1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

100 Hz vai 200 Hz- LCD vai LED

Viestiketju Televisiot -osiossa. Ketjun avasi irra 26.04.2009.

  1. irra

    irra Member

    Liittynyt:
    27.08.2005
    Viestejä:
    43
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Olen hankkimassa uutta TV:tä, jossa olisi mahdollisimman hyvä kuva ja tekniikan kiihtyvässä maailmassa sillä selviäisin aika pitkälle. TV:seen yhdistyy digiboksi, vahvistin ja tietokone. Nyt on tarjolla mm. 100 hertziä, 200 hertziä, LCD:tä, plasmaa ja LED:iä. Kannattaako valita 100 Hz LED tai plasma vai 200 Hz LCD vai jokin muu vaihtoehto, jos ajatellaan myös sähkönkulutusta? Tuumakoko olisi n. 40-42".
     
  2.  
  3. irra

    irra Member

    Liittynyt:
    27.08.2005
    Viestejä:
    43
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Entä sitten kontrastit esim. 50 000:1, 1 000 000:1 sekä esim.
    LG:n Plasma, jonka virkistystaajuudeksi luvataan 1 000 000 000:1. Mitä arvoja kannattaisi tuijottaa kun TV:tä lähtee ostamaan? Ja onko nykyään kaikissa taulutelevisioissa vain ja ainoastaan yksi scart-liitäntä?
     
  4. juuso65

    juuso65 Regular member

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    418
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    no tuo dynaaminen kontrastiluku on karannut täysin hanskasta :D
    minusta sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, mutta onhan se kiva kun on isoja lukuja .....

    ihan ensin kannattaa miettiä minkäkokoisen television ostaa ja sitten miettiä että mitä se telkku saapi maksaa ja kannattaa kaupoissa käydä katselemassa omin silmin niitä eri malleja , että näkeekö niissä mitään eroja ja tehdä päätös sen perusteella

    siis jos meinaat tänäpäivänä ostaa jonkin televisioon liitettävän lisälaitteen niin hdmi-liittimeenhän se liitetään...
    joten scart on vanhaa tekniikkaa ja jää pois markkinoilta
    kaikki pitää olla sitä FULLHD:tä nykyään ja eihän scart-liitin sellaista pysty välittämään.....

    edit:
    kaikissa nykyisissä telkuissahan on digipoxi jo sisällä ...
    ja vahvistin hmmm.... siis tarvitaan äänen ulostulo ? (on vakiona monissa malleissa)
    tietokone telkkuun kiinni... joko pc-liitäntä tai hdmi:n kautta
    joten mihin sitä scarttia tarvitset ?
     
    Viimeksi muokattu: 26.04.2009
  5. irra

    irra Member

    Liittynyt:
    27.08.2005
    Viestejä:
    43
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    16
    Tallennan paljon digiboksille tavaraa tv:stä johon minulla on käytössä kovalevyllinen ulkoinen digiboksi, jossa ei ole HDMI-liitäntää. Kyllä, tarvitsen myös äänen ulostulon, koska kuuntelen tv:tä vahvistimen ja ulkoisten kaiuttimien kautta. Jos kerran scart poistuu markkinoilta niin minkälaisilla kaapeleilla kytken tietokoneen ja vahvistimen uuteen tulevaan tv:seen (FULLHD), että kuva on paras mahdollinen ja äänet tulevat ulos ulkoisista kaiuttimista? Onnistuuko molemmat optisilla kaapeleilla? Tällä hetkellä tietokoneen kuvakaapeli on ollut kytkettynä scartilla suoraan tv:seen, tietokoneen äänikaapeli menee suoraan vahvistimeen, sekä digiboksi menee scartilla tv:seen. Kyseessä on vanhempi tv, jossa on kaksi scart-liitäntää.
    Ja edelleen painin ongelman kanssa että onko sillä väliä onko tv LCD, Plasma vai LED televisio kun tuumia pitää olla n. 40-42? Onko mahdollista että näissä kaikissa malleissa voisi olla yhtä hyvä kuva? Että oston ratkaisee se, kun menet liikkeeseen ja valitset vain sen, minkä kuva näyttää parhaimmalta? Että tekniikalla ei ole mitään merkitystä?

     
  6. Trilogiar

    Trilogiar Regular member

    Liittynyt:
    08.08.2007
    Viestejä:
    793
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    Eli yleisesti ottaen 100Hz vs. 200Hz... No tiedäppä mitä eroa noissa on. En usko ihmissilmän huomaavan SUURTAKAAN eroa. Sitäpaitsi tähän vois vaikkaa heittää laitteen, joka lähettää 200Hz signaalia ulos... Ai niin mutta hei, eihän sellasia ole olemassa (ainakaan näin keskivero kuluttajan saatavilla).

    Tuolta voit lueskella muuten 200Hz liittyen -> http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=71268&highlight=Z4500

    Sitten tuo LCD (Liquid Crystal Display) vai LED (Light-Emiting Diode)... Eikös LCD ole nestekidenäyttö eikä suinkaan valon lähde? LCD joissa on Led valoja olisi jotenkin järkevämpi... Led + LCD tekniikassahan siis pyritään saamaan valo täsmällisesti paikkaan jota sen kuuluisi valaista. Tällä tavoin vähennetään valovuotoa LCD paneeleissa.

    Korjailkaa vapaasti jos olen väärässä.
     
    Viimeksi muokattu: 26.04.2009
  7. juuso65

    juuso65 Regular member

    Liittynyt:
    20.08.2004
    Viestejä:
    418
    Kiitokset:
    0
    Pisteet:
    26
    eli television äänet digitaalisesta ulostulosta vahvistimelle (kaikissa halvoissa malleissa ei ole äänien ulostuloa joten kannattaa tarkistaa ennen ostoa)
    vain ääni kulkee optista kaapelia pitkin

    ja tietokone kytketään tv:n PC liitäntää tai hdmi liitäntään
    näin saadaan HD-tasoinen kuva television näytölle
    eli televisio saadaan toimimaan monitorina

    tuo yhtähyvä kuva on niin suhteellista...

    jotkut henkilöt näkevät plasman kuvassa värinää
    toiset sanovat että plasmassa on paras kuva nitä voi olla

    toiset näkevät LCD:ssä että väritoisto ei ole hyvä /liiketoisto sumea
    mustan taso huono , katselukulmat huonot....

    toiset taas sanovat että LCD:ssä on terävä ja tarkka kuva ja ei vilku/värise

    ja uudet led taustavalolla olevat LCD-mallit koittavat paikata näitä mustan tason ongelmia

    hieman vaikeaa suositella jotain määrättyä tekniikkaa , kun eri ihmiset näkevät kuvan erilailla

    eli kannattaa omin silmin todeta onko kuva sellainen mitä haluaa katsella eli omin silmin paras kuva

    virran kulutus menee niin että plasma vie eniten ja led taustavalolla oleva vähiten

    ja jos haluat sekoittaa päätä lisää niin lue täältä lisää eri televisioiden käyttöä ja keskustelua


     
  8. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    Ei kannata liian tarkkaan tuijottaa mainosmiesten suuria lukemia. Valitse telkka, joka on todettu hyväksi esim. puoleettomissa testeissä ja/tai aktiivisten käyttäjien toimesta.

    Useimpien elokuvien kuva on kuvattu filmille 24 Hz:n taajuudella eli 24 kuvaa sekunnissa. Nopein yleisesti käytössä oleva taajuus TV-materiaalissa on 60 Hz.
    Ihmisen silmälle ei käsittääkseni voida kertoa yksiselittäistä raja-arvoa, mutta käytännössä on varmasti hyvin vaikea nähdä eroa yli 100 Hz:n taajuuksilla edes testimateriaalilla.

    Jos telkkaa katselee paljon hämärässä, huono kontrasti (eli valkoisimman ja tummimman pikselin ero) saattaa ärsyttää, kun musta näyttää harmaalta. Kuitenkin, kaikki LCD:stä 10 000:1 ja ylikin kerrotut luvut kuvaavat dynaamista kontrastia, joka saadaan kikkailemalla mm. taustavalon kanssa, eikä se ole niin helposti verrattavissa kuin "oikea" kontrastiluku.

    Plasmoissa kontrasti on helppo saada hyväksi, koska jokaisen pikselin valo sytytetään tai sammutetaan aina tarpeen mukaan, jokaiselle pikselille on aina oma valonlähde.

    LCD:ssä taas kirkasta taustavaloa katsotaan nestekide-paneelin läpi ja taustavalon näkyminen kunkin pikselin kohdalta voidaan estää kääntämällä halutut pikselit mustiksi. Valitettavastri vain LCD:n läpi pääsee aina vähän valoa ja toisaalta kirkkaimmillaankin se päästää vain puolet valosta läpi. Siksi kontrasti pyrkii jäämään huonommaksi.

    LED-telkkareita, siis sellaisia, joissa jokaista kuvapistettä vastaisi yksi LED, ei tuossa kokoluokassa ole vielä tarjolla. OLED-näytöt ovat kyllä aikanaan tulossa, mutta nyt niitä saa vasta läppärin näytön kokoluokassa. Kuluttajatelkkareissa LED viittaa vain taustavalon toteutukseen. LCD:telkkareiden taustavalohan on perinteisesti tehty loistputkilampuilla (CCFL, kylmäkatodilamppu). Uusinta tekniikkaa on siis korvata loisteputket LEDeillä, jolloin voidaan saada hieman parempi värintoisto ja kontrasti sekä tiputtaa tehonkulutusta taustavalon osalta.

    edit:
    Niin, jos hinnalla ei ole kovasti väliä, voisin ehdottaa koekatseltavaksi ainakin Philipsin 42PFL9803 ja Sonyn 40X4500:sta taikka Pioneerin Kuro tai Panasonicin plasma-telkkareita.
     
    Viimeksi muokattu: 27.04.2009
  9. oh2eki

    oh2eki Guest

    Noihin dynaamisiin kontrastilukuihin kannattaa tyijottaa varauksella, ennemmin katsoo liikkeessä sen mustan tason ja liikkeen sulavuuden, itsellä Samsungin ue40b7070 led tv, kaikki kuvan parannus jutut kannattaa kytkeä pois päältä, myös se 100hz. Silti kuva nykii monesti, nyt tulossa Sonyn kdl40w5500 joka liikkeessä katsottuna hakkasi kaikki led tv:t, myös Samsungin sekä Philipsin ja hinta on alle tonnin, myös alatest sivulla sama Sony pitää ykköspaikkaa ja siinä 100hz toimii hyvin! Se vaan ihmetyttää kun itsellä nyt tulossa jo kahdeksas paneeli, niin edellisessä Sonyssa oli 10 bittinen paneeli (kdl40w4000) ja nykyisissä on enää 8 bittinen?
     
  10. wipe2000

    wipe2000 Senior member

    Liittynyt:
    05.08.2002
    Viestejä:
    6,109
    Kiitokset:
    5
    Pisteet:
    118
    En tedä miksi on tultu kymmenestä kahdeksaan, mutta eiköhän 8-bittinen kuvankäsittely (3x 8-bit = 24-bit värit) riitä oikein hyvin nykyisille LCD-paneeleille. Paneelin dynamiikka rajoittaa kuvaa kuitenkin ennen 8-bittisenkään kuvankäsittelyn tarkkuutta.
     
  11. samipupu

    samipupu Member

    Liittynyt:
    24.03.2006
    Viestejä:
    55
    Kiitokset:
    1
    Pisteet:
    16
    Hyvin sanottu, totta joka lausahdus.
    Itse erotan sokkotestissä (paneelien reunat ja logot piilotettu) plasman ja lcd:n. Plasman kuva väreilee ja vilkkuu (vrt CRT-tekniikka). Tämä aiheuttaa pääkipua.

    LCD:n vasteajat voivat olla suuria mm vertauksena markkinoiden 1ms - 30ms. Vasteaikaa pienennetään antamalla mikrosekunneiksi ylijännite halutulle nestekiteelle ja sen ansiosta kide reagoi nopeammin. Suuri vasteaika = sumea kuva. Yksi ongelma on huonosti pakattu tv-streami, jonka liikkuvassa kuvassa näkyy ns "pikselireunat".

    LCD:n kuva on tarkka.. eli pikselit näkyvät kulmikkaina pikseleinä, se on tarkkuutta. Mutta ei ehkä kauneinta joka silmään jos ei käytetä mitään kuvan muokkausta (lue kuvanparannuspiirejä).

    Se on totta, että jotain tv-mallia, tai merkkiä on vaikea suositella kun itse voi arvostaa eri asioita kuvassa mitä toinen arvostaisi.
    Mm Samsung myy LED-taustavalaistua LCD-tv:tä harhaanjohtavasti nimellä LED-tv (mitä se ei kuitenkaan ole). Samsung antaa vakioasetuksena dynaamisen asetuksen päälle ja siinä kontrasti on todella vahva. Efekti saa värit loistamaan ja kuva on muita telluja kirkkaampi. Moni hämääntyy ja latoo eu-lappuja pöydälle tämän takia. Vahva dynaaminen kontrasti pienentää väriavaruutta ja harmaan sävyt vähenevät ja tummuvat liikaa ja voivat olla "liian mustia". Samaa tapahtuu muilla värisävyillä. Yksityiskohdat katoavat.
    Tämä esimerkkinä ja muista merkeistä en kerro vastaavia. Em efektistä voi tykätä, tai sitä voi inhota. Itse en siitä erityisemmin pidä.
     
  12. vps358

    vps358 Active member

    Liittynyt:
    14.11.2009
    Viestejä:
    4,494
    Kiitokset:
    227
    Pisteet:
    93
    Se yksikin scartti riittää, kunhan liitettävissä laitteissa on kaksi scartia ja kunnollinen läpimeno niillä. Eli laitteita voi scartissa olla vaikka kymmenen peräkkäin ja silti kaikkien kuva näkyy.
    Itsellä oli aikoinaan kiinni yhden svartin töllössä digiboksi ja DVD, ja kaikkien kuva näkyi hienosti.
    HDMI:tä on hyvä töllössä olla enempi, kolme taitaa olla käytännön minimi, mitä enemmän, sitä parempi. Siihenkin on olemassa jakajia tai tehtävää hoitaa AV-vahvistin.
    Esim: http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=27460

    T: Vesku
     
    Viimeksi muokattu: 15.03.2010

Jaa tämä sivu