Ainakin minä ymmärrän tuon niin, että laitteessa on yksi SATA-paikka 2.5" HDD:lle ja yksi M.2-paikka joko 2242 tai 2280 SSD:lle, mutta ei kahdelle M.2-SSD:lle samanaikaisesti.

    https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/datasheet/IdeaPad_Gaming_3_15ARH05_datasheet_EN.pdf
    https://psref.lenovo.com/syspool/Sy...g_3_15ARH05/IdeaPad_Gaming_3_15ARH05_Spec.pdf
     
  4. Jahvetti

    Jahvetti Newbie

    Liittynyt:
    15.12.2020
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Eikö noissa kuvissa ole tyhjä m.2 slotti? Mitä varten se on?
     

    Liitetyt tiedostot:

  5. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Lyhyt vastaus: SATA 3.0 tai PCI Express 3.0 tai USB 3.0 -signaaleja käyttävä m.2 -liitäntäinen laajennuskortti. Ja tuskin SSD-käyttöön, koska paikkaan näyttäisi mahtuvan vain lyhin standardin mukainen kortti (30 mm, vertaa pitemmässä paikassa jo olevaan SSD-korttiin).
    Pitkä vastaus:
    https://www.howtogeek.com/320421/what-is-the-m.2-expansion-slot/
     
    1pertti ja Jahvetti kiittävät tästä.
  6. Jahvetti

    Jahvetti Newbie

    Liittynyt:
    15.12.2020
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Voiskohan tuosta ylimmääräisestä m.2-portista laittaa ulkoisen näytönohjaimen, kun joskus näytönohjaimesta loppuu hönkä? :rolleyes:
     
  7. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Ulkoisesta en tiedä, mutta sisäinen m.2 graphics adapter voisi fyysisesti mahtua, kun poistaa sen 30 mm kortille tarkoitetun "ruuvitolpan" ja heivaa perinteisen ssd-levyn pois ... Lisäksi tarvitaan sovitinkaapeli kortilta (ulkoiseen) näyttöliittimeen. Pientä askartelua siis, mutta tärkeätä on ensimmäiseksi todeta, että kortti yleensä toimii ko. portissa.
     
  8. Jahvetti

    Jahvetti Newbie

    Liittynyt:
    15.12.2020
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Paikka on 42mm, mutta joo pitääpä perehtyä aiheeseen jossain välissä. Niin kauan, kun cyberpunk pyörii koneessa, niin ulkoiselle näyttikselle ei tarvetta. Kiinnostaa vaan kaikki kikkailu, että saa laitteesta maksimaalisen hyödyn.
     
  9. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Koneen Hardware Maintenance Manual'ista (mikäli saatavissa) voisi selvittää käyttötarkoituksen ko. portille. Niissä ei välttämättä löydy kaikkia edellä mainittuja liitäntäsignaaleja.
     
  10. Jahvetti

    Jahvetti Newbie

    Liittynyt:
    15.12.2020
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Maintenance manuaalissa ei ollut muuta mainintaa, kuin että m.2 portteja on kaksi kappaletta, joista toinen 42mm ja toinen 80mm. Olen laittanut aiheesta kyselyä lenovon tukeen ja otin myös koneen sisästä valokuvia liitteeksi. Ensimmäinen vastaus sieltä oli ihan ympäripyöreä jargoniaa, joka vaikutti jonku valmiin pamfletin tekstiltä. :D
     
  11. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Eipä näyttänyt olevan mitään mainintaa tuosta kolmannesta portista. Tuskin on Vistan käynnistyskiihdytintä varten ...

    PS
    Voihan sitä testata vaikka tuolla wifi-kortilla, että herääkö henkiin (vaikka antennipiuhat eivät näyttäisi ulottuvan kiinni).
     
  12. Jahvetti

    Jahvetti Newbie

    Liittynyt:
    15.12.2020
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    Kolmannesta?
     
  13. Jahvetti

    Jahvetti Newbie

    Liittynyt:
    15.12.2020
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
  14. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Nyt kun otin silmän käteen ja katsoin tarkemmin noita kuviasi, emolevyllä lukee selvästi "Storage Only" kolmionuolen (osoittaa kyseistä porttia) kanssa. (Vastaavasti ssd-levyn porttia osoittaa teksti "System Storage".)
    Viittaisi ssd- tai muistikorttiin?
     
  15. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    No juuri se "tyhjä" portti.
     
  16. Jahvetti

    Jahvetti Newbie

    Liittynyt:
    15.12.2020
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
    En ollu itsekkään huomannut noita tekstejä! :eek: Mitähän tuosta nyt pitäisi ajatella???:confused:
     
  17. Jahvetti

    Jahvetti Newbie

    Liittynyt:
    15.12.2020
    Viestejä:
    9
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    1
  18. lettas

    lettas Moderator Ylläpitäjä

    Liittynyt:
    03.03.2003
    Viestejä:
    4,325
    Kiitokset:
    197
    Pisteet:
    93
    Nuo sisäiset m.2-näyttisadapterit eivät ole pelikortteja, eivät varmasti ainakaan lähivuosina yllä peliläppärin gpu:n tasolle.
     
  19. odzmo

    odzmo Regular member

    Liittynyt:
    05.11.2006
    Viestejä:
    128
    Kiitokset:
    24
    Pisteet:
    28
    Elämä on joskus valintoja. Saa tarvittaessa kaksi identtistä lättyä.
    Monissa IBM Thinkpadeissa oli virallisesti pienemmät muistimaksimit ilmoitettu kuin mitä ohjainpiirit sallivat (isompaa muistikokoa ei ollut vielä saatavilla, kun kone tuli markkinoille).
     

Jaa tämä sivu