1. Tämä sivusto käyttää keksejä (cookie). Jatkamalla sivuston käyttämistä hyväksyt keksien käyttämisen. Lue lisää.

Ongelma 100/100 yhteys lagaa pelatessa enemmän kuin kännykän kautta jaettu

Viestiketju WLAN ja lähiverkot -osiossa. Ketjun avasi urmelo 28.05.2017.

 1. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Terve,

  Olen tässä kevään ajan painiskellut pienehköjen nettiongelmien kanssa. Ongelmia ilmenee lähinnä pelatessa, mutta viimeisimmän ostamani pelin kanssa ongelmat ovat tulleet turhan suuriksi. Peli ilmoittaa, että "network lag detected" ja jumittaa pelin. Joku (mahdollisesti epäluotettava) lähde sanoi, että kyseinen teksti tulee ruutuun, jos peliserverille ei saada yhteyttä 3 sekuntiin.

  Peliservereille ping on <60ms.

  Jos käyn työpöydällä koittamassa, kun lagi syntyy, niin netti toimii normaalisti ja nopeustesti näyttää normaalia 80-95Mb/s sekä sisään että ulos ja ping max 20ms.

  Noh.. Sitten pintaa syvemmälle:

  Keväällä netti jo pätki ja ongelmia oli toisen pelin kanssa, joten katselin reitittimen asetuksia läpi ja löysin system log:n, josta näin, että siellä on jonkinlainen "port scan attack" meneillään 24/7. Soneran asiakaspalvelusta sanottiin, että pitäisi hakea heidän testireititin käyttöön, mutta en hakenut sitä silloin kun olin viikon reissussa ja sen jälkeen en enää muistanut asiaa. Soneralta ei otettu mitään kantaa kuitenkaan "Port Scan Attack" -osuuteen, vaan yritettiin selvittää pätkimistä kyselemällä "no milloin se netti pätkii?" ja "voisikohan se nyt pätkästä, nii näkisin?" "ei täällä näy mitään".

  Reitittimen System Log löytyy täältä

  Yhteys: Sonera Valokuitu L (tai ainakin soneran 100/100 ja taloyhtiön kautta)
  Reititin: Asus RT-N10E
  Ongelma: Lagaa pelatessa, system log näyttää "port scan attack"
   
 2.  
 3. jons81

  jons81 Regular member

  Liittynyt:
  29.07.2010
  Viestejä:
  215
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  28
  Port scan attack osuuteen lähteenä oleva .110 loppuinen ip osoite kuului Amazonille (Cloudfront). Kohdeosoite .220 loppuinen osoite kuului teliasoneralle eli se saattaisi olla sinun oma osoite? Toinen lähdeosoite .66 loppuinen kuului Elisalle joten sekään tuskin dos liikennettä välittää.

  Yhteyden nopeudella ja lagaamisella ei ole juuri mitään tekemistä keskenään. Nopea yhteys voi kärsiä suuresta latenssista kuten sinun tapauksessa tai vaihtoehtoisesti hidas yhteys voi olla responsiivinen. Tuo ping 60ms on kyllä aika kamala. :)

  Ilman lisätietoja veikkaan että lagaaminen johtuu siitä että reitittimen hieno (d)dos toiminto toteaa peliin kuuluvan liikenteen olevan dos häirintää koska pieniä paketteja tulee paljon. Tästä seuraa että pelin liikenne viivästytetään tai blokataan kokonaan jolloin peli lagaa ja/tai yhteys katkeaa. Erityisesti jos reititin on nat tilassa niin voisit koittaa ottaa tuon dos/port scan turvaominaisuuden kokeeksi pois päältä. Jos tuo porttiscannaus haittaa niin voit toki ainakin kokeeksi blokata reitittimen palomuurilta tuon .66 loppuisen osoitteen. Ei sillä ole mitään tekemistä tietoturvan kanssa mutta ainakin saisi tietää mihin yhteyteen se vaikuttaa. Veikkaan että liikenne tulee (pelin sisäisestä) voip tai p2p yhteyksistä.
   
 4. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kiitoksia vinkeistä! Otin sen (d)dos toiminnon pois päältä. Ei vaikutusta asiaan, sama lagi jatkuu. Koitan nyt vielä tuota .66 osoitteen blokkaamista.
   
 5. jons81

  jons81 Regular member

  Liittynyt:
  29.07.2010
  Viestejä:
  215
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  28
  Jos käytät verkkoa langattomasti niin se voi aiheuttaa myös vähän lisälagia mutta oikein toimiessaan langattoman verkon ei pitäisi vaikuttaa ihan hirveästi.  May 28 00:46:59 rlx-linux user.emerg WAN Connection: WAN was exceptionally disconnected.
  May 28 00:47:04 rlx-linux user.emerg WAN Connection: WAN was restored.
  Nuo viestit ja niiden jälkeen tuleva yhteyden uudelleen muodostuminen toistuu aika tasan 20min välein. Katkeamisen ja uudelleen muodostumisen välissä on muutaman sekunnin väli jolloin yhteys peliserverille ehtii katketa.

  Koitin tuota ongelmaa googlettaa, mutta mitään selkeää ei löytynyt. Itse lähtisin kokeilemaan seuraavia.
  - Langallisen yhteyden käyttö langattoman sijaan.
  - Ethernet johtojen tarkistus, katso että kaikki 8 johtoa on kytketty (joo niistä vain 4 on oikeasti käytössä), mutta halvemmissa johdoissa on ollut ongelmia ennenkin.
  - Laitteen ohjelmistoversion päivitys uusimpaan versioon.
  - Reitittävän tilan (NAT) käyttäminen siltaavan sijaan. (erityisesti jos sinulla on monta verkkolaitetta kotiverkossa, puhelimet tabletit jne)
  - Reitittimen automaattisten toimintojen poiskytkeminen (UPNP, dynaaminen porttiohjaus yms)
   
 6. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Netti on ollut koko ajan käytössä langallisena. Piuhana on CAT5E 10m (koneesta routteriin) ja oma tekemä CAT6. :D Taidanpas vaihtaa sen näin alkajaisiksi :D.

  En tiedä voi pitää paikkaansa, mutta mielestäni en ole spotannut tuota "WAN was exceptionally disconnected" kohtaa aiemmin, joten arvelen että se johtuu siitä, että nyppäsin johdon irti koneesta ja jatkoin kännykän netillä. Kännykän netillä koko homma toimii normaalisti, vaikka ping on hieman korkeampi ja nopeudet 1/4 siitä mitä laajakaistalla.

  Firmis on päivitetty. NAT tilasta en tiedä mitään, täytyy perehtyä miten saan sen NAT-tilaan (ellei jo ole?). Tällä hetkellä reititin näytti, että 7 laitetta kiinni verkossa. (en kylläkään keksi millä järjellä kahden tietokoneen ja kahden puhelimen + telkkarin taloudessa on verkossa 7 laitetta.

  Automaattisista asetuksista oon koittanut jättää melkein kaiken pois. Tässä purkissa nyt ei kovin ihmeellisiä helyjä olekaan, mutta QoS oli ainakin pois päältä. Mikähän on järkevä lukema heittää "manual uplink speed (Kbps)" -kenttään? ja downlink kenttään?

  Voiko disabled QoS edes vaikuttaa tällaiseen?
   
 7. jons81

  jons81 Regular member

  Liittynyt:
  29.07.2010
  Viestejä:
  215
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  28
  QOS on ihan ok, en sitä lähtisi poistamaan.

  Sulla on kuituyhteys eli tuleeko netti rj45 pistokkeeseen asuntoon? Tuo reititin (https://www.asus.com/Networking/RTN10E/) on (A)DSL/Kaapeli yhteyteen tarkoitettu joten varmistetaan vielä että mihin pistokkeeseen seinästä tuleva johto on kytketty?

  Että menisi oikein niin seinästä tuleva johto tulisi kytkeä WAN pistokkeeseen eikä missään nimessä 1-4 paikkoihin. Toki tuokin olisi konffattavissa mutta ei sitä voi suositella kun se usein aiheuttaa jänniä oireita.. Tuota wan disconnected juttua oli logissa aika usein ja tarkalleen 20min välein niin en usko että se olisi johdon irrottamisesta.

  Jos tuo laite on DSL laite ja seinästä tuleva johto on kytketty 1-4 portteihin niin se selittäisi aika paljon oireista ja myös tuon 7 laitetta.. Kai langattomassa verkossa on jokin "järkeväksi" vaihdettu salasana?

  Jos mahdollista niin koita jollain toisella reitittimellä tai jos yhteys asuntoon tulee RJ45 johdolla niin suoraan seinästä käytettynä. Tuolla saisi varmistettua että vika on reitittimessä.
   
 8. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Seinästä tulee netti suoraan juu ihan RJ-45 piuhalla ja piuha on tuupattu reitittimen siniseen porttiin. Sinisiä portteja on vain 1, joten oletan, että se on oikea paikka. Muihin neljään olen kytkenyt laitteita. Tällä hetkellä tosin vain yksi laite kiinni keltaisessa portissa.

  Joo, langattoman verkon salasanaksi on vaihdettu 8merkkiä pitkä salasana, joka sisältää erikoismerkkejä. Ei sitä ainakaan naapuri arvaa! :D Ehkä vaimolla on salaisia wlan laitteita :DD

  Joo. Täytyykin kokeilla suoraan seinästäkin!

  Eli en ole vielä QoS:n käyttöönoton jälkeen ehtinyt testaamaan nettiä, joten nyt täytyy testailla, kunhan saan lapsen nukkumaan. :)

  Eli Testaan hetken päästä
  1. Vaikuttaako QoS.
  2. Vaikuttaako toinen piuha reitittimen ja seinän väliin
  3. Vaikuttaako jos otan reitittimen pois välistä.

  Raportoin sitten takaisin.
   
 9. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  QoS ja piuhan vaihtaminen ei kumpikaan auttanut. Testaan huomenna ilman wlan boksia.

  Laitoin myös uuden reitittimen tilaukseen. Hitti vai huti?
   
 10. Tuksu82

  Tuksu82 Active member

  Liittynyt:
  20.02.2006
  Viestejä:
  1,484
  Kiitokset:
  19
  Pisteet:
  68
  Öö siis jos sinulla on kuitu ja netti tulee suoraan sähkökaappiin, et tarvitse sille modeemikäytölle varattua porttia reitittimestä mihinkään. Reititin toimii tässä tapauksessa vain pakettikytkimenä ja kaikki piuhat tulee kytkeä normaaleihin portteihin 1-4 tjsp. myös keskuskaapista tuleva. Oman oletuksen mukaan netin ei tossa sinisessä portissa tässä tapauksessa pitäis kyllä toimii ollenkaan, joten siks oon vähän hämmentyny :)
   
 11. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Eli pitäiskö siis testata, että heitänkin piuhan seinästä suoraan vaikka sitten porttiin nro 2?

  Vähän oon skeptinen kyllä tätä ideaa kohtaan, mutta eipä tuo kokeileminen mitään maksa. Tänään täytyy siis testata vielä:

  1. Reititin pois välistä kokonaan
  2. Piuha seinästä suoraan reitittimen 1-4 porttiin.

  Ja huomenna saan toivottavasti jo haettua reitittimen verkkokaupasta, niin onpahan sitten sekin hommattu. Auttoi tai ei.
   
 12. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  2,161
  Kiitokset:
  501
  Pisteet:
  123
  Oletko kokeillut jo, seinästä suoraan tietokoneelle, ilman mitä laitteita välissä? (jakokaapista suoraan tietokoneelle)
   
 13. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Nyt koitan paraikaa vasta tuota että netti tulee porttiin 1-4. Tuntuu ainakin toimivan, mutta en tiedä nyt sitten mitä system logiin kirjautuu, kun en syystä tai toisesta pääse enää suoraan reitittimen asetuksiin käsiksi :D

  192.168.1.1, jolla ennen sain sinne yhteyden sanoo nyt vain "Problem loading page". Mutta miksi? o_O

  Suoraan jakokaappiin en pääse kiinni, koska se on jossain taloyhtiön kellarissa, mutta olettaisin, että tuo netti tulee tänne pistorasiaan ihan suoraan sieltä. Koitan sitä jos tämä Tuksu82:n vinkki ei toimi.
   
 14. tarantella

  tarantella Senior member

  Liittynyt:
  20.10.2012
  Viestejä:
  2,161
  Kiitokset:
  501
  Pisteet:
  123
  En tarkoita talon jakamoa, vaan sitä pistettä, johon se tulee asunnossasi. Tietokoneen pitää toimia siinä ilman mitään lisälaitteita. Seinästä johto suoraan koneelle.
   
 15. lettas

  lettas Moderator Ylläpitäjä

  Liittynyt:
  03.03.2003
  Viestejä:
  3,719
  Kiitokset:
  91
  Pisteet:
  78
  Kun kyseessä on reititin, tulisi taloyhtiöltä tuleva piuha kytkeä reittimen siniseen wan-porttiin. Nykyinen kytkentä ottaa dhcp:n arvalla joko operaattorilta tai reitittimeltä, kumpi vain kerkeää vastaamaan ensin ja pahimmillaan vuotaa dhcp:n taloyhtiön muille koneille. Tämä on luultavasti estetty operaattorin päästä, mutta mahdollinen skenaario.

  Jos nykyinen setuppi toimii hyvin, vaihda reitin siltaavaan tilaan, jolloin dhcp menee pois päältä. Tällöin verkon jokainen laite saa julkisen ip-osoitteen ja tietoturva heikkenee. On usein mahdollista muuttaa vain yksi reitittimen portti siltaavaksi, jolloin muut laitteet ovat edelleen natin takana ja pelikoneesi netti toimii ripeämmin.
   
  urmelo kiitti tästä.
 16. Tuksu82

  Tuksu82 Active member

  Liittynyt:
  20.02.2006
  Viestejä:
  1,484
  Kiitokset:
  19
  Pisteet:
  68
  Juu ja tosiaan routterin asetuksiin et pääse käsiksi kun yhdestä portista. Mutta laitat asetukset kuntoon ja heität piuhan takasin porttiin 2 ja problem solved?

  Itellä nimittäin on sama systeemi ja sininen portti on tyhjä jos en muuta reitittimen asetuksia... Hyvin on pelittänyt viimoset 4 vuotta... Se sinien portti on tarkotettu siihen jos reititin toimii esim adsl/vdsl purkkina (ainakin jos siinä sattuu lukemaan dsl)

  Edit ja tosiaan edeltävään oma purkki toimii vaan siltaavana ja kaikki natit dhcp:t palomuurit sun muut on pois päältä. Aiheuttaa vaan ongelmia pelikäyttöön.

  Edit 2 ja näköjään kun jaksoin avata ton reitittimesi tiedot niin siellä lukee että sininen on dsl portti... Ei pelitä tässä käytössä.
   
  Viimeksi muokattu: 30.05.2017
  urmelo kiitti tästä.
 17. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Joo, ainoa oikeastaan mikä kiinnostais siellä asetuksissa on toi system log, että näyttääkö se edelleen että netti pätkii. Mutta selviäähän tämä kun pelaa. Hyvä syy sanoo vaimolle, että "nyt on pakko pelata kun täytyy testata nettiä!" :D
   
 18. Tuksu82

  Tuksu82 Active member

  Liittynyt:
  20.02.2006
  Viestejä:
  1,484
  Kiitokset:
  19
  Pisteet:
  68
  Juu ja ota ne dhcp ja nat pois päältä mutta muista sitten joka koneelle softa palomuuri päälle!
   
 19. jons81

  jons81 Regular member

  Liittynyt:
  29.07.2010
  Viestejä:
  215
  Kiitokset:
  10
  Pisteet:
  28
  Tosi hieno juttu jos sulla toimii mutta olet onnistuneesti yhdistänyt kotiverkkosi operaattorin verkkoon. Hienoa toimintaa ja todella tietoturvallista. Onneksi operaattoreilla on nykyään sellaiset reitittimet että ne ei hyväksy asiakkailta tulevia dhcp jakoja jolloin et pysty naapureille jakamaan muuta kuin kaikki tiedostosi yms.

  Mitähän noissa ensimmäisissä viesteissä juuri kerroin että ei missään nimessä kytketä noita 1-4 portteja julkisen verkon suuntaan..
   
 20. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Kuinka suuri tietoturva riski tässä on ja minkälainen? Voitko avata vähän mitä ongelmia tää voi aiheuttaa?

  Edit: Tässä olikin jo mainittu edellisissä kommenteissa, jotka oli multa mennyt ohi. Eli asia selkee.
   
  Viimeksi muokattu: 30.05.2017
 21. urmelo

  urmelo Regular member

  Liittynyt:
  03.09.2006
  Viestejä:
  223
  Kiitokset:
  0
  Pisteet:
  26
  Aivan, kiitoksia tästä.

  Ärsyttävä homma tässä on vaan tosiaan se, että nyt oon kolme peliä pelannut eikä mitään ongelmia oo ilmennyt. :D Eli pitää säätää nyt sitten josko saisi sen siltaavaan tilaan tai ainakin jonkun portin.
   

Jaa tämä sivu